Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Biće objavljeno u 6h po našem vremenu na nekoj zabačenoj sekciji OFAC-ovog sajta (kao i prošli put) i to je to, neko će valjda iskopati. Čak mislim da je za našu publiku prvo objavljeno na Insta nalogu AV pa pretpostavljam da će i ovaj put zadužiti nekoga da klikće Refresh od sabajle.

OFAC na svom sajtu objavljuje isključivo opšte dozvole (General License). Pristup posebnim dozvolama je dozvoljen samo kroz FOIA zahtev, mada izgleda da je uspeh upitan.

Svakako je vrlo neozbiljno to što se nenadležna institucija uopšte oglašava po ovom pitanju, i to što svi mediji u zemlji prenose njegovu objavu sa instagrama.

OFAC na svom sajtu objavljuje isključivo opšte dozvole (General License). Pristup posebnim dozvolama je dozvoljen samo kroz FOIA zahtev, mada izgleda da je uspeh upitan.

Svakako je vrlo neozbiljno to što se nenadležna institucija uopšte oglašava po ovom pitanju, i to što svi mediji u zemlji prenose njegovu objavu sa instagrama.

I ti mi nisi jasan.

Kao da ne znaš gde živimo i kakav je psihopata i otvoreno zlo na vlasti zadnjih 13 godina.

Čuj što svi mediji prenose njegove objave sa Instagrama.... sve u njegovom vlasništvu ovako ili onako.

Očekivao sam veću profesionalnost od medija koji nisu u njegovom vlasništvu.
Npr. da kontaktiraju NIS ili JANAF za komentar pre nego što objave vest.

Ako ne odgovore do objave vesti, onda to treba da napomenu.

Ovako je cela vest bazirana samo na instagram objavi predmetne institucije.

Očekivao sam veću profesionalnost od medija koji nisu u njegovom vlasništvu.
Npr. da kontaktiraju NIS ili JANAF za komentar pre nego što objave vest.

Ako ne odgovore do objave vesti, onda to treba da napomenu.

Ovako je cela vest bazirana samo na instagram objavi predmetne institucije.

I ja bih to očekivao da je Srbija iole normalna država.

S obzirom da nije, previše tražiš standarda za jednu Srbiju.

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Margetić je teoretičar zavere u rangu Nestorovića.

Jedino šta je sigurno da je sve dogovoreno već u pozadini, šta god to bilo.

NIS u BiH definitivno mora da promeni banku preko koje ima POS aparate. Opet su ih preuranjeno isključili kao i prošlog meseca.

Btw. ministarka u ostavci kaže da je nova licenca kompletnija nego prošla, tj. da nema izuzeća za američke kompanije i građane.

Javili se odlagači.

• Održavanje poslovanja, ugovora i drugih sporazuma koji uključuju NIS ili njegova operativna zavisna društva
  • Izvršenje svih transakcija sa NIS i njegovim operativnim zavisnim društvima, koje su usmerene na ispunjenje ugovora
  • Otuđenje ili prenos, ili omogućavanje otuđenja ili prenosa duga ili kapitala izdatih ili garantovanih od strane NIS-a ili operativnih zavisnih društava („Pokriveni dug ili kapital“) na lice koje nije iz SAD
  • Zvanični poslovi diplomatskih ili konzularnih predstavništava van Ruske Federacije koji uključuju NIS ili operativna zavisna društva.

PDF licence naravno nije objavljen.

Inače, spisak je kraći od onog iz februara.

Zanimljivo je da sada stoji:

Takođe, NIS je spreman na nastavak dosledne saradnje sa Ministarstvom finansija SAD povodom podnetog zahteva za uklanjanje kompanije sa SDN liste sankcija (Specally designated Nationals).

Što nije pisalo pre mesec dana u saopštenju NIS-a. Dakle, podnet je zahtev za uklanjanja NIS-a sa SDN liste.

Pa jeste, ima pre par stranica. NIS je zvanicno podneo zahtev i to objavio.

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Skidanje sa SDN liste traje od 6 meseci do 2 godine. Rusi se nadaju da će Tramp i Putin da se "nagode" u međuvremenu, pa da ne moraju da izlaze iz vlasništva u NIS-u.

Bilo kakav dil mora biti prihvatljiv i za većinu u kongresu, jer oni odlučuju o ukidanju sankcija Ruskim kompanijama (svim, ne samo NIS).

Ostaje da vidimo hoće li OFAC izdavati nove dozvole svakih 30 dana NIS-u u nedogled, dok im se rafinerija raspada jer ne mogu da nabave ni jedan novi deo iz inostranstva.

Vrh