Šta je novo?

Pijace

Vucko se ne hvali rekonstrukcijom Cvetkove pijace :p
a rekostrukcija vec pri karaju....

E super je pijaca na Novom Beogradu, jako sam zadovoljan kako su sredili prilazni deo sa žardinjericama i ogradicom i sve.

Vesti :: Beograd
Uređenje Zemunske pijace »
19. Maj. 2011 | 11:33, Izvor : Studio B, Komentari: 0 komentari

Počela je rekonstukcija Zemunske pijace i odvijaće se u tri faze.

Prema rečima direktora Gradskih pijaca Dragana Pušare, ta pijaca biće otvorena tokom čitave rekonstrukcije.

Prva faza, koja će trajati 90 dana podrazumeva uklanjanje objekata sa donjeg dela pijace.

Zemunska pijaca biće uređena kao pijaca trg, pa će u popodnevnim satima tezge biti uklanjane i građani će moći da uživaju u različitim kulturnim sadržajima na trgu, najavljuju u tom preduzeću.
Izvor: Studio B

Mikro pijace baš niko ne spominje samo ove velike ko da svi stanujemo oko tih velikih.... :(
a one nemaju ni česmu za odrđavanje osnovne higijene ....
na njima se ne dobijaju poeni pa zato valjda nisu za uređenje ... :p

Pijaca u Bloku 44 je skoro gotova, pa sam je malo slikao, mnogo mi se dopao prizor. Mislim da su noćas prvi put uključili svetla!

T5o06.jpg

Mnogo bolje izgleda noću.

Kao velika benzinska puma, ali nije lose, samo da bude cisto! Uzasno je kada je pijaca zapisana, puna alkoholicara, smeca, itd, itd, kakav je npr Djeram.

Izgleda lepo.Cujem da je ok samo da stakleni krov pravi malo problema ali domisljati su seljaci,sredice oni to :)

Sledeca je zemunska pijaca,pa ce valjda onda kalenic,djeram i bajloni da rade.

Izgleda kao benzinska pumpa.
Uživo i ne deluje toliko ružno.

Ali, izgled nije najbitniji. Nisam bio, ali mi svi pričaju da je kudikamo bolje nego pre.
Navodno, uskoro će se instalirati i ventilatori na krovu koji će dodatno povećati cirkulaciju vazduha, taman pred leto.
Prodavci se, istina, žale na neprijatno svetlo, ne znam o čemu se radi.

verovatno je svod od nekog belog matiranog pleksiglasa, pa im je čudno. navići će se :cool:

jlaki":wgtrrrki je napisao(la):
verovatno je svod od nekog belog matiranog pleksiglasa, pa im je čudno. navići će se :cool:

Svetlo na mestima gde se prodaje hrana je dosta bitno. Ukoliko ste primetili u nekim Supermarletima ne mozete tako lako da odredite boju-nijansu voca/povrca. Od te nijanse zavisi da li je nesto sveze, zrelo ili sta vec. Ne jednom mi se desilo da nesto kupim, a tek kasnije kada ga iznesm na svetlo dana shvatim da je mnogo bledje nego sto je u prodavnici izgledalo.

Reljo ja cuh od druga da nije problem svetlo vec sunce koje bije kroz stakleni krov.Valjda se o tome radi :)

Pijaca je ovom rekonstrukcijom napravila veliki korak u dobrom pravcu - ko je ranije svraćao na nju zna kako je nekad izgledala... Primetih juče i neke detalje - prodavci i kupci imaju sada na raspolaganju čist i sređen toalet, službu obezbeđenja, veliki digitalni časovnik... Ne dopada mi se što one uboge obodne prodavnice/kiosci (smeštene na kraju pijace okrenute ka bloku 45) deluju kao da nisu ni taknute u smislu sređivanja (a verovatno i nisu).
Evo jedne fotke eksterijera
Pijaca.jpg

@Vučko - upravo to, kažu da je neprijatno za oči

Felix55":15z83xqu je napisao(la):
Pijaca je ovom rekonstrukcijom napravila veliki korak u dobrom pravcu - ko je ranije svraćao na nju zna kako je nekad izgledala... Primetih juče i neke detalje - prodavci i kupci imaju sada na raspolaganju čist i sređen toalet, službu obezbeđenja, veliki digitalni časovnik... Ne dopada mi se što one uboge obodne prodavnice/kiosci (smeštene na kraju pijace okrenute ka bloku 45) deluju kao da nisu ni taknute u smislu sređivanja (a verovatno i nisu).

Ja sam se nadao da će sve te trafike i tezge sa strane što stoje sada da sklone.

Evo i od mene još jedna:

p23nZ.jpg

Pre 6 meseci sam ovo napisao, pre

Uživo izgleda kao loša kopija nosećih konstrukcija iz doba prvih čeličnih konstrukcija....era kraljice Viktorije. Tada su bar bile elegantne....

Kao da je neki netalentovani asistent malo proširio grafički rad iz rešetkastih konstrukcija rezervisan za studente koje baš ne gotivi...

Kako li će izgledati Beograd za 20-30 godina sa svim ovim građevinama podređenim tehnologiji Alucobond-a (jel' se tako zove?)

Najlepši deo građevine su ove velike nalepnice sa slikama svežeg voća i povrća :)
Mora se priznati da je pijaca fukcionalnija nego pre, ali krov je mogao da se postavi na 100 drugih i elegantnijih načina.

U prostoru je manje ružna nego na fotografijama, ali pogled na nju mi uvek izazove neku nelagodu :)

edit: ovo je najveća dobit - pokrivena pijaca i zimi i leti:

44040-pijaca-foto-vesna-lalic.jpg

Понедељак, 19. септембар 2011.

Јавни позив инвеститорима за учешће у власничко-управљачкој структури предузећа „Велетржница Београд д.о.о.”

Град Београд и ЈКП „Градске пијаце” расписали су jавни позив стратешким и финансијским инвеститорима да доставе писма намере о заинтересованости за учешће у власничко-управљачкој структури предузећа „Велетржница Београд д.о.о.”.

1465796_veletrznica_s.jpg

Циљ је да се утврди број потенцијалних улагача и обаве припреме за успешну докапитализацију одабиром најперспективнијих улагача. Град Београд учествује у инвестицији са обезбеђивањем земљишта и пратеће инфраструктуре, као и одређеним новчаним улогом.

Намера града Београда и ЈКП „Градске пијаце” јесте да се обезбеди развој адекватне инфраструктуре и објеката за трговину на велико свежим воћем, поврћем, месом и рибом у оквиру велетржнице, чије је успостављање предвиђено Законом о трговини.

Велетржница ће бити изграђена на локацији од 18,5 хектара на Новом Београду (Блок 53), где се тренутно налази кванташка пијаца. Комплекс велетржнице ће се састојати од хала за воће и поврће, месо, рибу и цвеће. Сви простори ће бити изграђени у складу са стандардима безбедности хране и кондиционирани на одговарајуће температуре. Продајни и складишни простор је централно климатизован у складу са врстама робе која се у халама продаје. У сектору воћа и поврћа фазно ће се реализовати постројења за калибрисање и паковање робе на лицу места.

Увођење интерних полиса квалитета београдске велетржнице, као и дефинисање цена по категоријама описаним у полиси, представљаће основ берзе хране, а фирме регистроване на велетржници биће у ситуацији да снабдевају јавни сектор по ценама истим или нижим од берзанске цене на дан испоруке.

У оквиру велетржнице планира се и едукативни центар за обуку и сарадњу између трговаца и произвођача. У смислу односа трговаца и њихових добављача, велетржница ће успоставити клириншки систем пословања, водиће рачуна о свим уговорима склопљеним на велетржници, управљати депозитима трговаца и реаговати у случају непоштовања уговорних обавеза.

Потенцијалним улагачима стоје на располагању бројне погодности које велетржница има да понуди, као највећи регионални логистички центар за размену, увоз и извоз воћа, поврћа, цвећа, меса и рибе.

Izvor: Grad Beograd

Београд
Велетржница чека улагаче

На површини од 18,5 хектара, на месту данашње Кванташке пијаце, наредне године почиње градња највећег центра у региону за размену, увоз и извоз воћа, поврћа, цвећа, меса и рибе

BEO-PIJAC-3.jpg

Нови део комплекса

Град Београд и ЈКП „Градске пијаце” расписали су jавни позив инвеститорима заинтересованим да учествују у власништву и управљању велетржницом, највећим регионалним центром за размену, увоз и извоз воћа, поврћа, цвећа, меса и рибе. Њена градња, на месту данашње Кванташке пијаце, требало би да почне наредне године, а предвиђена је Законом о трговини.

Инвеститори имају рок да се пријаве до 14. октобра, а потенцијални градитељи највеће берзе хране у Србији могу бити домаћа и страна привредна друштва која производе и тргују воћем, поврћем, месом, рибом и цвећем, земљорадничке задруге и удружења, регистрована пољопривредна газдинства, али и локалне самоуправе.

У изградњи предузећа „Велетржница Београд д.о.о.” учествоваће и град, а избором улагача који се јави на расписани конкурс биће остварено јавно-приватно партнерство. Поред новчаних улагања, Скупштина града обезбедиће земљиште и пратећу инфраструктуру за градњу „мегатржнице”.

Како наглашавају у „Пијацама”, овај конкурс помоћи ће им да утврде број потенцијалних улагача, и одабиром најперспективнијих, припреме се за успешну докапитализацију новог предузећа.

Према идејном решењу, велетржница ће бити изграђена у новобеоградском Блоку 53, на парцели од 18,5 хектара. Имаће хале за воће и поврће, месо, рибу и цвеће, а биће изграђене у складу са стандардима о безбедности хране и климатизоване према врсти робе која се у њима налази. Продајни и складишни простор имаће централну климатизацију.

Како објашњава Марија Бошњаковић, шеф службе за маркетинг и информисање, велетржница ће се градити по фазама, па ће после објеката за продају и чување хране бити направљени и погони за паковање робе.

„Градске пијаце” направиће и такозване интерне полисе квалитета на велетржници, које ће омогућити контроле ваљаности пословања и робе, каквих до сада није било. Полисама ће бити дефинисано у коју класувоће и поврће спада, према чему ће се формирати и његова цена.

BEO-PIJAC-2.jpg

Стари део комплекса, постојећи објекат и плато за продају из камиона

Према речима Бошњаковићеве, то ће и бити основ формирања берзе хране, а фирме које буду регистроване на велетржници моћи ће да снабдевају војску, полицију, болнице, вртиће... по ценама истим или нижим од берзанских на дан испоруке.

Планирано је и формирање едукативног центра у коме ће се трговци и произвођачи обучавати како да најефикасније сарађују. Пословодство велетржнице водиће рачуна о свим уговорима склопљеним у њој, управљати депозитима трговаца и реаговати у случају непоштовања уговорних обавеза.

Предности и повластице за улагаче

Изузетна локација, уз Коридор 10, на пет километара од аеродрома

Директан приступ тржишту Београда и региона

Најповољније цене закупа у југоисточној Европи

Законске олакшице приликом снабдевања јавних установа

Могућност закупа површине од 100 до 400 метара квадратних, за складиштење, сортирање или продају робе

Паковање и сортирање воћа и поврћа на самој велетржници

Сигурније пословање и наплата потраживања

Побољшан пласман и пораст продаје робе у земљи и иностранству

Д. Ј. С.
објављено: 20.09.2011.

Izvor Politika

Ali zato ni ove godine nisu legalizovali ni jednu mikro pijacu (do desetak tezgi )
tako da i dalje postojece nemaju ni običnu česmu
a samim tim n e h i g i j e n a ugrožava naše zdravlje :bash:

one moraju da ostanu ali bar da dobiju č e s m u
a legalizacijom bi bile vidljive pa bi nadzor inspekcije
i tekako pomogao u održavanju kvaliteta
što nije slućaj dok su ,,ilegalne,, :(

Bitno da ono nacjonalna pise latinicom kako bi mogli u jevropu :bash: Zasto nenaprave i jednu takvu halu za buvljak

Latinica nema veze sa Evropom, pa ni Bugari ni Grci na doticnu nisu presli, nece ni Makedonci...Ima neke veze sa kompjuterima i lenjoscu, a i sa nama - sa time sta nam je vazno. To je mozda i dobro. :)

Mnogo vaznije - kakav ce efekat ova veletrznica imati na vec posustalu poljoprivredu? Da li je jos jedan primer sistemskog favorizovanja veleposednika i velikih trgovaca naustrb seljaka sa malim posedima i malom proizvodnjom?

Vrh