Šta je novo?

Soliteri iz vremena bivše SFRJ

Lično volim raznolikost u urbanoj arhitekturi, i mislim da čak i ova betonska čudovišta imaju neku SF lepotu u sebu, a naravno da bi bio odvratan grad koji se sastoji SAMO od ovakvih zgrada. Takođe mislim da i u Beogradu treba što više širiti visokogradnju, što je neka vrsta jeresi na forumu. I to doprinosi arhitektonskom bogatstvu grada. Ali treba je širiti isključivo po Novom Beogradu i na slobodnom zemljištu u banatskom delu grada, nikako u starom gradskom jezgru, Vračaru i bilo gde u strogom centru.

Koliko spratova treba da ima zgrada da bi se okarakterisala kao soliter?

Дефиниција солитера је зграда која стоји сама, мада је код нас обично термин повезан за висину.

Glavna pošta u Pančevu:

28592.jpg

Kula Malbašić na Trgu Krajine u Banjaluci. Mislim da je ovo bio najviši soliter u Banjaluci i Republici Srpskoj pre nego što je pre 20 godina izgrađena nova zgrada vlade.

P3200055.JPG

Kačio sam ranije ovde vest da je Vijesnikov neboder u Zagreb zahvatio požar, po svemu sudeći, izgleda da će se zgrada rušiti, na linku postoje i fotografije unutrašnjosti nakon požara, meni ne izgleda laički kao toliko oštećenje:

Mene interesuje, da li je moguće da je zaista požar uspeo da ošteti celu betonsku konstrukciju? Pogotovo imajući u vidu da je Ušće gađano u NATO bombardovanju obnovljeno, a isto tako i Radnički u Novom Sadu.

Baš me zanima da li je i ovde po scenariju bačeno oko na lokaciju, pa se sad gura narativ o rušenju.
1764068592841.jpeg

1764068622926.jpeg

1764144484189.png

soliter ipsilon u kragujevcu. naselje erdoglija
izvor loseg vica o spajdermenu i mesto velikog broja samoubistava

Kraljevačke kule bliznakinje u obliku slova T kod kvantaške pijace:

nis2017 048.jpg

Evo ovih kula i po danu, nažalost zabagovao mi je aparat pa nisam uspeo da napravim više fotografija sa prednje strane solitera:

P1100993.JPG

P1110001.JPG

Vrh