Šta je novo?

Rekonstrukcija šetališta Lazaro Kardenasa

Kako misliš stavio u svoj džep?

Setaliste se uopste ne odrzava od strane gradskog zelenila. Skoro sve novo drvece se osusilo jer ga ne zalivajj, da ne pricam o starom drvecu..
Izdignute betonske zardinjerr, raste u vecini samo korov.
Neverovatno lose.
A trasa od zanatskog centra do savskog setalista je izgleda neko stavio u svoj dzep.
Ovo je samo preview kako ce biti sa linijskim parkom

IMG_20250706_041510431.jpg

Izgleda da je svuda trava potpuno sprzena...kada su vec renovirali setaliste, mogli su, pored toliko vode, da naprave i neki adekvatan sistem za odrazavanje tog zelenila, odnosno zalivanje.

Nemojmo preterivati, pa gde u gradu je moguće zalivati parkovske površine ovog formata... Sistemi su postavljeni bili (bar u 45. ) za grmlje i neko od drveća (trešnje) i uglavnom su radili, ali ove godine mislim da već više nisu u fukciji, razvukli obesni creva i sl... jedino na onim talasastim instalacijama rade uredno i dalje prskalice u 45. bloku (i delu trešnji čini mi se). Tako da mislim da je inicijalna selekcija bila dobra, problem jeste što je dobar deo već rashodovan i više se ne koristi...

Bilo bi po meni i neprihvatljivo sa etičkog stanovišta kada pola Srbije muku muči sa vodom, štaviše pola Beogradskih naselja na jugu oko KOsmaja već pola leta nemaju vodu, da se po blokovima zalivaju livade (iako se to trenutno i dešava na privatnim parcelama samo tako).

Ne vidim poentu solidarisanja tako što ćemo pustiti da se sasuši i ovo malo trave, drveća i zelenila po gradu što je opstalo.​

Drveće tu i tamo i to samo mlađe od 5-6 godina (od sadnje) ima smisla zalivati u ekstremno sušnim periodima, kao i određene ukrasne grmove (kada su već sađeni a ne mogu da tolerišu ovakve suše), ali travu mislim da apsolutno nema smisla zalivati nigde.

Ne slazem se sa tobom, u smislu naravno. Kada pogledas Beograd, sav se zut i osusen, verovatno jer vecina ljudi misli kao i ti, sta po njima ima, a sta nema smisla. Zasto zalivati kada Kosmaj pola leta nema vodu...po toj logici, zasto bi mi u Evropi uopste jeli, ako pola Afrike nema sta da jede...tacnije, "nema smisla".

Poenta mog posta je da lezimo na dve velike reke, a ne namemo, ili mislimo da nema smisla da imamo neki sistem koji bi lagano mogao sve da navodnjava i nikome da ne steti...

Zelenilo svakako nista ne odrzava, cak ni parkove u najstrozem centru jer su apsolutno sve kapacitete podredili BnV. Tamo svaki, ama svaki put kada ujutru prodjem vidim barem pet radnika zelenila samo u jednoj ulici koji sade, presadju, seckaju cvece koje nemamo ni u saksijama.
I da, samo mi nemojte reci da su to privatnici jer nose kombinezone JKP Zelenilo i voze njihove kamioncice. I to sasvim slucajno ne placaju stanovnici tog kraja putem odrzavanja vec svi mi. Oni verovatno samo one parcele koje su u okviru njihovih stambenih zajednica.
A sto se zalivanja tice, tamo prsti i danju i nocu. Verovatno tako i ulice kvase da im bude prijatnije.

Pa zapravo mi ležimo na dve reke, ali jedna je Dunav koji je međunarodna reka i već raznim konvencijama se provači da korišćenje iste mora biti racionalno, a sigurno nije daleko dan kada će i sve zemlje na toku iste imati jasna pravila koliiko iste mogu da koriste i u koje svrhe... Kao u SAD, strogo je kontrolisano ko koliko vode odakle sme da koristi iz koje reke i mislim da poslednje za šta će na kraju ići je zalivanje... i bolje tako da razmišljamo pre nego posle...

Nisam skroz iz materija, ali mislim da Dunavsa konvencija već sada ograničava korišćenje resursa iz Dunava naročito tokom perioda suša... Naravno niko neće ogrnaičiti grad Beograd da iste koristi, ali sačekajte koju godinu i videćete i ograničenja čak i za korišćenje (regulisanje korišćenja) vode za zalivanje poljoprivrede u slivu Dunava...

U sklopu svega toga promovisanje zalivanja svih travnjaka mislim da je nesprovodiva, a i nepotrebna....

Zelenilo svakako nista ne odrzava, cak ni parkove u najstrozem centru jer su apsolutno sve kapacitete podredili BnV. Tamo svaki, ama svaki put kada ujutru prodjem vidim barem pet radnika zelenila samo u jednoj ulici koji sade, presadju, seckaju cvece koje nemamo ni u saksijama.
I da, samo mi nemojte reci da su to privatnici jer nose kombinezone JKP Zelenilo i voze njihove kamioncice. I to sasvim slucajno ne placaju stanovnici tog kraja putem odrzavanja vec svi mi. Oni verovatno samo one parcele koje su u okviru njihovih stambenih zajednica.
A sto se zalivanja tice, tamo prsti i danju i nocu. Verovatno tako i ulice kvase da im bude prijatnije.
Zelenilo ne održava BW već firma Demetra koju stanari plaćaju,da to radi Zelenilo to bi sve bilo žuto i uvenulo...

Zelenilo ne održava BW već firma Demetra koju stanari plaćaju,da to radi Zelenilo to bi sve bilo žuto i uvenulo...
Sve što je na trotoaru, ili razdelnom ostrvu, održava zelenilo. Lično ih vidim makar jednom nedeljno kad idem ka poslu i nazad. Zelenilo između zgrada i uz zgrade održava Demetra i to plaćaju stanari.

Nemojte da se ljutite, ali najvise volim kada me neko ubedjuje u suprotno onome sto sam video svojim ocima nebrojano puta. Nema potrebe za tim.
Ukoliko znate pisite, u suprotnom manite se corava posla.

Vrh