Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Ovo je zanimljivo:

Neki posmatrači, poput ekonomiste Džejsona Korkorana, upozoravaju da bi kriza goriva mogla imati političke posledice slične onima u Kazahstanu 2022. godine, kada je poskupljenje prirodnog tečnog gasa (LPG-a) izazvalo masovne proteste i kraj tridesetogodišnje vlasti Nursultana Nazarbajeva.
Sumnjam da bi Putin to dozvolio sebi.

Тешко. Руси имају неколико полуга да успокоје ситне трговце који сеју панику. Већ је неколико пута радио механизам.
Тај метод је сршио СССР својвремено, Путин је решио да не направи ту грешку.
Šta teško? Baš me briga za Rusiju, takav scenario bi se mogao desiti kod nas.

Ovo je zanimljivo:

Neki posmatrači, poput ekonomiste Džejsona Korkorana, upozoravaju da bi kriza goriva mogla imati političke posledice slične onima u Kazahstanu 2022. godine, kada je poskupljenje prirodnog tečnog gasa (LPG-a) izazvalo masovne proteste i kraj tridesetogodišnje vlasti Nursultana Nazarbajeva.

Konsultuj se malo sa bližom istorijom. Nazarbajev je vladao do 2019. Proteste 2022. su upravo Rusi na poziv vlasti Kazahstana ugušili i nikakva vlast 2022. nije pala u Kazahstanu.

U Kazahstanu je danas, kao i ranije, gorivo jeftinije nego u Rusiji. Kriza sa gorivom u Rusiji je mahom preuveličana kroz zapadne medije, problem je u novopripojenim regionima. U ostatku Rusije, kriza je gotovo neprimetna. Cena je i dalje najniža u Evropi, posle Kazahstana.

Poslednja izmena:
Šta teško? Baš me briga za Rusiju, takav scenario bi se mogao desiti kod nas.
Realno biće haos ako aerodrom ne bude radio, i NIS-ove benzinske stanice budu zatvorene.

Malo je verovatno da će banke smeti da posluju sa NIS-om u bilo kom obliku kada nastupe sankcije.

Konsultuj se malo sa bližom istorijom. Nazarbajev je vladao do 2019.

U Kazahstanu je danas, kao i ranije, gorivo jeftinije nego u Rusiji. Kriza sa gorivom u Rusiji je mahom preuveličana kroz zapadne medije, problem je u novopripojenim regionima. Cena je i dalje najniža u Evropi, posle Kazahstana
Citat je iz članka. Hvala na napomeni. Citat je i dalje tačan jer, iako nije bio predsednik, Nezerbajev je imao i dalje znatan uticaj i određene funkcije i privilegije na vlasti.

Šta je tačno bila poenta tvog komentara?

Ispravak netačnog navoda.

Da, sad vidim.

Nije tačan. Nazarbajev je tu najmanje bitan. Ruski uticaj je održan, a cilj protesta je bio njegovo uklanjanje radi destabilizacije u Rusiji pred rat u Ukrajini za koji se tad već znalo da će izbiti.

Imaš problem da razumeš napisano (tj. citirano) jer si suviše fokusiran da braniš Rusiju i njenog predsednika, a ja nemam nameru da ti objašnjavam jer nema poente.

• Sviđa mi se
Reagovanja: wk_
Imaš problem da razumeš napisano (tj. citirano) jer si suviše fokusiran da braniš Rusiju i njenog predsednika, a ja nemam nameru da ti objašnjavam jer nema poente.

Nikoga ja ne branim. Mani me sa tim prepucavanjima Putin ovo-ono. Benzin u Rusiji je poskupeo na nivou inflacije. Na pumpama nema nestašice. Informacija je iz prve ruke od ljudi iz Rusije. A ti veruj čemu hoćeš, imaš pravo.

Skoro sam bio u Kazahstanu. Taj TNG zbog koga su izbili protesti 2022. po tekstu cenjenog analitičara sada košta 20 dinara za litar i ima ga u izobilju, tako da...

Nikoga ja ne branim. Mani me sa tim prepucavanjima Putin ovo-ono. Benzin u Rusiji je poskupeo na nivou inflacije. Na pumpama nema nestašice. Informacija je iz prve ruke od ljudi iz Rusije. A ti veruj čemu hoćeš, imaš pravo.

Skoro sam bio u Kazahstanu. Taj TNG zbog koga su izbili protesti 2022. po tekstu cenjenog analitičara sada košta 20 dinara za litar i ima ga u izobilju, tako da...

Tako da šta?

Kakve veze ima koliko je TNG sad kad su protesti izbili 2022.? Jel poskupeo tad TNG naglo ili ne? Da se vratimo na temu, ništa u toj citiranoj izjavi nije netačno, već ti nisi dobro razumeo. Ali jutro je pametnije od večeri, uglavnom...

Tako da šta?

Kakve veze ima koliko je TNG sad kad su protesti izbili 2022.? Jel poskupeo tad TNG naglo ili ne? Da se vratimo na temu, ništa u toj citiranoj izjavi nije netačno, već ti nisi dobro razumeo. Ali jutro je pametnije od večeri, uglavnom...

Razumem ja napisano kolombajo, ali se ne slažem sa napisanim, odnosno znam koliko od toga je tačno, a koliko nije. Kapiš?

Razumem ja napisano kolombajo, ali se ne slažem sa napisanim, odnosno znam koliko od toga je tačno, a koliko nije. Kapiš?
Jasno mi je šta ti misliš da znaš (ali hvala na pojašnjenju)... Možda bi trebalo da se javiš redakciji sa novim saznanjima, da i tebe onda mogu da citiram 😀

Jedine veće zamerke sa moje strane je što se nije (bar ne vidimo da jeste) užurbano radilo na diverzifikaciji snabdevanja gasom i projektu još jedne rafinerije. Ne bi ni jedno ni dugo bilo spremno, ali bi bili godinu dana (a verujem da smo znali i mnogo duže) bliže.

Naravno da to nije moglo da se desi kada su o tome odlucivali Rusi, a ne mi. A i nasi koji odlucuju su sve ljudi koji rade za Ruse i ne rade u interesu Srbije.
Tako da NIS u Ruskom vlasnistvu je najgora moguca opcija koja je mogla da se desi.

Jedina diverzifikacija je konektor prema Bugarskoj koji je izgradjen tako sto nam je EU dala pare za njega i naterala nas da gradimo isti.

Micotakis je 16.02.2022 bio u Beogradu da ponudi Vucicu da i Srbija ucestvuje u izgradnji LNG terminala u Aleksandropulisu, Vucic ga je oladio na prvu i rekao mu da mu ne pada na pamet da Srbija ucestvuje u tome jer Srbija ima Rusiju i ruski gas.😁To je bilo nedelju dana pre napada Rusije na Ukrajinu, on je znao da ce Rusija da napadne Ukrajinu i nadao se da ce Ukrajina biti pregazena za 3 dana pa da cvecem doceka Ruske tenkove u Beogradu. Ali naravno radikal se uvek za***e. U spoljnoj politici samo pitaj radikale kako i radi sve suprotno od toga.

Sve miriše na prodaju: Stručnjaci objašnjavaju koji deo privrede bi bio najteže pogođen američkim sankcijama NIS-u - Ekonomija - Dnevni list Danas https://share.google/24ThYWejku87IjZBJ

Citat iz članka:

Objašnjavaju da su zalihe u proizvodnji koksa i derivata nafte poslednjih meseci osetno niže u odnosu na uporedivi period i prethodne tri godine.

„Ovakva „strateška optimizacija zaliha“ u nekoj kompaniji koja je predmet primorane akvizicije se, po pravilu, sprovodi neposredno pred prodaju“, ukazuju autori MAT-a.

Naravno da to nije moglo da se desi kada su o tome odlucivali Rusi, a ne mi. A i nasi koji odlucuju su sve ljudi koji rade za Ruse i ne rade u interesu Srbije.
Tako da NIS u Ruskom vlasnistvu je najgora moguca opcija koja je mogla da se desi.

Jedina diverzifikacija je konektor prema Bugarskoj koji je izgradjen tako sto nam je EU dala pare za njega i naterala nas da gradimo isti.

Micotakis je 16.02.2022 bio u Beogradu da ponudi Vucicu da i Srbija ucestvuje u izgradnji LNG terminala u Aleksandropulisu, Vucic ga je oladio na prvu i rekao mu da mu ne pada na pamet da Srbija ucestvuje u tome jer Srbija ima Rusiju i ruski gas.😁To je bilo nedelju dana pre napada Rusije na Ukrajinu, on je znao da ce Rusija da napadne Ukrajinu i nadao se da ce Ukrajina biti pregazena za 3 dana pa da cvecem doceka Ruske tenkove u Beogradu. Ali naravno radikal se uvek za***e. U spoljnoj politici samo pitaj radikale kako i radi sve suprotno od toga.
Prvo računali da će Rusi da pregaze Ukrajinu, a zatim da će sankcije da izbegnu NIS (prvo prepakivanje vlasništva 2022), a zatim da će Tramp da ukine sankcije koje su demokrate uvele.

Te sankcije će biti svojevrsna kruna Putinofilske energetske politike, koja je počela sa prethodnom vlašću, a sa ovom se nastavila.

Naša sreća da je SFRJ izgradila Janaf pa da ne moramo da zavisimo od Ruske nafte iz Družbe. Samo nismo imali dovoljno pameti da Rusima ne prodamo naftnu kompaniju.

Da li će biti organizovan doček sankcija?

tik-tok-motherfucker-samuel-jackson.gif

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Ma Alek je 100% mnogo šire od NISa očekivao da će se dogoditi neka nova Jalte gde će Tramp, Putin i Xi da ponovo podele svet, da će Tramp tom prilikom prepustiti dosta ovoj dvojici (a ponešti i uzeti za sebe), a da ostatak zapada u tome neće biti faktor. U svemu tome, on je želeo da ostane kao neka nova Švajcarska, na više stolica (što prava Švajcarska nikad i nije bila na taj način).
Nije računao da je to što Tramp priča u službi zavođenja reda u "zapadnom" dvorišto, gde je za Ameriku oteo zgrabio dirigentsku palicu.

a zatim da će Tramp da ukine sankcije koje su demokrate uvele.
Da nenadležni nije napravio one gafove na Floridi i sa kineskim špijunima pitanje kako bi se stvari odvijale.
Ovo je sve, rekao bih, posledica toga i disciplinovanje njega opet na štetu naroda i preko leđa naroda.

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Prvo računali da će Rusi da pregaze Ukrajinu, a zatim da će sankcije da izbegnu NIS (prvo prepakivanje vlasništva 2022), a zatim da će Tramp da ukine sankcije koje su demokrate uvele.

Te sankcije će biti svojevrsna kruna Putinofilske energetske politike, koja je počela sa prethodnom vlašću, a sa ovom se nastavila.

Naša sreća da je SFRJ izgradila Janaf pa da ne moramo da zavisimo od Ruske nafte iz Družbe. Samo nismo imali dovoljno pameti da Rusima ne prodamo naftnu kompaniju.

Ali mi i dalje guramo tu svoju ludacku politiku. Hocemo da gradimo naftovod da se povezemo na Druzbu. 😁
Na Druzbu koju su Ukrajinci digli u vazdih i kojom vise ne tece nafta. 😂😂😂

Nema veceg dokaza da Srbijom ne upravljaju Srbi nego Rusi od tog naftovoda koji planiramo da gradimo do Madjarske.

Pa ono sto vecina ovde ne shvata - nama drzavu vodi Moskva. Srbija je bukvalno obavestajno izresetana, nama se bivsi direktor BIA doslovno hvali da on zapravo radi za FSB od cijeg direktora Patruseva dobija odlikovanje!

Kada je bilo pitanje da uvedemo sanskcije Rusiji na Vladi su samo 2 ministra glasala za, Vucic je reagovao tako brutalno da u ponovljenoim glasanju jedan je odustao i glasao protiv. Politika je Rusija po svaku cenu. Jer da nije Rusije ova drzava bi bila u EU i NATO, a kriminalni klan koji je sada na vlast bi bio u zatvoru. Zato ce se drzati Rusije po cenu da od Srbije ostane prazna ledina.

Takodje u nasem narodu postoji neki iracionalan gen, ja mislim da to dolazi kao posledica gluposti - potpuno ignorisanje realnosti. Kao kada se rusio Berlinski zid. Tako pre neki dan na nekom clanku o avionima, opsta hajka zasto kupujemo rafale, zasto lepo ne kupimo Migove ili Suhoje. :ROFLMAO:
Alo zemljace - 1. Rusija bukvalno vise ne moze da ih proizvede da sebe podmiri, a kamlo li za nas.
2. Ako NATO ne dozvoli da dolete do nas preko NATO drzava mozemo samo da ih sanjamo.

Jel to toliko tesko da se shvati? Jel smo stvarno najgluplji narod u Evropi? Jesmo izgleda.

isto tako za gas - ruski gas pa ruski gas, kao da gas moze da se teleportuje, tako se ponasamo.
a naftovod druzba! to si zaboravio

Vrh