Izvinjavam se unapred sto upadam u temu sa malko drugacijim pitanjem.
Posto se sada dosta prica o energetskoj efikasnosti i pasoshima koje ce nove zgrade morati imati(ide citat iz novina):
"Prema pravilniku u energetskom pasošu utvrđeno je osam kategorija energetskih razreda od A plus do G, gde je A plus najveća energetska efikasnost", rekao je on.
Prema njegovim rečima, nove zgrade moraće da imaju najmanje kategoriju C, a potrošnja za te objekte neće smeti da bude veća od 65 kilovat sati po metru kvadratnom godišnje, što je na nivou evropskog proseka.
Šumarac je podsetio da u Srbiji postoji oko tri miliona raznih objekata čija je prosečna potrošnja od 150 do 200 kilovat sati po metru kvadratnom na godišnjem nivou, dok u Evropskoj uniji ta potrošnja iznosi između 50 i 70 kilovatsati.
Pitanje je sledece , da li neko zna ili je koliko toliko upucen, koliko su energetski efikasne zgrade na Novom Beogradu koje su gradjene 70ih i 80ih godina, posto koliko vidim vecina je od prilicno betonskih ploca sa ponekima koje su imale uglavnom crvene fasadne cigle na odredjenim delovima zgrada.
Da li neko zna ili moze otprilike izracuna u kom su energestskom razredu i malo novije gradnje kao su Belvil (Siporex + beton koliko se secam), Napredove zgrade od Arene do Sava Centra , Energoprojektove kod Arene i Yubca, male 4spratnice najblize Jurija Gagarina sa belom fasadnom ciglom i crvenim crepom u Bloku 70 i 45 (mislim da su gradjene pre 10-15god).
Molim moderatore da mi pomognu gde bi najboplje bilo smestiti takvu temu, ada bude citana i posecena , mislim da je dosta zanimljiva a po meni performance energestske efikasnsoti u narednom periodu mogu biti jedan od najbitnijih cinioca na vrednost odredjene nekretnine.