Šta je novo?

Savski trg

Мртав простор. Трг овде ће бити посећен колико би био и трг на углу А блока.

Pa nije mu to nikad ni bila poenta, bukvalno nema nikakvog urbanističkog smisla. Zato su ostavili i zgradu Železnice, nikakav im problem ne bi bio i nju da sruše da su hteli.

Nego imaju odličan duguljasti objekat i prazan i besmislen trg koji prave audiovizuelnu bafer zonu između ipak dosta prometnih Nemanjine, Sarajevske i Kneza Miloša prema Zabranjenom gradu.

"Tu nema ništa i nemamo tamo šta da tražimo" je upravo željena reakcija.

Смањиће се прометност пешака и у Немањиној и Сарајевској по пресељењу БАС.
Али има логике тај бафер. Зато и има само једна улица која води до реке, и около зид од зграда.

Jedan dan sam se šetao lominom, oko 9 uveče.. Što bi rekli sa novina, krv u žilama su mi se sledile...
Ja jedini pešak, prolazi lik sa pitbulom, Tamo predd kraj, sedi grupa narkomana ili šta su već, na n ekim stolicama na trotoaru...
Mogu da zamislim na šta će to sada liči...

Са уклањањем БАС из новог центра града, цео потез Каменичка-Карађорђева-Савска-Мостар-Кнеза Милоша-Краљице Наталије ће да постане духом попут периферних насеља, блокова, Карабурме, Миљаковца, Коњарника, искључиво са локалцима.

Сад гледам на камери, плато сабласно пуст. Има пешака али само по ободу. Генијални промашај пројектовања јавног простора.
Projekat je samo dodao ulje na vatru zapaljenu lošim urbanim planiranjem. Mislim da u Evropi nema boljeg skorijeg primera "ghost town efekta" nastalog planskom gentrifikacijom praćenom otimanjem prirodnih pravaca kretanja od stanovništva. To se najbolje uviđa po premeštanju sadržaja i linija javnog prevoza.

Ono što je ostalo nema više koga da dovozi niti da odvozi do "trga izgubljene namene" (kao što je to slučaj ispred praktično svake važne, ne samo glavne železničke stanice i u manjim evropskim sredinama), pri čemu je cela četvrt pretvorena u tranzitnu zonu američkog autoputa potpuno obesmislila poentu višedecenijske težnje urbanista da se grad spusti do reke. Da, načičkane su zgrade, ali veliki broj posetilaca šireg centra je izostao.

Ni metro presedači (koji bela dana videti neće) nikako neće doprineti oživljavanju zamrlog trga. Naprotiv, Kako je napredak neprimetan Nemanja će po svoj prilici još dugo ostati sam da čeka svoje stado. Ko zaista želi da se prošeta do keja učiniće to sa stanice Sajam, samoj po sebi najbližoj reci, i to ako i samo ako ne ispreče par šifonjera na sred puta.

dobro bre nisu stanice tu bile samo da bi pravile gužvu...dok su bile gužve kukalo se što je gužva a sad se kuka što je pusto...lokalci će sad vrv da kažu da su tek sad prodisali

ne kažem da nije bzvz što su napravili fensi trg koji je sad prazan al nije vredno baš tolike kuknjave...videćemo pravu sliku tek za koju godinu (BAS je tek nedavno premešten) kad se urade sve zgrade navodnog bgda, "mali metro" i sve ostalo što je planirano u tom delu

kome nedostaje gužva nek poseti malo novi BAS i okolinu...

Jedan dan sam se šetao lominom, oko 9 uveče.. Što bi rekli sa novina, krv u žilama su mi se sledile...
Ja jedini pešak, prolazi lik sa pitbulom, Tamo predd kraj, sedi grupa narkomana ili šta su već, na n ekim stolicama na trotoaru...
Mogu da zamislim na šta će to sada liči...

Najbolje da se vrate migranti i picin park. Biće uvek gužve i dešavanja. Dok sam ja tu studirao na EKOF-u ulazili su tu kod pica parka i kamioni sa prikolicama.
Sada, pustara...

Tzv. bafer zona, da se odvoje dve klase građana.
Zato vi i mrzite BNV jer ste sa jedne strane linije, a hteli bi ste biti sa druge.
U vezi ovih komentara kako je jezivo pusto i nema nikog na trgu. Koliko puno nesrecnih ljudi ima. Ta nesreca ih toliko unistila da im na pamet ne pada kakvu masu ljudi proizvodi metro stanica, a ovde ce biti ne jedna nego dve metro stanice za samo nekoliko godina.
To su isti oni koji se postavljali slike Galerije kada je otvorena (pa jos u vreme korone) i likovali sto je Galerija prazna. Voze se mladici gradskim prevozom ali bolje znaju od Alabara kako se puni TC.

Poslednja izmena:
Тргови су оригинално били места да се скупе људи да тргују и евентуално друже,ту функцију су давно изгубили па су данас у пракси махом места за састанке људи који касније иду негде другде. Да се укину манифестације на Тргу Републике и забрани људима да се налазе "код коња" и тај трг би зврјао празан осим да се преко њега пресече пут ка неком кафићу или јавној установи.

"Савски трг" није и не може да буде трг јер никад није био органско стециште окупљања људи у било коју сврху нити се налази на месту за тако нешто. Био је успутно транзитно чвориште док су ту биле силне линије превоза али је због тога био "трг" колико је и Зелени венац "трг". Савски "трг" је данас, после укидања ГЖС, де факто парк и као таквом му је актуелно "зелено" решење заправо јако успешно што ће се и показати са повећањем броја стамбених зграда око њега

Pre nekoliko dana poslednji put. Zasto pitas?
Има ли људи? Која ти је путања ако није тајна? Карађорђева (БАС у рушењу) - Савска (пошта у рушењу) или идеш као и остали супротном страном као и 90% пролазника?

Zato vi i mrzite BNV jer ste sa jedne strane linije, a hteli bi ste biti sa druge.
U vezi ovih komentara kako je jezivo pusto i nema nikog na trgu. Koliko puno nesrecnih ljudi ima. Ta nesreca ih toliko unistila da im na pamet ne pada kakvu masu ljudi proizvodi metro stanica, a ovde ce biti ne jedna nego dve metro stanice za samo nekoliko godina.
To su isti oni koji se postavljali slike Galerije kada je otvorena (pa jos u vreme korone) i likovali sto je Galerija prazna. Voze se mladici gradskim prevozom ali bolje znaju od Alabara kako se puni TC.
Овде ће бити не једна него две метро станице из којих ће путници ићи по ободу трга да би дошли до стајалишта градског превоза, то кретање људи ће се одвијати претежно са друге стране зграде...

Не знам зашто би неко био љут што не живи ,,са друге стране линије'' али је све очигледније да је тај Бнв изграђен управо тако да има што мање додирних тачака са оним ,,са друге стране линије''.

Zaista ne znam kako uopšte možemo da merimo uspešnost jednog trga kada je on trenutno okružen uglavnom napuštenim objektima i gradilištima. Zašto bi iko šetao tuda i boravio na tom mestu? Trg sam po sebi nije sadržaj, trg je prostor između različitih sadržaja koji ih povezuje.

Da sam ciničan, rekao bih otvorite pet/šest kafića i restorana na Savskom trgu, pa ćete videti kako će se očas napuniti ljudima :D

Dakle, kada zavšre ili bar privedu kraju ono što su naumili, možemo da sudimo koliko su bili uspešni. Možemo da trošimo sada tastature na milion ŠBB/KBB scenarija (mada lično mislim da ovakva konfiguracija trga ne bi bila dobra da je na ovom mestu ostala stara Železnička stanica), ali možda bi u ovom slučaju trebalo da budemo malo strpljivi i vidimo kako će sve to da izgleda kada presele Istorijski muzej, otvore Arheološki muzej (!?) u Pošti, izgrade školu, vrtić i stambene zgrade koje okolo planiraju, rekonstruišu Karađorđevu, srede hotel "Poštu" i onu parcelu pored itd.

Ipak, moram naglasiti da su ova rešenja koja su trenutno aktuelna, skromnija u odnosu na ono što se najavljivalo na početku - da će ceo prostor oko Savskog trga biti kulturni distrikt. Da, doći će tu dva muzeja, ali to je i dalje manje u odnosu na ono što je pričao Folić kad je bio gradski urbanista. On je primera radi govorio kako će se iza Železničke stanice graditi velika galerija (ne tržni centar, već prava galerija u kojoj se izlažu umetnička dela :D ), pominjao je i Muzuej arhitekture u Savamali i Muzej fotografije u Geozavodu, ali ništa od toga. Sve se popunjava nizom monotonih stambenjaka :(

Bilo kako bilo, Savskom trgu treba dati šansu. Dosadan sam postao sa tim, ali ponavljam da Beograd nije mali grad poput Čačka, Kraljeva ili Zrenjanina (bez uvrede tim meni dragim mestima), pa da se centar svodi na glavni trg i ono što se nalazi u radijusu od 200m. A, mi nekako stalno imamo potrebu da sve što je van ose Terazije, Trg republike, Knez Mihailova, Kalemegdan diskvalifikujemo kao nešto što "nije centar".

Koncept da se krug dvojke (koji paradoksalno aktuelni gradonačelnik želi da ukine) ozvaniči kao centar grada je nešto što podržavam. Stoga bi trebalo da se uloži napor da se ne samo Savski trg, već i Slavija, Vukov spomenik i Bajloni revitaliziju, urede i obogate sadržajima, kao i da se srede pravci koji od tih tačaka na "krugu dvojke" vode ka istorijskom centru (Nemanjina, Terazijska terasa, Kralja Milana, Bulevar kralja Aleksandra, Skadarlija, Bulevar despota Stefana....) I sređivanje platoa kod Pariske i veze Kalemegdana sa pešačkom zonom je dobrodošla ideja, samo bez ukidanja saobraćaja, naročito tramvajskog.

Zaista ne znam kako uopšte možemo da merimo uspešnost jednog trga kada je on trenutno okružen uglavnom napuštenim objektima i gradilištima. Zašto bi iko šetao tuda i boravio na tom mestu? Trg sam po sebi nije sadržaj, trg je prostor između različitih sadržaja koji ih povezuje.

Da sam ciničan, rekao bih otvorite pet/šest kafića i restorana na Savskom trgu, pa ćete videti kako će se očas napuniti ljudima :D

Dakle, kada zavšre ili bar privedu kraju ono što su naumili, možemo da sudimo koliko su bili uspešni. Možemo da trošimo sada tastature na milion ŠBB/KBB scenarija (mada lično mislim da ovakva konfiguracija trga ne bi bila dobra da je na ovom mestu ostala stara Železnička stanica), ali možda bi u ovom slučaju trebalo da budemo malo strpljivi i vidimo kako će sve to da izgleda kada presele Istorijski muzej, otvore Arheološki muzej (!?) u Pošti, izgrade školu, vrtić i stambene zgrade koje okolo planiraju, rekonstruišu Karađorđevu, srede hotel "Poštu" i onu parcelu pored itd.

Ipak, moram naglasiti da su ova rešenja koja su trenutno aktuelna, skromnija u odnosu na ono što se najavljivalo na početku - da će ceo prostor oko Savskog trga biti kulturni distrikt. Da, doći će tu dva muzeja, ali to je i dalje manje u odnosu na ono što je pričao Folić kad je bio gradski urbanista. On je primera radi govorio kako će se iza Železničke stanice graditi velika galerija (ne tržni centar, već prava galerija u kojoj se izlažu umetnička dela :D ), pominjao je i Muzuej arhitekture u Savamali i Muzej fotografije u Geozavodu, ali ništa od toga. Sve se popunjava nizom monotonih stambenjaka :(

Bilo kako bilo, Savskom trgu treba dati šansu. Dosadan sam postao sa tim, ali ponavljam da Beograd nije mali grad poput Čačka, Kraljeva ili Zrenjanina (bez uvrede tim meni dragim mestima), pa da se centar svodi na glavni trg i ono što se nalazi u radijusu od 200m. A, mi nekako stalno imamo potrebu da sve što je van ose Terazije, Trg republike, Knez Mihailova, Kalemegdan diskvalifikujemo kao nešto što "nije centar".

Koncept da se krug dvojke (koji paradoksalno aktuelni gradonačelnik želi da ukine) ozvaniči kao centar grada je nešto što podržavam. Stoga bi trebalo da se uloži napor da se ne samo Savski trg, već i Slavija, Vukov spomenik i Bajloni revitaliziju, urede i obogate sadržajima, kao i da se srede pravci koji od tih tačaka na "krugu dvojke" vode ka istorijskom centru (Nemanjina, Terazijska terasa, Kralja Milana, Bulevar kralja Aleksandra, Skadarlija, Bulevar despota Stefana....) I sređivanje platoa kod Pariske i veze Kalemegdana sa pešačkom zonom je dobrodošla ideja, samo bez ukidanja saobraćaja, naročito tramvajskog.
Svaka cast. Lepo si im rekao. Ja sam bukmarkovao njihove postove, pa cu ih za dve godine pitati ima li ljudi na savskom trgu.

A spomenik kome će se diviti srpski svet?

За српски свет не знам, али да изазива реакцију код туриста и странаца изазива. И то прилично позитивну.

Mislim da postoje dve sasvim validne kritike Trga, a to je ona "bina" koja je unizila železničku stanicu i to što je stara crpna stanica ostala neplanirano u funkciji. Te dve stvari su velike greške, srećom prva može da se ispravi.

Sa druge strane, Trg ima lepu formu, prikladno je ozelenjen imajući u vidu klimatske promene, a Nemanja će patinirati i, iako je meni ružna skulptura, uklopiće se sa krošnjama.

Što se broja ljudi tiče, apsolutno je nebitan jer nije projekat trga odgovoran za smanjen protok pešaka, niti je njihov broj nekakvo merilo "uspešnosti" rešenja u ovom slučaju. Da se ljudi skupljaju 50 metara dalje, a isto nema nikakvih sadržaja, onda bismo mogli tako da gledamo. Ali to nije slučaj, ljudi nema u celom BNVu sem oko Galerije i na keju jer su tamo prodavnice i kafići, a nije ni gužva u Finansijskom parku.

Vrh