[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=620205#p620205:3ng4s649 je napisao(la):
Srbenda » 03 May 2019 08:54 pm[/url]":3ng4s649]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=620009#p620009:3ng4s649 je napisao(la):
zidar » Čet Maj 02, 2019 11:49 pm[/url]":3ng4s649]Da nije bogatih profitera u Savskom amfiteatru bismo imali park i filharmoniju.
A ko treba da plati filharmoniju, operu, pozorista, muzeje itd? Beograd nema kanalizacioni kolektor zavrsen, a spominjes zgradu filharmonije. Dakle spominjes luksuz. Da bi bilo luksuza, drzava i grad moraju biti bogati. Da bi drzava bila bogata, ti i ja i svi mi moramo biti mnogo bogatiji nego sto jesmo i placati porez iz koga cemo na kraju zavrsiti taj kanalizacioni kolektor, krenuti sa metroom, i jos bar 100 ostalih prioriteta, pa tek onda zgrada filharmonije sva u mermeru koja sija, i da se svi zajedno radujemo kad prodjemo pored nje. Ne toliko zbog same zgade vec sto su nam plate 2.000+ eur, i sto smo na te plate dali drzavi 1.200+ eur ili ti 60% na zarade (PID), odakle se sve to finansira. Dokle je god "tvoja" , moja i bilo cija plata 400 eur, zaboravi filharmoniju..
Filharmonija, park, obdaniste, to nije luksuz, to je sastavni deo kulturnog zivota, civilizacijska tekovina, nesto poput tople vode.
Sve to placamo mi, naravno, ali znamo zasto placamo, da bi nam bilo lepse, nama, nasoj deci, njihovoj deci.
Sa druge strane
Beograd na Vodi ne da je luksuz, nego je cisto rasipnistvo, da ne kazem pljacka.
Rusi se sve sto postoji i sto je odavno amortizovano - Zeleznicka stanica, kargo terminal, autobuska stanica, obaloutvrda - da bi se pravila nova obaloutvrda koja propada u reku, nova autobuska stanica sto metara dalje, zeleznicka stanica na Prokopu bez liftova i pokretnih stepenica koja se pritom gradi iz inostranog kredita (koji neko treba da vrati).
Ko to placa?
Zemljiste u BnV poklonjeno je "stranom investitoru" uz obavezu da drzava obezbedi infrastrukturu do granice podrucja.
Ko to placa?
Drzava je partner u gradjevinskom poduhvatu BnV kroz zajednicku firmu i ucestvuje u finansiranju izgradnje i odrzavanju prostora.
Ko to placa?
Opasne materije koje su se decenijama prevozile prugom oko kalisa umesto da se izmeste na nepostojeci most Vinca sada idu kroz Varacarski tunel u kojem se zato gasi protivpozarna zastita i ugrozava zivot gradjana.
Ko to placa ili ce da plati?
U gradu koji kao sto lepo kazes nema zavrsen kanalizacioni kolektor podize se monumentalni spomenik srednjevkovnom vladaru na Savskom trgu usred saobracajnog kolapsa.
Ko to placa?
Pa novi most na Savi samo da ne bi tramvaji tandrcali u BnV...
I nemojte mi reci da ce se projekat BnV isplatiti drzavi jer ce dobiti 30% profita od stanova, za sada nije dobila nista i verovatno ce dobiti samo 30% zajednickih dugova.
Niti da ce BnV stvoriti radna mesta i pospesiti privredu. Osim konobara, domara i poslovne pratnje novih radnih mesta tu nema.
Srbija se igra Dubaja, rasipnicki, samo sto Dubaj pere tudje pare a
ovi nasi konjusari peru pare koje su otudjili od sopstvenog naroda.