milos.tro":hrmtn6qp je napisao(la):Venizelosova
dedinje":244z52be je napisao(la):Do kraja WWII u delu Topčiderskog parka nalazila se monumentalna fontana "Laokont se bori sa zmijom" (iz grčke mitologije). Bila je vrlo impresivna i takvih sada nema u Beogradu. Bila je ukras parka. Misteriozno, odmah posle rata, ona je demontirana i odnešena na neko drugo mesto. Na sva rasptivanja odgovoreno je da se ne zna šta je sa njom. Kako je mogao toliki monument da nestane bez traga ? Danas je on potpuno zaboravljena, ostala je poneka fotografija. S obzirom da je nestala 1945 ili 46 verovatno je premeštena u vrt neke vile. Znamo ko je tad dobijao vile. Mislim da bi je sada vredelo ponovo potražiti i, ako se kojom srećom nađe, ponovo je vratiti tamo gde je bila. imam jednu njenu sliku i poslaću je. U Parku je bilo još interesantnih stvari (neke iz XIX veka) ali su odnešene na nepozneto mesto odmah posle rata.
direktor":1swsqeoa je napisao(la):Ja sam u temu postavio idgovor zavoda za zastitu spomenika kao i tekst iz knjige cesme i fontane beograda iz kojeg se da naslutiti daje zavrsila u nekom dvoristu
relja":262nsr65 je napisao(la):direktor":262nsr65 je napisao(la):Ja sam u temu postavio idgovor zavoda za zastitu spomenika kao i tekst iz knjige cesme i fontane beograda iz kojeg se da naslutiti daje zavrsila u nekom dvoristu
Glavno pitanje je - u kojem gradu?
Istraživanje sudbine fontana - skulpture "Laokoon" Romana Verhovskoja bi bila odlična tema za novine.
Nadam se da novinari čitaju ovu temu (a znamo da čitaju forum), mislim da bi bilo korisno da se objavi tekst sa fotografijama i pozivom da se jave ljudi koji nešto znaju o uklanjanju spomenika iz Topčiderskog parka.