Hvala!Izgleda da nisu pustili prilog koji je snimnjen o ciscenju sume juce na studiu b,nije ga bilo na vestima...
U potpunosti sam siguran jer su dvojica nasih komsija bila na sastanku u urbanistickom zavodu i to preko teske veze.Jedan je doktor biologije a drugi je diplomirani arhitekta.
Evo celog DUP-a sa svime obelezenim.Samo da napomenem da nismo dobili nove izmene dup-a,ovo je stari od pre godinu dana u kome je je jos stajalo obelezeno svetlo crvenom bojom da ce biti seceno onih 5 hektara iznad gradske bolnice radi prosirenja bolnice.Bez obzira da bezbroj dopisa urbanistickom zavodu,nije nam dat na uvid nova verzija DUP-a.Zato smo i kontaktirali poverenika za informacije od javnog znacaja Rodoljuba Sabica i ukazali na grubo krsenje ustava Srbije,zakona o planiranju i izgradnji,a i arhunske konvencije koju je nasa drzava potpisala.A tice se toga da svaki gradjanin moze dobiti na uvid informacije(planove) koje se ticu zivotne sredine i lokacije gde zivi.Dobili smo informaciju u urbanistickom zavodu da plan u ovakvoj verziji koju cu sada opisati ide na glasanje u skupstinu grada u decembru,necemo dozvoliti da uniste sumu,makar ga i doneli.
Evo stare verzije DUP-a sa mojim crtkanjem
http://img88.imageshack.us/img88/1562/obrada.jpg
Crveno isprekidano podrucje dole levo je onaj deo sume koji je trebao radi sirenja gradske bolnice da bude isecen,on je sacuvan i po novom planu stoji kao zona 2(suma sa zemljanim pesackim stazama),takodje je i zona 1.8 koja je dodiruje prebacena u zonu 2.Inace zona 1 su parkovske povrsine kao recimo one zelene povrsine sa retkim drvecem na vrhu Zvezdarske sume.
Crveno sam obelezio deo ulice koji zele probiti.Postavio sam slike sa ove trokrake raskrsnice,u sumi postoji nekoliko kucica i one imaju put od tucanika.U martu je opstina zvezdara pokusala na prevaru da asfaltira taj deo(dok je trajala frka sa platanima),ali mi i ljudi koji zive tu nismo dozvolili pa je ostavljen samo tucanik.Nisu smeli da asfaltiraju dok se ne donese DUP jer bi tako indicirali da ce tu proci put do ove raskrsnice i fakticki preseci taj deo sume na pola.
Zutom bojom sam zaokruzio postojece stambene kuce koje su p+1.One su od starosedelaca i privatno su vlasnistvo.Radi se o tome da po izmeni plana umesto indeksa izgradjenosti 0.6 bice 1.5,to jest zgrade od P+4+PK.Time i ovo produzenje puta kojim se urbanisticki zavod pravdao da je pozarni put zapravo postaje ulica za novogradnju.Po planu je dodato i poprecno povezivanje ove dve ulice crnom linijom koje je dobro resenje i time bi stanari iz obe ulice imali pozarni put a i bilo bi spreceno probijanje ulice na raskrsnicu.
Zelenom bojom sam obelezio moju zgradu pa vam je jasno zasto se toliko "cimam" oko zastite sume
Evo slike trenutne situacije sa GE-a
http://img152.imageshack.us/img152/5912/suma.jpg
Takodje sam na planu obelezio plavom bojom postojeca asfaltna pesacka setalista koja zele da otvore za automobilski saobracaj,a crvenom postojece zemljane pesacke staze koje takodje zele da otvore za saobracaj.A sve pod pokricem da ce napraviti turisticki vozic koji ce tuda ici.A zna se da od njega nece biti nista jer sigurno nece ici duz ulica kojima idu automobili.To je moguce na adi ciganliji gde nema automobilskog saobracaja,ali u Zvezdarskoj sumi koja je vec postala saobracajna magistrala je nemoguce.
Dakle,problem je sto sve A1 lokacije u planu pretvaraju u stambene zgrade,morate priznati da je u najmanju ruku sasavo da se prave zgrade od 5 spratova u sred sume.Ako bi se to obistinilo suma vise ne bi bila suma,kada bi se u nju doselilo nekoliko hiljada ljudi sa svim tim novim zgradama.
Inace A3 je luksuzna izgradnja
Zona 4-1 je mesto na kome je trenutno kafana Vrh Beograda,na njenom mestu ce biti sagradjen betonski toranj vidikovac od 36 metara,vec ga nazivaju mini avalskim tornjem.
A5 su placevi koji su nelegalni i planirano je njihovo rusenje,ali su vlasnici uspeli dobiti legalizaciju od strane korumpirane opstinske vlasti krajem 90tih i ove posle 2000tih.
Dakle probijanjem one saobracajnice ce se odseci deo sume koji sigurno nece biti zasticen od strane zavoda za zastitu prirode koji ce time dati uvod za novi dup koji ce tih 2-3 hektara pretvoriti u gradjevinsko zemljiste.A probijanjem ostalih saobracajnica ce suma izgubiti svoj mir i tisinu,zelenilo ce biti iscepkano i spremno za parcelizaciju i sacovanje od strane "biznismena".
Dakle,mi trazimo kao udruzenje da se spreci probijanje saobracajnica kroz sumu i da a1 zone ostanu porodicne kuce sa P+1 kao sto je i planirano.
Evo i pisma podrske gradonacelnika od prosle godine,jasno kaze da ce se zaloziti da suma ostane netaknuta i drvece neposeceno.
https://docs.google.com/fileview?id...TQtNTI5NC00NmJlLWJhYWYtYzNkMWI4Mjg4ZjNk&hl=en
Izvinjavam se na dugackom postu,ovo mu dodje kao rekapitulacija svega.