Šta je novo?

Savski trg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=770487#p770487:1geajyo2 je napisao(la):
solecar » Ned Avg 30, 2020 9:37 pm[/url]":1geajyo2]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=770421#p770421:1geajyo2 je napisao(la):
DraganSt » 30 Avg 2020 15:57[/url]":1geajyo2]Sa tacke gledista lokacije, ne moze se porediti Krunska I Savski trg. Hteli to da priznate ili ne Savski trg ce biti buduci centar gde ce prolaziti puno turista, bilo da sa namerom idu tamo, bilo na putu do keja, KV, BNV. Dakle, cak I ljudi koje ne interesuje tehnika I koji ne bi otisli u Muzej NT, proci ce pored stare ZS I videti Muzej Nikole Tesle tako da ce otici iz Srbije sa znanjem da je Nikola Tesla bio Srbin. To je ono sto mi se svidja. Sto se unutrasnjih prostorija tice, verovatno da bi bivsa elektrana mogla da obezbedi mnogo lepsu izlozbu.

Kao varijanta, mogli su da naprave zgradu muzej u BNV, ili atraktivnu futuristicku zgradu preko puta BNV koja bi bila vidljiva sa druge obale.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=770425#p770425:1geajyo2 je napisao(la):
DraganSt » 30 Avg 2020 16:09[/url]":1geajyo2]Nije vazno da li ce postati centar, kao sto si sam rekao, postace centar zbivanja, a to znaci da ce puno stranaca proci pored Muzeja, za razliku.od Krunske gde su odlazili.samo ljudi sa namerom.
BNV će postati centar svih zbivanja kao što će to biti Velika Moštanica. Hteli neki da to priznaju ili ne. Kao što neki rekoše, turiste ne interesuje toliko Knez Mihailova i sam centar, zato što to isto imaju i kod sebe, te se tako to može primeniti i na BNV. Zašto bi neko trčao da vidi BNV, kada to takođe ima kod sebe? Dalje, postavlja se pitanje na kojem će to putu da prolaze nepregledne kolone turista, kada sve što je generisalo veliki broj ljudi na tom mestu se izmešta? Baš će turisti da hrle da gledaju fensi obaloutvrdu koju imaju i kod sebe. Sve te priče ko u rangu onoga da Bugarski turisti hrle u Beograd za novu godinu da vide novogodišnju rasvetu.

Osim lične i službene ushićenosti pojedinih forumaša BNV, ne videh da je iko dao konkretan arument zašto će BNV postati centar svih centara, zbivanja i svega što se deešava u gradu. Ja sam se barem potrudio da obrazložim zašto mislim da neće biti, kao i zašto nije dobro da se linije sa Savskog trga skraćuju do Mostara zarad TC u BNV. Uguravanje muzeja Nikole Tesle, skraćivanje linija sa Savskog trga, kao i postavljanje spomenika Stefanu Nemanji, neće naterati ljude da posećuju nešto, samo zato što je neko zamislio da to što se gradi mora da dnevni promet od milion ljudi i da svi treba da svakodnevno izražavaju ushićenje. Ljudi će i dalje ići tamo gde su i ranije išli, s tom razlikom što će trošiti više vremena da stignu, zbog novonastale situacije.

Što rekoše neki, postoji znatno više mnogo boljih lokacija za spomenik Nemanji, a koji su na uzvišenjima, i da je samo pitanje na koju je trebalo da se postavi. Što se tiče muzeja Tesli, tu se slažem za Elektranu na Dorćolu.

E moj svetski putnice, turisti ne idu samo.u one delove grada gde mogu da se vide stari grad I muzeji, vec odlazr I tamo.gde mogu da se opuste jer oni su na odmoru a ljudi na odmoru zele da predahnu, na primer da popiju.kafu u kaficu pored reke ili mozda da sednu na brod I sat dva krstare rekom, a eto u BNV ili Karadjordjevoj je idealno mesto odakle mogu pocinjati krstarenja (ako se vlasti sete toga).

E moj svetski putniče, ne idu turisti koji žele da se opuštaju pored reke, da to rade jedino i isključivo u BNV. Pored tog čuda kakvog svijet viđeo nije, postoji i Savski kej, Dunavski kej, Kej Oslobođenja... Mesta za opuštanje na pretek, da se bira.
A vezano za Karađorđevu, odatle godinama počinju krstanja, velika većina njih, svetski putniče. Bio na desetak njih. I na jednom sa Keja Oslobođenja.

Bio, samo sto je ranije na tom krstarenju moglo da se gleda na groblje brodova I na deponije, a sada ce pogled biti "malo" bolji. Samo malo bolji, pa je za ocekivati I da broj ljudi koji ce tamo proci bude veci. A da ne pricamo sto tim putem mogu preko pasarele da nastave I do Kalemegdana (ili da se sa Kalemegdana spuste) a onda da nastave preko Savskog trga dalje, na primer do Hrama Svetog Save. O ukrstanju metro linija na tom mestu da I ne pricam.

Nego, da si ti meni ziv I zdrav. U potpunosti se slazem sa tobom. Niko nece prolaziti Savskim trgom, svi ce ga zaobilaziti u sirokom luku.

Al će zato svi da (ne)zaobilaze BNV. Nije šija nego vrat. Čak i taj koji bude išao da poseti Hram, neće ići preko BNV, nego će ići preko Savskog trga, ako mu je do toga iz Karađorđeve. Realnije mi je da će neko sa Kalemegdana da hvata 29 ili 31 ako hoće da obiđe Hram. Ja prvi bih tako nešto uradio. A da dolazim brodom, a želim da obiđem Kalemegdan i Hram, prvo bih obišao Kalemegdan, jer se tu nalazim, pa bih onda na autobus / trolejbus do Hrama.
Ovo naravno uzeti sa rezervom, zato što se ja nikako ne mogu svrsatati u prosečnog turistu i osobu sa prosečnim načinom razmišljanja.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=770503#p770503:yww98hkk je napisao(la):
solecar » Ned Avg 30, 2020 10:58 pm[/url]":yww98hkk]Al će zato svi da (ne)zaobilaze BNV. Nije šija nego vrat. Čak i taj koji bude išao da poseti Hram, neće ići preko BNV, nego će ići preko Savskog trga, ako mu je do toga iz Karađorđeve.

Pa mi ovde upravo o Savskom trgu govorimu, da li ce puno ljudi tu prolaziti, ne o BNV.
A sto se tramvaja I trolejbusa tica, vrlo je malo turista koji ce ici tramvajem. Vecina ce zeleti da se proseta pesice, pa to je ako.se ne varam, ne vise od pola sata lagane setnje.

Pa normalno da će vrlo malo turista da ide tramvajem, kada tramvaj ide kao antibiotik i kada plus bude spakovan ljudima sa poteza 500+91/92, te 51, bolje nego li sardine u konzervi, pa neće imati luksuz ni da uđu da vise na vratima.
Mi ovde ne pričamo samo o Savskom trgu, nego i o BNV, jer po tvojoj priči ispada da će preko Savskog trga da idu kolone turista da piju kafu i da uživaju na promenadi pored reke u BNV i da će zato onako usput da posete i muzej Nikole Tesle, jer, ovo je moja konstatacija, neće imati pametnija posla dok budu prolazili.

Gasenjem Zelenicke i Autobuske stanice sa Savskog trga i Savamale vise nece imati ko od putnika-turista da se spusta Nemanjinom ili Zelenim Vencem do Zeleznicke - Autobuske stanice. Jedini spas su krem elitni kafici u okolini za Instagram turizam

Без сређивања објеката по ободу трга узалуд сва прича о новом центру града, и музеј и споменик.

Колико људи долази на Дорћол на Дунаву? И тамо су 80 настале најмодерније зграде са радњама, кафанама,ресторанима, чак и тако значајној архитектури као што је Дунавски цвет, па базени, шеталиште на обали. И све то је још ближе историјском средишту, Калемегдану и Кнез Михајловој... Имам утисак да већина Београђана није ни крочила ногом у тај крај.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=770517#p770517:2xc3lev3 je napisao(la):
Otis.Driftwood » 30 Aug 2020 11:43 pm[/url]":2xc3lev3]Gasenjem Zelenicke i Autobuske stanice sa Savskog trga i Savamale vise nece imati ko od putnika-turista da se spusta Nemanjinom ili Zelenim Vencem do Zeleznicke - Autobuske stanice. Jedini spas su krem elitni kafici u okolini za Instagram turizam
Trebalo je dosta komentara da bi konačno neko dao smislen odgovor na ovo:
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=770421#p770421:2xc3lev3 je napisao(la):
DraganSt » 30 Avg 2020 15:57[/url]":2xc3lev3]Sa tacke gledista lokacije, ne moze se porediti Krunska I Savski trg. Hteli to da priznate ili ne Savski trg ce biti buduci centar gde ce prolaziti puno turista, bilo da sa namerom idu tamo, bilo na putu do keja, KV, BNV. Dakle, cak I ljudi koje ne interesuje tehnika I koji ne bi otisli u Muzej NT, proci ce pored stare ZS I videti Muzej Nikole Tesle tako da ce otici iz Srbije sa znanjem da je Nikola Tesla bio Srbin. To je ono sto mi se svidja. Sto se unutrasnjih prostorija tice, verovatno da bi bivsa elektrana mogla da obezbedi mnogo lepsu izlozbu.

Kao varijanta, mogli su da naprave zgradu muzej u BNV, ili atraktivnu futuristicku zgradu preko puta BNV koja bi bila vidljiva sa druge obale.

Ne znam iz kog razloga će turisti tu da prolaze, kada neće biti nijednog turističkog terminala - glavna železnička stanica ne postoji, BAS se premešta, pristanište ionako ne generiše mnogo turista. Na kraju krajeva, lokacija za muzej Nikole Tesle je potpuno nebitna, jer je to danas zaista svetski poznati naučnik, a svako turista, strani ili domaći, ako želi, doći će u muzej gde god se on nalazio u gradu.

@ marrecar
Turisti će ići da vide BNV, jer ako neki forumaši osečaju ushićenje na samu pomisao na BNV, ne postoji ni jedan jedini razlog zašto to ne bi radile i horde turista.
Onaj koga interesuje lik i delo Nikole Tesle, gde god da se nalazi njegov muzej, otići će da ga obiđe, dok onaj koga to ne interesuje, sve i da je na putanji koju turisti ne zaobilaze, neće ga ni posetiti. Primera radi, kako živim u blizini muzeja "25 maj" (muzej Jugoslavije), imam priliku da vidim čak i dosta mladih stranaca da ga posećuju, uprkos tome što nije u centru i uprkos tome što mnogi nisu ni živeli u Titovo vreme, ali znaju i te kako za njega. Dosta njih nakon obilaska muzeja ide sa 41 do pravog, istorijskog centra.

@ ГЛАС ПРИРОДЕ
Ja sam sticajem raznoraznih okolnosti ove godine bio na Dunavskom keju desetak puta, dok nijednom na Savskom keju, a recimo prošle godine sam samo jednom bio na Dunavskom keju, a više puta na Savskom. Interesantno mi je kako neprimetno urađen prelazak iz stambenog dela na sam kej, ustvari kako je na nenametljiv način napravljena jedna celina. Nikada nisam išao dalje od Dubrovačke, jer nisam želeo da rizikujem sa psima lutalicama, pogotovu što sam čuo da su neki ljudi imali neprijatnosti sa njima na tom delu koji je neraskrčen i neuređen. A bilo bi lepo da se to uredi i da se tu preseli Teslin muzej. Taj prostor svakako ima mnogo više potencijala nego li zgrada bivše GŽS.

Teslin muzej na Dorcolu a jeste staro jezgro sada je delimicno turisticki zanemareno
upravo ce sa Teslinim muz. biti tom delu starog jezgra vracen u celosti u turist. funkciju
A sto Savsko trgu nije potrebno , jer po prirodi nj. položaja več jeste ne zaobilazni trg
te muzej srednjovekovne Srbije i eventualno pošte je sasvi dovoljno.
Gradske ne zaobilazne tacke treba širiti
a ne koncentrisati.
Beograd nije selo pa sve strpati na centralno mesto. Kod svih metropola zapravo nemoguce je odrediti centralno mesto grada upravo zato sto imaju ih na vise mesta.
Ne treba nam seljačiti Bgd
Na Savskom trgu nikako ne smemo dozvoliti takav promašaj uguravanje Tesle i Nemanje zajedno
U ovom gradu uz dobro planiranje možemo imati lep razvoj samog grada sa mnogo vise važnih tačaka
:sesir:

Centar Beograda je:

Kalemegdan - Knez - Terazije - Dvorovi - Slavija - Hram

Tu se svaka prica zavrsava.

Da je ispostovana ideja o spustanju sa TT-a direkt na reku, onda bi BNV u bilo kakvom obliku dobio smisao, ovako to ce biti samo jos jedna ruzna stambena cetvrt pored reke. Dorcol na stereoidima.

:violina:

stefan-nemanja-spomenik2.jpg

Oak-nut-acorn.jpg

DraganSt":37almfk9 je napisao(la):
Prelepo. Rasti Nemanja, rasti.
Turisti, sprem te se spremte za čudo neviđeno, da ga obilazite svakodnevno i redovno, jer to je nešto zaobilazno kda se dođe u posetu Beogradu. :)

Ako će već postolje (žezlo) da drži metalna konstrukcija, zašto se odlučilo da celom visinom bude postavljen metal, umesto da bude do pola, a druga polovina bude kao što je na žezlu po kome se radilo?

file.php

Najviše poseta u kategoriji muzeja u Beogradu ima Muzej Jugoslavije. Ako im je cilj da novi muzej bude turistička atrakcija i dospe na prvo mesto po posetama nije loše da novi muzej pored centralnog dela posvećenog Nikoli Tesli ima i druge delove iz oblasti nauke i tehnike. Ako u zgradi ima dovoljno mesta mogu u okvir istog muzeja preseliti barem postojeće muzeje nauke i tehnike, muzej automobila i železnički muzej, i dodati odeljenje avijacije sa par eksponata a postojeći muzej avijacije na Surčinu pridružiti kao odvojeno odeljenje i tamo mu dodati planirani hangar za civilnu avijaciju.

Takav muzej nazvati "Muzej Nauke i Tehnike Nikola Tesla", napraviti još veći Teslin kalem za demonstracije i par drugih interaktivnih eksponata, napraviti veliku muzejsku prodavnicu i kafe. Kupljena karta može da važi i za ulaz na odeljenje na Surčinu pa pored ili iza muzeja staviti minibus koji vozi grupe tamo i nazad.

Sve više mi deluje da je (jedina) logika ovako visokog spomenika u tome da posmatraču iz pravca Nemanjine napravi vizuelni balans sa zgradurinama iza.

Koliko god to sumanuto zvučalo, jedino u interakciji sa tim krš zgradurinama iza, ovoliki spomenik može da ne izgleda nezgrapno.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=770709#p770709:dmw10vql je napisao(la):
srdjan » 31 Aug 2020 04:10 pm[/url]":dmw10vql]Sve više mi deluje da je (jedina) logika ovako visokog spomenika u tome da posmatraču iz pravca Nemanjine napravi vizuelni balans sa zgradurinama iza.

Jedini razlog je sto BNV pune sadrzajima koje smatraju atraktivnim u pokusaju da naprave novi gradski centar.
Otud megalomanija.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=770706#p770706:1hnaatws je napisao(la):
peper.mint » 31 Avg 2020 16:59[/url]":1hnaatws].... nije loše da novi muzej pored centralnog dela posvećenog Nikoli Tesli ima i druge delove iz oblasti nauke i tehnike. Ako u zgradi ima dovoljno mesta mogu u okvir istog muzeja preseliti barem postojeće muzeje nauke i tehnike, muzej automobila i železnički muzej, i dodati odeljenje avijacije sa par eksponata a postojeći muzej avijacije na Surčinu pridružiti kao odvojeno odeljenje i tamo mu dodati planirani hangar za civilnu avijaciju.

Takav muzej nazvati "Muzej Nauke i Tehnike Nikola Tesla", napraviti još veći Teslin kalem za demonstracije i par drugih interaktivnih eksponata, napraviti veliku muzejsku prodavnicu i kafe. Kupljena karta može da važi i za ulaz na odeljenje na Surčinu pa pored ili iza muzeja staviti minibus koji vozi grupe tamo i nazad.
:kafa:
Post je vrlo inspirativan pa da doprinesem i ja u tom duhu
Ja mislim da treba postavljati i pisoare i u ženske WC mozda bi po neki bio i upotrebljen ali definitivno bi postali vrlo jaka turistička atrakcija :laugh: :lool: :laugh:

Mozda se ne slažeš u potpunosti sa doprinosom tvom postu
pa u tom slucaju svoje ne slaganje obrazloži
jer ja ne vidim razliku
:bubanj:

Очи не виде ништа. Очи служе да елекремагнетни талас од предмета донесу до мозга, а мозак даље види. Зато ми сви гледамо у једно, а видимо разно - сходно свом искуству.

Vrh