Po mom iskustvu, bolje je da je bojler stalno upaljen, jer kao sto rece kolega, ukljuci se na nekoliko sati vrlo malo, ako se ne koristi. A, ako se npr. tusirate ili perete sudove, potrosite odredjenu kolicinu tople vode maksimalno zagrejane iz bojlera, njemu je lakse da tu vodu koja je razblazena hladnom za onu kolicinu tople koju ste potrosili, dogreje opet do maksimalne temperature tople, nego da greje iznova ceo kazan hladne. A kolicinu vode koju trosite - trosite pa trosite. Ako me razumete...I ako je poenta da se potrosi manje struje, onda je to bolja opcija. Ja radim tako, ako neko radi drugacije, to postujem i ne raspravljam se u nedogled.
Bolje je da je kupatilo i kuhinja na jednom bojleru, kupatilskom, iz razloga sto je kapacitet kuhinjskog bojlera mali, ako perete vecu kolicinu sudova. Do duse, taj boljer brzo i zagreje vodu, jer je kolicina iste mala. Naravno, govorim o akumulacionom kuhinjskom bojleru, koji nije pod pritiskom, a ne protocnom. A sto se tice potrosnje, otprilike ce grejac i jednog i drugog raditi isto vremenski, jer na kupatilskom velikom, treba da dogreje i nece mu trebati puno, a na malom kuhinjskom ce isto raditi kratko, jer je to mala kolicina vode. Neke ustede struje, nema, tu je nedge.
Tako da po meni, kuhinjski bojler je za one koji u stanu koji su kupili do kuhinje nemaju vod tople vode od kupatilskog bojlera ili za one kojima je vodovodzija, kada im je postavljao cevi u kuci, rekao da je kupatilo daleko od kuhinje i da je to neizvodivo. Kao meni, ali tada sam bio mlad i zelen, pa se nisam razumeo.
Ako imate i masinu za pranje sudova, onda kuhinjski bojler sluzi samo da, ako je neka manja kolicina sudova, operete ručno, da ne palite za toliko masinu i zavrsava posao, pa u tom slucaju ne osecate nedostatak toga sto kupatilo i kuhinja nisu na jednom velikom kupatilskom bojleru.
A koliko ima ljudi koji nemaju vod tople vode u kuhinji, nego donose iz kupatila toplu vodu da operu sudove, jer im je neki ,,veliki strucnjak" rekao da kunjiski bojler trosi mnogo struje...To je da se covek prekrsti levom nogom. I onda kada pocnem da im objasnjavam, ali ne, oni uglavnom i dalje svoju pricu. Neki su me poslusali, pa sam im ugradio i zadovoljni su, uspeo sam da doprem do njih, da im bude lakse, pa se i ja osecam bolje. I veliki broj ljudi je ubedjen da je taj mali kuhinjski bojler protocni, a kad im kazete da nije i objasnite zasto nije...Oni uglavnom i dalje kazu da jeste, pa je svako dalje objasnjavanje samo otvaranje usta za dzabe. I onda je odustajanje od price najbolja opcija. Nije to nista cudno, nas narod je poznat po tome da se dici svojim neznanjem, izmedju ostalog.
Izvinite na ovom duzem postu i vremenu koje ste odvojili da isti procitate.