Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Znaju i Ameri da će Rusi muljati sa naftom, ali je cilj sankcija smanjiti profit od prodaje.

On topic: sa ovim zatezanjem sankcija, manje je izgledno da će NIS-ova kombinacija sa Američkim (Hrvatskim) investicionim fondom proći.

Plan je da 11,3% akcija Intelligence kupi taj fond i da NIS nominalno ispuni uslov za ukidanje sankcija, i da im OFAC da dozvolu da uvoze i prerađuju naftu do odluke kongresa o ukidanju sankcija.
A kada ukinu sankcije, za godinu - dve - tri, fond proda te akcije Gazprom Neftu.

Međutim, čak bez akcija Intelligence, Gazprom Neft bi i dalje imao 44,85% udela u NIS-u.
Lično nisam previše optimističan da će kongres da se upeca na ovaj mamac i da ne vidi kako Rusi planiraju da povrate kontrolu nad kompanijom.

To je jedan od razloga zašto ne prodaju taj udeo Srbiji već trećoj strani kojoj više veruju.

Fazon je realno glup i rafinerija u Pančevu mi više miriše na gvožđe nego na naftu.

Ruska nafta (Urals) trenutno se prodaje sa popustom od približno 10-12 dolara po barelu u odnosu na svetski benchmark Brent

Ako laže AI lažem i ja

Videh neku objavu o proterivanju ruskog personala iz Srbije, navodno greškom okačeno, datum proterivanja 29.10.

Da li ima veze sa NIS-om videćemo

Upravo je ovo jedina istina. Bole qrci amere za jadne ukrajince.
Da je ovo 100% tačno nijedna USA firma se ne bi povukla sa RU tržišta. Razne procene o gubicima postoje i nisu u pitanju male cifre.
Kao i u svakom ratu nekome je stalo i pomaže, neko gleda da pomogne ali da ga ne košta puno, a neko gleda da zaradi. Trenutno USA sigurno ne zarađuje, a da li će im se ovo isplatiti za više decenija ne znam.

Амери покушавају да направе исто што су урадили 90их када су СССР разбуцали економски, тако што су на дуго спустили цене нафте.
Ово сада што се дешава, колико се мени чини, је покушај репризе, једино што су Руси овај пут већ искусни, па Америма не иде од руке, па морају из више оруђа да дејствују. Један и основни је рат у Украјини, а и даље је нафта продукт број један.

Da je ovo 100% tačno nijedna USA firma se ne bi povukla sa RU tržišta. Razne procene o gubicima postoje i nisu u pitanju male cifre.
Kao i u svakom ratu nekome je stalo i pomaže, neko gleda da pomogne ali da ga ne košta puno, a neko gleda da zaradi. Trenutno USA sigurno ne zarađuje, a da li će im se ovo isplatiti za više decenija ne znam.
Cela priča se gleda dugoročno.
Pogledaj samo šta se dešava u svetu, Bliski Istok,Venecuela... Ameri sebi prave teren za preuzimanje najbogatijih naftnih nalazišta i prave sebi tržište za kasnije. Plus ono da pokušavaju u ovoj "borbi" da oslabe Ruse kako bi smanjili njihov politički,energetski i finansijski uticaj gde god je to moguće u svetu.
Nije naivan Tramp,pre svega je trgovac par ekselans pa tek onda političar.
Uostalom videćemo veoma uskoro ko je bio u pravu.

sve ovo je prirpema za obračun sa Kinom. Rusija je tu usputna stanica

a mi smo odlutali sa teme :)

Vrh