lynx » Sre Sep 12, 2012 9:35 pm[/url]":1to68tsj]Da li neko zna šta su ovi tornjevi i ovaj manji objekat na Retenziji (i otkud naziv Retenzija, pretpostavljam po nekoj retenziji vode, ali ne znam tačno o čemu se radi):
(slikano 10. septembra 2012.)
Bing Maps:
http://binged.it/OE92f6
Znam da se u blizini nalazila železnička stanica i pretpostavio sam da ovi objekti možda imaju veze sa železnicom, ali sve što sam uspeo da nađem je ovo sa Vikipedije:
Ретензија је место где се парне локомотиве пуне угљем и водом. Ретензија је некад била део главне земунске железничке станице.
Da li su ovi objekti pod zaštitom? Ceo prostor je jako zapušten, na više mesta postoje neki rovovi i gomile zemlje, ima dosta smeća, objekti su išarani grafitima. Ne postoji nijedna normalna staza, ljudi hodaju preko trave, postoji delimično napravljena staza popločana behatonom koja se gubi u travi. Zašto ovaj prostor nije uređen kao park kad su se gradile okolne zgrade, kako je moguće da je ovako neuređen prostor ostao unutar stambenog bloka? Sve izgleda nekako postapokaliptično. Sami objekti mi deluju dosta zanimljivo, naročito ovaj mali spiralni, ali bih voleo da znam koja im je originalna namena. Tornjevi su iskorišćeni za postavljanje antena, ali ovako sa nosačima antena izgledaju vrlo smešno.
Staza behatonirana donekle:
Inače prvo sam ovo video na Bing mapama, pa sam otišao da vidim o čemu se radi.