Šta je novo?

Rekonstrukcija Trga Nikole Pašića

Totalno odsustvo proporcija i simetrije...čime doprinosi i neprirodna pozicija spomenika. Ako ja to kao totalni laik primećujem ne znam kako neko stručniji kojem je to svakodnevni posao ne primećuje.

Da da svetlo sivi je ne ovaj sa palete.Ovaj u fontani je vec stavljen preko celog poda fontane. Svetliji je i uglacan kao plocice

Totalno odsustvo proporcija i simetrije...čime doprinosi i neprirodna pozicija spomenika. Ako ja to kao totalni laik primećujem ne znam kako neko stručniji kojem je to svakodnevni posao ne primećuje.
Simetrija je razbijena da bi se ublažila socrealistička senka Doma sindikata nad trgom. Danas ne robujemo simetriji.

Ove athitekte toliko znaju.

Poslednja izmena:
Mislim da u ovom slučaju neopravdano kudimo arhitekte. Sećam se da je Zorica Savičić (autorka rekonstrukcije Sindikalnog trga zajedno s kolegom Zoranom Dmitrovićem) odmah nakon pobede na konkursu istakla da je deo njihovog rešenja pomeranje spomenika i njegovo centriranje, upravo uz napomenu kako je njegova pozicija "neprirodna". Uveren sam da autori nisu promenili mišljenje, već je verovatno došlo do rezanja troškova, što je dovelo do toga da se izdatak za micanje Baje s pozicije učini potpuno nepotrebnim.

Ima u tome neke simbolike: svi znamo koliko je njega bilo teško maknuti i dok je bio malo manje kamen.

Pašić je postavljen u osi simetrije Doma sindikata (manje više). Fontana je bila postavljena u osi simetrije Bulevara. Nije bilo moguće postaviti fontanu po osi simetrije Doma sindikata jer bi lepo zašla u Dečansku, a ne znam da li su je sad postavili paralelno osi ili je ostala da gađa Bulevar. U svakom slučaju problem je pozicija trga i zgrade Doma sindikata, fontana jednostavno ne može mnogo da se pomeri, tako da bi najbolje bilo ukloniti Pašića negde u stranu, a da osa simetrije trga prati osu Bulevara.

Rade sam špic
20241030_090742.jpg

20241030_090804.jpg

20241030_090824.jpg

Hoće li da ide neko drvo na ove kamene klupe? Mada je sad trend da klupa bude što manje i da budu max neudobne da odvrate ljude od tih slobodnih mesta i privuku u kafiće, ovde će isto rekonstrukcijom smanjiti površine za sedenje jer su uklonili one unutrašnje baštice gde je bilo klupa.

Последњи нови мобилијари по граду (Савски трг, Трг републике) указују да неће бити дрвене подлоге за седење.

Površine za sedenje na gradskim klupama moraju biti od drveta ili, ako baš mora, od čvrste plastike. Ali nikako od betona ili kamena. Kamene klupe su isuviše hladne najveći deo godine. To je zato što je temperaturna provodljivost betona skoro 10 puta veća od drveta. Tj sednete na beton i zadnjica vam se trentno zamrzne na temperaturu vazduha. A ako sednete na drvo, ono se maltene trenutno ZAGREJE na temperaturu tela. Na drvenim klupama se može sedeti cele godine, na betonskim ne može. I dodatno, na betonskim klupama se zadržava voda. Na drvenim klupama sa uobičajenim uzdignutim i razdvojenim gredama, voda propada između njih, pa se površina za sedenje posle kiše veoma brzo ponovo osuši. Međutim betonske klupe ne treba održavati, pa je TO njihova privlačnost za one kojima je to jedina briga. Ako deo za sedenje na klupama zaista bude od betona, onda će opet ispasti da štede na nama.

Zuma verujem da je svako od nas seo na 'ladan beton barem jednom u životu da bisve ovo što si napisao znali još podoavno. A verujem da su i ovi što predlažu ovakva rešenja.

Хаха шта је њима наслов. Чуј нова расвета, а не враћаће старе стубове.

Vrh