Šta je novo?

Park Apartmani Kalemegdan - [ Stambeni objekat ]

За две недеље отвара се филијала АИК Банке у приземљу.

Грађевинска дозвола престаје да важи ако се у року од пет година од данаправоснажности решења о грађевинској дозволи не изда употребна дозвола.
Gradjevinska - 4/9/2019
Upotrebna - 28/11/2024

Prilozi

• Употребна дозвола - Верзија за објављивање_20241208102901.pdf
    143,1 KB · Pregleda: 10
  • Грађевинска дозвола - Верзија за објављивање_20241208135831.pdf
    277 KB · Pregleda: 9
Грађевинска дозвола престаје да важи ако се у року од пет година од данаправоснажности решења о грађевинској дозволи не изда употребна дозвола.
Gradjevinska - 4/9/2019
Upotrebna - 28/11/2024
Cesto investitor produzi GD za jos dve godine, sto je po zakonu i verovatno i ovde slucaj.

Izlaz iz garaze upravo betoniraju sada. Evo sta se jos radi tu...

462551778_1029471255607787_5601844469364605032_n.jpg
462650012_563197206329360_9082994953501730419_n.jpg

Разрађено до изнемоглости на теми "дорћолски пројекти". Почев од Мије, преко Бастаћевог голубарника, све до најузвишенијег српског православног...

Kad Beograd postaje uzor drugim arhitektama:
Vincent Callebaut Architectures

JARDINS SECRETS, FIRST PRIZE WINNER​

Мало сам проучио овај пројекат. Занимало ме је пре свега да потврдим или оповргнем мисао коју имам већ дуже време, а то је да појаве које нам у београдској новоградњи иду на живце заправо нису ексклузивно београдски тренд, већ глобални феномен. Ево мојих запажања:

Сличности са Београдом:
1. Помпезни назив насеља. Овај се продаје као Opale&Sense Les jardins secrets 🤢 у приличном раскораку са локацијом (отприлике Трошарина) и окружењем (породичне куће и бивше фабричке хале које се претварају у les jardins). Да додам, овде је назив на њиховом матерњем језику, али су све чешћи и енглески називи.
2. Огромно грађевинско заузеће парцеле. Јавне површине величине саксије.
3. Зграде преблизу једна другој. Приватност само уз спуштене ролетне.
screenshot-tour 2.jpg

4. Кухиња је практично само један зид у дневној соби.
IMG_0544.jpeg

5. Сумануте цене. Овде је квадрат 7500 евра.
6. На рендеру зеленило кипи са тераса као да је Планета мајмуна.

Разлике:
1. Једна шестина станова се продаје или издаје по ценама које контролише градска управа, за породице са нижим примањима (те цене су и даље да се загрцнеш, 3500 евра за квадрат).
2. Ово нико не рекламира као луксуз.
3. Пола огласа је еко-новоговор, обновљиво, колективно, одрживо… неиздрживо.
4. Пројекат наводи архитекту именом и презименом (додуше, и у Француској је то чешће изузетак него правило)
5. На рендеру нема врана.

Мало сам проучио овај пројекат. Занимало ме је пре свега да потврдим или оповргнем мисао коју имам већ дуже време, а то је да појаве које нам у београдској новоградњи иду на живце заправо нису ексклузивно београдски тренд, већ глобални феномен. Ево мојих запажања:

Сличности са Београдом:
1. Помпезни назив насеља. Овај се продаје као Opale&Sense Les jardins secrets 🤢 у приличном раскораку са локацијом (отприлике Трошарина) и окружењем (породичне куће и бивше фабричке хале које се претварају у les jardins). Да додам, овде је назив на њиховом матерњем језику, али су све чешћи и енглески називи.
2. Огромно грађевинско заузеће парцеле. Јавне површине величине саксије.
3. Зграде преблизу једна другој. Приватност само уз спуштене ролетне.
Pogledajte prilog 223609
4. Кухиња је практично само један зид у дневној соби.
Pogledajte prilog 223606
5. Сумануте цене. Овде је квадрат 7500 евра.
6. На рендеру зеленило кипи са тераса као да је Планета мајмуна.

Разлике:
1. Једна шестина станова се продаје или издаје по ценама које контролише градска управа, за породице са нижим примањима (те цене су и даље да се загрцнеш, 3500 евра за квадрат).
2. Ово нико не рекламира као луксуз.
3. Пола огласа је еко-новоговор, обновљиво, колективно, одрживо… неиздрживо.
4. Пројекат наводи архитекту именом и презименом (додуше, и у Француској је то чешће изузетак него правило)
5. На рендеру нема врана.

Dobro si sve ovo zapazio, inače u francuskoj je često praksa da se projektantski biro naziva po imenu arhitekte, tako smo i ja a i naš forumaš Zidar registrovali svako svoju projektantsku firmu sa imenom i prezimenom tamo.

Inače sve su to globalni trendovi tako da ima i sličnosti u pristupu. Inače ovaj projektantski biro je jedan od boljih tamo mislim da je lik belgijanac i definiše se kao eko arhitekta, radi mnogo dobre stvari i pratim njegov rad ali ovaj put mislim zaista da je našao inspiraciju kod nas u Beogradu jer baš bode oči koliko je slično. Doduše malo je i unapredio te talasaste zidove ali princip je isti.

Vrh