marone » 18 Jun 2019 10:20 am[/url]":2pj7km93]
Deo ekskluzivnog intervjua sa Arhitektom Veka, jednim od glavnih projektanata Beograda na vodi.
Zavrsili ste pravni fakultet. Javnost nije bila upoznata sa vasim sklonostima ka gradjevini, arhitekturi i urbanizmu.
U zivotu sam bio sve osim ono za sta sam se skolovao. Zapravo nemam dan radnog staza u profesiji bas zbog razlicitih interesovanja koja imam. Evo u poslednje vreme sam crtao autoput, pomerao brdo… sada razmisljam da li da gondola ide na jednu, dve ili tri zice. Mnogi se bune protiv velicanstvene zamisli gondole, ali verujte, za svaku kabinu mi cemo sto...
Mozda ste promasili struku? (smeh)
Nista mi nije smesno. Ne treba mi skola za to. Zavrsio sam vecernju arhitektonsku skolu. U 2-3 nocu, zimi, obilazim zatvorene biblioteke i gledam knjige kroz izlog. Ima tu i monografija sa lepim zgradama. Zamisli: nocu, zimi, smrzavam se, a ne kao neki tamo sto sede u toplom i uce. Eee Marone, koliko sam ja knjiga u zivotu video ti nikada neces procitati.
Kako ste dobili inspiraciju za ove velelepne gradjevine u BNV?
Secam se ranije, devedesetih, u ona srecna vremena, moji vrsnjaci su odlazili na prinudni rad u Krajinu, Liku, na Romaniju, Kosovo... Ja sam za zasluge dobio mali stan od drzave - 117,48 m2. Birajuci namestaj, znate: regali, plakari, sifonjeri… Sve te forme, materijali… U meni se probudio inzenjer.
Ipak nije sve islo tako glatko. Nailazili ste na poteskoce oko realizacije ovako velikog projekta?
Ne bas. Ima tu jedna caka: kada bi srbima ispricali istinu mozda bi se za nijansu vise pobunili. Kako objasniti da iza svega stoji domaca burazerska ekipica? Zato smo u pricu ubacili Arape i 3,5 milijardi njihovog kapitala. Kao onomad, pre koju godinu, investicije od 100 milijardi koje nas cekaju kada dodjemo na vlast, ili kanal Dunav-Morava-Egejsko more. Srbi su super narod, kratkog pamcenja, lakoveran sa tendencijom nestanka.
Junacki a plasljiv i jako servilan. Ali tu smo mi - ja i ekipica da im ponudimo najbolje i da izvucemo najvise.
---
Opsirnije u stampanom izdanju.