Šta je novo?

Nova ambasada Japana

Браво Белка!

Нисам љубитељ ни једних ни других, а јасно ми је да је за разлику од Кине, Јапан отворено непријатељски настројена земља, самим признањем непостојеће државе унутар наше земље.
А кинези ово свакако има да замере и нама и њима, да се не заваравамо.

Za razliku od Kine, Japan je izuzetno puno pomogao i jos uvek pomaze Beogradu....

Jel su nam kinezi kupili mančuge?

Послато са GT-N7100 користећи Тапаталк 4

Vlada Japana jeste postala vlasnik u Bloku 11a pre bombardovanja 1999. Inače, taj deo Bulevara umetnosti je svojevremeno preimenovan u Ulicu Trešnjinog cveta (Sakura - simbol Japana) baš zbog planirane izgradnje Japanske ambasade.

"Invej" je bio zakupac sasvim druge parcele, na samom uglu Bulevara Mihajla Pupina i Ulice Trešnjinog cveta, gde je planirana izgradnja centrale Banke Inteza.

Tako da nema razloga da se ova tema pretvara u "Tri karte za Holivud" i fantazije o nekakvom početku trećeg svetskog rata na Novom Beogradu :roll:

@Belka, milim da gresis. Ovo zemljiste je odavno predvidjeno (i ogradjeno) za ambasadu Japana, mnogo pre nego sto je Kineska ambasada bombardovana. Cak koliko se secam, kasnih 90 tih, negde 97,98 je i stajala tabla neko vreme gde je pisalo nesto u smislu "ambasada Japana", ne secam se tacno. Valjda je u to vreme trebala da pocne da se gradi, pa su odustali. Tako da nema potrebe za nekom terorijom zavere.
Medjutim pricalo se da je Imperijal gradnja, koja je gradila ove okolo nove zgrade u nekoj vrsti vlasnistva Peconia. Da li je to tacno i koliko ne znam.

@pretece me Homer

Belka, počeo sam da kucam kako pričamo i dajemo vrednosne sudove o temi u koju nismo dovoljno upućeni, što nije dobro, ali me je HomerJay pretekao.
Ono što ja znam je da je Japan još davno planirao da izgradi modernu zgradu ambasade.

A ukoliko je tačno ovo što je HomerJay naveo (a nema razloga da sumnjamo) postavlja se pitanje kao Srbija može da spreči Japan da gradi na placu pored srušene ambasade Kine i šta će Kina (ukoliko se zaista nađu uvređeni) učiniti zbog toga, koji je rizik?" Pitanje je retoričko, pošto mrzim rasprave o politici (iako ne propuštam priliku da opletem po našim vlastima :) ).

E, ako je ovo tačno što kaže Homer, onda se izvinjavam svima. Ja ne raspolažem preciznim podacima, ali znam da je Invej tu negde planirao zgradu, to sam pročitao, znam i da je bio neki konkurs, ali sam očigledno promašio parcelu i stvarno se svima izvinjavam. U tom slučaju, nemaju Kinezi šta da se ljute, to je regularna gradnja i nema nikakve veze sa bombardovanjem. Nisam ljubitelj teorije zavere, mada nisam ni ljubitelj nesuvislih objašnjenja zašto se neke stvari dogadjaju.

Ja koliko sam čuo Imperial gradnja nije Peconijeva, nego je glavni onaj Dragi Mićović, poznat kao raniji finansijer FK Crvena zvezda. E sad da ne ispadne da opet nagadjam, ako neko ima precizne podatke, neka da, ja ovo iz treće ruke.

I ovo što je napisao Marat ne slažem se uopšte, to su različite vizure sveta, ne sporim da neko može i tako da misli, ja više poštujem Kinu kao jednu prijateljsku zemlju, Japan ne, jer je izraziti američki satelit i pion, pa kao takav ne može Srbiji ništa dobro doneti. Da ne prebrojavamo sad donacije u autobusima, tramvajima, vagonima, kontejnerima i slično, uopšte me ne zanima i ne bih da raspravljam, samo sam prokomentarisao to da nam je po nečijem mišljenju Japan veći prijatelj od Kine.

A da li postoji neki plan da se obeleži to mesto? U bombardovanoj ambasadi je poginulo troje i ranjeno još dvadeset ljudi.
Valjda se svi slažemo da bi tako nešto trebalo da postoji?

I nemojmo o prijateljima. Ljudi mogu da budu prijatelji, a države su aparati vode računa o nečijim interesima.

Pa to je uslov za buduceg zakupca parcele da mora da se postvis spomen obiljezije

Реља постоји обележје бомбардованој кинеској Амбасади 07. маја 1999. године, у виду спомен плоче. Сваке године представници кинеске Амбасаде и дописника кинеских медија из Србије са званичницима Србије полажу венце на спомен плочу.

Са сајта РТС-а из 2011. године: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story ... D0%B5.html

Слика из Новости од 07. маја 2013. године:

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... e-ambasade

Иначе Кина планира да на месту срушене своје Амбасаде сагради културни центар са меморијалним центром на сећање погинулим службеницима Амбасаде. Кад ће то бити, не знам.

Homer Jay":3w3fptxb je napisao(la):
"Invej" je bio zakupac sasvim druge parcele, na samom uglu Bulevara Mihajla Pupina i Ulice Trešnjinog cveta, gde je planirana izgradnja centrale Banke Inteza.
Пецонијев Инвеј је саградио зграду на углу ових улица, али на другој страни тј. она зграда где је НЛБ банка, то је цела Пецонијева зграда и све је у закупу.

Hvala Gago, moć opažanja mi nije kao nekad :oops:

E sad Gago, nije to Peconijeva zgrada, nego tek druga do nje, ona gde je Lukoil-ovo sedište. Ta gde je NLB banka je investicija neke izraelske kompanije sa nazivom Mešulam pa nešto, samo ne znam da li su to oni prodali NLB banci ili samo izdali ili prodali nekome ko sad to izdaje, ali mislim da sigurno nije Peconi izgradio. Možda je posle od Izraelaca kupio, a za ovu Lukoilovu se zna da je Peconijeva ili Invejova ili neke ćerke firme. Onu gde je Volks banka tj sada Sberbanka mislim da je neka austrijska investicija, mada to sve uopšte više nije važno za temu.

belka":3n8hgpz5 je napisao(la):
E sad Gago, nije to Peconijeva zgrada, nego tek druga do nje, ona gde je Lukoil-ovo sedište. Ta gde je NLB banka je investicija neke izraelske kompanije sa nazivom Mešulam pa nešto, samo ne znam da li su to oni prodali NLB banci ili samo izdali ili prodali nekome ko sad to izdaje, ali mislim da sigurno nije Peconi izgradio. Možda je posle od Izraelaca kupio, a za ovu Lukoilovu se zna da je Peconijeva ili Invejova ili neke ćerke firme. Onu gde je Volks banka tj sada Sberbanka mislim da je neka austrijska investicija, mada to sve uopšte više nije važno za temu.
Да Белка, побркао сам. Знам да су се у Инвеју хвалили, док сам често ишао на састанке код њих везано за опрему за паковање, како им иде добро издавање пословног простора у саграђеној згради на углу Булевара Михајла Пупина и Трешњиног цвета, па сам био убеђен да је то та зграда где је та банка из крањске државе.

Борчанац":3cdajt96 je napisao(la):
Браво Белка!

Нисам љубитељ ни једних ни других, а јасно ми је да је за разлику од Кине, Јапан отворено непријатељски настројена земља, самим признањем непостојеће државе унутар наше земље.
А кинези ово свакако има да замере и нама и њима, да се не заваравамо.
Moram da uputim primedbu na tvoj komentar...
Japan nije neprijateljski nastrojena zemlja prema nama!
Tačno je to da su priznali ilegalnu državu unutar naših granica.
ALI...
Zaboravio si jednu veoma, veoma važnu stvar!
A to je da je Japan od 1945. godine pod direktnom okupacijom SAD-a!
Kao uostalom što smo i mi pod direktnim američkim protektoratom.
Japan nema svoju spoljnu politiku, već isključivo sprovodi američke naloge u međunarodnim odnosima!
Tako su isto i dobili nalog da obave priznanje još u prvom krugu.
Mi smo još i u goroj situaciji nego oni, jer mi em nemamo spoljnu politiku nego nemamo više ni unutrašnju, nemamo ni privredu, nemamo ni vojsku, nemamo više ništa.
Kako komentarišeš činjenicu da vrhuška u Srbiji (ali ne i narod), iako smo godinama bili izloženi sankcijama i ratovima, uvela je sankcije Siriji, Belorusiji, Iranu...?
Suvišno je i pominjati zvaničnu podršku okupatorima koji su napali Libiju, a ne pruživši nikakvu podršku Gadafiju.
Tako da ne treba osuđivati Japan zbog toga, pomogli su oni mnogo ovde iako su udaljeni svetlosnim godinama od nas

Све се слажем Ниче!
Сем да не треба да носе одговорност. И нас саме критикујем када као послушници радимо на штету своју или других. Ми смо одговорни, без обзира што су нам опције сужене, то се зове сувереност.
Највише ми смета што неко ко учествује у разарању твоје државе добије кредите, због неких аутобуса поклоњених. При томе да одговорим и Милисаву, повољан кредит кине за инфраструктуру је можда већа, а свакако искренија помоћ, зар не?
Нисам злопамтило и све што желим је да ствари легну на своје место, до тада ствари ћу називати правим именом. Јапан ми није пријатељска држава и стварно не знам шта нека држава горе може да уради, него да учествује у разбијању твоје.
Нека је праве ту, ми ни према себи немамо обзира а такви да размишљамо да ли друге вређамо, без везе, зар не?

Ето то је моја примедба, остало стоји све. Одговори ми приватно ако мислиш да има нешто горе што би неко могао да нам уради, да би смо га сматрали непријатељем?

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=757427
utorak 24.09.2013 | 16:11
Počela gradnja nove Ambasade Japana
Beograd -- Danas je svečano položen kamen temeljac za novu zgradu Ambasade Japana u Srbiji.

Svečanosti su prisustvovali ambasador Japana u Beogradu Masafumi Kuroki, pomoćnik gradonačelnika Beograda Dejan Vasović i pomoćnica ministra građevine i urbanizma Aleksandra Damjanović.

"Iskreno se nadam da će nova zgrada Ambasade biti simbol našeg prijateljstva i okrenuti novu stranicu u odnosima između Japana i Srbije", poručio je ambasador Kuroki na svečanosti.

On je podsetio da je vlada Japana došla u posed zemljišta još pre 22 godina, ali da je izgradnja bila odložena zbog tadašnje situacije u Srbiji.

"S obzirom na značaj Srbije na području Balkana i prijateljske odnose između Japana i Srbije, pričinjava mi veliko zadovoljštvo što je sada doneta odluka o početku izgradnje ambasade", rekao je ambasador.

Pomoćnik gradonačelnika Dejan Vasović je izrazio zahvalnost japanskoj vladi na brojnim donacijama u Beogradu i Srbiji i dodao da između dva naroda postoji velika bliskost.

On je podsetio da je na nedavnom konkursu za izgradnju Beton hale pobedio japanski arhitekta, kao i da je bivši ambasador Japana Tadaši Nagai pre dve godine postao počasni građanin srpske prestonice.

Planirano je da nova Ambasada Japana u Ulici trešnjin cvet bude završena početkom 2015. godine.

Sve je lepo napisao Nik Sloter. Nemam šta da dodam, on razmišlja identično kao i mi Borčanac, tako da se u svemu slažemo. Nećemo dalje o tome, jer izlazi iz urbanističko-gradjevinske tematike, to ne vole ni moderatori, ni govornici na forumu.

Ja graditeljima želim svaku sreću, neka objekat bude lep i prijatan i neka nam donese obrise japanske kulture i arhitekture. To može samo da ulepša naš grad i doprinese njegovoj širini.

Аман, људи, шта сте навалили на Јапанце? Купили су плац још пре Кинеза да ту зидају амбасаду, ми улици дали име Трешњиног цвета због тога, Кинези нигде нису рекли да им смета, планирају да праве културни центар у суседству, а само се овде фантазира. Што правите проблем без проблема?

Bulevarac":3axh9n0l je napisao(la):
sporo zidaju, a o necemu mora da se prica. :)
Hmm sigurno ubacuju neke "nano" armature u temelje, pa to onda traje dosta duže od postavljanja ove standardne armature :mrgreen:

Nick Slaughter":3l2k0cir je napisao(la):
Bulevarac":3l2k0cir je napisao(la):
sporo zidaju, a o necemu mora da se prica. :)
Hmm sigurno ubacuju neke "nano" armature u temelje, pa to onda traje dosta duže od postavljanja ove standardne armature :mrgreen:

Zapravo je reč o temeljima :mrgreen: prilikom iskopavanja su naišli na neku vodu/močvaru pa su temelji morali ispočetka da se projektuju jer nisu bili odgovarajući. A to znači da je matica morala ponovo da odobri radove, pa se zato odužilo. Sad je valjda konačno sve ok :D .

Zanimljivo je i da kad se ulazi u prostorije na gradilištu, da se izuvaju cipele i od Japanaca dobijaju papuče. Vode dosta računa o higijeni :) . Ali većinu naših radnika mrzi da se izuva pa ni ne ulaze u te prostorije :lol: Ipak smo na Balkanu :mrgreen:

cam00102.jpg

Дуго не мрдају...

Vrh