Imaju ga i kinezi.Ali veto.
Imaju ga i kinezi.Ali veto.
Nadam se da si u pravu, ali iskustvo me je naučilo da se svako pa i najmanje poskupljenje energenata uvek prelije na džep građana. U ovom slučaju država mora nabaviti gas jer bez njega privreda i toplane ne mogu da rade, verovatno će preuzeti na sebe deo poskupljenja tog gasa, što mora nadomestiti drugim sredstvima, tj zavući ti ruku u džep na nekom drugom mestu (porez, akcize, struja itd). Veći je problem za industriju, koja mora poskupeti cenu svog proizvoda za tu razliku u ceni repromaterijala, što se dalje ponovo vrati na tebe, jer moraš više platiti za isti proizvod. Slično kao što je bilo sa strujom ono kad su ložili blato, pa su je posle poskupeli x puta u narednih par godinaPa ne primećujem da smo se nešto posebno kao država ili građani ovajdili od tog ruskog džaba jeftinog gasa. Poredim Srbiju sa ostalim zemljama Evrope, koje gas dobijaju iz različitih izvora i njihove ekonomije. Ne sumnjam da ima nekih koji zahvaljujući tome kupe kajmak ali ne mislim da taj kajmak ide u državnu kasu ili se, daleko bilo, preliva, na neki način, u džepove nas običnih gradjana.
Voleo bih da zasigurno znam, ali ne znam. Slao sam ranije ovde tabelu sa uporednim cenama gasa za industriju i domaćinstva kod nas i u okruženju. Nakon sve silne propagande kako potpisujemo najbolje gasne aranžmane sa Rusima, koliko bi ti očekivao da smo jeftiniji u poređenju sa okruženjem? 30% minimum je ono što sam ja očekivao. Međutim ispostavilo se da je razlika nepostojeća, negde smo isti, negde malo skuplji čak negde malo jeftiniji. Uglavnom po mom mišljenju beznačajna razlika zarad tolike zavisnosti i podložnosti ucenama. To mi sve govori da cena gasa uopšte nije razlog već je razlog čisto politički. A ne sumnjam da će se bilo kakvo poskupljenje preliti na naše džepove, mi smo uvek ***ena strana, nekad opravdano a često neopravdano. Odličan primer su čuvene akcize i najskuplje gorivo u regionu.Nadam se da si u pravu, ali iskustvo me je naučilo da se svako pa i najmanje poskupljenje energenata uvek prelije na džep građana. U ovom slučaju država mora nabaviti gas jer bez njega privreda i toplane ne mogu da rade, verovatno će preuzeti na sebe deo poskupljenja tog gasa, što mora nadomestiti drugim sredstvima, tj zavući ti ruku u džep na nekom drugom mestu (porez, akcize, struja itd). Veći je problem za industriju, koja mora poskupeti cenu svog proizvoda za tu razliku u ceni repromaterijala, što se dalje ponovo vrati na tebe, jer moraš više platiti za isti proizvod. Slično kao što je bilo sa strujom ono kad su ložili blato, pa su je posle poskupeli x puta u narednih par godina
Voleo bih da zasigurno znam, ali ne znam. Slao sam ranije ovde tabelu sa uporednim cenama gasa za industriju i domaćinstva kod nas i u okruženju. Nakon sve silne propagande kako potpisujemo najbolje gasne aranžmane sa Rusima, koliko bi ti očekivao da smo jeftiniji u poređenju sa okruženjem? 30% minimum je ono što sam ja očekivao. Međutim ispostavilo se da je razlika nepostojeća, negde smo isti, negde malo skuplji čak negde malo jeftiniji. Uglavnom po mom mišljenju beznačajna razlika zarad tolike zavisnosti i podložnosti ucenama. To mi sve govori da cena gasa uopšte nije razlog već je razlog čisto politički. A ne sumnjam da će se bilo kakvo poskupljenje preliti na naše džepove, mi smo uvek ***ena strana, nekad opravdano a često neopravdano. Odličan primer su čuvene akcize i najskuplje gorivo u regionu.
Jel isti slučaj i za gas? Za gorivo znam manje više kako funkcioniše.Isto je i sa cenom goriva koja je uz Albaniju i Grčku najskuplja u okruženju. Akciza je kriva, a ne nabavna cena nafte ili goriva. Gorivo iz rafinerije u Pančevu se prodaje u BiH za 40-60 dinara po litru jeftinije nego u Srbiji. Gorivo iz rafinerija u Grčkoj i sa terminala u Draču se na Kosovu prodaje za 40-80 dinara po litru jeftinije nego u Albaniji i Grčkoj.
Država ogromnim akcizama zarađuje ogroman novac. Kad nabavna cena ode gore, onda je procena vlasti šta joj je više od koristi, da smanji akcizu zarad održavanje istog nivoa maloprodajne cene ili da pusti da maloprodajna cena ode gore, a zarada države ostane ista. Upravo zbog smanjenja akcize u Srbiji u trenucima visokih cena nafte na svetskom tržištu razlika u maloprodajnoj ceni goriva između Srbije i BiH se smanjuje, dok se razlika povećava kad se cena nafte na svetskom tržištu normalizuje.
Ne mogu Bugari da ''zavrnu'' bilo šta bilo kome jer se oni oko gasa ne pitaju ništa.
To je odluka EU koja je najavljena za primenu od kraja 2027. godine (a ne od kraja 2025. godine). Da bi se ta odluka primenila moraju Mađarska i Slovačka do tada da imaju rešenu alternativu za snabdevanje gasom. Imaju li je? Stepen verovatnoće primene te mere direktno je proprocionalan mogućnosti da Mađrska i Slovačka nabavljaju dovoljno gasa za sebe nekim drugim putevima/načinom.
Još jednom:
Bugari ne mogu da ''zavrnu'' bilo šta bilo kome jer se oni oko gasa ne pitaju ništa.
I u toj vesti koja je postavljena piše ovo:
Ovo od prošle sedmice baš i nije ostarilo kako treba....Neće.
Neće jer bez njihovog glasa EU ne može ni da usvoji taj (novi) ubrzani plan energetskih sankcija za Rusiju. To o čemu pričamo od kraja 2027. je još uvek samo EU predlog. Tek trebaju države članice o tome jednog dana da glasaju. A, Mađarska i Slovačka neće glasati za to sve dok ne budu imali alternativu koja im obezbeđuje dovoljne količine gasa.
Inače, na to što si postavio Tramp je već dobio odgovor od Orbana:
A, njih dvoje su drugari, ne treba valjda da se postavljaju dosadašnji hvalospevi Orbanu od strane Trampa... i ne samo hvalospevi, nego njega Tramp nazove i da se konsultuje oko Ukrajine.
Sankcije su sve osim hirurškog zahvata, ne radi 13.000 Rusa u NIS-u već naših građana.hirurškim zahvatom
To ti je druga strana istog novčića. Ni sam ne znam šta da očekujem, zalihe nema smisla praviti, da nešto učinim kao pojedinac ne mogu, tako da čekamo rasplet i da nas naš spasilac još jednom iznese u naručju iz vejavice, ovako nekako.Ja sam bio ubedjen da nema nista od kantica, ali sada gledajuci kakvi placenici Rusije vode ovu zemlju apsolutno ne iskljucujem takav scenario.
Znao sam da je svaka srpska vlast instalirana iz Moskve, ali da su do te mere spremni da rade protiv Srbije to nisam znao.
![]()
Đukić: Frapira koliko je Srbija pasivna u rešavanju problema NIS-a, opet ćemo benzin prodavati na ulici
Iznenađuje i frapira koliko je Srbija pasivna što se tiče rešavanja problema NIS-a, te ćemo opet ući u zimu i benzin prodavati na ulici, baz obzira na uveravanjn1info.rs
Sad možemo da nacionalizujemo NIS bez straha da će nam Rusi „odseći” gas.
Greota ovo ne istaći, poezija i lirika.
Koliko puta je u poslednjih 5-6 godina rekao "ovo mi neće oprostiti"?Sve oči i nade građana Srbije uprte su u potez koji će povući šef naše države Aleksandar Vučić, ako ikako može da nađe rešenje za situaciju u kojoj se našla naša zemlja, jer racionalnog i realnog rešenje, kako su sada postavljene stvari, i nema.