Šta je novo?

Spoj stare i nove arhitekture

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=740376#p740376:347s8l1c je napisao(la):
Хаеул » 20 May 2020 13:17[/url]":347s8l1c]Искрено се надам да неће бити (прев)више таквих примера.

Има и неких пристојних остварења, али у седам од десет случајева, крајњи исход је раван вандализму. А још кад се заштићени споменик уништи, па му се фасада обнови у истом стилу.. ту тек остајем без текста.

што је ово друго лоше, то је чак и побољшање - изглед се не само очува но се и квалитет зграде унапреди
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=741894#p741894:395ktgfr je napisao(la):
SRBO » 25 Мај 2020 09:03[/url]":395ktgfr]
што је ово друго лоше, то је чак и побољшање - изглед се не само очува но се и квалитет зграде унапреди
Зато што када срушите неки споменик културе, да бисте га изнова градили, оно што на крају добијете је реконструкција. То више није родна кућа тог-и-тог, нити кућа у којој је живео тај-и-тај, већ нешто сасвим ново.

Када је то последица ратних разарања или природних несрећа, то је једна ствар; када то сами себи урадите, то је већ нешто друго. У Јапану сматрају да је савршена реконструкција неке зграде, изграђена за истој локацију, за исту потребу, заправо - иста зграда. И у томе има неке логике - али само ако се градитељи зграде не претворе, с времена на време, у њене рушитеље.

А што се тиче квалитета - питање је. Но, како год: за мене је недопустиво да се споменик културе у целини руши да би се изнова градио. У најмању руку, треба сачувати предњу фасаду.
 
Тако руси раде у најгорем могућем случају. све се сруши остају зидови са улице тј главне фасаде.

У бољем случају све се чува и св есе ради са традиционим технологијама. Зачи ако је зид од дрвета, онда мора опет да буде.
 
Vrh