Те зграде и јесу старе, само обновљене
Живо ме интересује колико људи који држи овакво мишљење би се усудио да јавно Дубровник или Мостар назива тематским парковима јер су обновљaни након ратног уништења
Ово је у принципу тачно али генерална супериорност
нових, планских насеља у односу на њихове еквиваленте у другим земљама не мења чињеницу да је таква градња у старој градској матрици сахранила значајан део Београда. Стари стил градње је предвиђао лепе, ведре фасаде и приземља пуна радњица и сличних објеката где се људи друже, пазаре, разгледају итд. Код нас су Кнез и Булевар добили легендаран статус као места за то јер је та традиција преживела, па су људи ишли превозом у Булевар или Кнез само да би се "прошетали" и "разгледали" излоге. Уместо да то могу да раде у малтене свакој улици у старом граду као што могу људи у Паризу, Барселони итд.
Pogledajte prilog 228938
Ми смо уместо тога послератном архитектуром добили ово:
Pogledajte prilog 228939
И то објективно јесте промашај, као и сваки пут када су планери тог доба покушавали на силу да нагурају своје еквиваленте БНВ без поштовања према историји или генералној природи града како је постојао. Доњи Дорћол је од старог дела града пуног историје претворен у мртви паркинг са понеким солитером и парчетом траве између. Не дестинација сам по себи већ евентуално место да оставиш кола ако хоћеш да одеш до реке иако би по свој природи ствари цео део око тврђаве и при рекама што више конзервира и очува, са новом градњом која мора да поштује традицију и класична правила урбанизма