Šta je novo?

Pošta br 6, Savska ulica

Исто иначе немам никакав проблем да петокраке врате на зграде које нису стриктно везане за власт ако су ту биле интегралан детаљ саме зграде
Што се тиче петокраке, она на зградама државних институција и тада када је постављана била је упитне аутентичности.. На страну што идеологија коју она симболизује предвиђа одумирање државе као такве.
Такође људи који су овде спроводили идеологију, нису је баш спроводили у потпуности, нпр. када је Раде Кончар млађи са позиције партијског функционера на политичким форумима поставио питање зашто се не укину републике и у складу са идеологијом коју заступају, власт преда радничким саветима, то је схваћено као унитаризам..

Конститутивних, не и државотворних.
Итекако државотворних. Хрвати су, заједно са Словенцима и Србима Пречанима најпре “државотворили” Краљевину Словенаца, Хрвата и Срба, и сви они су, уједињујући се са Србијом и Црном Гором у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца, уградили у њу своју државотворност. (био је то леп и племенит сан.)

Državotvornost je sposobnost, odnosno djelatnost i težnja određenih skupina i njihovih pripadnika, političkih stranaka, gibanja i puka za stvaranjem, izgradnjom, učvršćenjem i obranom svoje države.

Стварање (макар било у изнудици због учешћа и злочина у рату на пораженој, агресорској страни) је само један од елемената државотворности. Касније деловање се огледало у разградњи, слабљењу и издаји те државе.

Poslednja izmena:
Што се тиче петокраке, она на зградама државних институција и тада када је постављана била је упитне аутентичности.. На страну што идеологија коју она симболизује предвиђа одумирање државе као такве.
Такође људи који су овде спроводили идеологију, нису је баш спроводили у потпуности, нпр. када је Раде Кончар млађи са позиције партијског функционера на политичким форумима поставио питање зашто се не укину републике и у складу са идеологијом коју заступају, власт преда радничким саветима, то је схваћено као унитаризам..
не гледам то из угла идеологије и њене успешности већ из угла историјске аутентичности. Ако се зграда реконструише онда треба да реално осликава временски период у коме је настала, без обзира да ли су тадашње вредности и пројекти преживели. Због тога и одбијам да комунистичку "реконструкцију" Коруновићеве поште назовем реконструкцијом. Она није реконструисана већ је зградна коренито промењена да би се уклопила у политички фанатизам те епохе.

Сигуран сам да ће и ова "реконструкција" црвено-црне коалиције да се сведе у пракси само на фасаду и то вероватно без историјских симбола који жуљају, из простог разлога што су ови само умивена верзија те једне исте политичке струје која јаше дуже од 70 година. Они не знају и не могу да цене или толеришу било шта што им иоле противречи или отежава да историју приказују црно-бело како би желели

(опет наравно, симболима пропалих политичких идеологија није место на "живим" зградама које се тренутно користе, посебно ако су додати накнадно)

Војводина се ујединила са Краљевином Србијом независно од Државе Словенаца Хрвата и Срба.
Са све Барањом, као и Црна Гора а формално и око 60% Босне.

Хрвати и Словенци никакву државотворност нису имали. Њихова скраћена Југославија је била неуспели, краткотрајни политички маневар и није призната од апсолутно никога а заправо ни од стране већег дела те самопроглашене творевине. Већ сам писао да је у тим данима Далмација запретила Загребу, настави ли да оклева, да ће се припојити директно Србији.

141016558_3804171749639650_5902280221699701622_n.jpg

Отписати румунски Банат и јужну Мађарску које смо војно окупирали али нисмо имали амбиције да их задржимо, нити смо формално то себи припојили.

И да, ја сам за оригинални грб. Ем је аутентично стање, ем немамо ни један разлог да се стидимо тог грба, уједињења и слободе за све Србе а што јесте наш највећи домет.

Poslednja izmena:
не гледам то из угла идеологије и њене успешности већ из угла историјске аутентичности. Ако се зграда реконструише онда треба да реално осликава временски период у коме је настала, без обзира да ли су тадашње вредности и пројекти преживели. Због тога и одбијам да комунистичку "реконструкцију" Коруновићеве поште назовем реконструкцијом. Она није реконструисана већ је зградна коренито промењена да би се уклопила у политички фанатизам те епохе.

Зато и кажем да је Кратова реконструисана пошта без црвене петокраке звезде неаутентична.

неуспели, краткотрајни политички маневар и није призната од апсолутно никога.
Непризната од кога? Од стране “међународне заједнице”, чији став сматрамо пресудним за ваљаност наших аргумената, осим кад га не сматрамо, или се можда међународна заједница променила, некада је била добра, а сад је рђава, само је наша истина постојана кано клисурине… ово постаје забавно, треба пошту да обнове као Crimson Permanent Assurance, да будемо доследни, не само симболички, већ и идеолошки.
1734382605917.jpeg

Са све Барањом, као и Црна Гора а формално и око 60% Босне.

Хрвати и Словенци никакву државотворност нису имали. Њихова скраћена Југославија је била неуспели, краткотрајни политички маневар и није призната од апсолутно никога а заправо ни од стране већег дела те самопроглашене творевине. Већ сам писао да је у тим данима Далмација запретила Загребу, настави ли да оклева, да ће се припојити директно Србији.

141016558_3804171749639650_5902280221699701622_n.jpg

Отписати румунски Банат и јужну Мађарску које смо војно окупирали али нисмо имали амбиције да их задржимо, нити смо формално то себи припојили.

И да, ја сам за оригинални грб. Ем је аутентично стање, ем немамо ни један разлог да се стидимо тог грба, уједињења и слободе за све Србе а што јесте наш највећи домет.
Да, Барања, Банат и Бачка су као област прогласили уједињење са Србијом, као и Срем који се одвојио од самопроглашене државе СХС.
Држава СХС у суштини није имала никакве елементе државности нити ефективну контролу територије коју је прогласила што се видело на примеру Срема.

Mislim da je ovo otišlo malo previše u offtopic... Ako se zgrada rekonstruiše, onda se rekonstruiše sa svim elementima, uključujući i grbove. Što se tiče jadnih pokušaja poređenja sa svastikama nacističke Nemačke (jer nisu sve svastike njihov simbol), tu se radi o simbolu koji je izmišljen od strane zločinačkog režima i direktno je njega predstavljao i to može da se uporedi sa ustaškim grbom, nikako sa grbom Jugoslavije.

Мени на пример ни свастика не би била спорна ако би се вратила зарад реконструкције зграде из тог периода, са циљем да та зграда изгледа тачно онако како је била. Докле год та зграда не би служила некој другој сврси (нпр. државној) она не би имала никакав значај осим што би приказала ружан део историје коју би Немци најрадије сакрили. Нека таква хипотетичка зграда служи онда за едукацију и као анти-нацистички музеј али ако се реконструише треба да се реконструише без покушаја лажирања историје.

Направио бих поређење са нпр. изменама Меин Кампфа како би се из њега избацили посебно ружни делови ради претварања да је историја била другачија него што јесте. Цела поента заштите / реконструкције грађевине јесте да се сачува тренутак у времену који је био важан или осликава нешто што је било важно за ту земљу, било то добро или лоше. Бизарно је да у 21. веку нисмо одмакли од менталитета ломљења носева скулптурама паганских богова и да се уопште води дискусија да ли треба да очувамо за будуће генерације изразе идеја које се не поклапају са тренутно доминантнима

Потпис на ово горе. Треба очувати све што нису елеметни и симболи окупације па чак и неке симболе окупатора или диктатора као опомену и подсећање на те трагедије.

Непризната од кога? Од стране “међународне заједнице”, чији став сматрамо пресудним за ваљаност наших аргумената, осим кад га не сматрамо, или се можда међународна заједница променила, некада је била добра, а сад је рђава, само је наша истина постојана кано клисурине… ово постаје забавно, треба пошту да обнове као Crimson Permanent Assurance, да будемо доследни, не само симболички, већ и идеолошки.
Ова дискусија је беспредметна јер се добро зна шта дефинише државу и државност и прва од тих ставки јесте управо међународно признање, свих или макар већине који ту међународну заједницу и чине. Зато нас и и даље черече због Косова па је тиме твој став додатно несхватљив. Такође, та творевина је један проглас групе политичара и она није имала никакве друге атрибуте државности. Ни устав, ни војску, границе, територију (осим списка жеља на том једном папиру). Онај Либерленд на Дунаву између Хр и Србије је имао више елемената државности од тога.

Такође, подмећеш у дискусију и неке дневно-политичке манипулације и заблуде. Зна се шта је заиста међународна заједница а шта је “међународна заједница”, односно група НАТО-а земаља и сателита им, које се као такве лажно представљају и делују у име целог човечанства. Срећом, томе се од уздизања Кине и Индије, те војног сукоба са Русијом, стало на пут.

Poslednja izmena:
Stoji grb i na drugim Korunovicevim zgradama po gradu pa nikom nista, niste ni primetili.

To je jako mali grb koji se u sustini ne vidi ako ne pridjete i ne posmatrate zgradu pazljivo sto svakako oni kojima grb smeta ni ne rade.

Mozda ako nekad budu pijani zapisavali zgradu podignu pogled i vide.

I ne znam kako je to sad drzava kojom su vladali srpski kraljevi odjednom postala nesrpska?

Capture.JPG

Stoji grb i na drugim Korunovicevim zgradama po gradu pa nikom nista, niste ni primetili.

To je jako mali grb koji se u sustini ne vidi ako ne pridjete i ne posmatrate zgradu pazljivo sto svakako oni kojima grb smeta ni ne rade.

I ne znam kako je to sad drzava kojom su vladali srpski kraljevi odjednom postala nesrpska?

Pogledajte prilog 223308

Naravno da stoji i treba da stoji. Mi nikada nismo bili iskompleksirani. Dok recimo ako pogledas da li je i jedna zgrada i Zagrebu zadrzala neke insignije iz tog perioda ili prefikse srpska videces da nije.

Поента реконструкције јесте како је и Калијан рекао - да се "оживи" онако како је изворно било. Ако ће сада да мењају такве детаље и врше преправке, то није ништа друго него кичерица.

А и не видим шта је проблем у шаховници. Заправо, лепо је подсетити сусједе да им је последњи краљ био - Србин (оног Италијана за времен ДСР не рачунамо).

Тако да ми је драго јако због овог пројекта. Једино стрепим од само начина како ће бити изведено. Нису се прославили са демитушама од којих имају профит, како ће онда да изгледа зграда од које неће имати никакав приход? За овакву реконструкцију не треба штедети, али се плашим да не добијемо "реконструкцију" каква је она Меринова зграда иза Храма, а грбове, уместо уметника, направе помоћу некаквих паноа итд.

Pogledajte prilog 223308

Постављан је пример те зграде више пута, али изгледа некима то није адекватан аргумент..

Kako se desilo da crveni nisu pobrinuli za te grobove promaklo im ili one na zgradi 7 puka
Posto su pobrijali na narodnoj banci na ustavnom sudu na zgradi mini saobraćaja itd

Meni je zgrada lepa, zanimljiva, jedinstvena, deo naseg nasledja... i zato mislim da treba da se vrati. Probleme koje je ranije imala unnutra bi sada trebalo da budu reseni.

Ne razumem jedino da se polazi sa nacionalisticke tacke, da se zgrada vraca jer je srpska i da se zameni ,,komunisticko'' ruglo, a onda ne postuje taj srpski arhitekta i menja njegovo originalno resenje.

своју државотворност
Какву државотворност? Аустроугарску? Само да напоменем да су Хрвати први пут независну државу добили 90их као и Словенци. 1941-1945 не рачунам иако се звала независна. Али је и показала шта значи...

Апропо грба на пошти. Поставити грб непостојеће државе је сулуда идеја. Нити држава постоји, нити финансира. Чак и банана државице наследнице такође не учествују ни душом ни новчаником.
Осим тога објекат се не обнавља већ реконструише тј подиже из ничега. Ни намена ни унутрашњи план зграде неће бити исти.

Која је логика старог Ггрба? Коме он шта треба да сведочи? Смешно.

Meni je zgrada lepa, zanimljiva, jedinstvena, deo naseg nasledja... i zato mislim da treba da se vrati. Probleme koje je ranije imala unnutra bi sada trebalo da budu reseni.

Ne razumem jedino da se polazi sa nacionalisticke tacke, da se zgrada vraca jer je srpska i da se zameni ,,komunisticko'' ruglo, a onda ne postuje taj srpski arhitekta i menja njegovo originalno resenje.

Верујем да је мотив оних који подржавају реконструкцију да је занимљива или другачија, критика заправо иде у том правцу да је то национализам. Архитекта је био панслависта, уосталом и инспирисан је чешким соколским домовима.

Poslednja izmena:
Српски национализам је у оквиру прве Југославије био у релативној хармонији са панславистичким и југословенским идејама и њен грб то савршено осликава. Тај грб задовољава и "потребе" српског становишта али и братског, југословенског и зато не могу да се отмем утиску да је ово депласирано релативизовање или мућење иначе јасне и неспорне ствари последица неких идеолошких и историјских патологија које се на силу покушавају наставити.

Па ту имамо те логичке акробације по којој је политичка пропаганда у трајању од пар недеља некаква државност или је интегрално југословенство српски национализам а велико-хрватски и словеначки федерализам привременог типа бртаство и јединство.

Патологије за које нема места у 21. веку.

Осим тога објекат се не обнавља већ реконструише тј подиже из ничега. Ни намена ни унутрашњи план зграде неће бити исти.

Која је логика старог Ггрба? Коме он шта треба да сведочи? Смешно.
Која је логика онда подизати зграду која више не постоји?

Поента је у кутурном и историјском наслеђу и зато су по читавој Европи изнова подизане порушене зграде од културне и историјске вредности. Неизоставни део фасаде објекта који се подиже јесу и ти грбови.

Лично, тај грб ми је зможда и омиљени јер исти савршено осликава праву, прогресивну, несебичну и слободарску природу српског народа која је као таква у једном периоду историје била словенски пијемонт. А предводити читав ред народа ни са чим другим осим вредностима за које се бориш јесте наш највећи домет и допринос.

Poslednja izmena:
Meni je to podizanje srušenih zgrada nanovo radi "očuvanja kulturne vrednosti" potpuna budalaština. To je kao da neko uzme da nacrta Mona Lizu ispočetka da bi je "sačuvao". Autentičnost je nešto što se ne može replicirati, i to se prosto vidi kad čovek obiđe te kulturne spomenike. Stari grad u Varšavi, tvrđava u Lisabonu (...) odaju utisak izveštačenosti od kog se ne može pobeći.

Više bih voleo da su dizajnirali potpuno novo rešenje za Poštu koje bi bilo u duhu današnjeg vremena, i dali nekom savremenom arhitekti šansu da se pokaže kao što je istu nekad dobio Korunović.

Više bih voleo da su dizajnirali potpuno novo rešenje za Poštu koje bi bilo u duhu današnjeg vremena, i dali nekom savremenom arhitekti šansu da se pokaže kao što je istu nekad dobio Korunović.
Ja više volim da se zgrada vrati u pređašni izgled.
Sačuvaj me savremenih arhitekti, vidimo rezultate njihovog rada svuda oko nas i kod nas i u svetu.
Bezlične grozne staklene i betonske skalamerije, bez vrednosti, bez topline, bez ičega...

Korunović je za njih Sveti Petar!

Vrh