Šta je novo?

Pešačke zone

Ja ne mogu da verujem da već mesec i kusur dana curi neka vodurina na ćošku Obilićevog venca o Knez Mihailove. Znači konstantno je taj deo pun vode.

Ej čoveče, mesec dana u strogom centru grada... I da apsolutno niko prstom neće da mrdne. Jel i to treba da im se prijavi? Ne prolazi niko od nadležnih Knezom, pa da sam primeti to.

Centar grada je toliko zapusten da nekad imam utisak namernog zanemarivanja ne bi li se i ono malo stanara koji su tu ostali iselilo.

Ima i toga.

Kao što se na nivou Srbije, Beograd sada zanemaruje i sklepava jer je pokazao neposlušnost SNSu, pa im nije bitan. Pa preusmeravaju u druga mesta po Srbiji.

Samo ne znam šta će da bude (rade) na kraju kada im ostanu samo sela i po koji grad / mesto. Mada kada vidim kako III Beograd prolazi a glasa masovno za njih...​

f6ca1105966d3d1b151b87f6f74a2015_7080357463.jpg

Катастрофа у најави. Чему оваква крња пешачка зона, посебно у зони од библиотеке до Узун Миркове? Ово није рационално ни из угла пешака. На делу од Француске амбасаде до Кенза Михаила би било довољно само да се укине паркинг мада ни то није неки правац који привлачи пуно пешака.
Са друге стране прави се друмски зид дуж Васине и Узун Миркове фаворизацијом коловозних површина и редукцијом пешачких прелаза.

Eto meni se** sa gradskim vlastima.
U pitanju je stari Đilasov plan iz 2009-10.
U čemu je problem?
U svemu.
Ovaj koncept poništava ideju prezentacije rimskog kastruma legije IIII FLavijeve, naročito slapovi za koje su potrebne podzemne instalacije, a čija izgradnja narušava očuvane ostatke termi unutar kastruma (to je onaj deo kod pešačkog prelaza ka Kalemegdanu). Takođe i sadnja novih drvoreda narušava rimsku arhitekturu kastruma.
Pozadina cele priče.
Nakon više od trideset godina rada na najznačajnijim arheološkim lokalitetima u Srbiji, Sirmium, Singidunum, Felix Romuliana, sve sam ubeđeniji da postoji namera da se ponište, uklone, sakriju materijalni ostaci prošlosti, da bi se izmenila istorija, potom i zaboravila, stoga što bez svesti o prošlosti nema ispravnog koncepta o budućnosti.
Inače ove godine se održava velika međunarodna konferencija arheologa u Beogradu. Preko 1000 učesnika, ova godina je godina arheologije, ali nema svesti o prezentacije antičke prošlosti Beograda, ni nekad, ni sad........
Evo i dokaza da je u pitanju stara ideja u kojoj je i tunel ispod ulice. Jedino što je ovaj dokument iz 2012. a ja se sećam rendera i medija od ranije, odmah posle Šina, koje su bile 2009.

Poslednja izmena:
Šapić se juče na konferenciji hvalio dobijanjem novog trga i pešačkim povezivanjem sa Kalemegdanom. Ta stara ideja iz 2012. je imala veliku razliku, a to je da je planirala i tramvaj, dok Šapićevom idejom se ukida tramvaj oko Kalemegdana i kultni tramvaj 2. Inače, tada je Fudžimoto bio aktuelan.

677z381_pesacki-plato.jpg

И приобална магистрала, тзв. Мали метро, дуж Карађорђеве, Војводе Бојовића и Дунавске је идеја из доба Ђиласа.

Šapić se juče na konferenciji hvalio dobijanjem novog trga i pešačkim povezivanjem sa Kalemegdanom. Ta stara ideja iz 2012. je imala veliku razliku, a to je da je planirala i tramvaj, dok Šapićevom idejom se ukida tramvaj oko Kalemegdana i kultni tramvaj 2. Inače, tada je Fudžimoto bio aktuelan.

677z381_pesacki-plato.jpg

I ovde može da se promeni plan. Nema razloga da tramvaj ne ostane.

То би била ок прича, да улица буде пешачко-трамвајска. Опет проблем је аутомобилизација осталих улица.

Da li je ovo sa Pariskom ulicom izvesno, odnosno ili negde konkretno najavljeno? Bas bi bilo bzvz da se tramvaj 2 ukine.

Не знам зашто је уопште потребно овде спајати пешачку зону и парк, један пешачки није никакав проблем. Нека лепо постојеће пешачке површине врате пешацима, за почетак шеталиште од Бранковог моста до Бетон хале и нека уведу комунални ред у пешачку зону, среде фасаде... За паре које би дали за овај план пресецања Париске могу доста тога у постојећој пешачкој зони и на постојећим шеталиштима да доведу у ред...

Гледам данас оне слике од @Jelancha са шеталишта код потонулог сплава, код МСУ...
Тамо за мале паре можемо добити пристојно шеталиште, само када би посадили још дрвећа и још ниског растиња, када би монтирали једноставне клупе.
Исто важи и за шеталиште уз Дунав од Бетон хале према марини...

Vrh