Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Ako OFAC ne izda NIS-u dozvole da nastavi da radi, vrlo teško mi je da poverujem da će blagonaklono gledati na izbegavanje sankcija i da neće sankcionisati kompanije koje NIS-u pomažu u tome.

Niko u svetu nije prestao da se pridržava sankcija uvedenih 10. januara samo zato što se promenila administracija. Kina ne kupuje naftu od sankcionisanih ruskih tankera iako nude popust.

Mislim da će Srbija postati prva država u svetu koja će otvoreno da krši OFAC-ove sankcije i da to neće ni pokušati da sakrije.

Mislim da će Srbija postati prva država u svetu koja će otvoreno da krši OFAC-ove sankcije i da to neće ni pokušati da sakrije.

Pitam se kad ćeš prestati da troluješ? Bukvalno par stranica ranije je čovek postavio linkove gde se vidi da je Gazprom Kazahstan samo promenio ime, vlasnička struktura ostala ista i teraj dalje. Osim ako prekrivanje imena na pumpama belom trakom ne podrazumevaš pod sakrivanjem. :ROFLMAO:

Pitam se kad ćeš prestati da troluješ? Bukvalno par stranica ranije je čovek postavio linkove gde se vidi da je Gazprom Kazahstan samo promenio ime, vlasnička struktura ostala ista i teraj dalje. Osim ako prekrivanje imena na pumpama belom trakom ne podrazumevaš pod sakrivanjem. :ROFLMAO:
Pitam se se da ovaj lik nije mozda onaj dusan88

Izvetrio vinjak iz Bajatovića, a sa njim i optimizam. Sad je ostao samo glup.

Valjda nisu toliko maloumni da poturaju sistemski važnu banku pod rizik od sekundarnih sankcija da bi držali NIS na aparatima.

Ja ako sam nešto naučio za sve ove godine kod nas to je da kad držaoci funkcija i vlasti kažu nešto da treba to okrenuti da bi se dobio pravi smisao.

Uzmite npr ovu Bajatovićevu izjavu da neće biti kantica i goriva iz flaša i sl.

Čim je on to izjavio znači da će do toga doći pre ili kasnije.

Izvetrio vinjak iz Bajatovića, a sa njim i optimizam. Sad je ostao samo glup.

Valjda nisu toliko maloumni da poturaju sistemski važnu banku pod rizik od sekundarnih sankcija da bi držali NIS na aparatima.
I zašto smatra da banke neće pokušati da naplate potraživanja od NIS-a?

Ako planiraju da zatvore NIS-u sve račune do 27. februara, i ne žele da rade bilo kakve transakcije sa NIS-ovim računom kod BPŠ, onda jedino ima logike da pokušaju da odmah sve naplate. I neće knjižiti gubitke, u stečajnom postupku će sve to naplatiti.

Ja ne znam kako oni planiraju da muljaju sa međunarodnim plaćanjima, ali me ne bi iznenadilo da se i NBS nađe pod sankcijama.

Šta misliš šta je važnije za funkcionisanje zemlje od ta dva?
Naravno da je NIS važniji, ali ovde se radi o tome da će radi nedelju-dve dužeg funkcionisanja dinarskog platnog prometa neko žrtvovati Štedionicu.

Na kraju ćemo ostati i sa NIS-om i sa BPŠ pod sankcijama, duplo golo. Šta ćemo tad raditi?

Naravno da je NIS važniji, ali ovde se radi o tome da će radi nedelju-dve dužeg funkcionisanja dinarskog platnog prometa neko žrtvovati Štedionicu.

Na kraju ćemo ostati i sa NIS-om i sa BPŠ pod sankcijama, duplo golo. Šta ćemo tad raditi?
Možda misle da "Trampov" OFAC neće primenjivati sekundarne sankcije.

Kako će tranzit putnici da plaćaju na NISu ? Ili će da ga zaobilaze na autoputu?

Kako će tranzit putnici da plaćaju na NISu ? Ili će da ga zaobilaze na autoputu?
Samo će keš i možda Dina kartice koje je izdala BPŠ moći da prolaze. Visa/MasterCard/AMEX će blokirati transfere prema NIS-u.
Biće zanimljivo kada stranci natoče rezervoar do vrha i pojave se karticom na kasu.

Avio kompanije neće moći od NIS-a da kupuju na gorivo aerodromu, tako da će morati na okolnim aerodromima da toče duplo ako im se isplati, neki će jednostavno ukinuti linije.

Ko još sipa u Srbiji u tranzitu kad je svuda jeftinije? Dobro se zna da svi sipaju pre ulaska u Srbiju.

Ko još sipa u Srbiji u tranzitu kad je svuda jeftinije? Dobro se zna da svi sipaju pre ulaska u Srbiju.
Iskreno meni je NIS-ov 100 oktana benzin super, dok nisam vozio van Srbije bio sam u fazonu da je nase gorivo djubre kao i vecina Srbalja. Na kraju je benzin ipak bolji nego u dosta zemalja u Evropi. Jeftini je kod nas nego premium gorivo po EU na autoputevima. Za dizel ne mogu da komentarisem.

Iskreno meni je NIS-ov 100 oktana benzin super, dok nisam vozio van Srbije bio sam u fazonu da je nase gorivo djubre kao i vecina Srbalja. Na kraju je benzin ipak bolji nego u dosta zemalja u Evropi. Jeftini je kod nas nego premium gorivo po EU na autoputevima. Za dizel ne mogu da komentarisem.

Ako ne voziš neku besnu mašinu koja zahteva benzin od 98 ili 100 RON, to ti je bacanje para. Benzin kod nas je kvalitetan, uključujući i BMB 95 RON. I dalje koristimo E5 standard (do 5% etanola) koji je bolji po trajnost dovodnog sistema goriva nego E10 (do 10% etanola), na koji je prešao dobar deo u EU zbog zelene agende.

screfsdfsden.jpg

Počelo je, počelo...

Mislim da za odlaganje sankcija postoji šansa jedino ako Gazprom Njeft (i Gazprom) naprasno izađu iz vlasništva NIS-a.

Ako je OFAC optužio NIS da finansira Rusku ratnu mašineriju, ne vidim opravdanje da im popuštaju i izlaze u susret.

Rekao bih da se umesto toga NIS i država uveliko pripremaju da krše sankcije.

Vrh