Šta je novo?

Nesvrstane 2011 u Beogradu

Ambassador

Advanced
Učlanjen(a)
04.07.2007.
Poruke
3.096
Pohvaljen
4
Lokacija
Belgrade
Prevaziđen je i problem održavanja jednog nesvrstanog skupa u zemlji koja više nije nesvrstana, formulacijom da to nije počast zemlji, nego gradu u kojem je Pokret prvi put formulisao svoju misiju i ciljeve.
Izvor: B92
Link: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=12&dd=24&nav_id=481520
<!-- LIFE IMAGE 50550303 --><iframe scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" frameborder="0" src="http://www.life.com/embed/index/image?id=50550303" width="280" height="360"></iframe>
 
Sad nesvrstavanje ne znači skoro ništa ali i tekako je značilo pedesetih, šezdesetij i sedamdesetih godina prošlog veka. Oni koji tada nisu bili rođeni jednostavno ne mogu da shvate kolika je tada bila strepnja i strah širom celog sveta zbog mogućnosti izbijanja WWIII. Vanblokovske zemlje (mnogo bolji termin nego nesvrstane a tako su se i u početku zvale) Odigrale su ne odlučujuću ali ipak značajnu ulogu amortizera između dva suprotstavljena vojna bloka. 50 godina od prve konferencije u Beogradu (1 septembar 1961) treba svakako obeležiti. Na konferenciji su, između ostalih, učestvovali Nehru, Naser, Sukarno, Haile Selasije i Tito.
 
Bez obzira na to, nesvrstane predstavljaju jedno fenomenalno tržište, na koje bi firme odavde, sa malo pameti i malčice više kvaliteta, bez problema uspevale da se probiju - naročito građevinske. Plus, to opet vrlo lako može da znači jeftinija nafta. Ups, prodali smo NIS. Druga stvar, veliki broj sadašnjih visokih čelnika nesvrstanih je školovan u Jugoslaviji, to su veze koje se teško zaboravljaju i koje mogu pristojno da se iskoriste. Hrvatska ih dosta pristojno koristi, a moglo bi i mnogo, mnogo bolje.
 
Koliko je Jugoslavija bila cenjena u arapskom svetu pričao mi je jedan lekar iz Jordana. Lekari Arapi koji su završili fakultete u Jugoslaviji imali su automatski veće plate od ostalih.
 
Kako su posle Drugog svetskog rata nesvrstane bile utociste za sve mlade drzave koje su se tek oslobodile kolonijalnog ropstva ii nisu zelele da budu moneta za potkusuvanje velikim blokovima, mozda ce upravo nekakva slicna organizacija slobodnih naroda opet prihvatiti "izbeglice" koje se otmu americkom imperijalnom zagrljaju u ovom veku. Pokret nesvrstanih je mnogima znacio mnogo, a to se tek sada vidi kad ga vise nema. Treeci put je onda za mnoge bio sloboda, a gnev jednopolarnog sveta smo mi mozda najbolje osetili na svojoj kozi tokom 90-ih.
 
Vrh