Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Sad meni jije ništa jasno. Mislio sam da pričamo o tome da bi neki MOLovi trebalo nekako da dođu do 33% vlasništva kako bi imali uvid sve poslove, radi kontrole.

Sad videh da je pre mene neko postavio link. Izvinjavam se.

"Pa vi morate da znate da po zakonima i međunarodnim i domaćim mi nemamo pravo stvarnog uvida u svaki ugovor i u svako poslovanje, zato što imamo manje od 33,3 odsto. To pravo stičete tek kada imate udeo u vlasništvu 33,33 odsto."

33,3% dakle daju mogućnost uvida u sve transakcije i odluke, ali suštinski upravljanje ostaje u rukama većinskog akcionara.

U citiranom pasusu nisu nabrojana sva prava, nap za kapitalne odluke mora da se obezbedi 2/3 glasova (akcija). Nije dovoljno samo 51%.

Pošto nisam uspeo da pronađem podatke na internetu, zanima me da li neko ima pouzdane podatke u vezi sa troškovima eksploatacije i prerade domaće sirove nafte u Srbiji. Konkretno, koliko približno košta eksploatacija domaće sirove nafte po barelu ili toni, uključujući troškove istraživanja, bušenja, eksploatacije, pripreme i transporta do rafinerije, kao i eventualne minimalne troškove prerade potrebne za stabilizaciju sirove nafte?

Vrh