Šta je novo?

Solarni Park u Srbiji

ne verujem ništa.

ne bi me čudilo da regularnu struju iz elektrane preprodaje kao zelenu...

A mene bi cudilo da covek koji je u nesto ulozio svoje znanje , pamet i novac, mase podacima na izvolte.
Strpimo se malo, da vidimo sta ce od toga biti...

nikola011":154ydsh9 je napisao(la):
Samo kratko podsecanje pred prosle izbore, mislim da je Dulic najvise pricao o tome, a vi mi recite gde su one sada :laugh:

09. 02. 2008.| 12:13
Kreće izgradnja vetrenjača po Srbiji ?

vetrenjace080607.jpg

Uskoro će se postaviti merni uređaji, na visini od 50 metara u Negotinu, Titelu i Velikom Gradištu.– Svetski rekorder u korišćenju energije vetra za proizvodnju struje je Nemačka, koja proizvodi 22.247 megavata

Vetar se od obnovljivih izvora energije jedini dokazao konkurentnim energetskim izvorom. Farme vetrenjača u svetu proizvode više od 94.000 megavata električne energije godišnje, što je više nego pre dve godine, kada je pomoću vetra proizvedeno 74.133 megavata. Najviše koristi imale su SAD, Španija i Kina, koje su zahvaljujući eolskoj energiji uštedeli 25 milijardi evra.

http://www.ekapija.com/website/sr/page/153075

itd.....

Ja bih voleo da jednom pred izbore vidim gotov neki objekat, a ne svaki put kolica cementa sa predstavnicima Vlasti uz obavezno osvestavanje od strane Crkve...

I posle 4 godine opet ista vest, iste lokacije, stigao novi cement i nova lopata...

četvrtak, 03. maj 2012, 07:20 -> 07:26

Počela izgradnja vetro-parka

Postavljen kamen-temeljac vetro-parka na Vršoj čuki kod Zaječara.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/Ekonomija/1095088/Počela+izgradnja+vetro-parka.html

Да видимо мало фамозну фарму соларних плоча у Израелу, а он је као што се зна лидер у коришћењу сунчеве енергије. На сајту РТС-а има и видео запис о овој фарми.

Фарма соларних плоча

Израел је пионир у развоју соларне технологије и лидер у њеној примени. Недалеко од Јерусалима изграђена је прва фарма соларних плоча на свету, са које се добија и струја и топла вода.
Сектор соларне енергије у свету - расте по стопи од 40 одсто годишње. Израел је пионир у развоју соларне технологије и лидер у њеној примени.
На пола пута између Тел Авива и Јерусалима, у Израелу је изграђена прва фарма соларних плоча - капацитета 250 киловата.
Огледала сунчеву светлост усмеравају ка пријемнику, а добијена енергија користи се и за производњу струје и грејање воде - што је прво такво соларно поље у свету. Струја и топла вода достављају се у 250 домаћинстава.
"Ова машина је седам пута ефикаснија од било које друге соларне плоче у свету, јер користи више од 70 одсто добијене сунчеве енергије. Добијеном енергијом загревамо воду у резервоару готово до кључања, чиме су замењени гас, дизел и друга горива", каже Рој Сегев из "Зенит солара".
У оближњем насељу, бојлери су резервна варијанта, јер и у данима без сунца соларна фарма омогућава да се загреје довољно воде за један дан. "За рад плоча пуном снагом најважнији је ведар дан. Ово решење је исплативо и за земље, које су северније од Израела", каже Рој Сегев.
Улагањем у соларну енергију, Израел је побољшао геополитички положај, смањио зависност од нафте из арапских земаља - са којима има сложене односе.
Процењује се да сунце може да произведе 10.000 пута више енергије него што је на земљи то потребно. Будућност соларне енергије зависи од њене примене, али и од потребе развијених и земаља у развоју да смање зависност од нафте. И управо је та зависност једно од кључних безбедносних питања за Израел.
За развој зелених енергија, израелска влада дала је привлачне услове инвеститорима, па на сваких седам долара страних инвестиција - држава даје три долара.
"Влада Израела жели 100 нових компанија и научних пројеката у области зелене енергије. Влада ће у то уложити 400 милиона долара", каже Артур Кол из Министарства спољних послова Израела.
Земља са оскудним ресурсима, али са 4.000 сунчаних сати годишње - гради соларне електране, снаге 180 мегавата. То ће помоћи да до краја деценије, седам милиона Израелаца десетину електричне енергије - добија из обновљивих извора.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/Економија/1060466/Фарма+соларних+плоча+.html

Super da udrzimo rad i tehnologiju naseg pronalazaca sa Izraelcima i eto nam svetske mega korporacije.. :kafa:

Супер је бити део приче о развоју соларних технологија али ја се надам да се неће појавити неки паметњаковић који би на тренутном нивоу ефикасности субвенционисао вишеструко скупљу соларну енергију и тиме извршио удат на буџет и стабилност електроенергетског система.
Када је питање коришћење соларне енергије требало би дати одговарајуће олакшице фирмама које се баве производњом соларних колектора за загревање воде. :kafa:

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=05&dd=08&nav_id=607337

Krece predizborni marketing za drugi krug izbora. Mene je jako zaintrigiralo ko je firma koja dolazi da gradi to kod nas.

http://www.securum-equity-partners.com

Naime, na njihovom sajtu nisam nasao apsolutno nista sem nekih brosura i jedine vesti da kod nas grade solarni park, kao da samo sa nama u svetu i saradjuju. Ko sa njihovog sajta nadje neki njihov konkretan projekat ili elektranu u svetu, dobija plus od mene :laugh:

A najvise vilim ove seme preduzeca, kod nas obavezno nesto dolazi preko cerke firme iz Luksemburga, jel to jednom bese u Insajderu?

dulic.jpg

Курасао (порт. Curaçao, папијаменто Kòrsou) је острво у јужном делу Карипског мора близу северне обале Венецуеле. Курасао је једна од самоуправних територија Краљевине Холандије, поред Арубе, Холандије и Острва Свети Мартин. Главни град острва Курасао је Вилемстад.

Површина острва је 444 km². Према попису из 2001. на острву живи 130.627 људи, што даје густину становништва од 294 становника по квадратном километру. Курасао се налази изван појаса урагана, који ипак ретко погоде ово острво.

Званична валута је гулден холандских антила а од 2012. биће промењена у карипски гулден.

Ovakve firme koje su "najiskusnije u regionu" (sa 5 godina postojanja i 2 zaposlena) i dovode do opšteg haosa sa projektima koji koriste obnovljive izvore. Pogledao sam samo prvu stranicu i neverovatno je da ne pominju ni da postoji ograničenje u ukupnim kapacitetima koji će dobiti ugovore da prodaju struju po subvencionisanim cenama (i da su uglavnom već sve licence podeljene), ni da su cene niže poslednjom uredbom koja je usvojena ove godine.

A pozivanje na proizvodnju iz solarnih panela i nuklearnih el. u Nemačkoj je urnebesno, pa pozivaju se na period u kome su Nemci pogasili sve nuklearke posle katastrofe u Japanu.

Da se ne shvati pogrešno, ja sam skroz za obnovljive izvore, ali mora biti jasno predstavljeno da su ovo za sada skuplji izvori el. energije od konvencionalnih kako bi svi razumeli o čemu se radi. Postavljanje sol. panela je skroz ok kao doprinos očuvanju životne sredine, želju za bar malo samodovoljnosti (ko ih koristi za svoje potrebe), ali brendiranje kao projekta koji samo sipa pare investitoru je smešno.

Ljudi su se zabrinuli zbog ovih laža i para laža.
Evo jednog bloga o solarnim elektranama.
http://getosrbija.wordpress.com/2013/01 ... -u-srbiji/
Ovde je čovek preterao sa radioaktivnošću, naravno.
Problem sa modulima je što najjeftiniji nisu od silicijuma već od kadmijumtelurida.
kadmijum je otrovan metal u svom elementarnom obliku i posle završetka eksploatacionog veka mora biti propisno uklonjen sa terena.

Najbitinija stvar u vezi solarne energetike i Srbije je u tome što su isečene grane za velike igrače i njihove igre.
Kod nas će krenuti mala privatna inicijativa i biće postavljene stotine manjih kapaciteta (do 50 kW) pa će svi imati prilike probaju kako im se dopada ova energetika i šta znači povlašćena cena. Priča solarnih parkova je završena. Uvlačenje u gradska jezgra, krovovi i fasade su sledeća velika stvar.

,,. . . Piše: Zoran Pupažić Solarni park Srbija...... Na kraju, proizvedena struja je u vlasništvu investitora i on je prodaje Rumuniji, Rumuni plaćaju punu cenu, a ne povlašćenu....
A u Srbiji hoće da grade najveći solarni park na svetu, na 3000ha!....
Što se tiče otvaranja novih radnih mesta, to je samo privremeno, dok traje izgradnja. Kasnije, za održavanje takvog parka neophodno je samo pedesetak ljudi, tako da nova radna mesta ne opravdavaju toliku žrtvu.

Budući da će se park nalaziti u neposrednoj blizini četiri države, nije rečeno da će struju prodavati Srbiji, već onome ko ponudi više....Mislim da bi trebalo da prioritet imaju investitori iz Srbije (naravno, ne uvek isti tajkuni). . . . ,,

:kafa:

Srž problema i naše pažnje treba da budu prioriteti (koliki je procenat obavezne isporuke domaćinu)
Takodje jednog dana kada potrošni resursi budu van domašaja
prioritet treba da smo MI u snabdevanju a ne onaj ko ponudi više
u suprutnom kompletna investicija gotovo da gubi smisao :?

Vrh