Šta je novo?

Rekonstrukcija Trga Nikole Pašića

Они стубови расвете на платоу испред скупштине изгледају још мањи уживо.
Изгледа као да су оне полукружне носаче расветмих глава скинули са старих стубова и налазили на ове мале стубове...

rðav poso

IMG_1359.jpeg
IMG_1358.jpeg

Svaki dan prolazim Trgom i svaki dan mi fontana izgleda sve bednije i bednije.

Da čovek ne poveruje, da su od onakve, pa može se sad reći, monumentalne fontane, napravili bezlično, predimenzionisano pojilo za stoku, sa 7-8 mlaznica.

Voleo bih da se ispostavi da fontana radi na slabijem kapacitetu, ali uopšte me ne bi čudilo, da je ovo sad "maksimum grandioznosti".

Da fontana ili nije izvedena kako je projektovano ili je neki "zimski režim " ..visina vodenog mlaza treba da je 6 m ...ovako nije u proporciji dužina fontane i geometrija vodenih mlaznica...

Ok, moja greska onda. Svakako je moglo biti posadjeno. Ne zahteva toliko umeca, posto niti ove kocke znaju znaju da sloze da ne krenu da se klate posle par meseci niti znaju da naprave fukncionalnu ( a ni lepu) fontanu.

Ok, moja greska onda. Svakako je moglo biti posadjeno. Ne zahteva toliko umeca, posto niti ove kocke znaju znaju da sloze da ne krenu da se klate posle par meseci niti znaju da naprave fukncionalnu ( a ni lepu) fontanu.
Eno drveća u Pionirskom parku na 100m daljine.
Ovo je trg, nije park.
Ovaj grad ionako kuburi sa otvorenim prostorima takvog tipa, nema smisla nabijati drveće na baš svako bogovetno mesto.
Sa druge strane, treba nam sigurno više drvoreda i popravka trenutnih jer na gomili mesta samo cviknu i nikad ne obnove sadnicu.

Eno drveća u Pionirskom parku na 100m daljine.
Ovo je trg, nije park.
Ovaj grad ionako kuburi sa otvorenim prostorima takvog tipa, nema smisla nabijati drveće na baš svako bogovetno mesto.
Sa druge strane, treba nam sigurno više drvoreda i popravka trenutnih jer na gomili mesta samo cviknu i nikad ne obnove sadnicu.
Искрено слагао сам се (и слажем се) са таквим ставом за Трг Републике али не видим баш поенту инсистирања на још празних отворених тргова без дрвећа

Ајде испред монументалних здања и некако али не видим тачну поенту прављења још јавних простора без хлада у 21. веку само да би се рекло да има. Чему? Некада су служили да буди тржнице па је имало смисла, сада у време климатских промена да се противно вољи грађана гурају ћелави тргови ми је мало бесмислено

Искрено слагао сам се (и слажем се) са таквим ставом за Трг Републике али не видим баш поенту инсистирања на још празних отворених тргова без дрвећа

Ајде испред монументалних здања и некако али не видим тачну поенту прављења још јавних простора без хлада у 21. веку само да би се рекло да има. Чему? Некада су служили да буди тржнице па је имало смисла, сада у време климатских промена да се противно вољи грађана гурају ћелави тргови ми је мало бесмислено
A dobro, nije da je prostor bez hlada, samo nema novih sadnica, stare su sačuvane. Ne mogu sad napamet da se setim, ali mislim da ni sunce tu ne probija popodne zbog okolnih zgrada, možda grešim. A i Dom Sindikata jeste monumentalno zdanje, jedno od retkih socreal u nas (Savezni S/MUP je bio solidan drugi primer). U suštini se slažem sa tobom, ne valja ići u krajnosti, ali postoji jedna grupa glasnih ljudi koja bi se i njivama u centru obradovala zarad neke zelenofilije. Iz nekog razloga Srbi stalno otkrivaju toplu vodu, umesto samo da prepišu neko rešenje sa nekog mesta koje je uporedivo sa BG (klima, vrsta tla, navike naroda itd) i da ga malo prilagode ukoliko treba. Umesto toga, klatno se često kao na fliperu vrti iz jedne krajnosti u drugu i nazad.

Ostao je isti broj stabala na Trgu Nikole Pašića . Nažalost JKP Zelenilo Beograd je tokom radova uklonilo nekoliko stabala = 5 ( iako to projektom nije prvobitno bilo predviđeno ) jer su naknadno ocenili da su u lošem stanju . Ta stabla su zamenjena novim sadnicama ( ali tako mladim i za sada nevidljivim da je razlika ogromna jer nedostaju velike krošnje ) Zasadjena je i jedna dodatna nova sadnica u delu prema Terazijama i jedna u središnjem delu trga ( umesto stabla prema Dečanskoj koju je zelenilo uklonilo zbog starosti a izvođači - mimo projekta tu izveli betonski šaht ) Investitor nije ugovorio projektantski nadzor , već samo stručni , tako da projektanti nemaju uticaj na Investitora i Izvođača za brojne izmene mimo projekta . Pogubnost takve prakse i propusti u Zakonu o planiranju i izgradnji su nažalost postali očigledni i jasni svima na najtragičniji način . Ko je odgovoran ? Uloga projektanata je u realizaciji javnih investicija marginalizovana - nepoželjna kontrola .

По свакој логици, њима би било у интересу да се ови студентски протести и блокаде угасе, да народ одустане и пређе преко овога. Временом заборави и све се врати на старо. Да се претварају да је све нормално и регуларно, функционално

Интересантно је што они сад то не допуштају већ и сами намерно и све више праве јавашлук у граду и блокирају га а томе се не назире крај. То више него било шта друго доказује да они нису у дефанзиви већ у офанзиви, да активно раде на деконструисању државног система Србије, заменивши га неким латиноамеричким картелом где они раде шта хоће захваљујући оружаној сили и капиталу а демократска већина не сме ишта да ради нити има икакву моћ. Што се њих тиче нећемо се ни вратити у стање из 2022. нити то желе, њих није брига ни за легитимитет ни функционисање образовног система сада су у пуној пари у моду крађе институција и стварању своје приватне парадржаве.

Неће се ово без насиља завршити нема шансе

Uz duzno postovanje svih koji zele da citaju politicka misljenja i stavove forumasa, mislim da bi negde drugo trebalo da se otvori tema koja je vezana samo za to...

Udjem u neku temu, i umesto da citam npr. konkretno o renoviranju Trgu Nikole Pasica, jer, zato sam i usao, citam unedogled politicke eseje clanova foruma.

Ne kazem da ne treba da postoje ili da se spomenu, tacnije provuku negde, ali ovoliko odvlacenje od konkretne teme nije poenta ovog foruma.

Zasto se ne bi napravila neka tema koja ce se baviti samo time, npr. "Uticaj politike na razvoj grada i prostorno planiranje", pa da svako onaj ko udje na temu zna o cemu ce se polemisati. Ovako, ispada da vise citam o politici koja me ionako uznemirava, i to na skoro svakoj pojedinacnoj temi, nego o onome zbog cega konkretno ulazim.

Pa kad je tako, ova tema se zove ,,Rekonstukcija Trga Nikole Pasica", a sta je ova rekonstrukcija nego politika? Briga o gradu? Pracenje nekog plana i programa?

Sta je ovo sto se desava ispred Trga? Ako zatvorimo oci, ne vidi se?

Zasto se ne bi napravila neka tema koja ce se baviti samo time, npr. "Uticaj politike na razvoj grada i prostorno planiranje", pa da svako onaj ko udje na temu zna o cemu ce se polemisati. Ovako, ispada da vise citam o politici koja me ionako uznemirava, i to na skoro svakoj pojedinacnoj temi, nego o onome zbog cega konkretno ulazim.​
Kada bi se napravila takva tema, morao bi da pratiš istu, jer bi bukvalno sve druge teme zamrle.​

Servisirali su fontane u Knezu pre neki dan, video sam nekoliko radnika da mazu verovatno neku zastitu ili sta vec.

Vrh