Hvala Gago na podršci i preporuci. Znači mi puno da čujem da to što radim se svidja ljudima i da treba da nastavim u tom smeru.
Beobuild i jeste mesto razmene mišljenja gde se susreću ljudi iz struke i korisnici tj gradjani za koje i treba konkretno da se projektuju zgrade i naselja kako bi svima nama okruženje bilo prijatnije i lepše.
Nisam ni znao da imamo članove foruma koji su investitori.
Kad smo se već dohvatili primene takvog nečeg u Beogradu, usudiću se da vam pokažem i ostatak ovog mog projekta odnosno njegov kontekst kako bi ste imali širu sliku, naravno ako to ne smeta Igoru jer iako bi mogao da spada u temu "Razni projekti" nije u Beogradu pa ako Igor smatra da nije prikladno mesto slobodno nek prebaci u drugu temu.
Zapravo ova moja zgradica je deo čitavog projekta koji podrazumeva izgradnju potpuno novog grada od 12000 stanovnika u pustinji u okolini grada Dakara koji je malo veći od Beograda. Država Senegal daje besplatno terene kako bi investitori gradili objekte da prosečan senegalac postane vlasnik nekretnine.
U ekipi nas ima troje, kolega senegalac koji je naš kontakt u Parizu i Dakaru i jedan francuski penzionisani arhitekta od 80 godina koji je konsultant.
Investitor je posvetio projekat Nelson Mandeli.
U tu svrhu sam projektovao master plan celog grada. Bilo mo je potrebno 6 verzija da dodjem do ove.
Grad sam projektovao postavljanjem 2 osovine, istok zapad i sever jug koje se seku na centralnom trgu.
Klasičan Kardo i Dekumanus što bi radili rimljani je i dalje neprevazidjen za postavljanje glanih pravaca.
Zatim sam od centra povukao glavne ulice zrakasto i postavio uličnu mrežu sa koncentrisanim krugovima tj kružnim bulevarima.
Blokovi su različite namene:
- NARANDŽASTO su zgrade P+3 na bulevarima.
- ZUTO su zgrade P+2 (onu sto sam vam prikazao) nalaze se na obodu grada
- KREM boja su kuće individualne gradnje P i P+1.
- CRVENO su objekti javne namene, škole, vrtići, sportski tereni.
- ZELENO je zelenilo i slobodne površine
Posto je ovo meni bila jedinstvena i nesvakidašnja prilika da projektujem ceo grad od nule i meni su razmene na Beobuildu bile od velikog značaja jer sve što pišete ovde je meni mnogo bitno jer iako se tiče Beograda mogu da se primene i u drugim zemljama.
Zato je meni kao projektantu vaše iskustvo doživljaja grada zlata vrednog.
Konkretno na početku u ovom mom slučaju investiror je hteo da uradi ceo grad sa prizemnim kućama od 67 kvadrata koje ne smeju da koštaju preko 18000 evra i u tu svrhu sam uradio tu tipsku jeftinu kuću koja može da se dogradi na P+1.
Medjutim meni je bilo nelogično da ceo grad bude sa istom tom jednom prizemnom tipakom kućom.
Ja sam tek kasnije predložio da ubacimo i male zgradice P+2 i zgrade urbanog tipa P+3 za Bulevare kako bi grad zaista izgledao kao grad a ne da sve bude kao periferija sa kućicama individualne gradnje i taj predlog su prihvatili i onda sam uradio u radnoj verziji ceo jedan bulevar.
Pošto je senegal muslimanska zemlja tu je i džamija u perspektivi ulice (nisam je ja projektovao)
2 glavna bulevara imaju trotoare 7,5m širine i kolovoz od 15 m sto mu dodje ukupna širina 30m
Gledao sam da ubacim sve kritike koje ste izneli na Beobuildu, široke trotoare, drvoredi, urbani mobiliar, zelenilo, gledao sam da izbegnem kanjonizaciju, da zgrade budu ujednačene i iste visine, bukvalno dosta tema na našem forumu je primenjeno u ovom projektu i nadam se da sam bio na visini zadatka i da vam se dopada vizija ovog grada.
Nemojte zameriti ako postoje propusti ili ako renderi nisu nekog ekstra kvaliteta sve ovo sam odradio za mesec i po dana sa sve planovima presecima fasadama za 3 tipska objekta a i nije gotovo još.
Takodje imajte u vidu da je ovo zamišljeno za državu koja je ekonomski 2 puta slabija od Srbije pa otud i arhitektonska rešenja su delom ograničena zahtevima investitora i uradjena na bazi realnih ekonomskih proračuna šta je moguće dobiti za odredjene pare.
Tako da želim da znate da ste i vi učestvovali u ovom senegalskom projektu jer iako sad ne mogu pojedinačno svakog od vas da imenujem ko je sta predložio na beobuildu ja sam vas pažljivo ovde na forumu slušao i primenio vaše vidjenje grada u ovom projektu jer smatram da smo svi vodili kvalitetne rasprave i razmene mišljenja.
Beobuild kao virtuelno mesto je još jednom dokazalo da naše prepiske nisu uzaludne i da prevazilaze granice samog Beograda i mogu imati pozitivne efekte čak i u inostranstvu.
Ako se ovo nekad izgradi, treba da znate da je to delom i vaša zasluga. Vi ste svojim idejama, iskustvima o Beogradu udahnuli život i smernice ovom projektu.
Zato vam se najdublje zahvaljujem svima vama bez izuzetaka dragi forumaši Beobuilda jer ste doprineli da uradimo nešto zajedno, u ovom slučaju ne za naš Beograd.
Sledeće nedelje ovaj projekat sa komplet masterplanom u formatu A0 i dosije od 43 stranice sa svim planovima i presecima ide kod ministra u Senegal.
Hvala vam što postojite i što doprinosite da Beobuild bude mesto kreativne inspiracije.
Послато са SM-G975F помоћу Тапатока