Zaista ne znam kako uopšte možemo da merimo uspešnost jednog trga kada je on trenutno okružen uglavnom napuštenim objektima i gradilištima. Zašto bi iko šetao tuda i boravio na tom mestu? Trg sam po sebi nije sadržaj, trg je prostor između različitih sadržaja koji ih povezuje.
Da sam ciničan, rekao bih otvorite pet/šest kafića i restorana na Savskom trgu, pa ćete videti kako će se očas napuniti ljudima
Dakle, kada zavšre ili bar privedu kraju ono što su naumili, možemo da sudimo koliko su bili uspešni. Možemo da trošimo sada tastature na milion ŠBB/KBB scenarija (mada lično mislim da ovakva konfiguracija trga ne bi bila dobra da je na ovom mestu ostala stara Železnička stanica), ali možda bi u ovom slučaju trebalo da budemo malo strpljivi i vidimo kako će sve to da izgleda kada presele Istorijski muzej, otvore Arheološki muzej (!?) u Pošti, izgrade školu, vrtić i stambene zgrade koje okolo planiraju, rekonstruišu Karađorđevu, srede hotel "Poštu" i onu parcelu pored itd.
Ipak, moram naglasiti da su ova rešenja koja su trenutno aktuelna, skromnija u odnosu na ono što se najavljivalo na početku - da će ceo prostor oko Savskog trga biti kulturni distrikt. Da, doći će tu dva muzeja, ali to je i dalje manje u odnosu na ono što je pričao Folić kad je bio gradski urbanista. On je primera radi govorio kako će se iza Železničke stanice graditi velika galerija (ne tržni centar, već prava galerija u kojoj se izlažu umetnička dela
), pominjao je i Muzuej arhitekture u Savamali i Muzej fotografije u Geozavodu, ali ništa od toga. Sve se popunjava nizom monotonih stambenjaka
Bilo kako bilo, Savskom trgu treba dati šansu. Dosadan sam postao sa tim, ali ponavljam da Beograd nije mali grad poput Čačka, Kraljeva ili Zrenjanina (bez uvrede tim meni dragim mestima), pa da se centar svodi na glavni trg i ono što se nalazi u radijusu od 200m. A, mi nekako stalno imamo potrebu da sve što je van ose Terazije, Trg republike, Knez Mihailova, Kalemegdan diskvalifikujemo kao nešto što "nije centar".
Koncept da se krug dvojke (koji paradoksalno aktuelni gradonačelnik želi da ukine) ozvaniči kao centar grada je nešto što podržavam. Stoga bi trebalo da se uloži napor da se ne samo Savski trg, već i Slavija, Vukov spomenik i Bajloni revitaliziju, urede i obogate sadržajima, kao i da se srede pravci koji od tih tačaka na "krugu dvojke" vode ka istorijskom centru (Nemanjina, Terazijska terasa, Kralja Milana, Bulevar kralja Aleksandra, Skadarlija, Bulevar despota Stefana....) I sređivanje platoa kod Pariske i veze Kalemegdana sa pešačkom zonom je dobrodošla ideja, samo bez ukidanja saobraćaja, naročito tramvajskog.