Ne mora svako poređenje sa gorim gradovima da bude čisto radi pljuvanja.
U nekim stvarima smo znatno bolji od drugih. U nekim smo znatno gori. Da, postoji bolji način da se to iskaže od ''vidi ovaj Tadžikistan od grada...'' Ali to je zato što su ljudi umorni od toga. Eto npr mene zamara da stalno po ulicama gledam izvaljene stubiće koji su se raspali zato što ih je neko poručio od rođačke firme, ugradio se, dobio šipke od presovane rđe, a onda angažovao firmu koja ih je usadila u puding od podloge. Takav sled događaja više priliči plemenu ili disfunkcionalnoj zabiti, a ne pravoj državi i društvu. Kad se nakupi broj takvih stvari koje bodu oči, dešavaju se negativni (preterani) komentari.
Ima ljudi koji kritikuju sve, ali ne nanose štetu zajednici i pridržavaju se pravila i propisa. A ima i ljudi koji se busaju u srpske junačke grudi i samo pričaju o patriotizmu, pa ipak, kad treba da se nešto štrpne, ućari ili pak izlomi, to im nije nikakav problem.
Lično mislim, na osnovu iskustva i slušanja što više izvora, da mi u proseku nismo ništa negativniji u komentarisanju od drugih naroda. Mislim da je više do načina na koji to radimo. Takav nam je jezik i kultura, da koristimo ekstremna poređenja, reči i isticanja.