Eto meni se** sa gradskim vlastima.
U pitanju je stari Đilasov plan iz 2009-10.
U čemu je problem?
U svemu.
Ovaj koncept poništava ideju prezentacije rimskog kastruma legije IIII FLavijeve, naročito slapovi za koje su potrebne podzemne instalacije, a čija izgradnja narušava očuvane ostatke termi unutar kastruma (to je onaj deo kod pešačkog prelaza ka Kalemegdanu). Takođe i sadnja novih drvoreda narušava rimsku arhitekturu kastruma.
Pozadina cele priče.
Nakon više od trideset godina rada na najznačajnijim arheološkim lokalitetima u Srbiji, Sirmium, Singidunum, Felix Romuliana, sve sam ubeđeniji da postoji namera da se ponište, uklone, sakriju materijalni ostaci prošlosti, da bi se izmenila istorija, potom i zaboravila, stoga što bez svesti o prošlosti nema ispravnog koncepta o budućnosti.
Inače ove godine se održava velika međunarodna konferencija arheologa u Beogradu. Preko 1000 učesnika, ova godina je godina arheologije, ali nema svesti o prezentacije antičke prošlosti Beograda, ni nekad, ni sad........
Srpsko arheološko društvo zvanično je proglasilo 2025. kao Godinu arheologije u Srbiji.
www.danas.rs
Evo i dokaza da je u pitanju stara ideja u kojoj je i tunel ispod ulice. Jedino što je ovaj dokument iz 2012. a ja se sećam rendera i medija od ranije, odmah posle Šina, koje su bile 2009.
Вишедеценијска жеља Београђана да се шеталиште дуж Кнез М
www.beograd.rs