Evo jedne moje analize sve ove gongule, opozicijo, vlastodržci ako čitate ove redove, zaintresovan sam za poslovnu saradnju u raznim domenima, ko ponudi više naravno
Pogotovo za opoziciju, nudim rezultate odmah, povećanje podrške za 100%, ipak jelte ne mora preveliki procenat da se duplira xd. Elem, admine molio bih te da mi ne brišeš komentar ovaj, i ako se dotiče politike, veoma detaljno ću se dotaći samog spomenika, savskog trga i estetike. Fala lepo unapred!
Spomenuću samo dva klipa, koja nisam ja birao, već su neki korisnici sami okačili danas.
https://www.youtube.com/watch?v=a4l9dsh05Tg
Arhitekta Maldini govori neke tačne stvari pa onda ide red ideoloških procena, političkih sudova, filozofiranja pa opet red ispravnih sudova iz domena njegove struke.
0:44 Priča o crpnoj stanici, zvanoj bunker, napominje da zaklanja pogled na spomenik, da je nezavršena, ružne kante za smeće koje izgledaju kao strujomeri, sa sve ironijom, u suštini sud je na mestu i ima pravo.
1:40 arhitekta Maldini izlazi iz domena svoje stručnosti i kreće u ideoligizacije, o istočnim kulturama, o Moskvi ( koja je pritom 10x više Evropejska nego Beograd uz sve mane) itd itd. U najmanjoj meri ovaj stav je za diskusiju, a on ga predočava kao vrednosni stav.
2:03 Priča o soc-realizmu poprilično tačno, kao i o pretežnoj lokaciji velikih soc-realističkih spomenika koji su se nalazili uglavnom van urabnih sredina. Opet tačno.
4:05 priča da će nas svet u buduće gledati kao kulturnu provinciju, opet nešto diskutabilno, šta smo bili pre ovoga? Šta ćemo biti u budućnosti? Skroz nepotrebno.
4:50 Priča o tome da je spomenik morao da radi Srbin, opet nešto što izlazi iz domena struke i nešto što je za raspravu, u svakom slučaju često nismo na nivou da uradimo neke stvari, pa to rade stranci, ono što je ovde mnogo važnije jeste konkurs, idejna rešenja, kontrola transparentnosti, i kontrola same vlasti ili smernice kakav spomenik želi, od toga da li je sam autor Srbin, mnogo spomenike u BG nisu pravili srbi pa su veoma lepi i prepoznatljivi npr. Knez Mihajlo itd itd. Idemo dalje.
5:00 opet politika i ideologizacija i APSOLUTNO nepotrebno spominjanje Hrama Svetog Save za ovu temu, gde mu smeta rusko učešće, i ako bez rusa, taj hram ne bi bio završen još 50 godina, što zbog finansija, što zbog samih umetničkih radova, i pritom mozaik Muhina je više nego uspeo i na veoma visokom nivou, dok mnogi zanatski radovi samih nas SRBA u samom hramu su veoma ispod proseka, vraćamo se na temu u svakom slučaju.
5:50 priča opet van njegove struke o kulturnim, nacionalnim, istorijskim identitetima, opet nešto vrlo diskutabilno i konkretno u ovoj reportaži nepotrebno.
6:00 opet treći put spominje implicitno ruse, i očigledno ga ruski umetnici mnogo žuljaju.
6:40 spominje da vajari izražavaju drugim sredstvima, na apstraktan način, geometrijski, simbolički ili ekspresionistički, opet diskutabilno i opet zaboravlja da je ovo spomenik istorijskoj ličnosti i da se ne može praviti tek tako neki apstraktni post-moderni spomenik i zaboravlja da je i apstraktna figura u velikoj meri kič, i da je to druga krajnost u vajarstvu, a sve što nije u skladu sa modom 21. veka naziva "retrogradnom kulturom". Idemo dalje...
7:20 vraća se na priču o predimenzionisanju, ima pravo ovde, pa komentariše simbole krsta i mača i nudi svoje tumačenje, ne poznaje takođe ni sam srpsko prvoslavlje, niti pravoslavlje kao takvo, a to zamera samom autoru, i govori kako je ovo ruski krst, i ako ovo nije isključivo ruski krst.
8:00 smeta mu mač, jer je Stefan Nemanja kako on kaže pre svega svetac, i ako zaboravlja da je glavni razlog i značaj Nemanje ne to što se zanomanišio 3 godine pred smrt, već zato što je bio državnik,političar i osnivač prve "međunarodno prizante države" za to vreme tako da kažem, značaj Nemanje je zato pre svega u svetovnim stvarima a tek onda u duhovnim, i on je simbol države, a tek posle nečeg drugog. U svakom slučaju opet diskutabilno.
8:10 priča o maču, vrv je tačno što govori, opet od drugorazrednog značaja.
8:30 smeta mu simbol oružija kao element naše državnosti, u svakom slučaju to je slučaj svuda u svetu i nismo ga mi izmislili. Zatim opet izlazi iz svoje struke i daje vrednosne sudove o tome kako to simboliše varvarstvo i da se svrstavamo u varvarska društva, a onda u ritmu nastavlja i daje svoj sud na poslednje ratove i raspad Jugoslavije, ko o čemu oni o 90-tima.
9:10 Maldini tumači da je mač preteći, i da je trebao da bude u koricama, a krst u ruci, (lično meni je svejedno i ovo je verovatno bio motiv, da se naglasi moć države iz SNS-ove vizure), da je bio krst, isti ovi ljudi bi govorili kako smo mi sekularna država, kako tu ne žive samo pravoslavci, i kako je ovo povratak u srednjovekovlje, dajem glavu za ovo!
9:18 kaže "sve zavisi od tumača, kako će tumačiti ovo" ali on je to obavio za nas 10 sekundi ranije i sve doveo u vezu pretnja, ratovi, 90-te, varvarska društva i sl.
9:30 vrši poređenje BNV i spomenika i spominje jedan problematičan kontrast između ova dva lica, tu je u pravu 100%.
10:30 Kaže da bi vrv Stefan Nemanja se sam zgrozio nad svojim spomenikom, javio mu se Nemanja u snu...
10:50 opet ide lekcija iz teologije, istorije i svetosti Nemanje, kako je on ostavio mač ( u dubokoj starosti just saying) i predao ga sinu svom takođe xd
11:10 pominje neku vrstu reirkarnacije soc-realizma u 21. veku u vidu populističkog-realizma, relativno tačna teza (zaboravlja da kaže da je to rezultat jednog agresivnog diskonuiteta komunističkih društava, gde je 50 ili 70 godina bila dozvoljena samo jedna umetnost a to je u službi komunizma)
11:20 poenta ovog videa, kaže "ova estetika se obraća ljudima koji to mogu da shvate" oni ga percipiraju grandioznim, lepim u zanatskom smislu ali dalje od toga ne vide... (između ovoga ide red paljbe po plebsu i njihovoj učmalosti), a on sa svojim kolegama, i podržan medijima mesec dana se zgražava nad spomenikom i pokušava tom plebsu da kaže kako ovo ne valja!
11:50 pominje materijal za izradu spomenika, cenu radova i lokaciju u velikoj meri u svemu je u pravu. Priča o materijalima i vidi se da je tu stručan. i to je to KRAAAAAJ!
Ovaj video je čak jedan od klipova koji naspram onoga šta sam video i pročitao do sada, umeren xd
U drugom videu sa N1 priča se slična priča sa dodatkom još sočnijih tumačenja, kako je ovo pretnja modernim bogumilima (čitaj: krug dvojke i pseudo eliti) i tako dalje i tako bliže. Sa jednim moćnim dodatkom. DEJANOM ATANACKOVIĆEM piscem i vizuelnim umetnikom, koji već 3-4 dana bljuje vatru i govori kako prva stvar koja nova vlast treba da uradi kada dođe na vlast, jeste da "ukloni sramni spomenik", (Alek Vučić likes this, upravo je dobio 30 razloga da krene u paljbu preko medija).
I sam Atanacković opet daje intervju, i ako bi morao vrlo da pazi kako se izražava i da bude precizan u tome, vrlo nonšalantno daje izjave i samim tim povod za BESOMUČNU i efikasnu propagandu režima. Mogao je ako ga već toliko spomenik frustrira, da upotrebi reč "izmesti" ili nešto tome slično i ako su reči "skloniti sramni spomenik" i "izmestiti" slične, nemaju istu jačinu a i namera je upitna. (guess who like this? Alek Vucic hehe, napisacemo "banda petokolonaška želi da sruši spomenik Stefanu Nemanji i da sruši ili izmesti Hram Svetog Save hehe). A onda će jadni Atanacković da daje bezuspešne demante, naravno pisac ne može da razmatra u kateogrijama koje nisu Vučić, Vučić i Vučić xd
Sledi finale, onda pojašnjava svoje pređašnje stavove i mrtav ladan govori "ne bih imao ništa ni posebno protiv da vidim jedan pad ovog spomenika" a onda ide bukv sekund kasnije protivrečan stav, " ali to nije moja želja niti prizivam" LOL jok, nego ko priziva?
I onda finišira sa optužbom Vesića (koji je uzgred jedna ameba, samo da budemo jasni) da ne "priziva takve slike" ahahahahah (i ako takve slike priziva naš vizelni umetnik) i kaže ako se spomenik sruši jedino će ovaj režim biti odgovoran. LUDILO MOZGA. Ne može jadan umetnik da prevali to preko usta kao pravi revolucionar (da kada bi on došao na vlast, da bi on takav spomenik lancima i čekrcima ručio i stilu rušenja Lenjinovih ili Sadamovih spomenika).
E sad, ako je ovaj spomenik "populistički-realizam" i ako ga sirotinja, raja, puk i plebs u velikoj većini voli, odobrava i generlano im se sviđa onda je apsolutno glupo voditi kampanju mesec dana u kojem istom tom plebsu pokušavate objasniti kako su oni glupi i zatucani i kako je ovo pitanje svih pitanja! Radite uslugu vlasti, a upravo sada ovakvi ljudi kao ovakvi mediji i intelektualci su postali "i rušitelji hrama svetog save" i verujte mi ta percepcija će biti prisutna kod velikog broja običnih ljudi. I opet moja bajna opozicijo ZABORAVLJATE da je ovaj plebs i krezuba srbija koje se gadite bila većinski ista ona Srbija koja je glasa za vas pre 2012-te i ako želite da zamenite ove, opet se morate obraćati istom ovom narodu (od koga se otvoreno ili skriveno gadite). To je samo znak da ste izopšteni iz stvarnosti, živite u vašim twitter balonima i izlazite iz BG-a vrlo retko.
I ovi ljudi, ovi intelektualci i pisci, umetnici samo gledajte će pružiti podršku i prišljamčiti nekoj opozicionoj partiji na sledećim izborima i doneti joj siguran pad procenata koji su i ovako bedni, svakom ovom izjavom Alek ide na 80% podrške. Znam ja da bi ovi voleli frakove i odela, ali ne mogu na vlast, bez podrške ljudi sa "opancima" (samo figurativno). I povrh svega ovoga pokušaj da medijski nametneš temu, već mesec dana je KATASTROFA jer ovo ne dopire do 95% ljudi. Nisu stručni, nemaju vaš evropejski njuh i razvijeni ukus, na zanima ih, bitno im je da postoji kakav takav spomenik, nego nikakav mali milion razloga, a vi ste se nameračili da ginete ovde. I pritom sve ovo Vučko uzima i satire vas kao budale.
Na svakog vizuelnog umetnika, pisca, vajara i arhitektu, Vučić ima 5 komada i to na 5 televizija sa nac. frekvencijom! Vučić imam osećaj kad ustane se prekrsti i zahvali ovakvoj opoziciji i "intelektualcima" koji su protiv njega, može biti da rade za njega, a može biti da su toliko glupi i iščašeni iz realnosti da su samo naivni. Biće da je oba.
Sam sam rekao da imam pomešana osećanja po pitanju spomenika, da je nešto meni lično dobro, nešto manje dobro, ali da ovo nije bitka gde se gine. I da forsiranje ove teme je čisto samoubistvo.
To je to, izvinte za logoreju xd