Šta je novo?

Razni projekti

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=836904#p836904:3efxqt5e je napisao(la):
SRBO » 31 Mar 2021 12:38[/url]":3efxqt5e]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=836677#p836677:3efxqt5e je napisao(la):
solecar » 30 Mar 2021 17:01[/url]":3efxqt5e]Iz kog razloga se rade sve češće uvučeni spratovi, čak i kada se sve legalno radi, tj. nema nelegalnih spratova vuška?
1. Пентхауси су скупљи
2. поткровни станови су ниски и огавни, једино да се споје са оним испод па да има неку висину и да се ставе огромни прозори на кров, али онда то смањује количину станова за продају дакле мање пара
Ako im je toliko stalo do tih stanova koji su skuplji, zašto jednostavno ne uzmu i grade isključivo zgrade sa 100% penthausima.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=837173#p837173:1rhkr1lz je napisao(la):
solecar » Sre Mar 31, 2021 9:54 pm[/url]":1rhkr1lz]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=836904#p836904:1rhkr1lz je napisao(la):
SRBO » 31 Mar 2021 12:38[/url]":1rhkr1lz]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=836677#p836677:1rhkr1lz je napisao(la):
solecar » 30 Mar 2021 17:01[/url]":1rhkr1lz]Iz kog razloga se rade sve češće uvučeni spratovi, čak i kada se sve legalno radi, tj. nema nelegalnih spratova vuška?
1. Пентхауси су скупљи
2. поткровни станови су ниски и огавни, једино да се споје са оним испод па да има неку висину и да се ставе огромни прозори на кров, али онда то смањује количину станова за продају дакле мање пара
Ako im je toliko stalo do tih stanova koji su skuplji, zašto jednostavno ne uzmu i grade isključivo zgrade sa 100% penthausima.
Pa nije da nema takvih zgrada. Oko Hrama, na Senjaku, prema Dedinju. Zgradica 6,7 spratova i ukupno 4,5 stanova u njoj. Tu su vinski podrumi, saune, bazeni, sobe za poslugu...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=837021#p837021:23lugb14 je napisao(la):
spatiotecte » 31 Мар 2021 04:09 pm[/url]":23lugb14]Hvala drugari.

Što se tiče izgradnje kondominijuma i modernih naselja u Beogradu za privatnog investitora to mi je velika zelja i mislim da bi znao to kvalitetno da odradim ali za sada nisam još imao prilike da uradim tako nešto, samo sam radio inostrana tržišta.
@Спатио, свака част за радне верзије, које изгледају савршеније него нечији конкретни мегаломански пројекти. Само тако настави

Везано за твоју велику жељу за изградњу модерног насеља у Београду, а за неког приватног инвеститира, можда не би било лоше да се повежеш са инвеститором Сакура парка тј. чланом @Ђорђе33, и да заједнички одрадите један такав пројекат. Он ионако тражи нову локацију за градњу у Новом Београду, мислим да је већ и пронашао, тако је бар стидљиво објавио пре извесног времена, али није рекао где конкретно.
Пошто га @Игор лично зна, ето карике за ваше заједничко упознавање и даље разговоре. :)
Само предлажем, надам се да се не љутиш.
:sesir:

Hvala Gago na podršci i preporuci. Znači mi puno da čujem da to što radim se svidja ljudima i da treba da nastavim u tom smeru.
Beobuild i jeste mesto razmene mišljenja gde se susreću ljudi iz struke i korisnici tj gradjani za koje i treba konkretno da se projektuju zgrade i naselja kako bi svima nama okruženje bilo prijatnije i lepše.
Nisam ni znao da imamo članove foruma koji su investitori.

Kad smo se već dohvatili primene takvog nečeg u Beogradu, usudiću se da vam pokažem i ostatak ovog mog projekta odnosno njegov kontekst kako bi ste imali širu sliku, naravno ako to ne smeta Igoru jer iako bi mogao da spada u temu "Razni projekti" nije u Beogradu pa ako Igor smatra da nije prikladno mesto slobodno nek prebaci u drugu temu.

Zapravo ova moja zgradica je deo čitavog projekta koji podrazumeva izgradnju potpuno novog grada od 12000 stanovnika u pustinji u okolini grada Dakara koji je malo veći od Beograda. Država Senegal daje besplatno terene kako bi investitori gradili objekte da prosečan senegalac postane vlasnik nekretnine.

U ekipi nas ima troje, kolega senegalac koji je naš kontakt u Parizu i Dakaru i jedan francuski penzionisani arhitekta od 80 godina koji je konsultant.

Investitor je posvetio projekat Nelson Mandeli.

U tu svrhu sam projektovao master plan celog grada. Bilo mo je potrebno 6 verzija da dodjem do ove.

Grad sam projektovao postavljanjem 2 osovine, istok zapad i sever jug koje se seku na centralnom trgu.
Klasičan Kardo i Dekumanus što bi radili rimljani je i dalje neprevazidjen za postavljanje glanih pravaca.
Zatim sam od centra povukao glavne ulice zrakasto i postavio uličnu mrežu sa koncentrisanim krugovima tj kružnim bulevarima.
Blokovi su različite namene:
- NARANDŽASTO su zgrade P+3 na bulevarima.
- ZUTO su zgrade P+2 (onu sto sam vam prikazao) nalaze se na obodu grada
- KREM boja su kuće individualne gradnje P i P+1.
- CRVENO su objekti javne namene, škole, vrtići, sportski tereni.
- ZELENO je zelenilo i slobodne površine

a9ae58ac3a0ad6b634c039380ae28a28.jpg

Posto je ovo meni bila jedinstvena i nesvakidašnja prilika da projektujem ceo grad od nule i meni su razmene na Beobuildu bile od velikog značaja jer sve što pišete ovde je meni mnogo bitno jer iako se tiče Beograda mogu da se primene i u drugim zemljama.
Zato je meni kao projektantu vaše iskustvo doživljaja grada zlata vrednog.

Konkretno na početku u ovom mom slučaju investiror je hteo da uradi ceo grad sa prizemnim kućama od 67 kvadrata koje ne smeju da koštaju preko 18000 evra i u tu svrhu sam uradio tu tipsku jeftinu kuću koja može da se dogradi na P+1.

8423cfcdbc0068698f5b8c9ba2091908.jpg

Medjutim meni je bilo nelogično da ceo grad bude sa istom tom jednom prizemnom tipakom kućom.
Ja sam tek kasnije predložio da ubacimo i male zgradice P+2 i zgrade urbanog tipa P+3 za Bulevare kako bi grad zaista izgledao kao grad a ne da sve bude kao periferija sa kućicama individualne gradnje i taj predlog su prihvatili i onda sam uradio u radnoj verziji ceo jedan bulevar.
Pošto je senegal muslimanska zemlja tu je i džamija u perspektivi ulice (nisam je ja projektovao)

ef69f68137dadc4260d0ebfb0b03e261.jpg

13fb069bca33c6918c84251032eb8348.jpg

361fdb44b5e02fb7f4dc905afe6f3eef.jpg

b53e77021fe1ab573b18e0194bd8b1c0.jpg

2 glavna bulevara imaju trotoare 7,5m širine i kolovoz od 15 m sto mu dodje ukupna širina 30m

Gledao sam da ubacim sve kritike koje ste izneli na Beobuildu, široke trotoare, drvoredi, urbani mobiliar, zelenilo, gledao sam da izbegnem kanjonizaciju, da zgrade budu ujednačene i iste visine, bukvalno dosta tema na našem forumu je primenjeno u ovom projektu i nadam se da sam bio na visini zadatka i da vam se dopada vizija ovog grada.

Nemojte zameriti ako postoje propusti ili ako renderi nisu nekog ekstra kvaliteta sve ovo sam odradio za mesec i po dana sa sve planovima presecima fasadama za 3 tipska objekta a i nije gotovo još.
Takodje imajte u vidu da je ovo zamišljeno za državu koja je ekonomski 2 puta slabija od Srbije pa otud i arhitektonska rešenja su delom ograničena zahtevima investitora i uradjena na bazi realnih ekonomskih proračuna šta je moguće dobiti za odredjene pare.

Tako da želim da znate da ste i vi učestvovali u ovom senegalskom projektu jer iako sad ne mogu pojedinačno svakog od vas da imenujem ko je sta predložio na beobuildu ja sam vas pažljivo ovde na forumu slušao i primenio vaše vidjenje grada u ovom projektu jer smatram da smo svi vodili kvalitetne rasprave i razmene mišljenja.

Beobuild kao virtuelno mesto je još jednom dokazalo da naše prepiske nisu uzaludne i da prevazilaze granice samog Beograda i mogu imati pozitivne efekte čak i u inostranstvu.

Ako se ovo nekad izgradi, treba da znate da je to delom i vaša zasluga. Vi ste svojim idejama, iskustvima o Beogradu udahnuli život i smernice ovom projektu.

Zato vam se najdublje zahvaljujem svima vama bez izuzetaka dragi forumaši Beobuilda jer ste doprineli da uradimo nešto zajedno, u ovom slučaju ne za naš Beograd.

Sledeće nedelje ovaj projekat sa komplet masterplanom u formatu A0 i dosije od 43 stranice sa svim planovima i presecima ide kod ministra u Senegal.

Hvala vam što postojite i što doprinosite da Beobuild bude mesto kreativne inspiracije.

Послато са SM-G975F помоћу Тапатока

Spatio odličan projekat, baš fino uklopljeno...posebnomove 3spratnice...bilo bi dobro sa još nekim objektom razbije monotonija.

BTW ovo je premium arhitektura, kad vidim cenu od 18.000 a projekat u rangu vila na Dedinju...

BTW2 trospratnica malo podseća na CU37, svakako ti želim da ti ovaj projekat isto tako dobro napreduje...:)

Ja bih svakako voleo da vidim još i tvojih projekata a i od ostalih sjajnih arhitekata koje imamo ovde na forumu.

Živi nam bili.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Блок зграда "Јединица" ("Кец"?) у улици Омладинских бригада:

Зграде у Милана Ракића лепо напредују.[attachment=2]Screenshot_20210403_002507.jpg[/attachment][attachment=1]Screenshot_20210403_002453.jpg[/attachment]
У Захумској чисте плац.
[attachment=0]Screenshot_20210403_002403.jpg[/attachment]

Prilozi

• Screenshot_20210403_002507.jpg
    Screenshot_20210403_002507.jpg
    561,9 KB · Pregleda: 4.431
  • Screenshot_20210403_002453.jpg
    Screenshot_20210403_002453.jpg
    552,2 KB · Pregleda: 4.437
  • Screenshot_20210403_002403.jpg
    Screenshot_20210403_002403.jpg
    298,7 KB · Pregleda: 4.421
Jel može neko ko se razume u gradnju da mi pojasni šta se zbiva ovde - Gramis zgrada, treba da ima 3 nivoa garaža u lameli A, i 2 nivoa u lameli B, ali ne idu uopšte u dubinu, ne kopaju ništa duboko koliko bi trebalo da bude. To je barem nekih 10m u dubinu u delu lamele A, ali nema ni približno toliko, blizu su nulte kote, i dižu neki zidić okolo. Malo sam googlao, i jedino što mi je logično je ovako nešto, top down gradnja, iliti odozgo na dole gradnja. Čemu ovo? Koje su prednosti? Vidim da piše da je brže ovako da se gradi, kad je tesan rok (što ovde i jeste slučaj).

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=HlMWV5H5hyo[/youtube]

Prilozi

• Screenshot_20210403-143726.jpg
    Screenshot_20210403-143726.jpg
    971,9 KB · Pregleda: 4.205
  • Screenshot_20210403-143246.jpg
    Screenshot_20210403-143246.jpg
    911,1 KB · Pregleda: 4.220
Gizmo123 je napisao(la):
Jel može neko ko se razume u gradnju da mi pojasni šta se zbiva ovde - Gramis zgrada, treba da ima 3 nivoa garaža u lameli A, i 2 nivoa u lameli B, ali ne idu uopšte u dubinu, ne kopaju ništa duboko koliko bi trebalo da bude. To je barem nekih 10m u dubinu u delu lamele A, ali nema ni približno toliko, blizu su nulte kote, i dižu neki zidić okolo. Malo sam googlao, i jedino što mi je logično je ovako nešto, top down gradnja, iliti odozgo na dole gradnja. Čemu ovo? Koje su prednosti? Vidim da piše da je brže ovako da se gradi, kad je tesan rok (što ovde i jeste slučaj).

To se radi najčešće radi kada je vrlo opasan iskop za susedne objekte i time se oni razupiru čitavom prizemnom pločom umesto razupiračima. Prednosti su uglavnom u tom smislu oko bezbednosti samog iskopa i susednih objekata. Sve ostalo je dosta komplikovanije. Kvalitet zidova takve garaže je obično lošiji pošto se radi u tunelskim uslovima. Brzina nisam siguran da je puno veća tim putem a mislim i da je cela tehnika izvodjenja nešto skuplja. Recimo Infinity u Dobračinoj 8 je izvodjen tim sistemom kao i garaža u Baba Višnjinoj. Profesor statike Lazović je jedan od najvećih pobornika takvog sistema izvodjenja temeljnih jama kod nas.

Hvala, pogledao sam temu. Fascinantno mi je, svi ti bageri ispod betonskih ploča kopaju, deluje mi opasno da se ne daj bože uruši ploča iznad. Malo mi i neuredno deluje ceo taj proces, ali na kraju se to dovede u red verujem. Mada, kao što je Posmatrač pomenuo, kvalitet zidova u tim podzemnim etažama mi je pod znakom pitanja isto, ali verujem da Gramis zna šta radi.

Пренео сам са теме „Цептеров стамбено-пословни комплекс у Блоку 65“ о будућем комерцијалном центру у блоку 40, о коме сам писао и постављао план, а на молбу и интересовање @Бокилиja84, шта треба да буде у овом делу овог блока.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=795506#p795506:1c7pbl80 je napisao(la):
Гага » 22 Нов 2020 02:54 am[/url]":1c7pbl80]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=774233#p774233:1c7pbl80 je napisao(la):
bokili84 » 12 Сеп 2020 11:46 pm[/url]":1c7pbl80]Da li mozda neko zna sta predstavlja gradjevina zaokruzena na slici? Zapoceta gradnja objekta koja stoji vec neko vreme...
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=774238#p774238:1c7pbl80 je napisao(la):
Гага » 13 Сеп 2020 12:31 am[/url]":1c7pbl80]@Бокили84, то је дивља градња и то тако стоји већ 25 + година. Док није изграђен УМП тј. Булевар хероја са Кошара, ту су се скупљали наркомани и скитнице, тако да баш није било препоручљиво туда пролазити, а ту је и била и густа шума разног дивљег растиња. Једина лепа ствар у свему томе је то што је ту било јако пуно фазана. Ја сам туда прошао једном пре неких 15 година и хвала лепо никад више, све док није почела градња постојећег Булевара, и поставио сам доста фоторепортажа о томе.

Причало се свашта шта је ту све требало да буде, тако да сад и није битно. Битно је то, да ће се то наравно рушити, пошто би у том делу између приватне основне школе "Савремена" и, ајде да тако кажем, будуће железничке станице "Тошин бунар", тј. до оних сада пословних зграда, једна би исто требала да се руши а и онај спортски балон, ће бити "занатско-комерцијални центар". Такав је план, а постављао сам раније, на теми о УМП-у, Тошином бунару, план тога.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=774242#p774242:1c7pbl80 je napisao(la):
bokili84 » 13 Сеп 2020 12:40 am[/url]":1c7pbl80]Hvala ti na brzom odgovoru a ako mozes prosledi mi link gde si pisao o tom planu?
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=774246#p774246:1c7pbl80 je napisao(la):
Гага » 13 Сеп 2020 01:02 am[/url]":1c7pbl80]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=774242#p774242:1c7pbl80 je napisao(la):
bokili84 » 13 Сеп 2020 12:40 am[/url]":1c7pbl80]Hvala ti na brzom odgovoru a ako mozes prosledi mi link gde si pisao o tom planu?
То је било на теми о УМП-у , а и теми о реконструкцији Тошиног бунара кад је рађена 2015.године. Треба копати по темама, а немам баш пуно времена. Кад пронађем :mrgreen: јављам ти везу на овој теми.
@Бокили84, нисам заборавио да ти одговорим, тј. да пронађем везу, где сам писао о овом плану. Да будем искрен нисам ни копао по темама, немам баш нешто пуно времена, можда је боље овако да ти одговорим, пошто све имам у посебном документу за блок 40, а и дошло је до извесне промене у плану.

До промене је дошло у ПДР, неће се рушити једна од оних пословних зграда предузећа Лус Текстил доо. Легализована је на време, а пошто су у овом делу блока, као и у целом блоку 40, предвиђени само пословно-производни објекти, не и стамбени, остављена је-легализована је из разлога што се уклапа у целину блока. Мислим да је у том објекту и мањи део производње Лус-а, пошто је централа предузећа у Рашкој, а ово предузеће се бави производњом војне и полицијске одеће и опреме, личних заштитних средстава, радних одела за запослене у трговинским радњама,...

Значи, градиће се објекат за комерцијалне садржаје, од тих пословних зграда до оне дивље грађевине. Можда ће бити нешто мање квадратуре и имаће П+2 спрата. Мишљења сам да ће да буде сличан објекат и исте намене на месту где је сада она дивља грађевина.

Први план приказује да је овај комерцијални центар требало да буде изграђен на месту обе ове пословне зграде о којима сам писао.
Pogledajte prilog 2
Ово је нови план овог дела блока 40
Pogledajte prilog 1
Ортофото снимак са уцртаним положајем комерцијалног објекта

Предпостављам да ће кроз овај комерцијални објекат бити урађен и пролаз за железничко стајалиште „Тошин бунар“. Изградњом овог објекта, смањиће се и бука која ће долазити проласком возова, мада бука није толико велика.
file.php

file.php

file.php
Ових дана је постављена табла са обавештењем о овој локацији тј. локацији за отуђење, а парцела где треба да буде овај комерцијални центар је сређена и очишћена за будућег инвеститора. Иста је и ограђена, а на табли је и одговарајуће упозорење о забрани неовлашћеног уласка и било каквог противправног заузимања истог, а пише и по ком члану кривичног законика.

На табли је све назначено, колика ће бити спратност центра (П+2) и које ће бити његове димензије (дужине и ширине). Надам се да ће будући инвеститир/купац брзо да одреагује и купи ову локацију за градњу комерцоијалног центра, а и да се полако овај део блока 40 уз железнички насип сређује и урбанизује. Још да се сруши она дивља градња, која ту стоји већ 25+година, па да се коначно реши уређење овог блока.

Неколико јучерашњих-05.04.2021. слика садашњег стања ове локације. Објекат који се види на сликама, а који је у оквиру ове парцеле, је служио као магацин за Ј-Тонг термо блокове.
Пратићу даља дешавања.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=830105#p830105:123ubj68 je napisao(la):
Dzangrizalo » Čet Mar 11, 2021 10:10 am[/url]":123ubj68]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=829808#p829808:123ubj68 je napisao(la):
sergio-m » Uto Mar 09, 2021 10:01 pm[/url]":123ubj68]ode u gruzanskoj jos jedan lep primer medjuratne gradjanske arhitetkture :(
nemoj da si pesimista, ovde je svaki arhitektonski pravac međuratni
:lol: :hail:

Чернишевског
51087866052_a93c97d750_h.jpg

Нешто лепо из Миријева, Михаила Булгакова
51082559841_bb44f40857_h.jpg

Марије Црнобори ваљда
51082651802_b74aa4a7c7_h.jpg

Na lokaciji uz stanicu Tošin Bunar umesto zgrade treba da se napravi park jer svi novi blokovi zgrada uključujući i W65 nemaju zelenu površinu ne računajući one smejurije od zatvorenih blokovskih parkova što mogu da okače mačku o rep. To će se tek pokazati kao problem kad se završi izgradnja svih planiranih zgrada. Biće naselje kao Bangladeš.

АМСС лепо напредује.
[ATTACH type="full" alt="Screenshot_20210409_211652.jpg[/attacment]
Крушевачка такође.
[attachment=1]Screenshot_20210409_211637.jpg"]0[/ATTACH]
Угао са Стојан Протића иза храма.
Screenshot_20210409_211624.jpg

Prilozi

• Screenshot_20210409_211652.jpg
    Screenshot_20210409_211652.jpg
    535,9 KB · Pregleda: 1.783
  • Screenshot_20210409_211637.jpg
    Screenshot_20210409_211637.jpg
    531 KB · Pregleda: 1.784
U najavi stambeni projekat u Ustaničkoj preko puta Specijalnog suda.

ustanickaprjup-01.jpg

ustanickaprjup-02.jpg

ustanickaprjup-03.jpg

ustanickaprjup-04.jpg

Mogu li saznati nesto vise o gradilistima u Metohijskoj i Grocanskoj?

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

garantujem da zelene povrsine nece biti nego zgrada ide do trotoara....
u desnom uglu dete se bori protiv zida a staza je sirine zenske patike cenim broj 38...
takodje ne razumem damu na balkonu 2 sprata koju je zasvrbelo...
svasta covek moze da nauci iz rendera....sve na poslednjem u nizu

Солидна зграда, али нису се баш усрећили са локацијом, између Устаничке и аутопута у истом блоку са полицијском и ватрогасном станицом, стално ће им свирати сирене. А и паркирање је ту натегнуто.

Ima problem sa fotografijama. Linkovi nisu kako treba. Javlja da su nepostojeći.

Vrh