Interesantna mi je mnogo ova diskusija novi bgd/blokovi vs centar/zemun, opet kao neko ko profesionalno nema veze sa bilo čime vezanim za izgradnju i urbanizam ali ko već neko vreme traži stan, mogu vam reći, ovako "ljudski" kao običan čovek da je po "humanosti" za život (objasniću kasnije i šta pod time podrazumevam) novi bgd za 6 klasa ispred centra grada/starog dela grada i drugih novijih delova grada (periferije).
Ne znam da li je neko od vas imao nekada priliku da prođe peške celu ulicu vojvode stepe od trošarine do autokomande - ja jesam nedavno i tu je toliko očigledna razlika između leve (starije) i desne (nove) strane ulice da vam ne mogu opisati, kao da nije isti kontinent a ne ista ulica. Na desnoj lepe nove zgrade (ima raznih ali i jako lepih) koje samo što nisu na ulici, drvo jedno ne postoji ja mislim celom tom stranom, sve su preko 4 sprata, uske, visoke, svaka ima garažu koja ružu fasadu, neki levi objekti tu i tamo, neujednačena linija od kolovoza do zgrade (ako trotoara ima), haos i užasan osećaj skučenosti. Na levoj strani ružne zgrade iz nekih 60-70-80, pojma nemam, neugledne sive fasade, neokrečene, ali zato sve pod konac - ista spratnost oko 4 sprata (to je zapravo kao neki blok), isti ulazi, svuda solidan pojas zelenila između zgrade i kolovoza, tačno se vidi da je planski pravljeno da bude humano, da obezbedi kvalitetan život, da neće nikoga tramvaj da udari čim izađe iz zgrade. E to je meni novi bgd vs stari bgd - prosto planirano da bude dobro za kvalitetan, komforan život ljudi (u tom smislu koristim reč humano).
Kao neko ko je oduvek živeo u centru poprilično sam prezirala nbgd, bio mi je ružan, bez ikakvih sadržaja, što bi se pre 20-30tak godina reklo "spavaonica" - sada su centar pretvorili u spavaonicu a na nbgd čovek ima osećaj da može da se diše. Do ovog meni začuđujućeg shvatanja došla sam samo kroz potragu za stanom.
Tačno je da ranije nbgd nije imao sadržaja, moraš da koristiš kola šta god da ti treba - sada čak i raznih sadržaja ima gotovo pa svuda, meni su mnogi delovi nbgd lepši čak i samo za šetnju nego centar.
Novogradnja ima nekoliko prednosti u odnosu na star(ij)u gradnju - prvenstveno spremnost komšija da vode računa o zgradi i okruženju, da ulože u to, mnogo se lakše dogovoriti (znam iz iskustva jer sam živela i u star(ij)oj zgradi i u potpuno novoj zgradi) i zajedničke instalacije mogu da budu solidan problem (već pominjano - središ top kuhinju ili kupatilo a doživiš... svašta zbog starih instalacija u samoj zgradi), ali npr. danas čak i zajednički delovi zgrade i fasada mogu da se srede, posebno sada kada se uveo bar kakav-takav red u organizaciju zgrada (upravnici). Teže je nego kod novogradnje ali izvodljivo.
Nije bilo tako pre 20-30 godina, tada je po meni bilo mnogo lepše i bolje živeti u centru, sada potpuno suprotno.