Приметио сам једну нелогичност у називу соцреализам која је са наше стране погрешно интерпретирана. Веорватно као утицај западне литературе.
Дакле, оно што ми зовемо соцреализам руси, који су творци тог стила, зову Стаљински Ампир, Стаљински јер је настао у време Стаљина и био је подржаван истим, а Ампир, франкофонорусификовано од Empire заправо реч иде о идеју Стаљина да покаже моћ комунистичке империје. Стил је био некаквим дериватом неокласичне архитектуре са елемнтима готске архитектуре и артдекоа (зна се да је Емпајер Стејт Билдинг био дирекна инспирација Стаљину за седам стаљиновки* изграђеним у Москви).
Ја немам намеру да мењам свет овом изјавом, али желим да донесем до аудиторијума и мало другачији поглед на ствари.
Да меко пређем на тему: стаљински ампир је био, по мени, успео покушај да се изгради споствени оригинални стил. Тада, вероватно да је доживљавао пуно критике (а можда и не
Међутим данас, таква здања су изузетно привлачна туристима.
У том смислу, обнављање Коруновићевих пројеката (наравно, са савременим технологијама) никако не може да буде лоша ствар, и за генерације које долазе после нас, биђе драгоцени поклон.
Модерне зграде ће се градити, и ту нема дилеме, практичну страну и цену нико не можед а занемари. међутим овај тон правити лепо чини нацију великом јер оставља не само својој држави већ и читавом свету вреден споменике.
*Још један израз који се мало разликује од оног који руси користе. Наиме, израз стаљиновка се користе за стамбене зграде изграђене у време Стаљина и које чак и за "ниже чинове" имају декоративне украсе на фасадама, видоке плафоне и грађене су солидно од квалитетнијих материјала. То што ми зовемо Стаљиновка они зову Стаљинскије висотки (Стаљински Небодери)