Slova Б, Г, Д, Ђ, Ж, З, И, Л, Љ, Њ, П, Ћ, У, Ф, Х, Ц, Ч, Џ i Ш proterana iz Hrvatske
VUKOVAR, 2. septembar 2013, (Njuz) – Devetnaest ćiriličnih slova proterano je danas iz Republike Hrvatske zbog izazivanja kulturološke netrepeljivosti, i ugrožavanju latinice, navode hrvatski mediji.
Kako Njuz nezvanično saznaje od izvora u Hrvatskoj, radi se o slovima Б, Г, Д, Ђ, Ж, З, И, Л, Љ, Њ, П, Ћ, У, Ф, Х, Ц, Ч, Џ i Ш.
- Preostalim slovima ćirilice, poput A, E, O, K, T i M je dopušteno da ostanu jer ničim ne ugrožavaju suverenitet latinice, kao i slovima poput B, P, C i H, koja su pristala da se preobrate u svoje latinične slovne dvojnike. Mi nikoga nismo prisiljavali da ode, ali smo jasno stavili do znanja da ovde nisu dobrodošli, i da bi se u suprotnom loše proveli – kažu građani Vukovara, koji su mirnim i dostojanstvenim okupljanjem proterali nepoželjna slova iz zemlje.
Nepoželjna ćirilična slova su Hrvatsku napustila u koloni, formirajući niz od nekoliko kratkih i nejasnih reči.
- Teško mi je da napustim zemlju u kojoj sam provelo tolike decenije i učestvovalo u formiranju tolikih reči, ali je pritisak ipak postao prevelik – kaže slovo Џ.
Izgnanstvo iz Hrvatske je najteže palo slovima 3 i X koja tvrde da su imali osnova da ostanu u Hrvatskoj i „da bi se posle nekog vremena sasvim integrisali u novo, evropsko društvo“.
- Barem ćemo se u Srbiji osećati sigurno i biti svoj na svome – napomenula su slova Ж, Ђ и Ш.
Prema poslednjim informacijama, kolonu ćiriličnih slova dočekala je policija na ulasku u Srbiju i usmerava ih u Vladine institucije.
Read more:
http://www.njuz.net/slova-b-g-d-dj-z-z- ... z2dlaIjur2