Šta je novo?

Savski trg

Da li postoji ikakva pouzdana informacija da li će se skidati oni kiosci sa trovačkim pljeskavicama na ćošku kod bolnice?
 
Надајмо се да то значи да ће се ту градити нека зграда која ће заокружити трг.
 
Део је срушен, а део и даље стоји у стању полураспада као и последњих 10 година. Тај ћошак је најодвратније место у Београду.
 
Na tom cosku ne bi trebalo biti vecih iznenadjenja, jer se vec zna polozaj, oblik i visina zgrade koja tu treba doci, bez da neko nacrta plan.
Ne moze biti izvan linija polozaja ostalih zgrada, jer se mora postovati (polu)kruzni oblik trga.
 
Почиње да се ради... Нешто..

1c053d62f618b88cab1c1b7ec112e422.jpg
9588e2b49a6536ce2c110308e96e2d3e.jpg
8fe1063d30eb4737116a70e4399265fa.jpg
 
Ova zgrada stanice/buduci muzej da se prefarba u drugu boju
 
Ja se i dalje nadam da će vratiti stare detalje na fasadu. Mogli bi čak i ona dva tornja na zapadnom ulazu da rekonstruišu, mada nikada nisam znao šta im je bila funkcija ili zašto su ih srušili.
 
Из данашњих новина (Вечерње новости, страна 20.):

Дирекција за имовину обезбедила 236,6 милиона динара
ИЗАБРАНИ МАЈСТОРИ ЗА СТАНИЦУ

Стара железничка станица на Савском тргу требало би да добије ново лице до 15. фебруара следеће године. Дирекција за имовину је посао за реконструкцију јуче доделила групи понуђача коју чине београдска фирма "Кото" и "АЛП инжењеринг" из Рушња. Радови ће коштати 236,6 милиона динара. Пројекат санације фасаде урадио је Завод за заштиту споменика културе града Београда, а градски челници су најавили да ће зграда станице бити "умивена" до Сретења 2020. године, када се обележава Дан државности Републике Србије. Завод за заштиту споменика је задужен и за пројекат уређења ентеријера зграде, а тендер за унутрашње радове ће бити накнадно расписан.
З.Р.
 
Коментар на напис поштованог Г. Дракцхе-а (велика слова су моја):
"Na tom cosku ne bi trebalo biti vecih iznenadjenja, jer SE VEĆ ZNA polozaj, oblik i visina zgrade koja tu treba doci, bez da neko nacrta plan.
NE MOŽE BITI izvan linija polozaja ostalih zgrada, jer SE MORA POŠTOVATI (polu)kruzni oblik trga."

Из мог искуства, нема ничег шта "се већ зна" (осим да ништа не знам), и ништа се не може очекивати да "не може бити" или да се "мора поштовати".
Нико нема кристалну куглу да види будућност и правила по којима она игра (ако их уопште има).
Тако да ме "већа изненађења", например да се деси штa неко сматра да "не може бити" или супротно оном штa се "мора поштовати", уопште не би изненадила.
 
Ovo parče gde je ovaj krš mora da se zatvori nekom zgradom.
Lex specialis da se primeni, izgleda nema druge, inače stajaće ovako još trdeset godina.
Ne verujem da ne bi bilo zainteresovanog investitora da digne fensi zgradu na novom trgu gde će kupci stanova imati pogled na Muzej Nemanjića i gagrgantuovsku statuu Nemanjinu.
Ili neka država digne šetospratnicu kao bolnicu - proširenje kardiovaskularne bolnice St. Sava. Pa, mislim... tati statua, najstarijem sinu bolnica preko puta.
U stvari... kome dižu spomenik, Tati Nemanji ili Stefanu Prvovenčanom ?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=657176#p657176:o69c15h8 je napisao(la):
creme-nadlle » 05 Сеп 2019, 10:57[/url]Pa, mislim... tati statua, najstarijem sinu bolnica preko puta.

Свети Сава, чије име носи болница, је био најмлађи син. Најстарији је био Вукан, а Стефан (звани Првовенчани) је био средњи.
 
На инстаграм профилу бара Роб Рој 1884 објављено да локал неће радити током реконструкције трга.
 
Hteo sam da postavim pitanje čemu ove antitenkovske barijere oko GŽS jer čisto sumnjam da će neko hteti da uleće kolima u gradilište. Al se onda setih da je to verovatno da bi sprečili taksiste, turističke autobuse i automobile koji se zaustavljaju... da pomeraju metalne barijere i ''provlače'' se kad nema nikog.

Inače jel to jedino što se radi za sad? Samo zgrada GŽS?
 
Ovi blokovi su verovatno nosaci za bilborde sa reklamom za beograd na vodi, jer je to preduzece finansijer i izvodjac radova na trgu.
 
Ovi blokovi su verovatno nosaci za bilborde sa reklamom za beograd na vodi, jer je to preduzece finansijer i izvodjac radova na trgu.
 
Ne bih reko, jer su od skora naređeni tako da prate ivicu ''trotoara'', i to sve do ćoška GŽS. Danas sam bio tamo, nego zaboravih da slikam.
Ali sve u svemu, mislim da su tu kao barijere, ne kao dekor.
 
I meni lici na reklamne ograde, ali ne znam zasto su tu postavljene, tj sa koje strane ce biti lice reklame, a sa koje gradiliste. Da li je zbog rada na trgu, ili na obnovi stanicne zgrade.
 
Vrh