Šta je novo?

Rekonstrukcija Trga Nikole Pašića

IMG_6541.jpeg
IMG_6545.jpeg
IMG_6549.jpeg
IMG_6548.jpeg

IMG_6550.jpeg
IMG_6551.jpeg

Ne umeju naši to da postavljaju. A ne bi nikad ni kupovali, jer "skuuuuupo im je too".

Draže je kupiti 400 krš stubića koji će da izdrže slikanje + mesec dana, nego za iste pare kupiti 100 kvalitetnijih koji će nadživeti sve nas.

Plus, ne umeju naši r/jadnici da naprave adekvatnu podlogu i ankerisanje:
img_20220513_195104-jpg.136179

Претпостављам да ће се на те отворе ставити решетке као и на остатку трга.
Што се тиче водопропусних материјала, искрено ружно изгледају око дрвећа.

Претпостављам да ће се на те отворе ставити решетке као и на остатку трга.
Што се тиче водопропусних материјала, искрено ружно изгледају око дрвећа.
Kako kome, ali su daleko jeftiniji i efikasniji od metalnih rešetki. Jednostavni su za održavanje, nema sakupljanja djubreta, elastični su pa se tako i prilagodjavaju rastu stabla.

Pogledajte prilog 222199Pogledajte prilog 222198

Nesimetrija u poziciji spomenika mi budi neki sindrom

Bolje da su ovih 7.5 miliona evra umesto ove nepotrebne rekonstrukciju uložili u kupovinu novih trolejbusa.

Delimična rekonstrukcija je bila potrebna jer je trg bio zapušten, ali od svega dovoljno je bilo da se one oronule betonske ivice baštica presvuku novim betonskim slojem i stave nove daske za klupe, da se zamene ploče na celom trgu, sredi spomenik i na fontani da se popravi par oštećenih ploča, to bi sve bilo max 2 miliona evra. Ovde je barem 50% cene otišlo na novu fontanu, videli ste koliko je samo betona i armature utrošeno na nju + veoma skup kamen + instalacije, to je bilo totalno nepotrebno kad si imao funkcionalnu fontanu u solidnom stanju.

Otvoren Trg Nikole Pašića – rekonstrukcija trajala 285 dana, koštala 5,4 miliona evra​

Hm, a zašto nije ceo Trg simetričan?

Ovako i meni bode oči, ne samo pozicija spomenika, nego simetrija kolovoza i nesimetrija Trga.

Pisao sam već, fontana je pravljena u osi Bulevara, a spomenik u osi Doma sindikata (ironija imajući u vidu čiji je). Da je fontana isto pravljena u osi Doma sindikata zašla bi dobro u Dečansku, a da je spomenik pomeren, delovao bi smaknuto na platou. Mislim da bi bilo bolje da spomenik nisu postavljali na centralno mesto, već na jednu stranu da sa nje gleda ka trgu.

Ne znam zašto se kod nas ne koriste vodopropusni materijali za baštice, ovde ce biti blatište vrlo brzo. Ovakav vid uredjenja imamo samo na nekim delovima trga republike i dobro se pokazao, dok u Evropi postaje standard.
Pogledajte prilog 222188Pogledajte prilog 222189

Bolje je izbegavati upotrebu takvog materijala. Nesavesni vlasnici pasa često dopuštaju psima da vrše nuždu pored drveća, a kada se pseća mokraća upije u pore polupropusnih materijala, neprijatan miris postaje trajan. Sličan problem postojao je i u zapadnim zemljama, ali su ga rešili uvođenjem visokih kazni. Nažalost, kod nas još uvek nismo dostigli taj nivo kulturne i društvene odgovornosti. Inače, veliki sam pobornik korišćenja novih materijala gde god je to moguće.

54 miliona evra?
Pogledajte prilog 222256

Ništa novo za Vreme, ako dobro platiš možeš dobiti čitav članak na 3 strane, tako je jedna Hemijska industrija iz okoline Negotina platila reklamu kako se brinu o ekologiji bla bla i onda u istom broju krenu da pljuju Kineze u Boru kako su zagađivači...

No, što se tiče Trga, zelena površina se smanjila, fontana mi je "poružnela", ali sve ostalo je OK, po meni moglo je sve kozmetički da se uradi bez ovolikih radova, kao što je već nekoliko forumaša napisalo.

Slažem se da nisu morali da diraju fontanu, međutim onda bi kapacitet za tenderski lopovluk bio daleko manji.

Vrh