Šta je novo?

Pešačke zone

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=812540#p812540:1rysmquw je napisao(la):
neven_k » Uto Jan 12, 2021 11:51 am[/url]":1rysmquw]Moze ta zgarda da se iseče po sredini, gradjevinski to nije veliki problem.

Баш сам дуго размишљао како би добро изгледало да се то ругло потпуно одстрани и саграде две зграде на оба углу у низу са осталим зградама из Нушићеве, по могућности у академизму, али нажалост то је данас застарело и нема враћања. Изгледа да су паметни само Мађари који се враћају пред-модерним стиловима.

@Вожд најежио сам се од ових старих исечака, опет хвала Богу што комунисти нису спровели ово уништење Београда до краја.

Oвај музеј града предвиђен на плацу данашње ТЦ Рајићева би био мање инвазиван на околно урбано ткиво од данашњег решења.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=812683#p812683:1vpx29ec je napisao(la):
Дошљак » Uto Jan 12, 2021 7:47 pm[/url]":1vpx29ec]Oвај музеј града предвиђен на плацу данашње ТЦ Рајићева би био мање инвазиван на околно урбано ткиво од данашњег решења.

Под условом да је комбинација беле фасаде и стакла као на слици, али нема шансе да би тако изгледало у пракси. Такође подсећа ме мало на народну библиотеку, за коју никад нисам чуо неку лепу реч

Да препричам оно што сам већ написао - не знам да ли сам у објављивању погрешио, али - нема га, а нисам га претходно копирао као што обично чиним.

Наиме, постоји још једна могућност за уређење тог дела Нушићеве - да се покрије украсним стакленим кровом, заједно с Чавкетовим сокачетом према Пашићевом тргу и Безистану, и Чумићевим сокачетом с друге стране. Тако би се добила покривена "галерија" с кафићима, посластичарницама, бутицима, трговином, прехраном, занатима, уметничким галеријама, сувенирима.

Згради према Теразијама би у том случају могла само да се улепша фасада с те стране.

Meni se ta zgradurina nikad nije svidjala. Jedino dobro u vezi sa njom je to sto je ispostovano levelisanje sa susednim zgradama na toj strani Terazija.
Potrebna je totalno nova konceptualizacija.
Ulaz u Nusicevu ulicu je bas po sredini zgrade. Moglo bi nesto da se izmisli na osnovu toga.

67782550_10211492321342373_2142759738025181184_o.jpg

Univerzitetska bibliotek u Gracu, pre i posle rekonstrukcije.

webcam2.jpg

csm_170407_ubabriss-1_9ea90bad13.jpg

csm_Hauptbibliothek_P4A0146-2_ps-hs_e99d5f6313.jpg

Bibliothek-Uni-Graz.jpg

Ovako je mogla da se uradi Rajiceva, ali i jos neke lokacije.
Za mene vrlo dobar primer rekonstrukcije starog zdanja u kombinaciji sa modernim.

Meni je baš suprotno, jako loš primer, jer stoji ko piletu... To ne znači da sam za gradnju modernog umesto klasičnog, nego da se gradi tako da se uklapa sa okolinom.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=813488#p813488:1q429wfr je napisao(la):
Drakche » Pet Jan 15, 2021 1:23 pm[/url]":1q429wfr]Univerzitetska bibliotek u Gracu, pre i posle rekonstrukcije.

webcam2.jpg

csm_170407_ubabriss-1_9ea90bad13.jpg

csm_Hauptbibliothek_P4A0146-2_ps-hs_e99d5f6313.jpg

Bibliothek-Uni-Graz.jpg

Ovako je mogla da se uradi Rajiceva, ali i jos neke lokacije.
Za mene vrlo dobar primer rekonstrukcije starog zdanja u kombinaciji sa modernim.
Boze sacuvaj, nedao nikad da se ovo kod nas pojavi. Ovo je kao da nova zgrada siluje staro zdanje.

U zapadnoj Evropi i jednom delu severne Evrope je ovo baš popularno. Gledao sam jednom prilikom emisiju o ovakvim kombinacijama i pitao se ču ovakve akrobacije.

Meni je ovo 'top'. Pogotovu u poredjenju sa onim kako je bilo. Smatram dobrim resenjem za nadogradnju nekiih starih dvospratnice, u zavisnosti od lokacije, namene itd. U ovom slucaju je izvedena fasade zgrade koja je tu nekad postojala.
Da sam imao priliku da projektujem nesudjeni "Rajecev Trg" (umesto TC), verovatno bi bilo nesto u ovom pravcu :)
Inovacije, divlja masta, sklad. Sto da ne?

Мени би ово у Грацу било ок да су само средили фасаду, ова бизарна конструкција што лебди је беспотребна. Има пар кандидата за овакво сређивање фасада широм центра, за почетак оне послератне надоградње без икакве фасадне пластике.

Da su samo sredili fasadu ne bi bilo nista posebno. Ovako su ukljucili malo razigranosti u citav projekat. Smelo, ali uspesno. Ja sam apsolutno za takve stvari, pogotovu u Beogradu, gde je svaka zgrada vaska obaska, te je potrebno ukljucivanje dodatne maste da bi se stvorile smislene celine.

Естетика је ипак ствар укуса. Мени поред бетонског плафона штрчи и бетонски зид лево од библиотеке.

Na koju misliš Sole? Ja koliko znam, i ova Delijska česma i fontana iznad Trga republike su tad postavljene, 1987.

Ovu na fotografiji. Za nju znam da je postavljana osamdesetih, ali nisam bio siguran za tačnu godinu, ali već dobih odgovor.

Zar ta fontana nije davno postojala, u malo drugacije obliku punom detalja?

url

Konkretno ova na fotografiji je iz perioda koji je naveo Bender. Može se smatrati novom fontanom, jer je rađena potpuno nova po uzoru na nekadašnju. Evo nešto više o istorijatu ovde.

Kad su ono beše stavili stubiće u Skadarliji?

Jedna Tviteršica non stop prijavljuje nepropisno parkirane u Skadarliji i napokon su joj odgovorili :bash:

stubici skadarlija.jpg

Ako budu zabranili montiranje basti onda je ovo ok i bice lepo da se stolovi postave na samu kaldrmu kao nekada u davna vremena ali ako opet budu vracali montazne baste onda ne vidim smisao rekonstrukcije ovog dela.

Vrh