Šta je novo?

Open Source, Freeware n similar!

Nesto slicno se isporucuje sa nekim distribucijama linux-a kao npr. Suse.

U davnim vremenima, pre web-a, postojao je problem skidanja velikih slika sa vojnih i civilnih satelita preko skromnih 128kb/s linkova. Mudri ljudi u belim mantilima su se okrenuli fraktalima, do tada korišćenim samo za psihodelične slike :)

sa vikipedije:
Fractal compression is a lossy image compression method using fractals to achieve high levels of compression. The method is best suited for photographs of natural scenes (trees, mountains, ferns, clouds). The fractal compression technique relies on the fact that in certain images, parts of the image resemble other parts of the same image. Fractal algorithms convert these parts, or more precisely, geometric shapes into mathematical data called "fractal codes" which are used to recreate the encoded image. Fractal compression differs from pixel-based compression schemes such as JPEG, GIF and MPEG since no pixels are saved. Once an image has been converted into fractal code its relationship to a specific resolution has been lost; it becomes resolution independent. The image can be recreated to fill any screen size without the introduction of image artifacts or loss of sharpness that occurs in pixel-based compression schemes.
http://en.wikipedia.org/wiki/Fractal_compression.

Kako vam zvuči 100-150 slika na jednoj 1,44MB disketi? :D Moguće je, ja sam 1996 koristio konverter koji je pravio nove, *.FIF slike. Radio je i na 80386 sa 4MB ram-a a meni je za jednu sliku na 16MB 486-ici trebalo manje od 5 minuta. Dekompresija je gotovo trenutna, kao i za učitavanje jpg slike. Da li treba da kažem da na današnjem hardveru radi kompresiju za manje od deset sekundi? :)

U ranim danima interneta, FIF je bio ozbiljan takmac jpg-u i gif-u ali su lošiji formati pobedili. FIF je gotovo zaboravljen, ali to ne znači da je loš, naprotiv.

Slučajno sam naleteo na link za download,dame i gospodo, Fractal Imager v1.1
http://users.senet.com.au/~mjbone/Fractals.html

ddl:
http://users.senet.com.au/~mjbone/fi11w32.exe

Način uporabe: instalirate programčić (lepo radi sa XP SP3), otvorite sliku u njemu i kliknete na konvert. Slika je manja a kvalitet veći. Pošto većina programa ne podržava fif, konvertovanu sliku možete snimiti opet kao jpg(pcx/tga/gif/bmp), ali kao 5-6 puta manji fajl, uz osetan dobitak na kvalitetu.

Mene tinypic stvarno nervira jer nisam uspeo da postavim više od jedne slike odjednom, dok imageshack ima multiuploader. Pošto je uvek problem sa slikama i sporim učitavanjem, verujem da je ovo rešenje problema. (jpg-fif-jpg).

primetio sam i da tinypic dodatno obogalji fajl, tako da je zumiranje i čitanje detalja misaiona imenica. (Primer: slika naftnih izvora - original 4MB, posle konvertovanja u fif i posle snimanja kao jpg dobio sam veličinu od 850kb, zum radi bez problema - tinypic ga je skucao na 225kb i naravno da ništa ne može da se pročita - imageshack to ne radi, fajl je ostao na 850kb).

Ugodno konvertovanje :)

imageshack je preuredio sajt. Pored toga što je brži, sada je baratanje sa većim brojem slika užasno olakšano. Jednim klikom se vade path-ovi ka sim postoanim slikama ili se može postaviti link ka galeriji. Uz prethodnu gorenavedenu brzu manipulaciju slikama u fractal imageru, kačenje velikog broja kvalitetnih (kvalitetnih, ne fizički velikih :)) slika više nije problem.

www.imageshack.us

Počela da radi svetska digitalna biblioteka
Sve znanje na sedam jezika
Autor: S. Vasić | 26.04.2009. - 00:02

unesko-v.jpg

Sada će svima u svetu biti omogućen besplatan pristup nekim od najstarijih pisanih dokumenata, fotografija, filmova i tonskih snimaka zahvaljujući prvoj svetskoj digitalnoj biblioteci (www.wdl.org). Nacionalne biblioteke nekoliko zemalja i agencija Ujedinjenih nacija za obrazovanje – UNESKO – predstavili su u Parizu prvu digitalnu biblioteku.

WDL je razvio tim Biblioteke Kongresa, sa Džejmsom Bilingtonom na čelu, uz tehničku pomoć Biblioteke Aleksandrije iz Egipta i učešće još tridesetak institucija iz Brazila, Egipta, Kine, Francuske, Iraka, Izraela, Japana, Malija, Meksika, Maroka, Holandije, Katara, Rusije, Saudijske Arabije, Srbije, Slovačke, Južne Afrike, Švedske, Ugande, Velike Britanije i SAD.
Od objavljenih dokumenata mogu se videti: mapa novog sveta iz 1562. godine, jedini poznati primerak prve knjige objavljene na Filipinima, na španskom i tagalog jeziku, zatim Miroslavljevo jevanđelje iz 1180. godine, kao i komadići kostiju i kornjačinog oklopa s urezanim prvim poznatim rečima na kineskom jeziku, persijske i japanske kaligrafije iz 16. veka, južnoafrički crteži iz kamenog doba, najranije fotografije, filmovi i tonski snimci. WDL ima napredno pretraživanje, a opisi svih jedinica, kao i video snimci sa objašnjenjima stručnjaka o izabranim sadržajima, obezbediće širi kontekst korisnicima i omogućiti im da više nauče o kulturnoj baštini svih zemalja.
Projekat WDL još treba da promoviše međunarodno razumevanje, ali i da poveća obim i različitost sadržaja u oblasti kulture na internetu, obezbedi izvore za istraživače i prosvetne radnike, kao i za najširu publiku, te smanji digitalni jaz unutar i između zemalja. Za razliku od nedavno pokrenute evropske digitalne biblioteke Europeana, koja postoji na jezicima svih članica EU, stranice WDL-a sadrže objašnjenja o tekstovima na sedam jezika: engleskom, arapskom, kineskom, francuskom, španskom, portugalskom i ruskom. Pretraživač biblioteke pokazuje tek nekoliko stotina dokumenata.

Izvor: Blic
http://www.blic.rs/svet.php?id=89860

„Wolfram Alpha“ - pametni pretraživač
Autor: E. B. | 20.05.2009. - 05:00

alfa-x.jpg

Posle višemesečnog iščekivanja „Wolfram Alpha“ je napokon pokrenut. Pretraživač Stivena Volframa, koji je počeo sa radom 18. maja, podigao je puno buke, mnogi su ga nazivali najvažnijim događajem u istoriji interneta koji će imati veću važnost čak i od „Googlea“.

Šta je „Wolfram Alpha“
Ali prvo da se upoznamo, „Wolfram Alpha“ je vrlo posebna vrsta pretraživača. Ideja je da se u njemu sakupi sve ljudsko znanje, ali za razliku od „Googlea“ koji koristi upisane ključne reči da bi korisniku ponudio smernicu prema znanju koje traži, „Wolfram Alpha“ razume postavljena pitanja. Ovaj novi pretraživač (koja to zapravo i nije) ništa ne pretražuje - ona računa. „Wolfram Alpha“ razume normalan jezik svakodnevne ljudske komunikacije i daje odgovore na pitanja na koja zasad zna da odgovori.
Praktično
„Wolfram Alpha“ će davati odgovore na pitanja iz svih područja života, recimo iz kuvanja, putovanja, meteorologije, tehnologije...
Ovaj pretraživač koristi već pročišćene informacije pa ćete, recimo, na pitanje koliko je visok Mont Everest odmah da dobijete tačan odgovor, a nećete morati da prelistavate hiljadu stranica.
U svakom trenutku moći ćete da znate tačnu poziciju svemirskih stanica, ali i kada se iznad Čikaga odvija solarna eklipsa.
Ako, recimo, neko pita kakvo je vreme bilo u nekom gradu, na dan kada je ubijen Kenedi odgovor će dobiti vrlo brzo, i to sa temperaturom i kratkim opisom. To je velika razlika u odnosu na već postojeće pretraživače.
Delo naučnika
Do sada su s novim pretraživačem radili isključivo naučnici, tako da u bazi podataka trenutno ima najviše odgovora na pitanja iz nauke, ali uskoro se očekuje da će biti pokrivana i sva pitanja iz tehnologije, geografije, gastronomije, putovanja, biznisa, pop kulture, muzike....

Google dobio konkurenciju
Ovo je prvi složen pretraživač koji je već naterao „Google“ na brzu nadogradnju. Tako od pred neki dan na „Google“ pretraživaču možete da koristite novi dodatak pod nazivom „Show options...“ koji nudi nove mogućnosti pretraživanja interneta. Funkcija „Show Options“ se zasad ne prikazuje ako vam je pretraživač podešen za srpski jezik, ali možete da je vidite ako je postavljen za engleski jezik. Rezultati pretraživanja mogu da se filtriraju tako da dobijete rezultate samo sa foruma, samo video-snimke, samo recenzije... Takođe, možete da zadate vremenski okvir pretrage, kao i neke druge opcije.

Prvi radni dan
Tokom prošlog vikenda obavljeno je testiranje, a rezultati su sledeći:
- „Wolfram Alpha“ uspela je da obradi 13,7 miliona pitanja
- U prvih nekoliko minuta testiranja upisane su pitanja sa šest kontinenata
- Pitanja su bili iznenađujuća raznovrsna
- Korisnici „Twittera“ otkrili su da je „Wolfram Alpha“ najbrže pronašla podatke o malom potresu u Los Anđelesu u nedelju ujutro
- Korisnici socijalne mreže „Mashable“, vodiča kroz medije, najviše su se zabavljali pronalazeći uskršnja jaja na „Wolfram Alphi“
- Korisnici „Facebooka“ pomagali su jedni drugima da na ispravan način koriste „Wolfram Alpha“

http://www.blic.rs/blic_it.php?id=93289

Ovo deluje inteersantno. :)

Evo kako izgleda naslovna strana

Postav pitanje ko je bio predsjednik hrvatske 1994 i dobices odgovor Milan Martic inace predssjednik sao kraine toliko o wolframu :)

Jos bolje - probaj linux i Linux. Za prvo nema rezultata a za drugo ima. :rolleyes:

Što se tiče besplatnih programa za Windows od onih najosnovnijih, preporučujem sledeće:

avast! antivirus - antivirus
ccleaner - sys cleanup
foxit reader - pdf
infrarecorder - burning
openoffice - produktivnost
peazip - univerzalni arhiver
vlc - univerzalni plejer
xnview - image viewer i editor
magicdics - mount image-a

No, radije od svega ovoga, svima bih preporučio Ubuntu.
Programi koje najviše volim:

Shutter (GScrot) - za skrinšotove
GIMP - jednostavna manipulacijama slikama
Evolution Mail
Firefox
Pidgin
aMSN - kada zatreba webcam
Transmission
OpenOffice - podrazumevano...
Banshee i VLC media player
I naravno Wine.

Eto tako.

mene songbird nije nešto oduševio. doduše instalirao sam ga čim se pojavio, možda mu sada pružim šansu, mada sam i dalje winamp man i to onaj regularan skin furam. old school baby :p

Nisam skapirao da li ovaj quod može da se nabudži na windows na songbird ili je samo moguće da funkcioniše na linuxu?

^^ I ja sam bio winamp man, ali novi songbird me je stvarno odusevio...

quodlibet ne radi na windowsu (izgleda nisam bio jasan, sorry)... ali njegov odlican tagger (Mutagen) radi! :)

Samo da naprave neki add-on za mozilu koji moze da pusta pesme..i eto ono sto mi treba. :)

U da!!!

Sad sam video da foxytunes nema podršku za njega. Inače Foxytunes je najbolji dodatak za firefox što se tiče kontrolisanja muzike dok ste u samom firefoxu.

Buraz, ne znam, ali sto se kontrole muzike tice, ja koristim global hotkeys, samo stisnem dugme u bilo kom da sam programu i on mi pusti pesmu, promeni pesmu, prikaze listu... a stavim OSD plugin da vidim sta se desava...

To mi je neizmerno lakse jer je uniformno...

Да, да, сјајна ствар :) Јбт, кад мало размислим, користим google као главни претраживач, gmail, gtalk, google групе, google analytics, google реадер, google календар, picasa-у, google earth... Право је чудо да се још држим ватрене лисице :) А гугл полако постаје велики брат... :grand:

Program za lakše pretraživanje interneta
Upoznajte Operu Turbo
Autor: Biljana Tasić | 16.09.2009. - 05:00

opera-v.jpg

Kompanija Opera Software nedavno je predstavila konačnu verziju pregledača Opera 10. U svetu običnih Web pregledača, Opera 10 se izdvaja novim, inovativnim funkcijama koje su upakovane u elegantan, novi interfejs.

Opera Turbo, nova tehnologija komprimovanja koja rešava problem sporih veza.Bez obzira na to da li ste poslovna osoba koja je stalno na putu i oslanjate se na 3G kartice u svom malom prenosnom računaru, ili ste zaglavljeni na sporoj Wi-Fi vezi, Opera Turbo vam nudi potrebno ubrzanje prilikom pretraživanja.
Ako je brzina vaše mreže veoma mala, jednostavno omogućite da Opera Turbo pretražuje Web brzinama sličnim onim kod širokopojasnog pristupa. Opera Turbo će automatski detektovati trenutak kada ćete imati koristi od brzina mreže.
Sjajan i lep interfejs
Novi Opera 10 pregledač je zaista doneo inovacije. Moderan i elegantan interfejs upotpunjuje vrhunske funkcije Opera koje vam pomažu da od pretraživanja Weba dobijete više.
Brzo biranje
Brzo Biranje pregledača Opera simulira se na celom Webu. Sada je spremno za vaš lični pečat. Da li imate veliki monitor? Prebacite Brzo Biranje na mrežu 5x5. Na raspolaganju su i druge dimenzije. Ako imate omiljene fotografije, možete ih koristiti kao pozadinu za brzo biranje.
Kartice
Opera nastavlja da otkriva nove načine za korišćenje kartica. U pregledaču Opera 10 veličinu trake sa karticama možete promeniti tako što ćete je povući nadole ili ćete dvaput kliknuti na regulator i oduševiti se: Opera sada prikazuje sličice svih otvorenih kartica.
Savet: Vizuelne kartice pregledača Opera 10 nalaze se na vrhu, ali ih možete postaviti na bilo kojoj strani ili na dnu. Isprobajte ovo na monitoru sa širokim ekranom.
Ažuriranje za bolju bezbednost
Opera 10 se automatski ažurira, tako da uvek imate najnoviju verziju. Tako ćete uvek moći iskoristiti najnovije funkcije i prednosti snažnog praćenja zapisa u pregledaču Opera onda kada je potrebno zaštiti korisnike.
Proverite pravopis
Nema više grešaka u pravopisu. Unesite tekst u bilo koje polje obrasca ili u klijenta e-pošte, a Opera će učiniti da izgleda dobro. Kontrolor pravopisa podržava 51 jezik i koristi popularni Hunspell format rečnika otvorenog koda.
Bolja e-pošta
Zašto da samo pretražujete Web? Opera postavlja vašu e-poštu tamo gde vam je potrebna, tako što ima ugrađeni klijent e-pošte za optimalnu produktivnost. Opera Mail pruža puno opcija za organizovanje, sortiranje i pretraživanje vaše pošte i kontakata. Opera 10 ima za sada najbržu i najmoćniju uslugu Opera Mail. Novi čitač toka diskusije olakšava praćenje diskusija. U kombinaciji sa ugrađenim kontrolorom pravopisa, Opera 10 je istovremeno i odličan klijent e-pošte i odličan pregledač.
Skrivena izrada
Brzina pretraživanja je kombinacija mnogo faktora. Opera 10 je prilagodila ukupnu brzinu i učinila pregledač Opera bržim i boljim na stranicama kao što je Gmail. Učitavanje stranice u pregledaču Opera 10 je 40% brže od pregledača Opera 9.6 i to pre nego što aktivirate Opera Turbo. Pregledač Opera nije dizajniran samo da bude lak i brz, već i pametan. Naše prilagođeno upravljanje memorijom je optimizovano da radi tako što čuva memoriju ukoliko računar ima manju RAM memoriju, a koristi više memorije za poboljšanje performansi ukoliko računar ima višak memorije.

Dostupnost
Opera 10 je potpuno besplatan pregledač na 43 jezika, uključujući po prvi put srpski jezik. Opera 10 radi na Windows, Mac i Linux platformama, a može se preuzeti sa lokacije http://www.opera.com/.

http://www.blic.rs/blic_it.php?id=110983

Ako želite da već sada isprobate sve ono što će firefox i safari ukrasti tek za godinu dana, instalirajte operu. ;)

btw. ne obraćajte pažnju na računarski novogovor u tekstu (pregledač)

Vrh