Šta je novo?

Pitanje

nootka

Novice
Učlanjen(a)
13.05.2009.
Pohvaljen
0
ovo nije uopste mesto za moje pitanje, ali se nadam da ce se naci neko ko bi mogao da mi da korisnu informaciju.
radim diplomski na temu extenzija mostova za bicikliste, i nedostaju mi neki podaci.
kako nemam bas dobro znanje o konstrukciji mostova, nisam gradjevinac, vec buduci nesrecni arhitekta, bilo bi sjajno da me neko uputi u osnove ortotropnih ploca - grube dimenzije i uobicajeni rasponi.

hvala unapred

Kad smo vec kod pitanja nek bude 2 u 1 pa posle obrisite, hitno mi treba slika mosta na dunavu kod kovina,unapred hvala

iscrpelo me je cekanje na konsultacije druge prirode, pa sam u pokusaju da na netu danas pronadjem basic info. vise od toga ne treba, posto je koncept iznad konstrukcije u ovom slucaju.

btw, female ne male ;)

Ja sam davno odustao da bilo šta u vezi mašinstva trazim na srpskom.
Probaj na google-u sa ORTHOTROPIC PLATE ili ORTHOTROPIC DECK - predavači na američkim unevrzitetima postavljaju skripte o kojima smo mi mogli samo da sanjamo. Na taj način sam uvek brzo i lako našao gomilu korisnih informacija o raznim sklopovima, objašnjenja konstrukcija, pricipe rada mehanizama...i što je najvažnije - obajšnjenjeno prostim jezikom i na očiglednim primerima. Samo treba da pogodiš tačan stručni termin na engleskom i google te zatrpa informacijama pa ćeš se čak smoriti kada vidiš koiko toga ima i kako to u stvari može da bude kvalitetno.

Tema za diplomski ti je interesantna, imaš na forumu topic o biciklističkim stazama u Beogradu, pa eto, imaš i feedback o njihovom korišćenju
:)

sorry, inženjeri i devojke su u manjini na forumu, odkud sam znao da si i jedno i drugo :kk: .... a i muškarci ovde biraju svakakve nick-ove :p

trazila i na srpskom i na engleskom naravno, sa sve plate/deck. dobijes gomilu slicica na kojima se ne vide neki detalji, a i textovi pokrivaju ozbiljnije nego sto je meni potrebno, kao da se vec podrazumeva da basic znas :)

a mislim da ovde ne zelim da budem niti devojka niti inzenjer :laugh:
to se vise isplati na nekom drugom mestu, pogotovu taj deo sa inzenjerom

anyway hvala na pomoci ;)

Verujem da bih umro od smeha kada bih saznao šta buduće arhitekte i gradjevinci misle o Beobuild forumu :lool:

relja nisi mnogo omasio..devojke inzenjeri su kao female/male :D
ne kapiram, zasto ljudi kod nas "biraju" teme za diplomski za koje unapred vide da ne znaju mnogo i da se tesko informacije nalaze? ili je to u srbiji da ti uvali profa??bolje raditi diplomski za koji ces ti licno imati koristi. kako to funkcionise ovde?

kad radis diplomski na nesrecnom arhitektonskom faxu imas nekoliko opcija. jedna od njih je da postavis diplomsku temu vise na nivou koncepta, jer sve ono sto se izvodi razradjuje se daleko ozbiljnije nego sto su to diplomski radovi, koji treba da pokazu sposobnosti sagledavanja raznih stvari na jednoj, kao i neke vidove inovativnosti.
diplomski je vise kao nekakvo idejno resenje, i lepse je, ako vec volis arhitekturu da radis nesto sto te inspirise, bez obzira na probleme koje nosi sa sobom, kao sto je manjak informacija. uostalom, ako uvek izbegavas stvari o kojima ne znas dovoljno, kada ces znati vise od toga sto je nedovoljno?

no da ne smaram previse, ako se nadje neko sa informacijom u skorije vreme bilo bi jako fino. ukoliko ne, bolje zakljucajte topic

;)

relja":2ztomw6n je napisao(la):
Verujem da bih umro od smeha kada bih saznao šta buduće arhitekte i gradjevinci misle o Beobuild forumu :lool:
E da je srece da vise posecuju beobuild forum i da makar kao buduci kreatori naseg novog starog grada imaju vrednosti koje mi uglavnom ovde delimo da nam se nedaj boze ne ponove jos koji treci bulevar ili centrotextil ili 3lista duvana koji su sramota za domacu struku koja je poklekla pred investitorskim provincijalizmom.

nootka":o17p2sm6 je napisao(la):
ovo nije uopste mesto za moje pitanje, ali se nadam da ce se naci neko ko bi mogao da mi da korisnu informaciju.
radim diplomski na temu extenzija mostova za bicikliste, i nedostaju mi neki podaci.
kako nemam bas dobro znanje o konstrukciji mostova, nisam gradjevinac, vec buduci nesrecni arhitekta, bilo bi sjajno da me neko uputi u osnove ortotropnih ploca - grube dimenzije i uobicajeni rasponi.

hvala unapred
Možda bi ovo pomoglo, barem donekle....

http://aerade.cranfield.ac.uk/ara/arc/rm/3569.pdf

http://books.google.com/books?id=vZ...wqn0Bw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=9

http://www.gobridges.com/article.asp?id=760

A, evo nešto i prevedeno sa francuskog:
http://translate.google.com/transla...+orthotrope&hl=en&rlz=1T4SNYK_en-GBBE252BE252

http://translate.google.com/transla...+orthotrope&hl=en&rlz=1T4SNYK_en-GBBE252BE252

Ovo je prevedeno sa google-a; ako treba neka pomoć sa francuskog, tu sam, ali to može da potraje, jer nemam baš previše vremena.. Pozdrav!

upravo ono sto mi je trebalo - da vidim kako tacno konstrukcija izgleda i okvirne dimenzije.

hvala ti puno! ;)

nootka":2ytez6b5 je napisao(la):
diplomski je vise kao nekakvo idejno resenje, i lepse je, ako vec volis arhitekturu da radis nesto sto te inspirise, bez obzira na probleme koje nosi sa sobom, kao sto je manjak informacija. uostalom, ako uvek izbegavas stvari o kojima ne znas dovoljno, kada ces znati vise od toga sto je nedovoljno?
predpostavila sam da ces to reci, ali npr.ja znam kad sam radila svoje diplomske da strani profani uvek traze da bar stojis dobro sa temom koju istrazujes, tj.da ne uzimas nesto o cemu nemas pojma pa onda da se uvalis u ogromne nevolje dok je radis vec da im budes od koristi tako sto ces vec ono sto te je interesovalo i sto si pomalo znao obraditi jos vise u detalje i samim tim napraviti nesto sto ce sluziti i sl.generacijama a pogotovo akademicima kao sto je taj npr.profan koji prati i ocenjuje tvoj rad. Generalno, koja je poenta tog rada ako nemas ni bar dobar pocetni info? To se prvo uradi,istrazi pa se onda bira tema!

da bismo diskutovale o tim stvarima treba da znas tacno o cemu se radi, kao i da ne bude takvih sitnih blago zajedljivih tragova. ovako sam stekla utisak da provociras i potcenjujes, i necemu sto je bilo prosto pitanje za pomoc dajes dimenziju koju apsolutno ne poseduje.

ja samo zelim tim diplomskim da postavim problem nekoriscenja obala na neki drugi nivo, a da ne bude price o gradnji koje cega na obali. i to je glavna stvar kojom se bavim, i koja ce biti korisna onima koje to zanima. sto se konstruktivnog dela tice, posto se mostovi na nasem faxu ne proucavaju na tom nivou, to bi znacilo da arhitekte usled nedostatka osnovnog znanja ovde ne bi mogli ni u kom slucaju da projektuju mostove, bilo kog tipa. a kako vecinu diplomskih radova vide ljudi sa faxa, sansa da se bilo sta od toga u nekom momentu izvede je smesna. a ako bi se izvodilo, onda bi na ovakvom projektu u saradnji radili i arhitekta i gradjevinac, jer bez dobrog gradjevinca nista ne sljaka.

ako i dalje mislis da je necija zelja da diplomskim radom dodirne i temu kojom se malo bavi tokom osnovnog skolovanja pogresna, onda to moze i malo drugacije da se kaze, a da ne izazove potrebu za ovolikim objasnjavanjem.

mislim da je mnogo bolje da se razvija istrazivacki i analiticki duh, bilo cime da se bavis, i da kao mlad imas jaku zelju da izguras svoje stavove. najteze je izvuci kvalitet. a to se moze postici na razlicite nacine. upravo to nedostaje arhitekturi beograda, o urbanizmu da ne pricam. sve ostalo je stvar ukusa.

off ;)

Nisam znao gde da pitam pa rekoh da se nadovezem na ovu temu. Mogli bi da napravimo o sportiskim objektima u Srbiji, pa da pratimo desavanja, posebno vezna za fudbalske stadione koji su u ocajnom stanju. Ako tema vec postoji onda se izvinjavam.

Nootka, u pravu si majke ti sve sto kazes. evo za tebe, povlacim sve gore sto sam iznela. Srecno na diplomskom! :)

@Dusan G

To i mene interesuje strasno, ali nemam konkretne informacije...

@nootka
mislim da je mnogo bolje da se razvija istrazivacki i analiticki duh, bilo cime da se bavis, i da kao mlad imas jaku zelju da izguras svoje stavove. najteze je izvuci kvalitet. a to se moze postici na razlicite nacine. upravo to nedostaje arhitekturi beograda, o urbanizmu da ne pricam. sve ostalo je stvar ukusa.
applause.gif

VAU, ovo se mora quotovati za harvard :kk: :vops:
klanovi, klanovi bas mi lepo stoje :)))

zeno ti si apsolutno za "ignore"

verujem da ovde ljudi dolaze da bi prozivali jedni druge, tako da si se super pronasla
go go girl

@KimIlSin:
stvarno su korisni linkovi. u preseku sa slucajnim razgovorom sa likovima sa gradjevine, pun pogodak. hvala ti jos jednom.

zeno :D LOL
slatka moja, ja sam za sve samo ne za ignore :) sto bi maca rekao mozes me voleti ili mrzeti, ali me ne mozes ignorisati ...

jel ima neka bolja slika mosta kod kovina? treba mi hitno za maturski a ne mogu nigde da nadjem sliku :(

nootka":2ssweuub je napisao(la):
zeno ti si apsolutno za "ignore"

verujem da ovde ljudi dolaze da bi prozivali jedni druge, tako da si se super pronasla
go go girl

@KimIlSin:
stvarno su korisni linkovi. u preseku sa slucajnim razgovorom sa likovima sa gradjevine, pun pogodak. hvala ti jos jednom.
Nema na čemu! :)

Vrh