rangeros
Intermediate
- Učlanjen(a)
- 08.12.2020.
- Pohvaljen
- 438
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=806579#p806579:135a8kyk je napisao(la):Earthmoving » Čet Dec 24, 2020 2:18 am[/url]":135a8kyk]Nije baš tako Rangeros druže, meni je ovaj Trg solidno planiran. Arhitektonski mi je lepa i zgrada Žel stanice i stari izgled Pošte, od nje mi prosto zastaje dah i imam duboko poštovanje prema arhitekti koji je takvu harmoniju smislio, prosto se za takva dela pitam koji ključ, koju tajnu koje ideje, proporcije, zlatnog preseka, simbola, religije, čega... je arhitekta imao u svojoj glavi kad je tako lepo delo stvorio. Ako bi mogao malo te magije i na mene da prenese, da shvatim dublji smisao stvaranja lepote. Dakle ja volim i poštujem stare, prave arhitekte ali mi je tužno kako su danas degradirali (tačnije zadnjih 75 godina sa dolaskom moderne arhitekture u Srb), ostala samo prazna ljuštura tog imena. I nije tačno, da je od njih neko vizionar, on bi svojom vizijom i harizmom opio političara, kao što su nekad francuske kraljeve, i ostvario svoju sliku, ali to kolko arhitekte danas nude, ja ću dati svojim neprijateljima i neću biti siromašniji...
Момир Коруновић, архитекта који је пројектовао зграду поште, је развио аутентичан стил српско-византијске архитектуре. Мислим да сте изоставили једну битну карику која се налази између архитекте и политичара, а то је инвеститор. Предлажем да прочитате књигу Ђорђа Бобића ,,Архитектура у изнуди”.
П.С. Додуше, верујем да је овде инвеститор и политичар иста карика, што ће се једног дана и показати.