Šta je novo?

Nehigijenska,divlja i slična naselja

U toku Uskršnjih praznika,veća grupa ljudi, Roma ,uselila se u napuštene barake firme Progres,u ulici Marine Veličković(Julino brdo,opština Čukarica),ispod zgrade broj 2-4.

S obzirom da ima još nekoliko neuseljenih baraka,mislim da će se u njih bespravno useliti još više ljudi.
U tim barakama nema elementarnih higijensko-sanitarnih uslova.

U toku večeri kontaktirao sam SUP Čukarica,komunalnu policiju i dežurnu inspekcijsku službu Grada i svi su se izjasnili da nisu nadležni za ovaj problem(policijska patrola je već bila na licu mesta).

STA DA RADIMO???
Dajte mi konkretan savet,kome da se obratim...

HVALA

cimbur milan":22o5i3wm je napisao(la):
U toku Uskršnjih praznika,veća grupa ljudi, Roma ,uselila se u napuštene barake firme Progres,u ulici Marine Veličković(Julino brdo,opština Čukarica),ispod zgrade broj 2-4.

S obzirom da ima još nekoliko neuseljenih baraka,mislim da će se u njih bespravno useliti još više ljudi.
U tim barakama nema elementarnih higijensko-sanitarnih uslova.

U toku večeri kontaktirao sam SUP Čukarica,komunalnu policiju i dežurnu inspekcijsku službu Grada i svi su se izjasnili da nisu nadležni za ovaj problem(policijska patrola je već bila na licu mesta).

STA DA RADIMO???
Dajte mi konkretan savet,kome da se obratim...

HVALA
Милане добро дошао на форум.

Доста незгодна ситуација, Цигојнери нису сигурно тек тако дошли у те напуштене бараке, имају они своју јако добру
"информативну службу" која прати по граду шта има напуштено и онда их упућује на та места, а наравно по одређеној надокнади. То је у осталом јавна тајна.

Ако су се ове службе изјасниле да нису надлежне, па ко је онда надлежан ? Можда не би било лоше да се обратиш и директно Граду и изнесеш (писмено или усмено) тај проблем, а и да су се те и те службе оградиле од овог и да нису надлежне !

Покушај да се ово и јавно објави па обавести телевизије Студио Б, РТС (Београдска хроника), а наравно и дневне новине. А да се обавести удружење Рома, мислим да то не би имало сврхе, а тек оне разноразне "хуманитарне организације" које их "штите" , то тек нема смисла.

Dobra ideja za stampane medije.Ne bih se uzdao u nista drugo,mada te nista ne kosta da probas.

Ako bi se ja uselio sutra u Telekom npr, da li bi mene isterala policija, ili bi rekli da nisu nadlezni ?
Meni bi najvise odgovaralo da se uselim u vodovod, kod sportskog centra Vracar, imalu lepu bastu, a i ogradjeno je.

Jasno je da država izbegava obaveze sprovođena zakona, sem ako se ne nasele nekom partijskom funkcioneru pored zgrade,ovakvo ignorisanje problema od strane vlasti ne vodi nigde. Red mora da prevlada inače teško svima nama :kafa:
images

222992284_nwo49_04_answer_1_xlarge.jpeg

alienmkespaceshiphouse.jpg

I on bi da se naseli u Bellvilu..

...неће њих више нико истерати......

Izbeglice
U Srbiji se danas nalazi blizu 700.000 registrovanih od toga je 30 % 210.000 u Beogradu, Grad otvoremih vrata i srca pomogao i pomaže u rešavanju problematike za 210.000 belih tadažnjih ne državljana Od tog broja nekih desetak posto ostalo ostalo nerešeno u kolektivnim centrima
Romi
Prema istraživanjima od pre tri godine, u Beogradu, od 36.000 Roma 13 odsto njih nije imalo nikakav lični dokument. od tog broja nije rešeno ni 10 potosto

Za rešavanje izbegličke situacije anagažovano celo društvo sa raznim programima i merama
Za rešavanje Romske situacije jedino Đilas ima neki ,,kontejnerski,, konkretan program i mere i to je dobro kad nema bolje.

210.000 prema 36.000 očigleno nije stvar u mogucnostima, nego u volji

Evo ovde je postavljeno pitanje vezano za prazne stare barake Planuma.za koje verovatno nit placaju gradu zemljište nit ga koriste - truli i propada umesto da se iskoriste

Uploaded with ImageShack.us

Srbiji i Beogradu najvredniji resurs su ljudske ruke a ne tehnologija
Razlika u izbegličkim i Romskim rukama je to što izbegličke naučene da vešto da rade, Romske ruke nemaju znanje i veštine ali mogu se naučiti.

Bivše izbeglice i njihova deca danas su cenjeni članovi ovog društva i po poziciji koju zauzimaju na radnim mestima, ne retko su po bogatstvu bogatiji od mnogih Beograđana.
Romi i njihova deca i dalje su ostali neuki i nevidljivi sem kada pale gume, prosjače ili bilo kako kad nas potsete kakvi smo prema njima. Onda je bolje ukloniti takvo ogledalo, jer ne možemo podneti takvu našu ružnu sliku

Beograd je pre poslednjih ratova,oduvek imao svoje Rome-cigane setite se ,,Dorcolskih Mandova,, i ,,Cigana iz Marinkove bare,, danas njihovu decu srecem kao čistačice, medicinske sestre, radnike čistoče , vodovoda, razne službenike i čak i policajce ovog grada.
Tada imali su šansu da postanu vidljivi da nauče svoje ruke drugim poslvima i bili podržani u tome. i u s p e l i s u .

Koliko hiljada narkomana je ulazeci u stanove zavilo stanare u crno i , kradu kola, škole, bolnice, šire zaraze.....pa ih niko ne spaljuje nego edukuje i leči.. kažu i to je humanost...

Romi cigani kradu Beogradsko javno dobro od Beograda, šahtove, spomenike struju vodu...od Beograda koj ne želi da ih vidi, odvajaju sekundarne sirovine iz običnih konterjnera ... rade korisno .
Učiniti ih vidljivim edukovati, jednostavno primeniti prema našim državljanima isti što je primenjeno za tadađnje ne državljane- izbeglice ...hoce li neko priznati da je to humanost......210.000 prema 36.000 očigleno nije stvar u mogucnostima, nego u volji

Danas naj aktrivnija je samo struja neBeograđana koja viče maknite ih odavde, bez ikakve humanitarnih planova akcije i mera. Čak i ovde na Beobuildu niko ne kaže taj nam je prostor potreban za pravljenje ičega.... nego samo maknite ih, ni kako ni gde.
Koliko god neki pokušavaju da pokažu kako su svi Beogradjani ne humani, bezdušni ,ne zainteresovani.... e nije tako. Sa zadovoljstvom ću polomiti njušku svakom rasističko-nacističkom gadu koj to pokušava, nego nauditi ciganinu koj samo pokušava da nekako preživi u ovom teškom vremenu

Koja dvoličnost, da su u pitanju izbeglice niko se nebi bunio za stare nekorišćene barake Planuma, ovako kad su Romi u pitanju...,, maknite ih,,...sramota. Rešenje je jednostavno .Do privođenja nameni tog prostora.Ograničite broj potecionalnih Roma-stanara u tim barakama, Na primer pet porodica ali pod uslovom da budu uredni da izvade dokumeta, decu da daju u školu , zaposlite ,,glave,, porodice u gradsku čistoču da čiste baš Julino brdo, i biće svima lepo i dobro...kad vec živite u Beogradu budite i Beograđani.

Избеглице треба да имау једнак третман, које год да су националности, то се слажем.
Проблем код Ромских породица у Београду је што је много већи број њих НИСУ избеглице. Рат је одавно завршен, а њихов број се повећава, па одакле? Па одатле, што се досељавају са свих страна постепено.

Верујем да смо сви свесни да неки ред мора да постоји. Уколико се попусти под притисцима разних "бораца" за људска права, и почну делити станови, као што та удружења траже, настаће хаос. Јер, ако једнима даш стан, мораш и другима.
Хајде да то све лепо пребринемо, тако што ћемо све Роме са Балкана да доселимо у Београд и саградимо им нови НБГ. Наравно, да не плаћају ни воду ни струју, јер су сиромашни. Да толеришемо ђубриште које праве, јер од тога живе.

Београдским Ромима град треба да помогне, и мислим да град то и ради, колико је у могућности. Остали, нек се врате одакле су дошли.

Doseljavanje novih porodica u barake Progresa je intenzivirano odmah posle Uskrsa. Ipak u njima ima puno praznog prostora,a zna se ko ce to da popuni.U tim barakama ima mesta za 500 ljudi,najopustenije.

Naravno da ne zelim da 20 metara od moje zgrade bude nehigijensko naselje,bez vode i kanalizacije.Zar je to losa zelja?

Da li treba da volim ljude koji ce se u roku od narednih 10 dana toliko naseliti tu,da ce brojcano duplo prevazici ljude koji decenijama zive u ulici Marine Velickovic?Svi ti ljudi su bez posla,niko ne ide u skolu,samo skupljaju djubre,prose,biju se medjusobno i deru se po ulici.

Neka ih boca-ica dobije za komsije u ovolikom broju pa nek onda prica kako su oni jadni,mali i obespravljeni.

Jesu oni naši državljani prema tome po poreklu svi imaju svoju opštinu - grad pa nek oni se angažuju o brizi o njima kao što su se brinuli o izbeglicama. A ne sve svalili na pleca Beograda - totalna ne zainteresovanost i podmetanje Beogradu od strane takvih gradova i same Republičke vlasti. :notok: Zato izgleda i nema nikakvih planova mera i radnji , da bi sve svalili na nas .

Beograd ima obavezu prema Romima Beogradskog porekla što nije malo u odnosu na teritoriju koju pokriva. , a ako bude sredstava pomoci ce i drugim gradovima , kao što se u drugim strvarima dokazalo.

@cimbur milan
Dobro dosao na forum :) i dobro je sto si se obratio jer naci ce se kompromisno rešenje
ali ne može se očekivati sve da neko drugi završi...
Procitaj ponovo post,
napisao sam bar pet porodica a ne 10, 50, 100 bez obzira na broj kreveta,
jednostavno kao i u prirodi koliko stanište može da podnese a da se ne narušava ravnoteža.
Mesna zajednica u saradnji sa gradom , može da donese odluku o humatarnom planu i akciji za tako mali broj onda taj se plan i akcija legalno se štiti od uništavanja-prenaseljavanja, ako treba i policiskim šmrkovima i bagerima, humanost ali uz poštovanje reda i zakona jer se brani humanitarni projekat.

Koliko imam mesnih zajednica ,da se po par porodica zbrine , nije zanemarljiv u zbiru broj....
Neka moja MZ donese odluku sa merama i radnjama za par porodica i to ne smeta nikome pa ni meni....
Svako čoportivno rešavanje je ružno i loše bez obzira prema kome je upereno.

boca-ica":2ym2onzz je napisao(la):
Jesu oni naši državljani prema tome po poreklu svi imaju svoju opštinu - grad pa nek oni se angažuju o brizi o njima kao što su se brinuli o izbeglicama.
Не разумем чему оволико инсистирање да се избеглице пореде са Ромима који живе у нехигјенским насељима (увек треба имату и виду да не живе сви Роми у дивљим насељима). Избеглице су приватно становале у изнајмљеним становима или су били смештени код рођака док се нису снашли, само они који нису имали никакву алтернативу били су у колективним центрима (ти колективни центри нису ницали преко ноћи и о њима су како тако бринуле и неке међународне институције) и свим силама су гребали да стекну свој кров над главом. Ти који су становали као подстанари су плаћали изузетно скупе станарине јер им понуда и потражња није ишла на руку тако да су чак индиректно решавали неке социјалне случајеве јер је довољно било имати било какав вишак стамбеног простора чак и у пасивним крајевима и могла се обезбедити каква таква егзистенција за станодавце. То што је прошло доста година и сада су избеглице интегрисане у друштво није последица бриге ( реално Србија није могла да збрине ни део од укупног броја избеглица) већ је последица отворености грађана у Србији са једне стране и жеље избеглица да се интегришу у друштво са друге стране као и приступ институција који је омогућавао и једнима и другима иста права али и исте обавезе.

Ovako osmislo sam kucice za rome uskoro cu kontaktirati zeksa da to izrenderise da se to lijepo vidi. Ajde malo angazujte se nadjite donacije smarajte nvo koje samo znaju da kritijuju a nista konkretno ne rade da poboljsaju status roma samo presipaju iz supljeg u prazno.Kad razradim plan jos ako nadjem neke donatore bicete obavjesteni blagovermeno. :kafa: :gobb:

@direktor
+1 ko vrata. :)
Dobra volja je uvek bila važna a ostvarice se, koliko može ...

@Orion
Obaveze, dužnosti, prava i.... su vece prema rezidentu, nego prema ne-rezidentu
zato su izbeglice kasnijei dobili i naše , zbog čega je menjan zakon jer tadašnji nije dozvoljavo takvo sticanje pa ni dvojnost državljanstva
upravo zbog dvosmernih obaveza, dužnosti, prava......

Aj sad opet ja da izigravam tosu. Logikom protiv dusebriznika. Pitanje.

A u kakvoj je grad Beograd obavezi prema ciganima? Ajte molim vas da prvo to definisemo. Pa cemo da vidimo da se vrlo verovatno iza te dusebriznicke propagande opet krije samo licni interes.

Dakle grad Beograd koliko ja znam je u obavezi da pomogne socijalno ugrozenim stanovnicima. Da li grad pomaze i socijalno ugrozenim ciganima? Apsolutno! Iz prve ruke. Svaki gradjanin Beograda bez obzira na rasu i boju koze, pol ima pravo da se prijavi na biro rada. Verujte ima mnogo roma koji su na birou za zaposljavanje. Cak dobijaju i redovnu novcanu pomoc! Naglasavam, ovo su informacije iz prve ruke. Da li cigani imaju pravo da pohadjaju redovnu nastavu? Pa u gomili skola ima roma na pretek koji je pohadaju. Cak dobijaju i knjige besplatno. Cak smo i mi u skoli imali rome. Pa nikom nista niko ih nije dirao napadao i upirao prstom u njih. Da li cigani imaju pravo na zdravstveno osiguranje? Kao i svaki drugi gradjanin Srbije imaju. Cak bez obzira da li su zaposleni ili ne. Za nezaposlene je procedura da se prvo prijave na biro, a onda sa tom potvrdom dobijaju i zdravstveno osiguranje. Apsolutno ima i roma koji su to pravo ostvarili. Da li cigani imaju pravo na socijalne stanove? Kao i svaki socijalno ugrozeni gradjanin Beograda imaju. Postoje lista cekanja, stanovi su u deficitu, ali ko i svaki drugi oni mogu ostvariti to pravoi. Da li ima romskih porodica koje su to pravo ostvarile? Apsolutno! Dakle grad ispunjava obaveze prema njima u svakom pogledu. Pa u cemu je onda problem?
Problem je u tome sto su cigani izuzetno teski da se asimiliraju u drustvo. Ne samo zbog drustva u kome se nalaze, nego zato sto skoro u potpunosti ignirisu i zapostavljaju svoje gradjanske obaveze. Ne moze grad da ide i da vata za gusu cigane i da im gura licne karte u dzepove. Oni moraju sami da podnesu zahteve. Ne moze grad da ide i registruje svako novorodjeno dete u nekoj supi na kraju sveta. To se obavlja u opstini u citavom svetu. Cak covek i ako nije u mogucnosti da od u opstinu postoji i opcija da socijalni radnik dodje na lice mesta i to obavi u toj supi. Ali treba neko da ga pozove. Ne moze grad da posalje svako dete u skolu koje se jurca po livadi. To opet moraju roditelji da organizuju. Oni ne znaju? Pa sta to znaci oni ne znaju? Pa prva stavka zakona kaze ne poznavanje zakona ne oslobadja od krivice. Dakle u gradjanskom drustvu su oni sami u obavezi da se obrazuju i informisu, a ne ja da trcim i da im pricam i objasnjavam sta i kako mora da bude. I kad covek to uradi vec je sledeca generacija ponovo zaboravila, pa ajmo jovo na novo. Tu je inace i nastala tolika razlika izmedju izbeglica i cigana. Sto su izbeglice ostvarile svoje pravo kroz ispunjavanje grdjanskih obaveza. To je prica za malu decu da grad nece da se bakce sa ciganima. Oni nece da se bakcu sa gradom. A grad i republika nema sta da se smaraju sa njima. Cak je nasa sredina izuzetno tolerantna i mnogo im se gleda lroz prste, cak i suvise! Da se zakon sprovodi dosledno i za njih. Pa mi bismo imali zatvore pune cigana, bez daljnjeg. Sta bre ja njemu ima da tolerisem sto on po mrklom mraku vozi svoj frizider bez svetala po sred gazele i sto sam ja uleteo u njega? Policija lepo izadje napravi uvidjaj utvrdi da je njihovo vozilo tehnicki ne adekvatno i da vozaci nemaju nikakav dokument, ni o vozilu, ni o svom poreklu, ni o poreklu njihovog vozackog znanja. Lepo kod sudije za prekrsaje, pa jedna masna kazna ( onako suma sumaru, podvuceno ). Pa ako nema da plati lepo zatvor. Sta ima tu da se polemise? Ali realnost je potpuno drugacija Njima se to stvarno precutno tolerise. I kradje i prosjacenje i otimanje i tuce i uznemiravanje, i pravljenje djubreta i buke... sve sto to lepo njima ipak tolerise u ovo j ludoj Srbiji, a da oni pritom nece ni za LK da se pobrinu. Ok Beograd je uvek bio grad otvorenih vrata i time moze samo da se ponosi. Uvek je svakom pomagao. Ali sad ja treba da im zidam i stanove, a moja rodjena baba rodjena beogradjanka je umrla u stanu pod kirijom? Pa to moze samo ludak od mene da ocekuje i zahteva. I tom ludaku mogu samo jedno da porucim. Jel im trebaju stanovi? Idi brate pa im zidaj, al za tvoje pare, a ne za moje.
I sta to znaci? Policiji nije u nadleznosti da cuva imovinu od provale? Jel su provalili u tudju imovinu? Pa u cijem je to opisu rada? Jel treba da zovem marsovce ako neko krene da provaljuje u stan ili kucu, pa cak i baraku. Pa sto ne rekoste odma?! Pa i meni isto treba jedan lep stan, se bre lepo uselim ko covek.

OSTALO | UTORAK 26.04.2011 | 01:15
Socijalno stanovanje

Ovi prilozi su proizvedeni u okviru projekta Kampanja za politike socijalnog stanovanja osetljive na društvenu ranjivost. Projekat je realizovala Grupa 484, u partnerstvu sa Programom za urbani razvoj.

Grupa 484 se zalaže za razvoj socijalnog stanovanja u Srbiji i smatra da socijalno stanovanje mora da bude posve otvoreno za sve one osobe i grupe koje su više izložene teškim životnim okolnostima i izazovima. Neophodno je da politike socijalnog stanovanja podstiču integraciju i socijalno uključivanje.

Projekat je omogućila Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz program Inicijative javnog zagovaranja građanskog društva. Programom rukovodi Institut za održive zajednice (ISC). Stavovi izneti u prilogu predstavljaju stavove učesnika i autora i nužno ne izražavaju stavove ISC-a, USAID-a niti Vlade SAD-a.

Niko od nigde: podstanari koji čekaju socijalne stanove

Samo u Beogradu živi više od 110.000 podstanara. Veliki broj nije i možda nikada neće biti u mogućnosti da se upusti u kupovinu stana, a njihovi podstanarski stanovi ne obezbeđuju uvek pristojno i sigurno stanovanje.
Nacionalna strategija socijalnog stanovanja trebala bi da omogući adekvatno stanovanje upravo porodicama i osobama sa niskim i srednje niskim prihodima.

Mogućnosti stalnog stanovanja: više od izgradnje novih stanova

Socijalno stanovanje ne podrazumeva samo izgradnju socijalnih stanova. Programi mogu obuhvatiti čitavu lepezu drugačijih aktivnosti: adaptaciju postojećih objekata, uređenje neformalnih naselja, unapređenje kvaliteta stanovanja u postojećim stanovima, integrativne veze sa programima obrazovanja i zapošljavanja,… Srbiji je potrebna efikasna strategija kojom će se doći do većeg broja dostupnih i održivih stambenih rešenja za sve stambeno ugrožene kategorije.

Programi socijalnog stanovanja za izbeglice i raseljena lica

Uz državnu i donatorsku pomoć oko 40 hiljada izbeglih i raseljenih osoba u Srbiji uspelo je da reši stambeno pitanje ili barem da poboljša svoju stambenu situaciju. Ipak, neki od onih koji danas žive u svojim novim domovima i tu se susreću sa teško rešivim problemima. Strateški okvir razvoja socijalnog stanovanja i lokalni akcioni planovi treba da prošire i unaprede takođe i stambena rešenja za izbeglice i raseljena lica.

Razvoj socijalnog stanovanja: šta i ko hoće

Vlada Srbije najavljuje da će u narednom periodu u 12 gradova biti izgrađeno 1.660 socijalnih stanova. Neki od onih koji su smeštaj našli zahvaljujući ranijim projektima socijalnog stanovanja kažu da su ovakva rešenja za njih bila jedini način da dođu do sigurnog i pristojnog stana. Međutim, sve dosadašnje aktivnosti bile su velikim delom neusklađene i jednokratne, a nacionalni pravci razvoja socijalne stambene politike nisu utvrđeni.

Info sa - http://www.b92.net/video/videos.php?nav_category=916&yyyy=2011&mm=04&dd=26&nav_id=508571

E super ,očigledno da se neko već bavi problemom...;):kafa:

neukusno je porediti izbeglice i rome.

izbeglice je neko puškom isterao iz svojih domova. pa su opet se snašli kroz par godina. danas su većina njih ugledni članovi društva.

ramo na drugu stranu su sami odabrali život kakav su odabrali. i sami ne žele da se odatle izvuku. lepo im je. neće da se dovate motike....

neće da šalju decu u školu. lakše im je da kontaktiraju razne NVO da pričaju kako im je teško.

nego ova naš vlast je suviše slaba. plaši se šta će svet reći. sreća njihova pa nije neko normalan na vlasti koga briga šta će reći neka NVO.

pa onda jedno petak veče kad je loše vreme dođe mehanizacija, pa u ponedeljak ujutru kad beograđani krenu na posao mandova nema. a NVO ne preostaje ništa drugo nego da izdaju neka saopštenja i slično.

@kole wrote:
Dakle grad ispunjava obaveze prema njima u svakom pogledu. Pa u cemu je onda problem?

Ne umem tako bombastično da pišem ali običnom građanskom logikom odgovoriču ovako

Svi smo mi osetili na svojoj koži takav dobar sistem i ispunjavanje obaveza sistema prema građanima
kad hocu da završim neki posao šetaju nas ko majmune od šaltra do šaltera od službe do službe itd i to traje i traje
a mi smo obrazovani, kulturni, situirani i još beli. Kako je tek njima nepismenim i garavim...
To je čisto birokratsko uljukivanje i branjenje, a stvarnost je drugačija možemo da se lažemo i mažemo ali ona je oko nas i mi u njoj.

Pa ovde na ovom forumu Beobuilda je isticano to toliko puta, na svim temama ista konstatcija, čega god se dodirnemo uvek sistem postoji ali ne funkcioniše kako treba Prelistaj teme ovog foruma, saobracaj, projekte u izgradnji u zeleni forum pa čak i završene projekte itd...
a sada kao za divlja i nehigijenska naselja funkcioniše sistem super u svemu zato nam sve cveta
i uvek je drugi kriv a ne oni koj su nadležni za rešavanje i čij je to posao a primaju i platu za to... ha ha ha :) :lool: :)

@Bulevarac
super post, uliva nadu :)

Edit
I na kraju krajeva sta sam ja ovde Gandi - pih , ako druge nije sramota takvog ogledala , i zadovljni ste kako se sve lepo rešava i ne trebaju nikakve promene ubrzanja humanitarnih akcija pa neka. Zadovoljan sam i ja, a nehigijenska,divlja i slična naselja ce samo da se šire i gume ce da se više pale, šahtovi, struja , voda da se krade a oni su preživeli i Hitlera preživece i ovo...... Sjajna zvezda na reveru Beograda.

Nemoj da se ljutis.
Ali ne samo da ne umes da napises bombastican odgovor, nego ne umes ni da das odgovor na pitanje koje sam postavio.
Ali ajde da postavim pitanje onda ovako.

A kakve to veze ima sa ciganima? Sve to sto si napisao. Ne kapiram?! Dakle vlada nije ni za k.... ali mi ce da je menjamo samo zato sto se ne odnosi s posebnom paznjom prema ciganima ?!?! Stvarno ne kapiram. Verovatno sam glup.

I jos jednu stvar mogu da zakljucim. A to je da ti koristis cigane za izgovor da bi menjao vladu. Moj stav je da, ako treba da bude bolje nek bude bolje svakom, a ne samo odabranim clanovima naseg drustva. Narocito ne zato sto je neko ne pismen ili ima tamnu boju koze, jer ce vrlo brzo da se pojavne neki drugi koji ce imati izgovor da ostvare neka jos posebnija prava. Da krenemo prvo od tajkuna koji su za pocetak nezasiti.
Jedna stvar treba da bude jasna. Dokle god nasa drzava bude imala posebne tretmane prema razlicitim gradjanskim grupama mi nikad necemo ziveti u demokratiji i u uredjenom drustvu.

@kole slazem se sa nekim tvojim stavovima, ali naglasavam nekim.
U onom postu si lepo naveo zbog cega romi kod nas ne trebaju da se osecaju gradjanima drugog reda, i mislim da si u pravu.
Zbilja imaju mogucnosti kao i drugi gradjani, oko zdravstvenog, socijalnog, skole ....
Takodje si u pravu da odredjen deo roma, ne zeli da se integrise, jer su navikli i odgovara im takav lifestyle.
Jedino sto mislim da nisi u pravu je to da njima ne treba nista vise da pruzimo nego drugim gradjanima.
Smatram da ipak treba da im pruzimo vise (tu ne mislim samo na rome, mada su oni u vecini), pogotovo onima koji nemaju nista, i imaju nikakve sanse da za zivota ista steknu. Samo bih zeleo da imamo neka pravilo po kome bi se nekome pomagalo, a ne kao sada.
Licno sam svedok, da je drzava vecinu preprodavaca na Bulevaru, nazivala socijlanim slucajevima, a vecina zaradjuje vise od mene :S
Ugasio sam preduzece posle 6 godina, dosta mi bilo da placam, hocu i ja malo nezaposlen da budem.
Naravno svi oni se vode kao socijalni slucajevi, i koriste sve pogodnosti. E to bih ukinuo odmah. Da bi neko dobio pomoc, mora da ispuni neke uslove, a mogli bi se uvek dogovoriti sta je najbolje za takve ljude koji ne zele da se integrisu, i koriste sve moguce rupe u zakonu , da ga nekako zaobidju, ili prilagode sebi. Dao bi im neki smestaj, ali ne u vlasnistvo, nego za zivota. Ponudio bi im posao, (sezonski, stalni ) , pa ako ne zele da rade, napolje na ulicu. Pa kada sledeci put podignu kartonsku kutiju usred grada, da postoji evidemncija da je ta osoba imala mogucnost za posao, ali da nije zelela da radi. Onda mu napises kaznu, pa ako nemoze da plati u padinjak, Pa kada opet to uradi opet u padinjak ali na duze. Mora im se nekako pomoci, nama je to u interesu takodje.

Formirana Beogradska kancelarija za Rome »
27. April. 2011 | 17:20, Izvor : Studio B, Komentari: 0 komentari

U opštini Savski venac danas je održan sastanak Inicijativnog odbora romskih organizacija, pravnih i fizičkih lica grada Beograda, na kojoj je doneta odluka o osnivanju Beogradske kancelarije za Rome.

U ime opštine Savski venac predstavnike romskih organizacija pozdravio je Dušan Dinčić, načelnik Opštinske uprave, koji je u svojstvu domaćina ovog skupa rekao da Savski venac veliku pažnju poklanja upravo radu sa nacionalnim manjinama i da opština veoma dobro sarađuje sa romskim organizacijama na svojoj teritoriji, a posebno sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine u Srbiji.

Beogradska kancelarija za Rome je nezavisna, nestranačka, neprofitna organizacija i otvorena je za sve organizacije, pravna i fizička lica, koji u svojim programima, ideološkim opredeljenjima i aktivnostima za cilj imaju rešavanje problema Roma, kao i poboljšanje uslova njihovog života. Ova kancelarija sprovodiće svoje aktivnosti praćenjem, izradom i primenom konkretnih programa i projekata, predlaganjem i organizovanjem manifestacija, kao i davanjem predloga državnim institucijama, međunarodnim organizacijama, a pre svega Nacionalnom savetu romske nacionalne manjine u Srbiji.

U diskusiji je istaknuto da je za realizaciju ovih ciljeva neophodno da romska zajednica pokaže jedinstvo, saradnju, stručnost, odgovornost, hrabrost i objektivnost, kako bi se počelo sa sistemskim rešavanjem problema u oblasti zdravlja, stanovanja, obrazovanja i zapošljavanja.

Vrh