dragan
Professional
Preneti postovi sa "Gazele"
RockerSVK":2iu4109e je napisao(la):Cigane je trebalo izbaciti ispod Gazele još davno. Karton Siti jeste sramota ne samo Beograda, već i Srbije, da pored strateškog autoputa evropskog značaja držimo godinama Cigane koji samo skupljaju staru hartiju i prose na onoj raskrsnici pored "šest kaplara" i svugde u gradu.
Evo da kažem šta sam doživeo: Kada sam prošle godine išao kolom iz Bratislave u Beograd, namerno sam izašao iz autoputa pored "Geneksa" (Omladinskih brigada), idem pored sedišta "Zepter International" i posle na onoj raskrsnici pored "kaplara" (jer sam hteo ići Starim Savskim Mostom u grad), Cigani malretiraju vozače i prose pare. I tobož Beograd hoće da bude "savremeni" grad i ovo se dopušta na velikoj raskrsnici na Novom Beogradu.
Svakako volim Beograd (jer redovno dolazim svake godine) ali ovo jeste ozbiljna mana, koja mora da se reši pod hitno... I sećam se još devedesetih kada su na svakoj raskrsnici Cigani prali stakla na kolama i ja nisam hteo da im stalno plaćam Jednostavno, rekonstrukcija ne samo Gazele, ali već i Pančevačkog mosta treba da bude prioritet koji treba brzo da se rešava, jer ipak, svi hoćemo "savremeni" Beograd.
DejanBG":2iu4109e je napisao(la):Ne znam zašto peniš toliko o Ciganima i prosjacima .Njih je prepun svaki veći grad u svetu. Rim, Milano, Pariz, su prepuni beskućnika, prosjaka.U Rimu te na svakom semaforu saleću tipovi koji ti peru šoferšajbnu, u centru Rima prose, imaš dosta favela, naselja od kartona. I šta sad?Čak u Beogradu toga ima manje nego u drugim gradovima.
Gradske uprave se bore protiv toga(recimo u Bolonji su skoro porušili jedno kartonsko naselje), medjutim odmah nikne drugo naselje
jovanovm":2iu4109e je napisao(la):^^^ Tako je Dejane, ponekad mislim da neki ljudi baš ne razumeju koliko je to važan problem u celom svetu, koji se ne rešava baš tako lako. U Njujorku imaš dosta tih kartonskih naselja, takođe, posebno u kineskim ili latino kvartovima, a da ne spominjem Los Anđeles ili San Dijego. Ovo su inače neki od najbogatijih gradova na svetu
RockerSVK":2iu4109e je napisao(la):@DejanBG i jovanovm
Takvo je moje mišljenje šta se tiče Cigana i prosjaka, jer ipak, vozačku dozvolu imam od aprila 1997 godine, tako da sam u drugoj polovini devedesetih vozio kolu često ulicama Beograda i Bratislave takodje. Znam ja svoje šta je bilo, svaka raskrsnica od Žarkova do centara: pranje stakla od strane znate koga. Jedan put sam bio u Čačku na poseti prijateljima, bilo je to 1998 godine. I tamo i nazad, manje-više na svakoj raskrsnici ista priča. Tada me je to nerviralo, ali ipak tada je to bilo posle tog teškog rata. Sankcije su nas uništile potpuno.
Ali, jul 2006, NBGD: Idem pored "šest kaplara" u pravcu SSM i tačno na raskrsnici, ciganske devojčice traže pare. Poredite godine 1997-8 i 2006. Ima nekih razlika posle 7 godina reforma (2000-2007)? Ja mislim da nema. Ista slika. Cigani kupe hartiju po naseljima (ništa posebno), ilegalno se priključuju elektrini... I ovde u Slovačkoj ima dosta Cigana, ali u Bratislavi možeš da voziš kolu bez uznemiravanja prosjacima i različnim "osobama". Dakle, 7 godina je bilo dosta za promene. I što se tiče mojeg ličnog iskustva iz Bratislave, ovde imate na raskrsnicama ljude koji prodavaju novine, ali ne uznemiravaju svakog. Mašeš rukom i on ti dodje da ti proda neku žutu štampu (npr. "Nový Čas" u Slovačkoj ti je isto kao "Blic" u Srbiji. Vlasnik je kompanija Ringier). Taj ko ovde prodava novine ne dira stakla samo ide izmedju kola i ti ako hoćeš kupiš, i ako ne, ne kupiš. Zapadnu Evropu neću da pominjem. Mene interesuje Srbija i Slovačka. Primer.
Ovde, u Bratislavi se nalazi jedno cigansko naselje. Ima još jedno, ali o tome neću jer ne vredi. Ali sada već pominjano naselje: U Petržalci (naravno, dalje od normalne civilizacije) na ulici koja se zove Kopčianska. To su soliteri u kojima žive cigani i normalan čovek tamo ne ide jer nije bezbedno mesto tamo, naravno. Mogu slobodno da kažem da to naselje je geto. Izgleda tako kada vidite iz daljine, sve je uništeno tamo... Jednostavno, sramota grada.
Ali, bar nisu tamo ni u okolini kartonska naselja sa smećem, samo stari uništeni soliteri. Suština je takva, da svaki grad treba da obezbedi mesto za ovakve ljude da žive civilizovano, iako to se teško može zamisliti u današnjoj situaciji, jer ipak posledice ratova i političkih promena možemo videti svugde u BGD-u. Treba tražiti rešenja koje su opšto prihvatljive... za sve. Ja govorim samo o realnosti, da me razumete, ništa drugo. Nadam se, da Beograd će koračati ka jednom savremenom duhu glavnog grada Srbije. Rekonstrukcija Gazele je veoma važan korak koji će imati svakako jedan veliki doprinos ne samo gradu, ali već i celoj državi. Samo napred Beograde!
jovanovm":2iu4109e je napisao(la):Slazem se i ja sa tim, ali mislim da ne bi trebalo da sledimo Slovacki ili Ceski primer integrisanja romske manjine, ukljucujuci i nehigijenska naselja. Promena u Srbiji u periodu 2000-2007 je mnogo, ali one su u sektorima drustva gde je to vaznije. Fiskalna i monetarna stabilnost, redovni izbori, ekonomski napredak, vladavina prava... naravno, mnogi (ukljucujuci i mene) ce reci da nije dovoljno uradjeno u tim poljima, ali opet, toga je dosta. Ono sto smo DejanBG i ja hteli da naglasimo je da cak i u drzavama gde su te neke osnovne stvari resene vec stotinama godina (SAD, Francuska, Italija), ti problemi jos postoje. Znaci, jednostavno drustvena energija se ne koncentrise na brzopleto nasilno iseljenje ljudi iz nehigijenskih naselja zato sto:RockerSVK":2iu4109e je napisao(la):Treba trziti resenja koje su opsto prihvatljive (sic)
a) to nije prioritet (zbog raznih drugih ekonomskih, politickih i drustvenih problema)
b) mozda ce to kratkotrajno biti efektivno, ali brzo, grubo, i nasilno iseljenje romskih (i drugih) porodica u soc. organizovane stanove, ili, jos gore, jednostavno najurivanje doticnih ce dovesti do katastrofalnih posledica kad se stvari razmotre sa malo dugotrajnijom perspektivom. Pogledaj samo koliki kulturni, ekonomski i socijalni jaz postoji izmedju izbeglica iz Bosne, Hrvatske, Kosova i Srbijanaca/Beogradjana. Nazalost, ti ljudi su bili na marginama drustvenog poretka, ali to je bilo samo 5-6 godina. Zamisli efekte svega toga na ljude koji vec generacijama zive u nehigijenskim naseljima!
Ja kazem samo da nije dovoljno komentarisati na ono sto je vidjeno iz automobila na proputovanju kroz grad, pa i taj efekat na opsti imidz koji ti spominjes. Moraju se sagledati i sire okolnosti, uzroci i posledice toga sto vidis.
U jednom se slazemo:
RockerSVK":2iu4109e je napisao(la):Samo napred Beograde!
scout81":2iu4109e je napisao(la):Da Cesi su svoje Romove Terali i dalje teraju iz zemlje други део реченице обрисао Владаjovanovm":2iu4109e je napisao(la):Slazem se i ja sa tim, ali mislim da ne bi trebalo da sledimo Slovacki ili Ceski primer integrisanja romske manjine, ukljucujuci i nehigijenska naselja.RockerSVK":2iu4109e je napisao(la):Treba trziti resenja koje su opsto prihvatljive (sic)
RockerSVK":2iu4109e je napisao(la):Samo napred Beograde!
Beobuild Pravilnik Diskusija":2iu4109e je napisao(la):Bez vređanja, psovanja, malicioznih i dvosmislenih komentara, kao i uvreda na nacionalnoj i bilo kojoj drugoj osnovi.
RockerSVK":2iu4109e je napisao(la):Ne slažem se baš, jer dosta Cigana iz Slovačke odlazi upravo u Češku da bi živeli bolje. Ali, Cigani iz Češke dosta puta odbacuju došljake iz Slovačke tako da se često prepucavaju. Na televiziji je bilo dosta reportaža o tom problemu. U Slovačkoj ima više nego 500 000 Roma od kojih ogromna većina živi u nehigijenskim uslovima, većinom, na istoku zemlje.scout81":2iu4109e je napisao(la):Da Cesi su svoje Romove Terali i dalje teraju iz zemlje
Ovde u Bratislavi nema toliko Cigana kao što ih ima npr. u Košicama. Regionalne razlike u ovoj zemlji su dosta velike. Bratislava kao grad se već po standardima nalazi na nivou zapadne Evrope (nekoliko godina), ali, u drugim regionima, na istok od Bratislave postoji velika nezapošljenost i niske zarade... Kao zemlja, Slovačka ima nezapošljenost oko 8 odsto. Ali, u nekim regionima ove države imaš i više od 25 odsto nezapošljenih... Kako kažem, razlike izmedju zapada i istoka zemlje su ogromne, iako smo više od 3 godine u Evropskoj Uniji.
Влада":2iu4109e je napisao(la):Људи, ми овде говоримо о дивљем не хигијенском насељу које је настало и толерисано деценијама.
Сада се креће са решавањем тог проблема.
Да ли су његови становници Цигани, Срби, Ескими или ванземаљци потпуно ми је све једно. Не верујем да много Рома баца кесе са ђубретом са 10. спрата по блоковима, мало њих паркира своја бесна кола где им падне напамет, не верујем да су они испљунули све оне жваке у Краља Милана тако да малтене све плоче изгледају као туфнасте...
Сви би могли мало да се погледамо у огледало, сигурно би нашли нешто што би код себе могли да побољшамо.
Што се Газеле тиче ја сам заступник "чврсте руке" и "гвоздене метле", такве ствари се једноставно не смеју толерисати, али бих исто урадио и са надоградњама, киосцима (добро ту се ситуација драстично поправила) и свим осталим "сналажењима" и "коришћењем рупа у систему"
RockerSVK":2iu4109e je napisao(la):@ Vlada
Svi znamo te probleme Beograda što si naveo, koje se u gradu nalaze godinama: bacanje smeća u blokovima, ilegalno gradjene tezge, kola po trotoarima. Ja nigde ne zagadjujem okolinu, pošten sam gradjanin. Ja samo pričam realne stvari i navodim primere npr. iz Slovačke. Ali, takodje i ja lično znam i sve probleme grada Beograda. Ima još mnogo da se radi sa nehigijenskim naseljima, smećama, tezgama, a kolima i žvakama po trotoarima u Centru grada takodje.
Svuda treba da se nalaze kompromisna rešenja. Karton Siti se pored Gazele nalazi godinama i niko još nije uspeo da nadje KONAČNO rešenje. Stalno je u toj "aferi" imalo problema: nesaglasnost gradjana u blokovima, rupe u zakonima sistema... Sve je tamo povezano. Sam ne mogu da verujem da će se ta "afera" nekada završiti. Svi imaju 100 agenda, ali kraj problema nigde na vidiku. Sada je sve već malo bliže realizaciji, ali ipak, sve se priča (da na tome problemu radi 15 ljudi dnevno i td.). I šta se desilo? Samo najave u medijima. Ima tamo prepreka, ipak, još sistem mora da prodje reformama, da Srbija konačno postane pravna država gde zakon i red imaju glavnu reč.
Da je imalo dobrih sistemskih alata i pre nekoliko godina, ceo taj problem se mogao rešiti već tada pre same rekonstrukcije i sanacije. Sve se nateže i nateže... Ja sam zastupnik "tvrdog rešenja" (hitna likvidacija "Shanty Towna" jer ipak posle dugih godina agonije već je vreme za to), ALI uz neke kompromise. Da sve prodje brzo i lagano, ali teško će se to desiti. Videćemo narednih dana, sedmica i meseca...