Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Car spotting...

Ajde da razumem klinčadiju koja se loži na besna kola a danas imaju telefone i opremu koja to sve može dobro da izslika, pa i da razumem da oni jure i cimaju se da slikaju takve mašine i debile u njima. Ali bilo mi je jako tužno i porazno, i upitao sam se kuda čovečanstvo ide, kada sam prošle godine video kako u jedan bahati precenjeni klub u centru stiže neki bilmez-krimos u nekim retkim besnim kolima. I u roku od pola sata se na licu mesta pojavljuje neki odrasli ''car spotter'' od 30ak godina koji je došao peške ili prevozom. Izvlači svoj aparat, stalke i ostalo što ide i krene kleči na podu u svojoj odeći, i to čak na kolovozu ulice, rizikujući da ga pokupi nešto, da bi uslikao nečije prevozno sredstvo.

Tad sam se baš zapitao kuda idu i Srbija ali i svet, ako će takvi organizmi i beskičmenjaci sa Štokholmskim sindromima da budu većina ili bar deo većine koja odlučuje i glasa...

were-not-gonna-make-it-terminator2.gif

To ti je taj zapadni moderan zivot. Sve zivo se radi da povecas traction i klikove pa cak i klecis na kolovozu samo da mikro sekunda ispadne sto bolja.

Ima cak i ovakvih

@vradovic Да ли мислиш да је вама станарима месне заједнице Београд на Води уреду да вам дечаци са телефонима висе пред гаражама и сликају шта возите?

Javna povrsina ne mozes im nista realno. Cak i ovo sto je doticna uradila je pre svega neprimereno ponasanje. Mada sa druge strane mislim da ni deca nemaju bas pravo da snimaju u facu nekoga i to jos live da objavljuju.

Ja prolazim sa fiatom 500L tako da meni ne smetaju :ROFLMAO:

Sa javne površine može da se snima bilo šta i bilo ko, iz bilo kog ugla. Jedino ne sme ako se zadire u nečiji privatan i intiman prostor, ako se radi o uhođenju ili beleženju nečijeg kretanja i aktivnosti (praćenja) i ako postoji od institucija aminovana zabrana snimanja na tom mestu, za šta onda mora da postoji i od institucija aminovan i dodeljen znak odnosno obaveštenje o zabrani snimanja.

Ne branim klince (jer mislim da su već na putu da odrastu ili u džibere ili u plitkoumne osobe) ali baš me nekako zabole šta gospođa u autu misli i oseća što je neko snima na javnom prostoru.

@vradovic Да ли мислиш да је вама станарима месне заједнице Београд на Води уреду да вам дечаци са телефонима висе пред гаражама и сликају шта возите?
Hvala na linku.

Jasno je da se u Bgd. na vodi radja jedna nova subkultura vezana za fanaticno obozavanje robe i statusnih simbola. Bogati klinci izgledaju kao white trash, dok vlasnici automobila (i stanova) takodje izgledaju kao white trash. Olos. Dno. Sljam.

Nadam se da ce uskoro privuci jos kriminalca, neke nove beskrupulozne nade bgd. asfalta i da ce njihov kraj postati nebezbedan.

U svakom slucaju ovde vidimo tzv fetisizam robe, bas u najcistijem obliku, kako ga je Marks davno definisao.

Sa javne površine može da se snima bilo šta i bilo ko, iz bilo kog ugla. Jedino ne sme ako se zadire u nečiji privatan i intiman prostor, ako se radi o uhođenju ili beleženju nečijeg kretanja i aktivnosti (praćenja) i ako postoji od institucija aminovana zabrana snimanja na tom mestu, za šta onda mora da postoji i od institucija aminovan i dodeljen znak odnosno obaveštenje o zabrani snimanja.

Ne branim klince (jer mislim da su već na putu da odrastu ili u džibere ili u plitkoumne osobe) ali baš me nekako zabole šta gospođa u autu misli i oseća što je neko snima na javnom prostoru.
Realno ovo moze da spada u belezenje kretanja tj pracenje. Cekaju je ispred vrata i istog sekunda objavljuju Anja izasla iz zgrade usla u zgradu. Evo je ide u prodavnicu. Malo preterano iskreno. Sa druge strane u opste ne opravdavam ni njeno pokazivanje srednjeg prsta.

Samo kratak offtopic
To ti je taj zapadni moderan zivot. Sve zivo se radi da povecas traction i klikove pa cak i klecis na kolovozu samo da mikro sekunda ispadne sto bolja.

Ima cak i ovakvih
A YouTuber pilot has agreed to plead guilty to a felony charge for obstructing a federal investigation by deliberately destroying the wreckage of an airplane that he intentionally crashed in Santa Barbara County to gain online views, the Justice Department announced today.

Trevor Daniel Jacob, 29, of Lompoc, agreed to plead guilty to one count of destruction and concealment with the intent to obstruct a federal investigation, a crime that carries a statutory maximum sentence of 20 years in federal prison.
so_good.png

Neka dobije i 10 ili čak i 5, opet ću biti zadovoljan.

Ima cak i ovakvih
Što odmah prebacuješ krivicu na taj Zapad? BnV je bliskoistični standard, a stanovnici niti su imuni na korišćenje interneta (izmišljenog na Zapadu) niti su izgleda kulturni (srpski standard). Kraj za izbegavanje. Ako baš moraš onda u Galeriju jer je Cineplex ubacio dobar film samo u taj bioskop... Eto. "Uživaćemo" u budućnosti.

Fascinantni su mi ljudi kojima je u Beogradu veš na terasi, i to unutrašnjosti terase - trn u oku. Fun fact: da ograde terase kojim slučajem imaju panele ili zidove,ne biste ni znali da je veš tu! Ha, zamislite!

A i realno ne znam koga uopšte boli uvo za takve stvari. Jedno je imati primedbu na zastakljivanje (mada postoje i "lake" varijante koje su diskretnije i zakonski prihvatljive) ali drugi je nivo cepidlačiti oko nečijeg veša na spratovima, unutar zapremine terase.
[/QU
Kaciti ves na terasu nema veze sa BNV nego ja zakonom zabranjeno u svim delovima grada. A sto se BNV tice, ako je to zona koja je zamisljena da ima poseban znacaj za grad, onda bi tamo vise nego bilo gde na drugom mesto trebalo sprovoditi zakon.

Ma kakvi, niko se time ne bavi. Pogotovu u ovom gradu. To su samo mrtva slova na papiru. Kao neki zakoni za bicikliste.

U ovom jedinom slučaju sam ''na strani'' ovih stanara u stanu sa terasom jer ne smatram da su uradili bilo šta loše. A smatram da oni koji drndaju vunu oko takvih stvari, rade nešto loše.
Ali svakako nisam na strani ovih obližnjih što kače reklame a za koje nisam siguran da li imaju dozvolu. Mada opet su i takve mnogo diskretnije i manje napadne nego mnoge druge po gradu. Primera radi, ja bih pre odvalio Lilly sa kaznama što postavljaju one imbecilne kontraproduktivne LED panelčine uz trotoar da zaslepljuju pešake ali i vozače.

Poslednja izmena:
Javna povrsina ne mozes im nista realno. Cak i ovo sto je doticna uradila je pre svega neprimereno ponasanje. Mada sa druge strane mislim da ni deca nemaju bas pravo da snimaju u facu nekoga i to jos live da objavljuju.

Ja prolazim sa fiatom 500L tako da meni ne smetaju :ROFLMAO:
Похвала за 500л, патриотски (y)

Hvala na linku.

Jasno je da se u Bgd. na vodi radja jedna nova subkultura vezana za fanaticno obozavanje robe i statusnih simbola. Bogati klinci izgledaju kao white trash, dok vlasnici automobila (i stanova) takodje izgledaju kao white trash. Olos. Dno. Sljam.

Nadam se da ce uskoro privuci jos kriminalca, neke nove beskrupulozne nade bgd. asfalta i da ce njihov kraj postati nebezbedan.

U svakom slucaju ovde vidimo tzv fetisizam robe, bas u najcistijem obliku, kako ga je Marks davno definisao.
Хвала на коментару, тачно се види фетишизам робе у најгорем облику.
Тзв. кар спотери који јуре само скупа кола се тешко могу упоредити са нпр. авио спотерима, железничким спотерима, спотерима јавног превоза, спотерима старовременских возила или чак спотерима хитних служби.

Zabraniti deci mlađoj od 15 godina korišćenje mobilnih telefona i društvenih mreža! Deca bolje da ne prate šta se dešava na tim društvenim mrežama.

Ovo nema veze sa zapadom, nego sa SNS politikom. Ti skorojevići su produkt vremena u kome živimo začinjeno sa sistemom vrednosti koji je nametnut od strane Pinka i ostalog smeća. Na zapadu imate svakakvih gluposti, ali se ti ljudi ne promovišu previše na nacionalnim televizijama. Kod nas svaka šuša zna ko su ovi kreteni.

Znam da nije popularno, a ni izvodljivo, ali bih zabranio ovakav vid zarade u Srbiji. Ti "jutjuberi" bi morali da poštuju određene kodekse ponašanja da bi mogli time da se bave. Ima tu i korisnih stvari, zato treba odvojiti žito od kukolja.

Kakve veze to ima sa SNS-om. Mozda u tvojoj glavi jer si opterecen necim.
To su ti ljudi koji govore "ma da to je samo kod nas tako" a zapravo je posast koja dolazi sa modernim dobom tiktokerima i slicno.
Inace se zovu car spotteri i pocelo je odavno na zapadu.

Samo sto je u US otislo malo predaleko pa to sad izgleda ovako.

Ovo nema veze sa zapadom, nego sa SNS politikom.
Одох ван теме, али то је итекако глобални тренд, а не производ локалне политике. Пошто живимо у франкофоној Швајцарској, моји синови гледају искључиво франкофоне видео клипове, и мени се желудац једнако окреће, а номинално је политика сушта супротност СНС. Али, то ионако нема везе са тиме у какве ће људе израсти. Дечја посла. И ми смо сви гледали Клинику Шварцвалд, па су неки постали доктор Удо, а неки нису.

Ma ne interesuju me trendovi, ta omladina je izgubljen slučaj. Kapitalizam ih vaspitava od malih nogu čemu da teže. To ne donosi sreću, džaba im sve. To je sve zrelo za motku i rad od malih nogu. Treba napraviti ljude od dece.

Da se vratim na temu. Nemamo mi obrazovanu elitu koja može kupiti stan u BNV. To je namenjeno za novokomponovane lopuže bliske vlastima. Ceo kompleks izgleda jadno i osim sređenih zelenih površina, ne vidim nikakav benefit ovog projekta. Dve zgrade zaslužuju prelaznu ocenu, ostalo je idealno za kineske provincije i NBGD.

Ovo nije tema o influenserima ali čisto da dodam da su glavni krivci tu ljudi iz Meta-e koji ulažu ogroman novac da ljudi budu što zavisnici od pregleda lajkova i šerova jer na kraju oni izvlače profit, ogroman profit.
Apsolutno.
A pored toga što profitiraju na tome, profitiraju dobrano i od lažnih vesti. Koliko god lagali da se bore protiv toga. Generalno, profitiraju od saobraćaja i gledanja sadržaja. A to kakav je on sam, za to ih uglavnom baš briga. Samo da je što primamljiviji i profitabilniji.

Инфлуенсери су саставни део месне заједнице Београд на води. Сва естетика је урађена да слике буду лепе на инстаграму. Ту је и селфи мостић у најави, а и оне терасе и степеништа ка Сави су у том духу.
Фенси називи зграда, фенси локали, фенси бутици у ТЦ галерија.
Све је то неизоставни део живота у месној заједници Београд на води.

In memoriam Savamala (2016-2019) Dragan Velikic

Povodom trogodišnjice nelegalnog rušenja u Savamali, umesto kolumne odlomak iz romana „Adresa“, koji je ovih dana objavila Laguna

Početkom druge dekade 21. veka u Srbiji na vlast dolazi razbojnička družina koja je uspela da vlastitu kriminalnu prošlost ostavi u miraz svom radikalskom krilu. Sa svih strana pridružio im se preživeli otpad Miloševićevog vremena, kao i pripadnici stranaka demokratskog spektra, često od milja nazivani ekspertima. Stvorena je čvrsta mafijaška struktura kojoj su državne institucije bile potrebne samo kao maska, i to zbog međunarodne javnosti, jer na domaćem terenu korumpirani mediji odavno su kontaminirali zdrav razum većine.

U to vreme na sve strane niču privatni univerziteti. Mnoge od njih vode pripadnici tajnih službi. Nastupile su bogate žetve lažnih diploma. Delilo se ordenje, rukopolagalo se i lagalo, širila se deponija.

Srpsko društvo bilo je na umoru. Zavladali su najgori, svejedno da li je u pitanju parlament, vlada, crkva, vojska, tajne službe, ili diplomatija.

Sa stanovišta dirigenata u Briselu samo je taj ljudski materijal mogao da osigura sanitarni koridor u koji će se pretvoriti deo periferije Evrope određen za deponiju. To će biti adresa stotinama hiljada još nerođenih stanovnika balkanskog limba. Kada jednom dođu na ovaj svet, mnogi od njih će poželeti da se izmeste negde drugde, međutim, adresa stečena rođenjem pratiće ih čitavog života.
Jedne aprilske noći 2016. godine za potrebe vladajuće razbojničke družine i formalno je ukinuta država. Nepoznati počinioci maskirani fantomkama, naoružani mehanizacijom, porušili su u beogradskoj četvrti Savamala čitavu jednu ulicu. Uspaničeni građani uzaludno su zvali policiju, koja se te noći nije odazivala. Sve dežurne službe bile su nedostupne.

Tako je osiguran i poslednji deo terena za najveći građevinski poduhvat vlasti: Beograd na vodi. I fatamorgana je mogla da počne.

Beograd na vodi, nebulozni projekat razbojničke družine, koja pljačka i ubija grad na ušću Save u Dunav. Beograd se buni, kao dobar majstor kojem stalno isporučuju loš materijal. Beograd bi da se vine, a mulj nadire bez kraja. Vekovima se smenjuju osvajači i poraženi, i grad vremenom postaje biće po sebi, genius loci, aktivni subjekt u formuli svakog novog početka.

Još malo, i stiže septembar, kada se po beogradskim trgovima, ulicama i parkovima postavlja novogodišnja rasveta. Čitav grad pretvara se u luna-park. Na sve strane okićene jelke, zaprege jelena, Deda Mrazevi... Kao veštičina kuća od čokolade, klopka za Ivicu i Maricu. Tako će ostati do proleća.

Hipnotisani građani dremaju u kavezima sumornih svakodnevica. Izlokanim ulicama vuku se dotrajala vozila gradskog saobraćaja. Sudski izvršitelji prodaju imovinu bez znanja vlasnika na nameštenim javnim licitacijama. Izbacuju se na ulicu stanari sa malom decom. Zakon štiti prevarante, a ne njihove žrtve. Naslovnicama novina smenjuju se afere, ubistva, pljačke i skandali.

Strašne sile obrušile su se na Beograd. Ne opsedaju ga spolja, već iznutra. Sa Savskog amfiteatra krenulo je razaranje podizanjem sumanutih građevina koje su uništile prirodne perspektive, promenile konfiguraciju tla i prepoznatljive obrise. Zauvek je izgubljena silueta grada, koja kreće od Ušća Save u Dunav, pa preko oboda Kalemegdanske tvrđave, Saborne crkve i njenog tornja, ispisuje talasastu liniju sve do Hrama Svetog Save.

Svaka nizbrdica ima svoje ubrzanje. Nema povratka dok se dno ne dosegne.

Događaji iz 2018. godine okončaće se decenijama kasnije, nestajanjem naroda koji je odabrao prošlost kao svoje jedino vreme, opredelio se za spokojstvo loše beskonačnosti, otpustio mudre reči iz vlastitog jezika verujući da su suvišne, lišio se istinskih heroja. Toliko puta je u istorijskim previranjima pronalazio svoju dušu, da se ta materija opasno istrošila. Opusteli reljef naseliće neki drugi ljudi, kretaće se linijama rimskog vodovoda, upisaće nove ulice, koristiće isti kamen, i vremenom će oživeti grad u jednoj sasvim drugačijoj geografiji...

U ostalim vestima: stranica za BW Viktoriju je puštena, ujedno smo i dobili smo nov ugao i nov render za ceo projekat na sajtu. Svašta ima da se vidi i naokolo nezvanično zaključi:

1692370513076.png

1692370583303.png

Vrh