Šta je novo?

Savski trg

S obzirom na to koliko je bila prljava teško je razaznati originalnu boju
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=692549#p692549:5i8w2hol je napisao(la):
Posmatrac » Sre Dec 25, 2019 8:36 pm[/url]":5i8w2hol]S obzirom na to koliko je bila prljava teško je razaznati originalnu boju
file.php
Da opet iskoristim sliku posmatraca radi poredjenja boje :)
 
Koja namera stoji iza skidanja ovog kamena ispod prozora u prizemlju pri temelju?

GLAVNA-%C5%BDELEZNI%C4%8CKA-STANICA-BEOGRAD-768x576.jpg

file.php
 
Čini mi se da je pobedničko rešenje uredjenja trga podrazumevalo kaskadni plato, i da će gornji nivo biti negde do pola visine tih kamenih ploča ispod prozora. Moguće da ih stoga uklanjaju.
 
Kamen sa temelja se skida jer se postavlja novo sve. Kaskadni plato će biti u toj visini, ali udaljen od zgrade, trenutno na kameri uživo može da se vidi iskop temelja za plato, gde počinje.
 
da li to znaci da ce i kod glavnog ulaza skinuti taj kamen? Ako vec nisu...

file.php
 
Баш сам јуче гледао како изгледа и боја врло пријатна за очи те делује пристојно урађено. Мада ми се опет чини да је боја пресветла и да ће за пет година бити бледило. Осим ако ту не иде и други слој, у шта сумњам.

Мислио сам да је штета што је Коруновићева зграда поште била скраћена за спрат после бобардовања али схватио сам да је сада, тако сраћена, још више у складу са зградом железничке. Не разумем како ни једно архитектонско удружење није показало довољно љубави ка граду да покрене петицију и кампању за враћање старог изгледа. Знамо ли колико уопште могу да коштају радови?
 
Jednom sam već postavio ovo davno još, simpatično mi je ovo poredjenje. :wink:
115571-zagreb-glavni-kolodvor.jpg

zeleznicka-stanica-beograd-posta-beograd-autobuska-stanica-savski-trg.jpg

A znamo kako bi mogao da izgleda ovaj pogled...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=692546#p692546:1d4uhzc5 je napisao(la):
Pablo » 25 Dec 2019 08:20 pm[/url]":1d4uhzc5]Da li je realno da ce završiti rekonstrukciju trga do Sretenja 2020 kao što je najavljeno? Datum je vrlo ambiciozan imajući u vidu sporu dinamiku radova.
Kao što nas je iskustvo naučilo, do najavljenog roka biće završeno raskopavanje. Iluzorno je očekivati da Trg kompletno bude završen i do leta.
 
Интересантно ми је зашто су писали на згради MDCCCLXXXLV уместо далеко краћег АWПД
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=693026#p693026:2dysngsq je napisao(la):
Ultonia » Pet Dec 27, 2019 8:45 am[/url]":2dysngsq]Jutros

file.php

Ovo me sada podseca na Outlet park Indjija
 
Železnička stanica u Dunedinu, Novi Zeland.

Hn6tI6N.jpg


aueTHIH.jpg



Železnička stanica u Melburnu, Australija.

BcD6abe.jpg


cfamJmc.jpg


Nije moglo da stane u jednom kadru pa sam morao panoramu
 
Stanica Prokop je nas veliki adut.
Izdavaja se po originalnim arhitektonski mrsenjima.
Pravi Work in progress.
 
Поштовани,
Недавно-постављена слика зеленила испред станице у Дунедину ме потакла на следећу мисао о непримерености централно-постављених зелених површина градском тргу.
Например, сада град гради плато због концерата и представа на Савском тргу, а на платоу пред Филозофским факултетом су ту вредну урбану функцију немудро уништили. Многи се радо сећају добрих малих концерата тамо, пре травњака.
(Иако не спада у ову тему, предлажем да се цветњак-травњак на том платоу хитно уклони.)
Надам се да на Савском тргу неће поновити исту грешку и испед платоа ставити цветњак, травњак или фиксну фонтану, уместо поплочења где људи могу стајати.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=693117#p693117:ij1gnzzk je napisao(la):
And7rey » Пет Дец 27, 2019 12:34 pm[/url]":ij1gnzzk]Jednom sam već postavio ovo davno još, simpatično mi je ovo poredjenje. :wink:
115571-zagreb-glavni-kolodvor.jpg

zeleznicka-stanica-beograd-posta-beograd-autobuska-stanica-savski-trg.jpg

A znamo kako bi mogao da izgleda ovaj pogled...

Одличан пример да је до органа власти овакав недостојан кадар.

Најлакше је рећи да нам је народ никакав, као што то често чујемо. Закон, држава, мало новаца и воље све може да доведе у ред.
 
Свака мала природна целина је - велика драгоценост у градском простору, посебно којим пролази и борави много људи. Човеку није блиска наметнута неприродна средина која се састоји од бетонских, асфалтних и поплочаних површина и ограда од возила која су паркирана на тротоарима и многих уметнутих ствари у јавни простор.

Уместо уклањања треба нам више природних садржаја на улицама и трговима, а никако не мање.
 
У вези коментара г. Гласа Природе, који се, претпостављам, односи на мој предлог за уклањање травњака са платоа испред Филозофског факултета, и избегавања травњака у централном положају у обнови Савског трга:

Поштовани, никако се не слажем са вашом генерализацијом да је "СВАКА мала природна целина велика драгоценост у граду".
Сматрам да ништа није добро по себи, ако није на примереном месту, и примерено својој сврси.
Доминатном зеленилу је место у градским парковима и паркићима, а не на градским трговима, који требају бити већином-поплочани јер им је главна сврха окупљање људи.
Зато сматрам да централном и доминатном зеленилу није место ни испред платоа код бивше књижаре "Плато" код Филозофског факултета, нити испред новог платоа на Савском тргу.
Град Београд има много добрих паркова, а врло мало добрих (већином-поплочаних) тргова и тргића за окупљање људи, какав је некад био споменути Плато, и покушава да постане Савски трг.

П.С.
Неки кажу да је главни разлог за такво анти-урбано стање то што је травњак много јефтинији за изградњу и одржавање него поплочана површина. Други кажу да је додатни разлог то што управа није хтела да прави места за окупљања људи, из познатих разлога.
 
Већ постоји један плато код Философског факултета, постојаће и на месту Васине када улица постане пешачка. На самом Студентском тргу ће бити плочник, а у плочник су претворени и недавно Трг Републике, Цветни трг, замало и врт на Топличином венцу, а у најави је и претварање и Пашићевог трга у плочник. Иначе велика већина Београђана се томе не радује.

Не морају да се на свакој пјацети и ћошку праве места за масовне скупове, таквих места и сада има довољно иако се нека ретко или уопште за то и не користе.
 
Поштовани г. Глас Природе,
Ви сматрате да Београд већ има превише, и још гради превише поплочаних тргова. Ја сматрам да их има премало, и гради премало.
Сматрам да не само центар старог града, него и свака општина, мини-центар и чак већи блок требају своје мини-верзије Кнез Михаилове, најуспешнијег и најпопуларнијег градског простора, потпуно поплочаног, за окупљање људи.
Наравно, само поплочање није довољно - за успех су потребни пратећи садржаји за људе: продавнице, ресторани, надстрешнице итд. Као и приступачност и повезаност. Зато су неки поплочани простори које спомињете нажалост празни. Надам да се исто неће десити Савском тргу, који има потенцијални проблем одсечености-саобраћајницом од продавница и ресторана.
Очито, ова наша расправа, о примереном месту за зеленило у граду, неће променити ни ваше ни моје мишљење. Остали имају, или ће створити свој став.

П.С.
То шта пишете да "велика већина Београђана" мисли као ви, вам нећу веровати, док ми не покажете писмене и потписане изјаве те велике већине, тојест бар милион Београђана.
 
Vrh