[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=661092#p661092:28cqbmb3 je napisao(la):
Kailan » 17 Sep 2019 01:50 pm[/url]":28cqbmb3]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=661079#p661079:28cqbmb3 je napisao(la):
Пантограф » Уто Сеп 17, 2019 2:13 pm[/url]":28cqbmb3]И забранити "одјављивање" са централног грејања.
(Да не буде да сам ја неки Хитлер, Брежњев и противник слободног избора, објасните ми како укидање грејања у неком стану не утиче на квалитет грејања у стану до. Пошто, дакле, угрожава добробит другога, то је пракса коју треба забранити.)
Одбијање државног монопола над грејањем није угрожавање добробита другога. Друга особа се може угрозити само ако су јој угрожена права а нико нема "право" на грејање из суседног стана. Угрожавање комшијине добробити би било забранити комшији да се греје. Негрејати свој стан зарад комшије није.
И чисто да нагласим, није централно грејање једино могуће да би одјављивање са истог значило да ће стан постати ледено краљевство и захтевати од комшија да више греју свој. Нико се не одјављује са државног монопола у грејању да би се смрзавао него да би се грејао на други начин. Докле год тај други начин не угрожава остале људе и њихово здравље сасвим је легитиман. И централно грејање би било легитимно да није монопола и недостатка слободе потрошача.
Ма, да. Станови су засебни објекти и могуће их је направити тако да функционално не утичу међусобно? Енергетска ефикасност и уопште енергетски параметри се не узимају у обзир за зграду у целини, него само за сваки стан понаособ? Даље, екологија и заштита здравља нису општи интерес, добробит свих? Пустићемо некога да се, иако има радијатор који загрева гас, греје на струју из термоелектране? Може.
Па "државни монопол" у централном грејању? Не, постојаће у свакој улици најмање два топловода конкурентских компанија и, уз неки Закон о дерегулацији локалне петље свака зграда ће моћи да бира оператера. Не - сваки стан ће моћи да бира и имаћемо засебне цеви за грејање конкурентских компанија у улазу (кад не буде места унутра, спровешћемо и споља, преко фасаде).
И тако исто - два водовода, две канализације. А зашто не и три.
Право на слободу избора је загарантовано већ тиме што нико никоме не може да нареди у којој кући ће да живи. Ако живи у згради са централним грејањем, што се мене тиче, има да се греје на централно грејање. Као што мора да користи градску канализацију, ако је већ на њу прикључен. Најбоље да му, са разлога доктринарног либерализма, дозволимо да ископа сопствену септичку јаму.
Све што сте написали за немогућност да се користе соларни панели (чак и да се енергија враћа у мрежу) - слажем се, али, загрејаћете се на енергију сунца у Београду у јануару, онолико...