Šta je novo?

Pešačke zone

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=659168#p659168:21tqvjix je napisao(la):
ГЛАС ПРИРОДЕ » Sre Sep 11, 2019 5:04 pm[/url]":21tqvjix]Зашто није било довољно да Чубрина остане коловоз, а Грачаничка постане пешачка ? Да ли су та решења привремена до завршетака нове јавне гараже у Поп Лукиниј или су трајна ?
Ja sam ljuti pobornik pesackih zona ali sto se tice Gracanicke mislim da je ok da postoji ovako jedan koridor Gracanicka i Cubrina. Pogotovu Cubrina u kojoj ne vidim sta bi turisti radili posto nema nijedna lepsa fasada. Jedino sto bi uradio pod hitno to je deo Kralja Petra do Cubrine onaj mali deo, to je ostalo da se pretvori u pesacki deo i to je to po meni. Onda bi svecano pozvao sole-a da popije pivo u Prolecu da mu se razbije strah od kafica i basta. :)

Problem je što se to ne radi planski , tj. što se neke vrste sade a da se nema predstava o tome kako rastu i koliko se granaju (idu u širinu) , pa tako i brzorastuića stabla posade po istom principu kao i spororastuća , iako bi o takvim stvarima trebalo da vodi računa Gradsko zelenilo.

Ево Врапца на Обилићевом венцу. И даље ми није јасна идеја која стоји иза њега. Од какве је користи, на пример, старој и слабо покретној особи ако линија пролази на 150 метара од улаза у њену зграду? Зар није боље да је долазио на позив, до самог улаза, и тако користио само станарима пешачке зоне и, рецимо, туристима од њиховог аутобуса до хотела у пешачкој зони? Овако се воза ко хоће, без друге потребе до да се бесплатно провоза.

Грачаничка:

Кнез Михајлова:

Vrabac je turistički autobus očigledno. Apsolutno se slažem sa primedbom. No, sa obzirom da je to ideja VeUprave, koju su prepisali ideju od Ljubljane i onda je modifikovali tako da je obesmisle - sve je jasno.

Да ли је могуће да од толиких стручњака нико не може да да неко смислено тумачење решења по коме није било довољно да Чубрина остане ван пешачке четврти него је и лепа Грачаничка улица, која има излаз на Калемегдан и куће са лепим фасадама које ће тек засијати када добију боје, морала да остане аутомобилска. И део улице Цара Лазара поред врта на Топличином венцу, а који се надовезује на Грачаничку је такође ван пешачке четврти која је таквим решењем остала неповезана са сада лепо уређеним вртом или тргом.

Hteo bih da posaljem jednu prituzbu Opstini Stari grad, ali izgleda da ne funkcionise sajt gradjanin-inspektor, na koju sam ranije slao... Da li neko zna sta se desava (da lii dalje radi) ili da li ima neki drugi nacin da se posalje? Izvinjavam se za off topic, ali kako ima veze sa Pesackom zonom, nekako mi ide ovde :)

U nekoliko navrata smo na ovoj i nekim drugim temama vodili debate oko toga koliko zagađenju u gradu doprinose vozila na fosilna goriva, a koliko toga dolazi iz termoelektrana i loženja tokom grejne sezone. Epa evo podataka o tome:

Grejanje je najveći uzročnik aerozagađenja u Srbiji

Iako su izvori aerozagađenja od područja do područja Srbije raznoliki, prema izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine, dominantan udeo od 57 odsto tokom prošle godine bio je od toplana snage manje od 50 megavata i individualnih ložišta, dakle kao posledica grejanja. Sektor industrije je, prema tom izveštaju, uticao sa 13, a drumski saobraćaj sa šest odsto ukupnih emisija zagađujućih materija.

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/ugroz ... 00/m5xd8el

Dakle sledeći put kad uočite crno u nosu ili blag kašalj u zimskim mesecima, osvrnite se oko sebe i obratite pažnju na dimnjake. Kako one velike industrijske, tako i one male kućne i domaćinske. Pa uporedite nijansu tih dimčuga sa nijansama dimčuga iz auspuha koje ugledate. Ma koliko bilo popularno i privlačno da se u zadnje vreme krivica za sve loše na svetu svaljuje na automobil, gorka istina je da materijalan svet oko nas ipak ne funkcioniše tako kako moderni ekofanatici vole da predstavljaju i tvrde.

Ovo za dimnjake i zimu znam odavno , tj. sam sam došao do istog zaključka kao i oni.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=660988#p660988:19jlfl04 je napisao(la):
zexland » Уто Сеп 17, 2019 10:12 am[/url]":19jlfl04]Ovaj tekst u Blicu je ziva istina. Mnogo se trosi ugalj i dalje.
Зато град треба да појефтини даљинско грејање и понуди јефтиније прикључке за куће и зграде које имају котларнице.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=661010#p661010:ptm86j6h je napisao(la):
Дошљак » 17 Sep 2019 10:49 am[/url]":ptm86j6h]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=660988#p660988:ptm86j6h je napisao(la):
zexland » Уто Сеп 17, 2019 10:12 am[/url]":ptm86j6h]Ovaj tekst u Blicu je ziva istina. Mnogo se trosi ugalj i dalje.
Зато град треба да појефтини даљинско грејање и понуди јефтиније прикључке за куће и зграде које имају котларнице.
Ljudi se u strogom centru grada u velikim stambenim zgradama (sa centralnim grejanjem) masovno greju na čvrsta goriva, izazivaju požare, truju i sebe i sve nas. Potrebno je drastično oporezovati loženje na čvrsta goriva svuda gde postoji alternativa, a istovremeno uvesti neku minimalnu a destimulativnu cenu čvrstih goriva, uz strogu kontrolu crnog tržišta.

И забранити "одјављивање" са централног грејања.

(Да не буде да сам ја неки Хитлер, Брежњев и противник слободног избора, објасните ми како укидање грејања у неком стану не утиче на квалитет грејања у стану до. Пошто, дакле, угрожава добробит другога, то је пракса коју треба забранити.)

Иначе је одјављивање са централног грејања много лакше у новијим зградама које имају мерење по утрошку. Чак може свако и свом стану да смањи грејање на засебном вентилу.

Ali opet nije fer, jer komšija mora više da se greje jer je stan pored hladan. Doduše, sve je to teško pravedno napraviti, jer neko može da ne greje sobu koja se naslanja na komšijin stan, plus ostali faktori (prvenstveno "ušuškanost" stana)

Слажем се, али нпр. неко оде на зимовање дуже, може да искључи грејање у свом стану за тај период.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=661079#p661079:2x3215g4 je napisao(la):
Пантограф » Уто Сеп 17, 2019 2:13 pm[/url]":2x3215g4]И забранити "одјављивање" са централног грејања.

(Да не буде да сам ја неки Хитлер, Брежњев и противник слободног избора, објасните ми како укидање грејања у неком стану не утиче на квалитет грејања у стану до. Пошто, дакле, угрожава добробит другога, то је пракса коју треба забранити.)

Одбијање државног монопола над грејањем није угрожавање добробита другога. Друга особа се може угрозити само ако су јој угрожена права а нико нема "право" на грејање из суседног стана. Угрожавање комшијине добробити би било забранити комшији да се греје. Негрејати свој стан зарад комшије није.

И чисто да нагласим, није централно грејање једино могуће да би одјављивање са истог значило да ће стан постати ледено краљевство и захтевати од комшија да више греју свој. Нико се не одјављује са државног монопола у грејању да би се смрзавао него да би се грејао на други начин. Докле год тај други начин не угрожава остале људе и њихово здравље сасвим је легитиман. И централно грејање би било легитимно да није монопола и недостатка слободе потрошача.

У том случају би морали да ставе филтере. Битно је и да није исти састав дима из димњака и гасова из ауспуха. У сваком случају без обзира на статистике што мање дима то боље, а што више растиња - најбоље.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=661088#p661088:1hbr9tfr je napisao(la):
Дошљак » 22 minutes ago[/url]":1hbr9tfr]Слажем се, али нпр. неко оде на зимовање дуже, може да искључи грејање у свом стану за тај период.

Upravo. Postoji toliko mnogo promenljivih veličina i faktora da je prosto nemoguće da neko ne bude oštećen. Naravno, Toplane neće biti oštećene sigurno, jer uvek mogu da povećaju fiksni deo.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=660812#p660812:5ezmer5q je napisao(la):
astrodule » 16 Sep 2019 04:06 pm[/url]":5ezmer5q]Beokom preko Tvitera će im proslediti. Ako nemaš nalog na Tviteru, napiši ovde problem pa ću ja prijaviti.

Poslato sa telefona

Hvala Astro, pokusacu sam - ako treba pomoc, javljam se!

Dokle god ti drzava ne da da sam sebi napravis solarne panele i radis sa energijom sta ti zelis svaka rasprava ovakvog vida pada u vodu. Ne smes da imas sopstveni izvor struje, onda bi lako regulisao i grejanje , racuni bi bili samo za internet. I onda treba da volim drzavu. Aj cao

U normalnim zemljama kad neki plac dugo stoji prazan, vlasnik dobije pravo da ga pretvori u privremeni parking.
U normalnim zemljama imaš ne samo pravo, nego i subvencije države da staviš solarne ploče na krov i time uštediš deo energije.
U normalnim zemljama država te podstiče da koristiš svaki mogući vid grejanja samo da proizvodi minimum ili nikakvog zagađenja.

Ali vlasti u Srbiji znaju bolje. Već vekovima unazad, vlasti u Srbiji uvek sve znaju najbolje na celom svetu. Ne zna se šta im više kipi, dal pamet ili poštenje. :D

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=661092#p661092:28cqbmb3 je napisao(la):
Kailan » 17 Sep 2019 01:50 pm[/url]":28cqbmb3]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=661079#p661079:28cqbmb3 je napisao(la):
Пантограф » Уто Сеп 17, 2019 2:13 pm[/url]":28cqbmb3]И забранити "одјављивање" са централног грејања.

Одбијање државног монопола над грејањем није угрожавање добробита другога. Друга особа се може угрозити само ако су јој угрожена права а нико нема "право" на грејање из суседног стана. Угрожавање комшијине добробити би било забранити комшији да се греје. Негрејати свој стан зарад комшије није.

И чисто да нагласим, није централно грејање једино могуће да би одјављивање са истог значило да ће стан постати ледено краљевство и захтевати од комшија да више греју свој. Нико се не одјављује са државног монопола у грејању да би се смрзавао него да би се грејао на други начин. Докле год тај други начин не угрожава остале људе и њихово здравље сасвим је легитиман. И централно грејање би било легитимно да није монопола и недостатка слободе потрошача.
Ма, да. Станови су засебни објекти и могуће их је направити тако да функционално не утичу међусобно? Енергетска ефикасност и уопште енергетски параметри се не узимају у обзир за зграду у целини, него само за сваки стан понаособ? Даље, екологија и заштита здравља нису општи интерес, добробит свих? Пустићемо некога да се, иако има радијатор који загрева гас, греје на струју из термоелектране? Може.

Па "државни монопол" у централном грејању? Не, постојаће у свакој улици најмање два топловода конкурентских компанија и, уз неки Закон о дерегулацији локалне петље свака зграда ће моћи да бира оператера. Не - сваки стан ће моћи да бира и имаћемо засебне цеви за грејање конкурентских компанија у улазу (кад не буде места унутра, спровешћемо и споља, преко фасаде).

И тако исто - два водовода, две канализације. А зашто не и три.

Право на слободу избора је загарантовано већ тиме што нико никоме не може да нареди у којој кући ће да живи. Ако живи у згради са централним грејањем, што се мене тиче, има да се греје на централно грејање. Као што мора да користи градску канализацију, ако је већ на њу прикључен. Најбоље да му, са разлога доктринарног либерализма, дозволимо да ископа сопствену септичку јаму.

Све што сте написали за немогућност да се користе соларни панели (чак и да се енергија враћа у мрежу) - слажем се, али, загрејаћете се на енергију сунца у Београду у јануару, онолико...

Vrh