Šta je novo?

Pregradni zid vece nosivosti

kupnik

Beginner
Učlanjen(a)
11.08.2023.
Pohvaljen
114
Kako napraviti pregradni zid od gips kartonskih ploca tako da moze da se okaci bojler od 80L?

Kakvo ojacanje je dovoljno? Da li OSB moze da izdrzi bojler?

Plafon je vec spusten u celom stanu, a sa druge strane zida ce biti druga prostorija tako da ne moze nista da se stavi sa te strane.

80 lit ... hm...
Mozda plafonski nosaci u beton( kroz spušteni) pa da vise duź montżnog zida plus tiplovanje u letvu roštilja da se ne bi bojler ljuljao

Sve ostale varijante podrazumevaju mali protocni bojler koj se bez ojačanja samo na roštilj šrafi.

Javi kako je rešeno 😃

Poslednja izmena:
Vec je izveden zid, ali radije cu da ga radim opet nego da padne bojler.

Razmisljao sam o kombinaciji gips ploce i OSB 18mm sa Fischer Duotec 12 tiplovima. Na Fischerovom sajtu i na pakovanju pise da moze da nosi i 70-80kg po tiplu ako je u OSB.

Bojler ima horizontalni nosac gore i dole.

I dalje me malo brine da li ce obicni CW profili to da izdrze, posebno sto gornji CD profil nije zasrafljen direktno u betonski plafon, mada jeste u neke profile spustenog plafona.

Poslednja izmena:
Šta je ta soba gde je bojler? Baš kupatilo ili neki vešeraj / ostava / soba za bojler?
Ako je ovo drugo, možda možeš neki metalni ram ("policu") da napraviš, pa da on nosi bojler oslonjen za pod.

Šta je ta soba gde je bojler? Baš kupatilo ili neki vešeraj / ostava / soba za bojler?
Ako je ovo drugo, možda možeš neki metalni ram ("policu") da napraviš, pa da on nosi bojler oslonjen za pod.
Nije kupatilo vec ostava. Ideja nije losa, mada sam ogranicen prostorom pa ne znam koliko je izvodivo. Da li si zamisljao neki visoki ram na koji bi se srafio nosac ili da samo podupire bojler odozdo?

Da se ogradim, nisam baš stručan, ali visok ram, možda celom dužinom uz zid, da spusti težinu na pod.

Na tvom mestu bih srušio taj zid i napravio konstrukciju od drvenih greda, kao što to rade ameri. Zašrafiš ga u grede i možeš mirno da spavaš.

Ако ти није проблем да рушиш зид, онда га сруши и направи ваљан носач у новом зиду од металних профила.
А може и метални рам као што каже роџер34, па га искористиш за још неке полице.

А има и ова нека варијанта, али је опет све то ушрафљено у гипс па не знам колико је заиста носиво.

Vrh