Šta je novo?

Parkovi

Venizelosova
fotografija5529.jpg

fotografija5531.jpg

Pozdrav svima! :)

Moja firma planira da u septembru umesto klasicnih tim bilding fensi gluposti :roll: zasuče rukave i uradi nešto korisno... pročitala sam dosta Vaših postova u okviru različitih tema, ali bih htela da zamolim drage forumaše sa opština Palilula, Vračar ili Voždovac da mi ovde pošalju ili postuju u okviru teme (ako je dozvoljeno) fotografije parkića u Vašem okruženju koja bi trebalo očistiti kako bismo odlučili gde možemo da se zaputimo i uradimo nešto lepo za ovaj grad i našu decu :)

Unapred se izvinjavam ako kršim neko pravilo foruma, smatram da je ovo lepa i plemenita stvar, a da nije teško zastati i škljocnuti telefonom par fotografija Vašeg komšiluka kako biste nam pomogli da se odlučimo :)

Čitala sam skoro o parku u Maričkoj ulici (Rakovica), ali nemam priliku da prolazim tuda pa ako neko zna da li je stanje tog parka i dalje onako loše i može me informisati nekom skorašnjom fotkicom, bila bih zahvalna. :D

Fine klupe cak i ova skuptura ako ne gresim. Gde je ovaj park

Мислим да је код реновираног кружног тока као Трг Ослобођења, нисам сигуран како се конкретно зове али то је име станице и од тог кружног тока креће Војводе Степе

Sjajno bas je lepo ispalo. Nadam se da su i wc rekonstruisali.

Do kraja WWII u delu Topčiderskog parka nalazila se monumentalna fontana "Laokont se bori sa zmijom" (iz grčke mitologije). Bila je vrlo impresivna i takvih sada nema u Beogradu. Bila je ukras parka. Misteriozno, odmah posle rata, ona je demontirana i odnešena na neko drugo mesto. Na sva rasptivanja odgovoreno je da se ne zna šta je sa njom. Kako je mogao toliki monument da nestane bez traga ? Danas je on potpuno zaboravljena, ostala je poneka fotografija. S obzirom da je nestala 1945 ili 46 verovatno je premeštena u vrt neke vile. Znamo ko je tad dobijao vile. Mislim da bi je sada vredelo ponovo potražiti i, ako se kojom srećom nađe, ponovo je vratiti tamo gde je bila. imam jednu njenu sliku i poslaću je. U Parku je bilo još interesantnih stvari (neke iz XIX veka) ali su odnešene na nepozneto mesto odmah posle rata.

Ponovo, po ko zna koji put, apelujem da se na Igumanovljevu palatu vrati skulptura "Sima Igumanov sa siročićima". Ona bi i te kako ulepšala Terazije. Potpuno je sačuvana i njeno ponovo montiranje bi koštalo oko 100.000 evra. (Tako je pisalo u reportaži koju je pre nekoliko godina objavio "Politikin zabavnik").

dedinje":244z52be je napisao(la):
Do kraja WWII u delu Topčiderskog parka nalazila se monumentalna fontana "Laokont se bori sa zmijom" (iz grčke mitologije). Bila je vrlo impresivna i takvih sada nema u Beogradu. Bila je ukras parka. Misteriozno, odmah posle rata, ona je demontirana i odnešena na neko drugo mesto. Na sva rasptivanja odgovoreno je da se ne zna šta je sa njom. Kako je mogao toliki monument da nestane bez traga ? Danas je on potpuno zaboravljena, ostala je poneka fotografija. S obzirom da je nestala 1945 ili 46 verovatno je premeštena u vrt neke vile. Znamo ko je tad dobijao vile. Mislim da bi je sada vredelo ponovo potražiti i, ako se kojom srećom nađe, ponovo je vratiti tamo gde je bila. imam jednu njenu sliku i poslaću je. U Parku je bilo još interesantnih stvari (neke iz XIX veka) ali su odnešene na nepozneto mesto odmah posle rata.

Mnogi se to pitaju, ljudi su pokušavali da joj uđu u trag, ali bez uspeha.
Malo ima podataka, pa je tako došlo i do zabune - da li se radi o skupturi Herkula ili Laokonoa (izgleda da je ipak Laokoon)

6408fontana-herkul-topcider-1934.gif

Ja sam u temu postavio idgovor zavoda za zastitu spomenika kao i tekst iz knjige cesme i fontane beograda iz kojeg se da naslutiti daje zavrsila u nekom dvoristu

Prije bih rekao dvoristu trebalo bi kontaktirati autora knjige ako je jos ziv

Ti koji su su dobjali vile (i ne samo velike vile sa kolima i šoferom, već i sve što im padne napamet) danas više nisu živi. U vilama su često njihovi naslednici. Srećom, u toku je postupak, istina spor, vraćanja vila pravim vlasnicima odnosno njihovim naslednicima. Vreme je da se misterija skuklpture najzad reši i da ona poniovo krasi Topčider. Mora da postoji barem neki podatak u administraciji parka ili javnog zelenila. Živ je neko od ljudi koji su učestvovali u demontaži i transportu skulpture.

direktor":1swsqeoa je napisao(la):
Ja sam u temu postavio idgovor zavoda za zastitu spomenika kao i tekst iz knjige cesme i fontane beograda iz kojeg se da naslutiti daje zavrsila u nekom dvoristu

Glavno pitanje je - u kojem gradu?

Istraživanje sudbine fontana - skulpture "Laokoon" Romana Verhovskoja bi bila odlična tema za novine.
Nadam se da novinari čitaju ovu temu (a znamo da čitaju forum), mislim da bi bilo korisno da se objavi tekst sa fotografijama i pozivom da se jave ljudi koji nešto znaju o uklanjanju spomenika iz Topčiderskog parka.

Ja svojevremeno mislio da dam oglas u novinama da trazim skulpturu sa fotke

relja":262nsr65 je napisao(la):
direktor":262nsr65 je napisao(la):

Glavno pitanje je - u kojem gradu?

Istraživanje sudbine fontana - skulpture "Laokoon" Romana Verhovskoja bi bila odlična tema za novine.
Nadam se da novinari čitaju ovu temu (a znamo da čitaju forum), mislim da bi bilo korisno da se objavi tekst sa fotografijama i pozivom da se jave ljudi koji nešto znaju o uklanjanju spomenika iz Topčiderskog parka.

Ако знамо да је ограда Дома Народне скупштине завршила делом око двора, а делом у Македонији, можда треба "претрести" резиденције високих "дужносника" СФРЈ диљем бивше државе..

И мене чуди да новине нису покретале ову тему, мада чини ми се да јесу Новости штампале фотографију али као део текста са другом тематиком..

Била Бањичка, остаће Бањичка. Уосталом за промену имена нико није ни чуо.

Као што је у тој истој шуми јутрос приликом постављања кућица за врапце постављена табла - град врабаца..

Malo glupa promena naziva. Bajford jeste zaslužio nešto.
Kao kad bi Miljakovačku šumu ili Banjički vis preimenovali, jednostavno ne ide to tako.

Poslato sa telefona

Баш тако, улица би му била примеренија.

Vrh