Е па овако је то отприлике до сада изгледало на теми Косанчићев венац
Влада":1netjfzx je napisao(la):http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=10&status=jedna&vest=88933
Jednom meri, dvaput ruši
Zoran NIKOLIĆ, 9. maj 2006
BEOGRAD je jedan od najstarijih gradova u Evropi. I London i Berlin pravi su "dečaci" za naš glavni grad. Još da nije imao tako burnu istoriju ratova, totalnih razaranja, političke i ekonomske nestabilnosti, ko zna kako bi izgledao. A, tek da je ostalo malo više starih zgrada u jednom od najstarijih gradova...
Beograd i danas "vapi" za prelepim mostovima, koje je naša sopstvena vojska srušila u jednoj noći. Između 10. i 11. aprila 1941. godine stari Pančevački most, Most kralja Aleksandra (prethodnik današnjeg Brankovog mosta) i stari Železnički most dignuti su u vazduh. Tadašnji stratezi mislili su da se bar za koji dan duže odupru naletu nacista, ali nije uspelo. Štaviše, kako je zabeležio istoričar Velimir Terzić, stari Železnički most srušen je dok je ispod njega prolazila barža sa našim vojnicima. Svi su poginuli.
Isto je završio i stari Pančevački most, kao i Železnički most preko kojeg je prešao prvi voz sa beogradske na zemunsku stranu.
- Još jedna maestralna zgrada, delo Momira Korunovića, bilo je zdanje pošte na današnjoj Železničkoj stanici - kaže arhitekta konzervator Aleksandar Ivanović. - To zdanje, odnosno njegove fasade nastradali su u savezničkom bombardovanju 1944. godine. Posle rata zgrada je obnovljena u potpuno socrealističkom stilu. Od nekadašnjeg gradskog ponosa, sada nam je ostalo nešto tako obično.
Tragična je bila i sudbina Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu, koju su, ako je za utehu, srušili Nemci. Ali, ostaje i činjenica, kaže nam istoričar Čedomir Janjić, da je posle bombardovanja podrum zgrade tinjao dva dana; pre nego što je zaista planula.
- Tadašnji direktor je bio zauzet spasavanjem porodice, a jedini čuvar se sakrio u lagum na obroncima Kalemegdana - objašnjava Janjić. - Biblioteka je mogla da se spase.
Beograd je teško "trpeo" neznabošce. Ovo je mesto obitavanja mnogih religija. Kako nam je rekla Snežana Lazić iz Istorijskog arhiva Beograda, Budistički hram sagradila je Kalmička zajednica 1929. godine. Nalazio se u današnjoj Budvanskoj ulici koja se pre rata zvala Budistička.
Jevrejska sinagoga Bet Israel sagrađena je 1908. godine - podseća ona. - Srušena je tokom Drugog svetskog rata, a na njenim temeljima se sada nalazi Galerija fresaka u ulici Cara Uroša. I još mnogo takvih stvari...
TERAZIJSKA FONTANA
IZMEĐU dva rata Terazije je krasila prelepa fontana. Prema projektu Ivana Meštrovića, tu je prvobitno trebalo da se nađe i spomenik Pobednik, kao i pet lukova koji je trebalo da simbolišu pet vekova pod Turcima.
Fontana je srušena iz potpuno suludih razloga, tako primerenih komunističkoj posleratnoj vlasti. Sklonjena je, naime, jer je bila na putu povorci organizovanoj zbog prvomajske parade.
PALA KRUNA
OGRADA oko dvora u kojem se danas nalazi Skupština grada Beograda[ srušena je posle Drugog svetskog rata, kao i dvorac koji je povezivao današnju Skupštinu grada i predsedništvo. Ovaj čin obavljen je na inicijativu poznatog arhitekte Nikole Dobrovića, kako bi se eliminisala "dinastička zaostavština". Pre toga, u šestoaprilskom bombardovanju 1941. godine dvor je već bio ozbiljno oštećen, pa je tako izgubio kupole, kojih danas, takođe, više nema.
STARO SAJMIŠTE
STARO sajmište bilo je izgrađeno 1937. godine. Kao reprezentativan prostor predstavljalo je ponos predratnog Beograda. Tokom Drugog svetskog rata dobilo je tragičnu ulogu kao nacistički logor.
spatiotecte":1netjfzx je napisao(la):Znaci Nikola Dobrovic je srusio taj dvor u sredini? Pa to je strahovit cin, kako je smeo unistiti jednu od najlepsih zgrada! Taj covek je uradio ceo novi beograd u socrealizmu, upropastio je Beograd njegovim modernistickim urbanizmom iz atinske povelje ali sve se vraca, vidite on je srusio taj dvor a njegov najpoznatiji projekat u nemanjinoj je sad unisten, tako i treba, sve se vraca u zivotu.
Kad pomislim da njegov kip stoji tamo na arhitektonskom fakultetu. tss tss tss!
dedinje":1netjfzx je napisao(la):Zapanjen sam napadom na naseg cuvenog arhitektu Petra Dobrovica. (spatiotecte). Kakva glupost, pa nije sigurno on doneo odluku o rusenju dvora na obodu pionirskog parka. Mozda se toj odluci nije suprotstavio a mozda i nije mogao nista da ucini. Kakva su to vremena bila, pitajte one koji su ih preziveli! Zgrade Generalstaba u Nemanjinoj su Dobrovicevo remek delo i svi beogradski arhitekti se zalazu da se one obnove. Bile bi vec obnovljene da nije u pitanju velika cena skoro veca nego sto je sama izgradnja.
KiD":1netjfzx je napisao(la):Najlakse je biti general posle bitke i naci nekog da bude krivac.....![]()
spatiotecte":1netjfzx je napisao(la):DEDINJE evo sta pise:
Ograda oko dvora u kojem se danas nalazi Skupština grada Beograda[ srušena je posle Drugog svetskog rata, kao i dvorac koji je povezivao današnju Skupštinu grada i predsedništvo. Ovaj čin obavljen je NA INICIJATIVU poznatog arhitekte Nikole Dobrovića, kako bi se eliminisala "dinastička zaostavština"
Pa naravno da ga napadam, iako je on TADA bio najpoznatiji arhitekta u Jugoslaviji, ko mu je dao pravo da NA NJEGOVOJ INICIJATIVI srusi taj dvor u sredini. Takvih zgrada nema u Beogradu, zasto srusiti tu jedinu? ON je kriv za to jer je on to predlozio! A vidi se da je to uradjeno ideoloski jer su te tri zgrade bile u duhu kraljevine a on je propagirao socrealizam jer je bio teska Komunjara, pa ne znam, svako normalan ce reci da je taj dvor bio 100 puto lepsi od onih 2 grada u Nemanjinoj koje je on napravio.
Da ne pricam o Novom beogradu, isto projektovano sa njegove strane plus sardnici njegovi u to vreme: teski promasaj.
Pa sad ne znam zasto je on "cuveni nas arhitekta", meni je on teski debil na dobrom polozaju u to vreme jer je samo pratio trendove moderne arhitekture u to vreme i jos dodao komunisticki stil. A sva njegova politika projektovanja je bila absolutno bez obzira prema nasledstvu.
Izvinite ali bilo je arhitekata pre Dobrovica i ne znam kojim pravom on sme da kaze da ce nesto iz proslosti da se srusi jer je to njegovo misljnenje.
Moze se reci da je covek talentovan sa komunisticku modernu arhitekturu, eto to bi bilo to ali za ostalo...
dedinje":1netjfzx je napisao(la):Pa sta je ovo, opet brutalan napad na Petra Dobrovica! Otkud ti "Spatiotecte" znas da je on dao INICIJATIVU da se ta zgrada srusi? Verovatno je bila ostecena bombardovanjem. To nije zgrada u kojoj su ubijeni kralj Aleksandar Obrenovic i Draga. Ta zgrada je bila nesto drukcija (mada je i ona bila lepa) i srusena je jos pre prvog svetskog rata. A onda je podignuta ova o kojoj govorimo da bi bila srusena 1945. Otkud ti takva mrznja prema Petru Dobrovicu? Pitaj danasnje beogradske arhitekte svih generacija sta misle o njemu. Cuces samo najbolje. Nazalost mnoga njegova dela su ostala neostvarena. On je dao ideju za uredjenje Terazijske terase slicno ovom koje se danas radi. Ali on je tu ideju i planove uradio jos dvadesetih godina proslog veka. Inace, rodjeni brat mu je cuveni slikar Petar Dobrovic koji je umro jos 1942. Mislim da je Nikola Dobrovic umro pocetkom sedamdesetih, cenjen i ozaljen od svih, posebno svojih kolega arhitekata. Pozivam neke od arhitekata koji su ga znali da se javi u ovaj forum i kaze nesto o njemu. Zalosno je sto ga ti, pretpostavljam mlad covek, nazivas komunjarom. Da li znas sta je Ceski predsednik , demokrata i antikomunista, Vaclav Havel jednom rekao. "Vise od komunista mrzim fanaticne antikomuniste koji o komunizmu uzgrad ne znaju nista"
Влада":1netjfzx je napisao(la):Дедиње погледај http://www.beobuild.net/discussion/viewtopic.php?pid=1514#p1514
ево цитата из чланка:
PALA KRUNA
OGRADA oko dvora u kojem se danas nalazi Skupština grada Beograda[ srušena je posle Drugog svetskog rata, kao i dvorac koji je povezivao današnju Skupštinu grada i predsedništvo. Ovaj čin obavljen je na inicijativu poznatog arhitekte Nikole Dobrovića, kako bi se eliminisala "dinastička zaostavština". Pre toga, u šestoaprilskom bombardovanju 1941. godine dvor je već bio ozbiljno oštećen, pa je tako izgubio kupole, kojih danas, takođe, više nema.
dedinje":1netjfzx je napisao(la):Treba poznavati to vreme. Nije tačno sve što negde piše. Već sam rekao, to je bilo vreme zestoke antimonarhističke histerije. Inicijativu je sigurno dao neki fanatičan komunista iz vrhova partije, neko poput na pr. Djilasa a onda je rekao da se napiše da su eto i arhitekti protiv monarhije pa je zloupotrebio i Dobrovicevo ime. Ovo ja nagadjam, mozda nije bilo baš tako ali je bilo verovatno slično. Pa da je Dobrović nešto kriv kakvo je tvoje pravo da mu sudiš, i to tako brutalno uz uvrede, sada nakon 60 godina. Najmerodavniji da daju ocenu Dobrovića su njegove kolege svih generacija od kojih su mnogi bili u partizanima ili su bili komunisti ili njegovi učenici. Ako bi samo neko od njih potvrdio tvoje reči ja bih ti se izvinio.
spatiotecte":1netjfzx je napisao(la):DEDINJE:
Evo vidim da si stariji od nas i mogu da razumem tvoje misljenje i trudim se da ga shvatim tu gde se ne slazemo ti i ja.
Dakle kao prvo da se predstavim:
Imam 24 godina i zavrsavam arhitektonski fakultet u Parizu, trenutno spremam diplomski cija tema je sredjivanje centralnog trga u gradu Dakar u Senegalu i izgradnju podzemne garaze,inace konkursni projekat iz 2002 gde sam osvojio prvu nagradu. Inace pored studija radim isto u oblasti projektovanja sa bivsim glavnim arhitektom ELF korporacije (ELF je u francuskoj to sto je Nis Jugopetrol u Srbiji), radimo na Champs-Elysées.
Dakle mnogo se interesujem za arhitekturu i urbanizam, sto je i normalno pa imam burne reakcije(verovatno previse) , ali eto to je jace od mene jer moram da reagujem kad vidim neke stvari.
Dakle da se razumemo; Dobrovic je bio arhitekta svetskog kalibra u njegovo vreme, priznat od svojih kolega u to vreme, ima i njegov kip na fakultetu. Sve to stoji. Stvarno covek je dobar po pitanju projektovanja po sablonima atinske povelje i modernizma. Dobro to je neko doba mozemo ga nazvati eksperimentalnim i bilo je planetarnih razmera posto se gradilo svuda tako po svetu.
E sad ono sto je meni neshvatljivo: Kako moze taj covek na vrhu urbanizma i arhitekture kod nas u to vreme da ne ceni ono malo dragocene arhitekture i urbanizma koje postoji kod nas i da predlaze projekte koji nisu u skladu sa okolinom zbog ideala jednog rezima. Pa njegova arhitektura je bas oruzje socijalistickog rezima, to su crvene boje crvene opeke, monumentalna zdanja sa elementima koji se ponavljaju jednolicno, ja kuci imam knjigu sa njegovim predlozima za razvoj novog beograda, to su ulice koje se sire radio koncentricno i zavrsavaju se na ogroman trg sa petokrakom. Dakle u to vreme sve je bilo korisceno u korist slave komunizma i vrlo malo se vodilo racuna o delovima vec izgradjenim u beogradu koji imaju jednu dusu, da li znas da je tada bilo planirtano da se Konsancicev venac, ipak najstariji deo beograda srusi do temelja i da se umesto toga izgrade soc zgrade.
Tada je vladalo novo doba, nove ideje, radikalno drugaciji pogled na zivot, proslost nije bila vazna, nije se verovalo u tradiciju u istoriju naseg naroda.
Pricas o njegovim kolegama, ali oni isto su delili njegovo misljnenje uglavnom oni su hteli da podignu obelezje nove ere i da obrisu 2000 god urbanizma i arhitekture kod nas da bi podigli socijalisticke ideale kroz nove gradjevine.
Pa da li oni imaju pravo da sruse nas nasledstvo u ime Moderne arhitekture, ti me pitas kako ja smem da kritikujem coveka, pa ja samo dajem svoje misljenje a oni nisu rekli da im se stara arhitektura ne svidja vec su resili da je uklone jednostavno.
Dedinje ti cak i sam kao normalan covek vidis da je ta zgrada iz 1945 lepa zgrada pa caki ona starija.
Mislim ipak je to zgrada koja je bila jedinstvena u Beogradu, ne postoji druga te vrste.
Kazes da je Dobrovic podrzavao inicijativu rusenja te zgrade tako sto predpostavljas da je NEKI DRUGI komunista naredio da se ona srusi. pazi to nece nikad moci da se proveri verovatno ali ako on to podrzava dakle znaci da bi je i on srusio, pa on jke isto toliko kriv u tom slucaju nego taj koji je naredio rusenje.
Ajde sad ovako racionalno da pogledamo Dobrovicevo ostvarenje i ostvarenja predhondnih generacija.
Pa zar tebi Dedinje nije lepse da se setas knez mihajlovom gde su zgrade lepe jer zanimljive i sofisticirane po pitanju oblika, boja, detalja nego na novom eogradu gde je sve od betona sa monovolumenim formama, ipak je to mnogo ruznije od onog uradjeno pre modernizma.
Gde je mera coveka u jednom gradu kao novi beograd gde ti treba 400 m da pesacis da bi presao jedan blok (atinska povelja) i tu su postavili 4-5 zgrade i kao to je stanovanje u parkovima pa te zelen povrsine u blokovima nisu arkovi vec brzo postaju puistinja gde se nista ne dogadja, dakle prostor ikoriscen bez potrebe.
Zar ne bi vise voleo da se tvoja deca igraju u lepim parkovima u centru, pa cak i ti kad se setas u njim bi trebao da osetis sarm tih ambijentalnih celina.
ja iskreno ne osecam nista kad se setam na Novom Beogradu, osecam pustinju, prazninu prosora.
Pa te modernisticke zgrade nisu cak ni kvalitetne, eto posle 50 godina se raspadaju.
Ja ne shvatam gde ti vidis tu neko remek delo arhitekture. Po mom to je jedan ekperimentalni period gde se otkrivala gradnja sa prefabrikovanim materijalima i sa betonom.
Mi danas mlade generacije moramo da gradimo i da razvijamo grad u toj losoj ulicnoj matrici sa ogromnim blokovima od 400m i to otezava posao, nazalost to su greske koje se tesko ispravljaju.
Eto to nam je donela arhitektura 50 ih i 60.
Ja sam ti izneo svoje misljenje, ne volim da napadam bez veze ali osecam se ugrozeno od onoga sto su oni uradili za nas jer mi treba da zivim u tim betonskim zgradam, nama su oni ostavili nasledstvo njihovim tada ekstra modernim koncepta stanovanja. Treba ziveti sa tim sada.
To je sad moje misljenje.
dedinje":1netjfzx je napisao(la):Pismo ti je toliko opširno da ne znam odakle da počnem. Ja sam inače po struci lekar i profesor a arhitektura i urbanizam su mi veliki hobi. Od tebe sam stariji oko 2,5 puta i razumem tvoj silni temperament i entuzijazam. Prvo, zaista više volim Knez Mihajlovu nego Novi Beograd. Ali kako ti nije jasno, posle II svetskog rata došlo je do silne navale seoskog stanovništva u gradove. Broj stanovnika Beograda naglo se povećao, Od Balkanske varoši postao je Evropski grad. Pojavila se ogromna potreba za stanovima. Na novom Beogradu su stanovi komforni, ulice široke, ima (ili biće) dosta zelenila, novih škola, kulturnih ustanova. Za sve to treba novca i vremena. Za 50 godina mnogo je uradjeno a kako bi tek bilo da nije bilo ovih ratova za koje snosi krivicu i narod kome ja pripadam (za tebe neznam) Novi Beograd je gradjen u blokovima i soliterima zato jer je tako JEFTINIJE a i o tome se moralo voditi računa. Ne misliš valjda da je na Novom B. trebalo graditi kuće kao u Knez Mihajlovoj za radničke stanove. Što se tiče komunizma 1945 skoro čitav narod pa i intelektualce je uhvatila jedna ekstaza, zanos, osećaj sreće što je rat gotov, mnogo nade u bolju i srećniju budućnost. To je normalno nakon teških patnji i golgote koju je narod prošao. Komunisti su obećavali nesto mnogo lepse, bolje, svetlu budućnost , ravnopravnost za sve itd. Za mnoge njihove zločine u svetu i kod nas nije se tada znalo- Imali su veoma moćnu propagandu na koju su naseli mnogi intelektualci širom sveta medju kojima i atomski naučnici u SAD (Openhajmer). I takvi umetnici kao Sartr i Pikaso su bili komunisti. Kod nas je sve to bilo još naglašenije jer činjenica je da je Komunistička partija Jugoslavije dala ogroman prilog oslobadjanju zemlje od fašizma. Naravno, prilog su dali i drugi koji nisu bili komunisti. Verujem da je i Dobrović podlegao toj posleratnoj ekstazi. Pa tada je omladina, bez ikakvih gradjevinskih mašina, besplatno gradila čuvene omladinske pruge dugačke više stotina kilometara. Da li bi to današnja omladina, pogotovu gradska prihvatila da radi? Naravno da nebi, uostalom to niko od nje ni ne trazi, to vreme je proslo. O svemu što se radilo u Jugoslaviji odlučivali su najviši partiski forumi u koje Dobrović nije spadao. Na pr. da se ukloni fontana sa Terazija pred prvomajsku paradu 1947 odlučila je vojska a odluku je sprovela partijska organizacija Beograda u kojoj je istaknuto mesto zauzimao drug Jaša Rajter inače prvoborac i hrabar čovek koji je TITA 1941 odveo na slobodnu teritoriju u zapadnoj Srbiji nakon čega je počeo ustanak koji su vodili komunisti. Onaj koji je podigao Draza Mihajlović počeo je maja meseca 1941 a komunistički jula iste godine. Antikomunisti (s pravom) ističu tu razliku od 2 meseca ali šta je to u odnosu na 4 godine rata. Kazes kako vi mlade generacije morate danas da radite itd. Pa naravno da morate, radile su igeneracije vaših očeva i dedova. I to često pod mnogo tezim uslovima. Po tebi arhitektura pedesetih i šezdesetih je donela samo loše stvari!? Mogao bih ti navesti mnogo primera. Dali si kad bio na beogradskom sajmu. Dali si video veličanstvenu kupolu hale jedan koja i danas impresionira. A podignuta je 1956 i 1957. Zao mi je ako se osećaš ugrozeno što moraš da ziviš u betonskim zgradama koje su ti, kako ti kazeš, ostavile prethodne generacije arhitekata u nasledje. Pisao bi još ali ne mogu više. I ti i ja treba da se izvinimo ucesnicima foruma na konfuznom tekstu ali bar smo pisali iskreno.