Šta je novo?

Nehigijenska,divlja i slična naselja

Znaci ovo je kao i na Adi Huji - djubre za "uzvisenje" civilizacije! :)
 
Ne znam ko je postavio tablu, ali je vrlo dobro učvrstio.
Samo 'deratizacija' se odnosi na pacove i miševe ...
Ovo 'komarci su ko' rode' je iz 'Radovana 3', a tu se
našla i ona ptičurina-gavran da potvrdi text. :)

 
Селидба „картон ситија” до јесени
Насеље испод „Газеле” само је једно од 141 нехигијенског насеља у Београду

Исељавање житеља испод моста „Газела” неће бити завршено до априла како су градске власти најављивале крајем прошле године.

Надлежни тренутно покушавају да пронађу најбоље решење за запошљавање бар по једног члана из 237 породица које живе у овом нехигијенском насељу. Према речима Живојина Митровића, координатора „Центра за укључивање Рома”, четири локације на које ће бити смештене породице које сада живе испод „Газеле” имају решене имовинско-правне односе, а град ради на укључивању Рома у друштво и његове системе.

– До краја месеца завршићемо идејни пројекат, а радове можемо почети тек када добијемо грађевинску дозволу. Април јесте био крајњи рок за пресељење, јер је тада била планирана обнова моста. Међутим, радови на „Газели” су померени за јесен што нам даје могућност да цели процес одложимо. Мислим да ћемо и пре успети да преселимо житеље на нове локације. Нека то буде и октобар, моји сарадници и ја бићемо задовољни. Град неће радити ништа мимо закона – рекао је Митровић и додао да реализација посла за сада иде према предвиђеној динамици.

Према подацима анкете која је спроведена прошле године, у насељу испод „Газеле” живи 986 становника. Само 11 мушкараца има стално запослење у „Градској чистоћи” и „Зеленилу”, док 143 жене сакупљају секундарне сировине. Препродајом разне робе на пијацама бави се 30 особа, а 207 житеља ради за надницу на градилиштима.

– Запослење је рак-рана овог пројекта. Шта вреди обезбедити људима смештај ако немају могућност да зараде. Тежимо да ништа не мењамо у њиховом традиционалном начину живљења. Покушаћемо да им направимо рециклажни центар где ће на легалан начин доћи до новца – истакао је координатор „Центра за укључивање Рома”.

Познате локације на којима ће „нови живот” почети становници „картон ситија” су Овча, Мали Мокри Луг, Звездара, као и поједини делови Новог Београда и Земуна. Дом за свих 237 породица биће станови у низу.

– Реч је о монтажним објектима који су функционални, еколошки и имају гаранцију на 100 година. Град ће бити њихов власник и додељиваће социјалне станове на коришћење на пет година. После тога може се десити да град одреди и услове за откуп – казао је Митровић.

Породице укључене у програму расељавања нехигијенског насеља подељене су у две групе. У првој групи су Роми који су рођени и имају пребивалиште у престоници, расељени са Косова и Метохије, депортовани из западноевропских земаља и избеглице из бивших југословенских република. Трајни смештај добиће 130 породица, а да би задржали право становања мораће редовно да плаћају режије. Другој групи припадају Роми који су трбухом за крухом у главни град дошли из осталих крајева Србије.

– Око 100 породица чине Роми, али и неромско становништво које у Београду борави два до три месеца годишње. Сместићемо их у гарсоњере од по тридесетак квадратних метара, имаће вртић, амбуланту, портира. Таква привремена насеља биће изграђена као што су некад грађена радничка – рекао је Митровић.

За решавање проблема нехигијенских насеља, подсећа Митровић, Европска инвестициона банка и Европска банка за реконструкцију и развој спремне су да граду помогну са додатна два милиона евра.

–У контакту смо са представницима Европске инвестиционе банке и Европске банке за реконструкцију и они су вољни да граду поклоне два милиона евра. На та средства моћи ћемо рачунати тек када почне обнова „Газеле”. Срећом, град ће и без тог новца успети да пресели становнике испод моста – истакао је Митровић.

Према подацима са пописа, у „картон ситију” 289 особа не зна да чита и пише, 14 деце иде у школу, 613 особа говори само ромски, а 292 житеља знају само српски језик. У насељу, осим 237 картонских објеката, постоје четири куће, аутомеханичарска и лимарска радња, две продавнице, фризер, кројач и црква.

Насеље испод „Газеле” само је једно од 141 нехигијенског насеља у којима укупно живи око 58.000 становника. Најбројнија ромска популација налази се у општинама Палилула, Нови Београд и Земун.

Д. М.
[објављено: 22/01/2008.]
izvor Politika
link http://www.politika.co.yu/rubrike/Beograd/selidba-karton-sitija-do-jeseni.sr.html
 
Pa to, u fazonu: "hvala Bogu sto ovi drugi kasne, pa mozemo i mi da se slepujemo nasom nesposobnoscu"! Jaaako neozbiljno...
 
Ево дела чланка из Блица, остатак је мање више оно о чему је писала Политика
Sredinom decembra 2007. godine govorilo se o preseljenju 130 porodica ispod „Gazele“ u naselje Ovča. Na ovoj lokaciji trenutno ne postoji ništa, osim puta u blizini koji od Borče vodi ka Ovči. Prema Urbanističkom projektu, koji je „Blic“ imao na uvid, na ovoj lokaciji moguće je maksimalno izgraditi 400 stanova, od kojih je 130 namenjeno raseljavanju porodica ispod „Gazele“, dok je preostalih 270 planirano za socijalno stanovanje. Stanovi bi bili u vlasništvu Grada, a domaćinstva će sklapati ugovore na pet godina i plaćati subvencionisanu stanarinu. Po ovom projektu kuće bi trebalo da budu veličine oko 52 kvadratna metra.
Druga lokacija, koja se pominje u ovom projektu je Orlovsko naselje u Mirijevu.
izvor Blic
link http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=27784
 
А ево шта каже Данас

Stan i posao za bolji život
...
- Kada je reč o preseljavanju Roma ispod Gazele, predloženo je nekoliko lokacija koje još ispitujemo kako bismo došli do najboljeg mogućeg mesta za izgradnju novog i infrastrukturno potpuno uređenog naselja za romske porodice. Najčešće se pominje Ovča, kao mesto za gradnju montažnih kuća sa prizemljem, prvim spratom i potkrovljem, čiji će vlasnik biti Grad. Planiramo stanove veličine 30, 50 i više kvadrata, ali i takvih koji će moći da prime i šestočlanu porodicu. Radovi će početi čim se vreme prolepša, a tender će uključiti više izvođača. Buduće naselje biće ispunjeno neophodnim sadržajima kao što su zelene površine, zdravstvena i obrazovna ustanova - kaže Đorđe Bobić, gradski arhitekta.
...
Živojin Mitrović, koordinator Centra za uključivanje Roma dodaje da je projekat došao do četvrte, od ukupno šest planiranih faza.Trenutno je u toku proces dobijanja građevinskih dozvola, a finansijski, ovaj veoma skup poduhvat, podupreće Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj i Evropska invresticiona banka.

Pored obrazovanja, glavni problem je - zapošljavanje. Budući stanari moraće, kao i svi drugi građani Beograda, da plaćaju troškove stanovanja, a to će moći samo ako su zaposleni. Budući da su sekundarne sirovine mnogima od njih jedini izvor preživljavanja, a prostor određen za njihovo skladištenje i organizovanu prodaju ne postoji, jer je mesto ispred novobeogradskog Buvljaka urbanističkim planom uklonjeno, taj problem trebalo bi rešiti pre preseljavanja. Najpraktičnije bi bilo otvaranja neke vrste reciklažnog centra, kakvi postoje u svim gradovima gde sakupljanje sekundarnih sirovina predstavlja osnovni način zarade delu stanovništva.
P. Soha
izvor Danas
link http://www.danas.co.yu/
 
Ja sam jos odavno pisao da bi Grad trebao da otvori neki takav reciklazni centar i zaposli sve te ljude koji se i inace bave sakupljanjem sekundarnih sirovina. Doticne sluzbe bi trebalo da malo vise prate BeoBuild :)
 
Dali neko zna nesto na ovu temu?
Gde raseliti rome oko Gazele,Starog sajmista,Bezanije i drugih lokacij na Novom Beogradu?
 
Svojevremeno je postojala inicijativa da se Romi isele na izvesnu lokaciju u Jurija Gagarina, no cela stvar je otpala jer stanari lokalnih zgrada nisu imali ni malo simpatija prema toj ideji. Realno govoreci, bilo koja lokacija buduceg naselja je bolja od ove i za grad i za same Rome. No tu se opet vracamo na pitanje volje gradskih vlasti da to zaista i rese.
 
I to je to?
Nista vise?
Dobro,ako je tako? Mislim nije dobro,ide Univerzijada,smestili smo ucesnike u SPECIJLAN GRAD i sad kad ih budemo vozili na stadione i u hale preko save,pa imace sta da vide lep prizor pored Gazele,jos kad upale telefonske kablove koje su pokrali i ostavili pola Novog Beograda bez telefona,a CRN dim od toga se digne bo neba,mmm....DIVOTA.
Ja predpostavljam da ce morati da ih negde pomere kad krene popravka Gazele,ali i to se odlaze u nedogled zbog obolaznice Ostruznica.Jer ce smetati samoj popravci mosta,kao sto se zna Romi se nalaze odmah do mosta,a i to je jedino mesto gde bi se smestile masine koje su potrebne.Jer kao nam kamioni jurcaju po Novom begradu kao sto sad jurcaju,nista nismo uradili,razaramo jedan deo,zarad popravke drugog.Tako da je to jedino resenje koje vidim.
 
Uređeno romsko naselje u Ripnju
kablar4.jpg

Smeštaj za žitelje „Kablara” (Foto Opština Voždovac)

Dugogodišnji problem smeštaja socijalno ugroženih građana u naselju „Kablar” u Ripnju rešen je zamenom dotrajalih nehigijenskih i nefunkcionalnih barakasa 28 novih montažnih objekata, u koje je useljeno 17 porodica sa oko 80 članova.

Prilikom jučerašnjeg obilaska ovog naselja Goran Lukačević, predsednik Voždovca, rekao je da je opština uz finansijsku pomoć Gradske uprave uložila oko tri miliona dinara za izgradnju vodovoda i kanalizacije, a da je kontejnere obezbedila humanitarna organizacija „Karitas”.

Da bi se obezbedili osnovni higijenski uslovi, jer su žitelji u nekoliko navrata imali problema sa žuticom, dva kontejnera su pretvorena u toalete sa tuš kabinama.

– Ovo jeprvi pilot-projekat u Srbiji rešavanja smeštaja romskih porodica iz kojeg ćemo nastojati da izvučemo sva pozitivna iskustva da bismo do kraja ove godine rešili problem bar još jednog nehigijenskog naselja na teritoriji opštine. Predstoji nam da u narednih 15 dana u saradnji sa gradom oplemenimo ovaj prostor koji je pre nekoliko meseci bio deponija smeća, postavimo oluke, ljuljaške i klackalice za decu i potisne pumperadi bolje snabdevenosti vodom– rekao je Lukačević i dodao da bi porodice trebalo uskoro da dobiju i jednokratnu pomoć od po pet hiljada dinara.

J. L.
[objavljeno: 14/06/2008.]
izvor Politika
link http://www.politika.co.yu/rubrike/Beograd/Uredjeno-romsko-naselje-u-Ripnju.lt.html
 
Lokacija još tajna
B. Caranović , 17.06.2008

NADLEŽNI u Gradu još ne znaju kada će se 220 porodica iz nehigijenskog naselja pod Gazelom konačno raseliti. Mnogo puta najavljivana gradnja socijalnih stanova nije ni počela, a ruglo u najstrožem centru grada i dalje nije uklonjeno. Iz Koordinacionog centra za uključenje Roma kažu da se čeka građevinska dozvola, a da buduću lokaciju neće otkriti dok ne počne izgradnja, zbog straha od protesta stanovništva.

Dosadašnja tri pokušaja za raseljavanje Roma pod Gazelom završila su se neuspešno. Gradnja stanova u naseljima Kamendin, Veliki Mokri Lug i u novobeogradskoj Ulici dr Ivan Ribar propala je zbog protivljenja žitelja tih krajeva.
- Planirano je da se grade stanovi za socijalno stanovanje u nizu, veoma atraktivni i po svim evropskim standardima - objašnjava Živojin Mitrović iz Koordinacionog centra za uključenje Roma. - Za sada se zna da će 130 porodica iz naselja pod "Gazelom" biti trajno useljeno u nove domove, dok će 90 porodica koje privremeno borave u tom naselju dobiti status sezonskih stanara. U tim stanovim će se smenjivati i "sezonci" iz drugih naselja. Zakup stanova će se plaćati, ali po veoma niskim cenama prihvatljivim za stanare.

Prema Mitrovićevim rečima, socijalni stanovi nisu namenjeni samo Romima, već i svim socijalno ugroženim kategorijama. Međutim, istraživanja pokazuju da su najveći procenat stanovnika nehigijenskih naselja upravo Romi. Razmeštaj naselja pod Gazelom, samo je "mrvica" u rešavanju problema sa nehigijenskim naseljima u Beogradu.
U prestonici stanuje oko 58.000 Roma, a čak 60 odsto njih svoj dom je našlo u nehigijenskim naseljima. Od ukupno137 naselja, u najužem gradskom jezgru smešteno je 13 romskih naselja, prigradskih je 14, a seoskih 17. Osim nehigijenskih, postoji i 29 "slamova" - naselja sa najgorim mogućim uslovima za život.

Prema podacima Društva za unapređenje romskih naselja, čak četiri slama i osam nehigijenskih naselja nastalo je planski. Tadašnje vlasti su preselile Rome da bi neke delove Beograda učinile atraktivnim za druge vrste gradnje.

Kontejnersko naselje u Ledinama, "Komgrapova" baraka u Mladenovcu, Kafilerija u Vuka Vučevića nastala su preseljenjem Roma u barake predviđene za druge namene. Među naseljima gde uslovi za život nisu dostojni čoveka su "Gazela", u novobeogradskom Bloku 18a, Bara Venecija, kompleks "Betonjerka" na Dunavu u Starom gradu, naselja u Karađorđevoj i Zvečanskoj ulici i "Hajat" i "2 deo" na Starom sajmištu.

BROJKE
5,5 GODINA traje prosečno školovanje romske dece
85 ODTSTO romske dece uključeno u sistem specijalnog obrazovaa
137 NASELJA nehigijenskih u Beogradu
29 SLAMOVA naselja sa najgorim uslovima za život
5 HILJADA stanovnika živi u najvećem romskom naselju Mali Mokri Lug

KONTEJNERI
KONTEJNERI koji su pre više od dve godine dobijeni od Nemaca neće biti smešteni na jednom mestu kako je prvobitno planirano, već razdeljeni po nehigijenskim naseljimaza za socijalno - edukativne programe. Od 87 kontejnera, 22 je već postavljeno u voždovačkom naselju Kablar. Prema rečima Živojina Mitrovića, ostali će biti razdeljeni na zahtev lokalnih vlasti za privremena rešenja koja će doprineti boljem životu Roma u Beogradu.
izvor Novosti
link http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=14&status=jedna&vest=123082&datum=2008-06-18
 
Ceka se gradjevinska dozvola, a ljudi su jos u Aprilu 2008. trebali da budu raseljeni?!?!?!?! Ovo je stvanro neverovatno!
 

Vlasnik iseljava stanovnike u Bokeljskoj 7

BOKELJSKA.jpg

Jedini izvor vode bespravnih stanara vračarske ulice Foto T. Bojković

Romskim porodicama bespravno naseljenim u napuštenim barakama na parceli u Bokeljskoj ulici broj 7, na Vračaru, preti iseljenje. Preduzeće „ADOK”, inače, vlasnik sporne parcele, pokušalo je iseljenje tih 13 porodica sa ukupno 60 članova, među kojima je 39 dece kako bi počelo već jednom odlagane radove.

Svi sadašnji stanovnici iz Bokeljske 7 doselili su se 1991. godine, kaže Dragoljub Acković, potpredsednik Svetskog udruženja Roma, i ubrzo su se suočili sa brojnim problemima.

– Struja im je isključena samo šest meseci posle useljenja, a vodu imaju samo sa hidranta u dvorištu. U novembru prošle godine firma „ADOK” je prvi put pokušala iseljenje, ali bez izvršnog rešenja. Za ovih nekoliko meseci, porodice su slale dopise na razne adrese, od opštine Vračar i Skupštine grada do Narodne kancelarije predsednika Republike. Nijedna nadležna služba nije odgovorila na njihove molbe. Ni u jednom trenutku nije postavljeno pitanje gde će sve ove porodice biti raseljene – kaže Acković.

Preduzeće „ADOK” tvrdi da je ono jedini zakoniti vlasnik objekata i to još od 2006. godine. Tek posle njihove kupovine, grupa Roma se nasilno uselila obijanjem postojećih objekata.

– U novembru prošle godine mi smo zaista pokušali rušenje objekata na toj parceli, ali smo na zahtev bespravno useljenih lica odlučili da odložimo početak radova do proleća. Smatramo da je nedopustivo da ova grupa ljudi ima toliku podršku, kao i da im se daje publicitet, a da se šikanira jedna firma koja zbog toga trpi veliku štetu. Naročito je zabrinjavajuće što se ova situacija podiže na nivo ugrožavanja prava nacionalnih manjina, jer se ovde ne radi o Romima kao pripadnicima jedne manjine, nego o licima, bez obzira koje su vere i nacije, koja su provalila u posed – kažu nadležni u „ADOK-u”.

Za danas je najavljen sastanak predstavnika obe strane, na kojem bi trebalo da se pronađe konačno rešenje.

R. Š. – G. B.
[objavljeno: 22/07/2008.]
извор Политика
линк http://www.politika.co.yu/rubrike/Beograd/Vlasnik-iseljava-stanovnike-u-Bokeljskoj-7.lt.html
 
jovanovm":v9wj2rj8 je napisao(la):
jer se ovde ne radi o Romima kao pripadnicima jedne manjine, nego o licima, bez obzira koje su vere i nacije, koja su provalila u posed
Tako je!
исти критеријум можемо применити за скоро свако нехигијенско насеље у граду. :|
 
Stanovi u Ovči
S. J. - S. B. , 17.08.2008

NEHIGIJENSKO naselje pod "Gazelom" broji poslednje mesece. Polako se priprema gradnja novog smeštaja za prvih 130 porodica. Adresa njihovog doma biće - okolina Ovče. Temelji budućih stanova postaviće se na jesen.
Sekretarijat za urbanizam je izdao odobrenje za izgradnju lamela ukupne površine 5.000 kvadrata. Kako je reč o tipskim objektima, mogli bi da se završe do kraja zime.

- Stanovi će se graditi na prostoru od Zrenjaninskog puta ka Ovči - objašnjava Nenad Komatina, gradski sekretar za urbanizam.
- Biće to kućice u nizu sa malim dvorištima. U prvoj fazi, za koju smo izdali građevinsko odobrenje, gradiće se pet hiljada kvadrata. Sve kućice imaće mala dvorišta, a između su predviđeni putevi i staze.
Komatina veruje da će majstori uskoro početi posao, pošto od raseljenja nehigijenskog naselja pod "Gazelom" zavisi i sama rekonstrukcija ovog mosta.

U Centru za integraciju Roma, međutim, još nisu zvanično obavešteni da je građevinska dozvola spremna. Dinamiku radova otkriće tek kada ovo odobrenje stigne do njih.
- Od novinara sam čuo da je sekretar potpisao odobrenje, ali mi o tome nismo obavešteni - kaže Živojin Mitrović, koordinator Centra. - Trenutno traju četiri odvojena tendera. Konkursisu raspisani za izgradnju objekata, uređenje infrastrukture, građevinske radove i opremanje objekata. Dok se ova procedura ne završi, ne mogu da govorim o rokovima. Dovoljno je da jedan od ovih tendera propadne i da se sve oduži.

Kako smo čuli od Živojina Mitrovića, centar je zatražio dozvole za gradnju na dve lokacije. Na jednoj treba da se sagradi 130 individualnih stanova, a na drugom mestu je planirano još 90 stambenih jedinica.
Prvi deo programa, 130 stanova, namenjeno je porodicama kojima je pod "Gazelom" bilo stalno prebivalište. Ostalih 90, koje će kasnije stići na red, u ovom naselju su boravile povremeno.
Investitor radova je Sekretarijat za dečiju i socijalnu zaštitu. Oni očekuju da bi nasipanje terena moglo da se obavi do 15. oktobra.

BROJKE
220 PORODICA živi u naselju pod "Gazelom"
137 NEHIGIJENSKIH naselja je u Beogradu
85 ODSTO romske dece uključeno je u sistem specijalnog obrazovanja

POPIS
PREMA popisu iz avgusta 2005. godine u nehigijenskom naselju ispod "Gazele" živelo je 173 porodice. Centar je pre godinu dana organizovao novo prebrojavanje, a procene su bile da ih je najmanje 245. Popis je pokazao da u ovom naselju živi 220 porodica.
извор Новости
линк http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=14&status=jedna&vest=126682&datum=2008-08-18
 
Поред Белвила је већ никла циган мала....занима ме шта ће бити са њима до универзијаде.
 
Nadaju se ljudi da ce dobiti 500 evrica da se pomere desetak metara nanize, pa tako jovo nanovo..
 
Secam se kada je delta city trebalo da se gradi na mestu ogromne ciganmale koja se prostirala skroz od Jurija Gagarina do Djordja Stanojevica...Poceli su samo da ih ogradjuju, poceli da rade...sta se tu desilo...niko ni A nije rekao, cigana nigde...:):):)
Recept za Gazelu.
 
Izdata dozvola za gradnju domova žitelja Savamale
Nameravamo da napravimo biciklističku stazu, uredimo ulice i autobuska stajališta oko novog naselja u koje ćemo preseliti sugrađane koji žive ispod „Gazele”, kaže Živojin Mitrović, koordinator Centra za integraciju Roma

Izrada konačnog projekta za gradnju novog smeštaja za prvih 130 porodica koje će iz naselja ispod mosta „Gazela” biti preseljene u okolinu Ovče bliži se kraju, najavila je Ljiljana Jovčić, sekretarSekretarijata za dečju i socijalnu zaštitu, koji je investitor radova. Raseljavanje stanovnika naselja zvanog Savamala osnovni je preduslov za početak dugo najavljivane obnove mosta „Gazela”.

Nasipanje terena i priprema temelja za nove domove trebalo bi da budu okončani do 15. oktobra, a izbor izvođača radova i predaja dokumenata za početak izgradnje planirani su do kraja godine.

Nove tipski pravljene, povezane kućice nići će na površini od 5.000 kvadratnih metara. Ponegde će ih razdvajati kolski prolazi, a novi romski domovi imaće i mala dvorišta. Prema rečima Nenada Komatine, sekretara za urbanizam i građevinske poslove, oni su izdali odobrenje za gradnju na prostoru uz Zrenjaninski put.

– Sada je na Sekretarijatu za dečju i socijalnu zaštitu da prikupe potvrde o prijemu dokumentacije za početak gradnje. Budući da su u pitanju tipske kućice, one će biti brzo sagrađene. Ne znam da li će stanovnici da se bune što ih iz naselja pored hotela „Hajat” sele u Ovču. Ne bi trebalo jer će tamo dobiti neuporedivo bolje uslove za život, imaće vodu, struju, kanalizaciju – objasnio je Komatina.

Na pitanje da li očekuju proteste stanovnika takozvane Savamale zbog preseljenja na desnu obalu Dunava, Jovčićeva je odgovorila da dosad nisu imali takvih problema zbog dobrih odnosa koje je sa tamošnjim žiteljima uspostavio Živojin Mitrović, koordinator Centra za integraciju Roma.

– Uporedo sa spremanjem za gradnju sprovodimo program obrazovanja dece iz tog nehigijenskog naselja, njihovu predškolsku pripremu i doškolovavanje – objasnila je Jovčićeva.

Gradske vlasti su krajem prošle godine najavljivale iseljenje stanovnika „karton sitija” do kraja aprila. Naselje ispod„Gazele” samo je jedno od 141 naselja u gradu koje ne ispunjava osnovne higijenske uslove za život. Živojin Mitrović kaže da stalno pominje 58 lokacija na koje bi preselili neke od tih žitelja, a za sada su samo na četiri rešeni imovinsko-pravni odnosi, što je osnovni preduslov za gradnju. On, kao koordinator projekta za preseljenje stanovnika Savamale, još kaže da nije zvanično obavešten da je izdata dozvola za gradnju naselja u okolini Ovče. Na pitanje zašto gradnja nije počela u aprilu, kada je rečeno, odgovorio je da on jedino zna da je najavljen tender za izbor izvođača radova. Nada se, kaže, da će gradnja kućica za 130 prvih porodica iz „karton sitija” početi do kraja godine.

– Nameravamo da uredimo ulice i autobuska stajališta oko novog naselja, napravimo biciklističku stazu. Kao stalno naseljene tretiramo 130 porodica, dok ostalih 90 domaćinstava privremeno živi ispod „Gazele” i za njih treba da obezbedimo neki vid stanovanja. Predlog mog tima je da 130 porodica plaća režije, kao i ostali stanovnici u gradu i da ih tako uključimo u uobičajene društvene tokove. Ako hoće prava, moraju da ispunjavaju obaveze prema državi. Međutim, to će sve biti popisano u pravilniku o korišćenju stanova, koji tek treba da bude napravljen – istakao je Mitrović.

Novo naselje imaće vrtić, ambulantu i organizovani društveni život, a ti sadržaji biće dostupni i starosedeocima tog dela Ovče.Prema podacima iz prošlogodišnje ankete u Savamalije živelo 986 stanovnika, ali je samo 11 muškaraca imalostalno zaposlenje u „Gradskoj čistoći” i „Zelenilu”. Preprodajom robe bavilo se 30 osoba, njih 207 anketirani su kao nadničari na gradilištima, dok su 143 žene sakupljale sekundarne sirovine.

Mitrović, međutim, ističe da će se i gradske vlasti obavezati da zaposle po jednog člana svakog domaćinstva, a razmatra se mogućnost gradnje reciklažnog centra u kome bi mogli da rade.
– Među nadležnim postoji dobra volja za gradnju Centra, a obezbeđeno je i malo novca. U toku su ispitivanja tržišta i mogućnosti stanovnika naselja za ostvarenje ovog poduhvata – najavio je Mitrović.

D. Jokić
[objavljeno: 20/08/2008.]
izvor Politika
link http://www.politika.co.yu/rubrike/Beograd/Izdata-dozvola-za-gradnju-domova-zitelja-Savamale.lt.html
 
Vrh