Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Која је логика да уништаваш сопсвену инфраструктуру, ако можеш већи психилошки ефекат да оствариш на територији противника?

Uništiti ga na teritoriji Rusiji neće. Mogu da ga oštete.

Na svojoj teritoriji mogu da i ga unište i da ga oštete. Ali neće. To nije vest u medijima, dok napad na naftovod na teritoriji Rusiji jeste vest u medijima.
Ili im iz nekog razloga to nije dozvoljeno, od strane velikog brata.

Verovatno si za vecinu u pravu.
Često vodim uživo takve rasprave i skoro svako mi je rekao da "voli" Rusiju samo zato što ratuje protiv zapada ali da niko ne bi živeo tamo jer je ipak standard i novac na zapadu što je izgleda važnije od te neke kvazi ljubavi koju Srbi osećaju prema Rusiji.

Predlagao sam i jednostavan test da bi se proverila kolika je ljubav Srba prema Rusiji.

Staviti na sto EU i ruski pasoš sa imenima onih koji vole Rusiju i gledati za koji će se pasoš uhvatiti.

Šta mislite koji?

Često vodim uživo takve rasprave i skoro svako mi je rekao da "voli" Rusiju samo zato što ratuje protiv zapada ali da niko ne bi živeo tamo jer je ipak standard i novac na zapadu što je izgleda važnije od te neke kvazi ljubavi koju Srbi osećaju prema Rusiji.

Predlagao sam i jednostavan test da bi se proverila kolika je ljubav Srba prema Rusiji.

Staviti na sto EU i ruski pasoš sa imenima onih koji vole Rusiju i gledati za koji će se pasoš uhvatiti.

Šta mislite koji?
To je bukvalno teza koju ja zastupam: oni ne vole Rusiju, oni mrze Zapad.

Рећи ће ти да је лако западу да има толике паре кад се накрао од целог света. Онда ти одговориш да је Русија највећа држава на планети, са највећим рудним богатствима и да има исте или боље предуслове за богатство као и запад. Онда ће они теби да одговоре да си задојен мржњом према Русији и ту се прекида дискусија.

Вртиш се у бесконачном лупу.

Šta mislite koji?
Jbg, i ja sam voleo Irenu ali otišla je sa drugim.

U ovim stvarima nema koga voliš ili ne voliš. To me nervira kod ljudi, ne mogu da rasčlane te stvari. Ovde imamo problem kao država i kao narod. I mora da se tako ponašamo.
Nervira me i ljuti što amerika ima ovakvu moć (i onda će neko kao Zuma da mi trubi kako je Rusija velesila). Ali to što se ja ljutim ništa ne znači. Moramo da se priklonimo ka jačem, ne važi u geopolitici čojstvo i junaštvo. Niko neće sutra da nam čestita što smo siromašni što jedva preživljavamo, ali smo ostali principijelni.

Sankcije NIS-u će izazvati recesiju sličnu onoj iz 2008. a možda i jaču.

No vezano za NIS, kao što rekoh kod mene u firmi nema kartica za gorivo više, ide keš na ruke od ponedeljka pa da se sipa bilo gde osim NIS-a jer navodno račune NIS ne mogu da rasknjiže.

Druga stvar je što se sprema hitna javna nabavka goriva i to će ići veoma brzo koliko mi reče koleginica koja je zadužena za to. Ići će na to da se sklope ugovori sa svim pumpama za sada (ne znam kako će to uspeti i da li može) za prvo vreme, a posle će verovatno MOL dobiti ugovor za snabdevanje državnih organa gorivom što meni miriše da će MOL uzeti NIS-ovu prodajnu mrežu samo.

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
što meni miriše da će MOL uzeti NIS-ovu prodajnu mrežu samo.
Veliko je pitanje da li će Ameri dozvoliti "čerupanje" NIS-a, i da li su Rusi zainteresovani za prodaju delova kompanije. Ako će prodaja biti transparentna i MOL isplati fer cenu na blokirani račun u banci u SAD, onda će Ameri izdati licencu za takvu transakciju.

Ako hoće da muljaju, propala je stvar unapred.
Druga stvar je što se sprema hitna javna nabavka goriva i to će ići veoma brzo koliko mi reče koleginica koja je zadužena za to. Ići će na to da se sklope ugovori sa svim pumpama za sada (ne znam kako će to uspeti i da li može)
To će svi veliki potrošači sada pokušati istovremeno, ali uvoz goriva može samo deo tražnje da pokrije. Ne postoji kapacitet da se uvezu i skladište neophodne količine dizela.

Mi kao firma smo sa gorivom uz restrikcije pokriveni do kraja januara.

Ugovor sa NIS-om nam je do marta čini mi se.

Veći problem je gas. Tu za sada vlada blaga panika.

Ono što sam okačio na drugoj temi za gas je baš ono što ne treba da se radi.

Ne treba čekati petak i milost braće, nego koliko juče krenuti u nabavku gasa.
Jeste da će biti skuplje ali mnogo će biti skuplje ako ostanemo bez gasa.

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Vrh