Šta je novo?

Pijace

Garaža nije predviđena projektom, a novid se da će biti na 2 nivoa sa 680 parking mesta.
 
Pa nedavno su stari lokali srušeni, podignuti ovi novi crni, a sada će i njih da ruše i dižu neke treće.
 
А не, ови црни "нису обухваћени пројектом" тако да остају иако ред ка улици прелази планирану регулацију (као и млечна хала). То се вероватно оставља за проширење Максима Горког.
 
Ne ruše se ti objekti, to je sve rađeno planski i to je pohvalno. Ovo je zapravo faza 2 već postojeće rekonstrukcije dok je faza 1 bila izgradnja tih objekata čijom izgradnjom i unificiranim izgledom je Kalenić pijaca počela da liči na nešto. Mene iskreno brine garaža jer bez nje tu nema nade. Pogotovu jer garaža treba da služi i opštini Vračar kao i okolnim stambenim soliterima.
 
na našu veliku žalost, podzemne garaže su i dalje misaona imenica. Mada kad vidim kako su je odradili na Palilulskoj, bolje i da ne rade (nema teretnog lifta i prilaz putničkom je izubijan od nošenja paleta na malom viljuškaru)
 
Digitalizacija i fiskalizacija stiže i na beogradske pijace

POS terminali omogućavaju kupovinu platnim karticama ili putem aplikacija mobilnih novčanika za android i IOS platforme.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je Kalenić pijacu na kojoj je, pored Palilulske i pijace „Đeram”, instalirano ukupno 50 POS terminala koji omogućavaju kupovinu platnim karticama ili putem aplikacija mobilnih novčanika za android i IOS platforme. Pilot-projekat digitalizacije pijaca zajednički sprovode JKP „Gradske pijace”, Privredna komora Srbije, kompanije „Masterkard”, Banka „Inteza”, „Pejten” i „Čip kard”, uz podršku Grada Beograda.

Vesić je sa zadovoljstvom konstatovao da digitalizacija i fiskalizacija stiže i na beogradske pijace.

– S obzirom na to da zbog korone i svega što se desilo proteklih nekoliko godina sve više naših sugrađana koristi onlajn bankarske usluge, bilo je vreme da im to omogućimo i na beogradskim pijacama. Zato smo, uz saradnju sa svim zainteresovanim, omogućili da se na tri naše pijace, Đermu, Kaleniću i Palilulskoj pijaci plaća i platnim karticama, odnosno „masterkardom”. Za sada imamo više od 20 zakupaca tezgi koji su se prijavili i kao što vidite, moguće je platiti i dobiti slip. Na ovaj način izlazimo u susret zakupcima koji lakše mogu da prodaju svoju robu, pomažemo kupcima da mogu bez gotovine da kupe robu, te pokazujemo da je i ovaj način prodaje jednak svakom drugom – rekao je Vesić, zahvalivši se „Masterkardu” i Privrednoj komori Srbije što su prepoznali i omogućili ovu vrstu kupovine kao i u svakoj drugoj radnji.

On je istakao i da se na ovaj način pokazuje koliko su beogradske pijace važne.

– Zaista smatram da su pijace „puls” jednog grada, mesto gde se oseti kako grad živi. Pokrenuli smo rekonstrukciju pijaca, prva je bila Palilulska, sledeća će biti Kalenićeva, čija će rekonstrukcija početi naredne godine, zatim slede pijaca na Senjaku, Bajlonijeva pijaca, Đeram, Cvetkova. Na taj način učinićemo da se oni koji prodaju i kupuju osećaju komfornije. Grad Beograd će za sledeću godinu, kao pomoć poljoprivrednicima u Beogradu, obezbediti skoro 300 miliona dinara, a podsetiću da je 2013. godine za te svrhe bilo izdvojeno oko deset miliona. To je novac namenjen za kupovinu mehanizacije i opreme, a radi se o bespovratnoj pomoći. Smatramo da je poljoprivreda, uz turizam i usluge, jedan od stubova razvoja grada. Grad ima 250.000 hektara obradive površine i najveći smo poljoprivredni region posle Vojvodine. Zato moramo pomagati ljudima da razvijaju svoj posao, a to se najbolje vidi upravo na pijacama – kazao je Vesić.

Sekretarka Udruženja finansijskih institucija PKS Katarina Ocokoljić istakla je da je ovo jedan u nizu projekata koje je pokrenula ova institucija.

– Ponosni smo na ovaj projekat jer smo pijace uključili u digitalnu transformaciju. Najnovija istraživanja su pokazala da je svaki treći korisnik platnih kartica želeo mogućnost da bezgotovinski kupi proizvod na pijaci. Dakle, sada više ne morate odlaziti do bankomata da podignete gotovinu, a trgovci na ovaj način dobijaju još jedan kanal svoje kupovine – rekla je Ocokoljićeva.

Direktorka u kompaniji „Masterkard” Jelena Ristić istakla je da je misija kompanije da svim korisnicima kartica i mobilnih telefona omogući da plaćanje bude jednostavno, brzo i sigurno.

Željko Petrović, zamenik direktora Divizije za poslovanje sa fizičkim licima i malim biznisom Banke „Inteza”, zahvalio je na saradnji partnerima, kao i JKP „Beogradske pijace” i Gradu Beogradu, istakavši da ova banka želi da bude pouzdan partner privredi, društvu i građanima, naglašavajući da je banka spremna da ovaj program proširi i na ostale beogradske pijace.

Svi zakupci koji su prihvatili da budu deo pilot-projekta „Digitalizacija pijaca”, narednih 12 meseci biće oslobođeni svih troškova u vezi sa korišćenjem POS terminala, a partneri u projektu su obezbedili i dodatnu pogodnost – svakog meseca, pet trgovaca koji budu imali najveći broj bezgotovinskih plaćanja platnim karticama, dobiće novčanu nagradu u iznosu od 12.000 dinara.

izvor: Studio B
 
7. Metro stranica Skadarlija:
Planirana je u gradskom bloku u kome se planira izgradnja nove pijace. Imajući u vidu da tek treba da se radi projekat pijace, i da je prema Planu šinskih Sistema koji je na uvidu “Potrebno je izraditi jedinstveno urbanističko-arhitektonsko rešenje pijace i metro stanice Skadarlija za koje je potrebna Verifikacija Komisije za planove Skupštine grada Beograda” to će se u sledećim fazama sinhronizovati ova dva projekta.

Konkursno rešenje ne treba da tretira prostor pijace, i na učesnicima je da odrede pripadajući deo partera ostavljajući mogućnost za buduću sinhronizaciju ova dva rešenja. Osim toga projekat metro stanice može biti indikativan za budući razvoj ovog bloka.
Očekuje se od učesnika da idejama i arhitektonskim oblikovanjem nadzemnih delova metro stanice doprinesu formiranju novog vizuelnog indetiteta ovog dela grada. Savremeni arhitektonski tretman, odnos prema kontekstu, fleksibilnost rešenja i ekološka održivost posebno će se ceniti kod ove stanice.
Izvor
 
Најбоље би било да улаз у метро представља мању тржницу за осетљивију робу са локалима који су сад до улице која би делила простор пијаце на два трга у равни оне послератне вишеспратнице.
 
sta kazete odrzavanje?
rts: "
Горан Весић, заменик градоначелника Београда рекао је да ће Градске пијаце платити одштету повређенима.

Додао је и да пијаца "Стари Меркатор" од самог отварања није реконструисана и да ће то бити тема градских власти у наредним данима. ..."
odlican dodatak bravo!
 
Da deceniju na vlasti pa nisu mogli da stignu makar da pošalju stručnjake da ispitaju stanje objekta, odmah znam još gomilu sličnih javnih objekata koje su ruine pa opet rade dok neko ne nastrada, isto i sa fasadama po gradu gde svaka druga može da te ubije ili povredi ako otpadne veći komad.
 

95282405_10222312699834571_1699094048754630656_n.jpg
 
Ne brinite, posle maja i fiskalizacije bice sve pijace puste. A mozda ce biti i novi kompleksi stanova Beograd na pijacama?Svi " seljaci" se obogatise na pijacama, odavno prodadose zemlju oko Beograda i sad izvolite u megamarkete gde je sve jeftino, domace,i neprskano.
 
Ne brinite, posle maja i fiskalizacije bice sve pijace puste. A mozda ce biti i novi kompleksi stanova Beograd na pijacama?Svi " seljaci" se obogatise na pijacama, odavno prodadose zemlju oko Beograda i sad izvolite u megamarkete gde je sve jeftino, domace,i neprskano.
Dodji i ti da se obogatis na pijaci kad im vec zavidis. Da li volis da stojis napolju na zimi i vrucini?
 
MC_ pogresno si shvatio moj sarkazam. I ja zivim na pijaci 30 godina. Inace zakup je poskupeo 20%.
 
Nasu "opoziciju' uopste ne zanimaju protesti pijacnih radnika....
Cak ni obicne gradjane ne zanima sto ce posle faktickog ukidanja pijaca (radi gradnje) cene hrane biti vise.
Oni zavide prodvcima, kao sto zavide i taksistima.
 
Vrh